Gustavo Dudamel tanca el cicle Palau 100 d’aquesta temporada amb la Segona de Mahler
Amb les entrades exhaurides, el prestigiós director veneçolà se situarà al capdavant de l’Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau i la Münchner Philharmoniker
El proper dijous, 27 de juny (Sala de Concerts, 20 h), Gustavo Dudamel clourà el cicle Palau 100 d’aquesta temporada que ell mateix va inaugurar. El prestigiós director veneçolà es posarà al capdavant de l’Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau i la Münchner Philharmoniker, una de les millors orquestres del món, per interpretar la Simfonia núm. 2, “Resurrecció” de Gustav Mahler.
El director veneçolà, expert mahlerià, dirigirà la famosa obra del compositor mort a Àustria, que a través dels cinc moviments es qüestiona la vida, la mort i la pèrdua de fe per ressuscitar i tornar a reconèixer la vida després del final. La Segona de Mahler és famosa per l’impacte que produeix en els espectadors. Juntament amb l’Orfeó català i el Cor de Cambra del Palau (Simon Halsey, director), en completaran el repartiment la soprano Chen Reiss i la mezzosoprano Tamara Munford. Aquesta producció sortirà de gira a Madrid (28 juny, Teatro Real), Mallorca (29 juny, al Royal Hideaway Hotel de Formentor) i l’1 de juliol a la Gasteig Philharmonie de Munic.
Gustavo Dudamel és un nom fonamental del món de la direcció dels últims temps. Com a director simfònic i operístic de renom internacional, el mou el profund convenciment que la música uneix i inspira les persones de totes les edats. Com a director artístic i musical de la Los Angeles Philharmonic i director musical de l’Orquesta Simón Bolívar, el seu lideratge s’estén des dels més grans auditoris fins a les aules, els cinemes i les plataformes digitals globals. També actua com a convidat de les institucions musicals més reconegudes i ha estat el director més jove del Concert d’Any Nou de la Wiener Philharmoniker. La temporada vinent Gustavo Dudamel visitarà el Palau en dues ocasions. Es tornarà a posar al capdavant de l’Orfeó i el Cor de Cambra amb Fidelio (14.04.2020) –l’única òpera que va compondre Beethoven–, amb motiu del 250è aniversari del naixement del compositor de Bonn. Producció que també sortirà de gira. I amb la Mahler Chamber Orchestra interpretarà la Inacabada de Schubert (15.04.2020).
L’Orfeó Català és un dels cors amateurs de referència del país. Simon Halsey n’és el director titular, Pablo Larraz el sotsdirector i Josep Buforn el pianista. Té la seu al Palau de la Música Catalana, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO. L’Orfeó ha interpretat les obres més representatives del repertori coral i ha protagonitzat primeres audicions al nostre país d’obres importants, com la Missa en Si menor de Bach o Les estacions de Haydn. Ha estat dirigit per primeres batutes internacionals: R. Strauss, C. Saint-Saëns, P. Casals, Z. Mehta, F. Brüggen, M. Rostropóvitx, Ch. Dutoit, L. Maazel, D. Barenboim, S. Rattle i G. Dudamel, entre d’altres. Els darrers anys ha debutat a la Konzerthaus de Viena, a la Sala Gulbenkian de Lisboa, ha protagonitzat una gira per Itàlia amb la Mahler Chamber Orchestra, dirigits per D. Gatti, i ha actuat a Londres en dues ocasions, el 2015 al Royal Festival Hall de Londres i el 2017 al Royal Albert Hall debutant als Proms. L’octubre del 2017 va protagonitzar al Palau l’estrena europea de Considering Matthew Shepard de Craig Hella Johnson, sota la direcció de Simon Halsey.
El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana és un dels cors professionals més prestigiosos de l’Estat espanyol. Va ser creat per l’Orfeó Català l’any 1990 amb la missió de difondre la música coral universal, promoure la recuperació del patrimoni musical català i fomentar la nova creació. Jordi Casas i Bayer en fou el director durant els primers vint-i-un anys. Del setembre del 2011 al juny del 2016 Josep Vila i Casañas va ser-ne el director titular. I des del setembre del 2016 Simon Halsey n’assumeix el càrrec de director artístic i des del 2018 Xavier Puig el de director principal. Jordi Armengol n’és el pianista. Dels seus darrers compromisos internacionals, cal destacar el debut l’agost del 2017 als Proms de la BBC i la gira amb Jean-Cristophe Spinosi i l’Ensemble Matheus, amb concerts a Barcelona, Versalles i Lió. Destaquen igualment les recents col·laboracions amb els cantants Philippe Jaroussky i Mark Padmore i el director Daniele Gatti, així com un nou programa amb el director Simon Carrington durant aquesta temporada.
La Münchner Philharmoniker celebra el seu 125è aniversari. Fundada el 1893, ha estat dirigida per batutes de prestigi i ha enriquit la vida musical de Munic. Gustav Mahler dirigí la formació en l’estrena mundial de les seves Simfonia núm. 4 i Simfonia núm. 8, mentre que el novembre del 1911 l’estrena de Das Lied von der Erde va dirigir-la Bruno Walter. Ferdinand Löwe va dirigir els primers Concerts de Bruckner i establí aquest compositor com a tradició de l’orquestra, mantinguda després per Siegmund von Hausegger i Oswald von Kabasta. Entre les seves fites figuren la primera gira amb el llegendari Concert de Bruckner, amb direcció de Sergiu Celibidache, pels Estats Units (etapa de Rudolf Kempe); el premi al millor programa de concerts de la temporada 2002-03, amb James Levine, de l’Associació Alemanya d’Editors de Música; el nomenament de Zubin Mehta com a primer director llorejat; els dos concerts pel centenari de l’estrena de la Simfonia núm. 8 de Mahler a Munic, amb Christian Thielemann, que fou succeït per Lorin Maazel i n’ocupà el càrrec fins al seu traspàs el 2014. Des de la temporada 2015-16 ocupa el càrrec de titular Valery Gergiev. I les gires han dut l’orquestra per tot Europa, com també al Japó, la Xina, Corea, Taiwan i els Estats Units.
Una hora abans del concert, a les 19 h, tindrà lloc al Petit Palau (accés gratuït, aforament limitat) la conferència “Parlem de música” entorn del concert, a càrrec de Carlos Calderón.