Concert Orfeó Català a Estocolm (c)Arne Hyckenberg

Van oferir la Simfonia Resurrecció de Gustav Mahler en dos concerts, els dies 4 i 5, al Berwaldhallen amb entrades exhaurides.

El concert, que es va emetre per streaming i es pot recuperar en aquest enllaç, arribarà al Palau de la Música Catalana el proper 26 de maig.

L’Orfeó Català ha debutat aquest cap de setmana amb gran èxit a la sala de concerts Berwaldhallen, a Estocolm, amb el reconegut director britànic Daniel Harding i l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca, formació de la qual és director des del 2007. Van oferir la Simfonia Resurrecció de Gustav Mahler, una de les obres més celebrades del compositor bohemi, acompanyats per la soprano Johanna Wallroth i la mezzosoprano Avery Amereau. El concert, retransmès en streaming i que es pot recuperar a través de la plataforma Berwaldhallen Play, va exhaurir entrades en tots dos concerts, el divendres 4 d’abril (19 h) i dissabte 5 (15 h). 

Després de setmanes de preparació amb el seu director, Pablo Larraz, i l’acompanyament del director artístic convidat i ambaixador dels cors del Palau des de fa gairebé una dècada, Simon Halsey, un total de 110 cantaires han viatjat a Estocolm per participar en aquests dos concerts. Posteriorment seran l’orquestra sueca i el seu director els que vindran a Barcelona per oferir el mateix concert al Palau de la Música Catalana, el 26 de maig (Sala de Concerts, 20 h), i l’endemà, 27 de maig, a Girona, a l’Auditori-Palau de Congressos de Girona (20 h). Serà el segon concert que Daniel Harding ofereixi al Palau aquest mes de maig. Prèviament hi haurà actuat el dia 5 de maig (Sala de Concerts, 20 h), amb la Primera Simfonia, “Tità”, de Mahler, dirigint l’Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia i en què també participarà el reputat violinista americà Joshua Bell.

Composta entre els anys 1888 i 1894, la Simfonia núm. 2, en Do menor, “Resurrecció” de Gustav Mahler és una de les obres més colpidores del repertori simfònic de tots els temps. L’obra, que planteja les grans preguntes sobre el sentit de la vida i de la mort, ofereix un viatge musical ple de contrastos –de la serenor del record a l’angoixa existencial, passant per una fe ingènua i lluminosa–, fins a assolir la resposta en un final coral extraordinari, quan el cor irromp des del silenci per entonar l’esperança de la resurrecció i l’ascens a la divinitat, en una cloenda de revelació i transcendència: la vida eterna. Amb una escriptura orquestral imponent i un missatge profundament espiritual, la Simfonia eleva l’oient des del dubte fins a l’esperança, tot oferint una autèntica experiència de revelació sonora.

La Simfonia núm. 2, en Do menor, “Resurrecció” de Gustav Mahler té un paper significatiu en la història del repertori de l’Orfeó Català. El cor va ser qui la va interpretar i estrenar per primera vegada a l’Estat espanyol l’any 1910, en tres concerts consecutius amb direcció del compositor i director suís Volkmar Andréae. Des de llavors, al llarg dels anys el cor l’ha interpretada en diverses ocasions. Les més recents, el 2022 a L’Auditori, mentre que el 2020 ho va fer al Gran Teatre del Liceu i el 2019 en una gira amb el carismàtic director veneçolà Gustavo Dudamel juntament amb la Philharmoniker de Múnic en quatre concerts entre Barcelona, Madrid, Mallorca i Múnic.

Un nou repte internacional per a l’Orfeó Català 

Des dels seus inicis, l’Orfeó Català ha tingut la voluntat de dur el cant coral de casa nostra fronteres enllà. Només sis anys després de la seva fundació va fer la primera sortida internacional: a la ciutat de Niça l’any 1897. Des d’aquell moment, en la seva trajectòria l’Orfeó Català ha anat sumant experiències internacionals i col·laboracions amb grans directors i orquestres que enriqueixen el cor i permeten establir noves relacions i sinergies. Només durant la darrera dècada el cor ha actuat en una quarantena de sales de concerts i en altres espais culturals d’arreu del món.

Recentment s’ha anunciat el projecte internacional de la temporada vinent, 2025-26, que durà l’Orfeó Català a Los Angeles, ciutat on debutarà amb Gustavo Dudamel, que ha triat l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau per interpretar la Missa solemnis de Beethoven juntament amb l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles, LA Phil. Els concerts seran els dies 20, 21 i 22 de febrer de 2026 a la ciutat californiana.

La darrera gira internacional de l’Orfeó Català (2024) el va portar a Hamburg amb el Balthasar Neumann Chor & Orchester i Thomas Hengelbrock. L’any 2023 va col·laborar amb la Berliner Philharmoniker i Kirill Petrenko a Berlín, Barcelona i Madrid. El 2022 va actuar a París i Luxemburg amb l’Orquestra Filharmònica de Luxemburg i Gustavo Gimeno. També ha fet gires destacades amb la Mahler Chamber Orchestra i Gustavo Dudamel, entre d’altres.


L'Orfeó Català rep el suport de:

Les gires de l’Orfeó Català reben el suport de:

 

Podeu descarregar-vos aquí imatges del concert (©Arne Hyckenberg) i aquí una foto de grup de l’Orfeó Català abans del concert.

Podeu tornar a veure aquí el concert de divendres 4 d’abril. 

Gran èxit de l’Orfeó Català en el debut a Suècia amb Daniel Harding i l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca