John Rutter dirigeix el Cor Jove i el Cor de Noies de l’Orfeó Català el proper 26 de novembre
El proper dijous, 26 de novembre, el cèlebre compositor i director anglès John Rutter dirigirà el Cor Jove i el Cor de Noies de l’Orfeó Català en un concert que s’emmarca en el cicle Coral Orfeó Català (20.30 h) i en què també participarà l’Orquestra Camera Musicae. Per a les joves formacions de l’Orfeó, i per als directors respectius, Esteve Nabona i Buia Reixach, aquesta és una oportunitat única, ja que John Rutter, que acaba de fer 70 anys, a més de ser un dels compositors de música coral més interpretats del món, és un dels directors corals de més prestigi internacional. Ha estat professor de primeres figures de la direcció coral, com Peter Phillips o Simon Halsey, entre d’altres. També és conegut per la seva faceta com a arranjador, editor i fins i tot productor d’enregistraments; i a més és un fervorós defensor de l’art coral i dels seus beneficis socials.
Tot i que el catàleg de Rutter és molt variat, el més característic és la seva literatura per a cor, amb tot tipus de gèneres i, de manera particular, d’un bon nombre de nadales. També ha compost salms i himnes, com per exemple Look at the world, que és la peça que obrirà el concert i que serà interpretada en català per les dues formacions. L’obra va ser escrita l’any 1996 per commemorar el setantè aniversari del Consell per a la Protecció de l’Anglaterra Rural, sobre un text referit al medi ambient.
Tot seguit l’orquestra amb l’arpista Catrin Finch oferiran la Suite lyrique (1981) per a arpa i cordes –rearranjament de la seva pròpia Suite antique per a flauta, arpa i cordes de l’any 1979. Una obra molt alegre i atractiva, amb sis moviments, que explora diversos caràcters i explota el món sonor de l’arpa i les seves capacitats al màxim. Es tracta d’una composició que ja ocupa un lloc especial en el repertori per a aquest instrument.
El concert es clourà amb el Magnificat, una obra de 40 minuts de durada que el mateix compositor defineix com un esclat poètic de lloança, alegria i confiança en Déu. Musicat per compositors de totes les èpoques, el Magnificat parteix d’un dels textos més usats de les Sagrades Escriptures –el passatge del primer capítol de l’Evangeli de Sant Lluc que expressa l’alegria de la Verge Maria en saber que haurà de donar a llum el Fill de Déu. La versió de Rutter està inspirada en les festes en honor a la Verge que se celebren en països com Espanya, Mèxic i Puerto Rico, amb cants, danses i processons als carrers.
La internacionalització dels cors de l’Orfeó Català i del Palau és una de les prioritats de la Fundació OC-PMC. En aquest sentit es promou l’actuació de les formacions en auditoris d’arreu d’Europa i la seva col·laboració amb directors de prestigi internacional. Així, fa dos anys el Cor Jove de l’Orfeó va tenir l’oportunitat d’actuar amb Raphaël Pichon i el seu Ensemble Pygmalion, en una iniciativa que va tenir una gran acollida del públic, la crítica i els membres del cor.