François-Xavier Roth i Les Siècles debutaran al Palau de la Música Catalana el proper dilluns, 19 d’abril
El concert, amb doble sessió, a les 18.00 i a les 20.30 h, presenta obres de Ravel i Saint-Saëns i comptarà amb la col·laboració de l’Orfeó Català i l’organista Juan de la Rubia
Dilluns que ve, 19 d’abril (Sala de Concerts), el Palau de la Música Catalana acollirà l’esperat debut a la sala modernista del francès François-Xavier Roth al capdavant del seu conjunt Les Siècles, una formació singular integrada per músics d’una nova generació que interpreta cada repertori amb els instruments històrics escaients. Roth, considerat un dels grans directors del moment i un dels programadors més imaginatius, oferirà en el marc d’aquest concert del cicle Palau 100 un programa francès amb obres de Ravel i Saint-Saëns, i hi tindrà la col·laboració de l’Orfeó Català i l’organista Juan de la Rubia.
El concert s’oferirà en sessió doble, a les 18.00 i a les 20.30 h, en un esforç del Palau per oferir el màxim de localitats al públic, en quedar reduït l’aforament per les mesures de contenció de la COVID-19. Una fórmula, la de duplicar sessions, que també s’oferirà en els propers concerts de MusicAeterna & Teodor Currentzis (23 d’abril), Jordi Savall (4 de maig) i de la Venice Baroque Orchestra & Siranossian (17 de maig).
El concert de dilluns començarà amb la Suite núm. 2 de Daphnis et Chloè de Maurice Ravel, que va compondre per encàrrec de Serge Diaghilev per als Ballets Russos. El ballet, estrenat el 8 de juny de 1912 al Théâtre du Châtelet de París, no va tenir l’impacte esperat i “potser per compensar aquesta decepció, Ravel va arranjar aquest ballet en dues suites”, explica la periodista musical Mònica Pagès al programa de mà del concert. “La segona que sentirem al Palau parteix de les tres escenes que formen el tercer acte del ballet original”, que són “Lever de jour”, “Pantomime” i “Danse générale” “o bacanal, que és una altra obra mestra de Ravel”, diu Pagès. La part coral d’aquesta Suite núm. 2 serà a càrrec de l’Orfeó Català.
El concert continuarà amb la coneguda Simfonia núm. 3 amb orgue de Camille Saint-Saëns. També reconegut com a organista, Saint-Saëns la va compondre per encàrrec de la Societat Filharmònica de Londres i en va dirigir l’estrena a St. James Hall el 19 de maig de 1886. D’estructura innovadora i amb dos moviments, la Simfonia afegeix l’orgue a “l’orquestra amb una veu pròpia”; i així, mentre que al primer moviment l’instrument irromp “amb molta solemnitat”, al segon ho fa “com una lloança”, explica la periodista. El castellonenc Juan de la Rubia, artista molt present a les temporades del Palau, tocarà l’orgue Walcker del Palau.
Sobre els intèrprets
François-Xavier Roth, comunicador nat i defensor carismàtic i insistent de la música clàssica en totes les seves formes, és director musical general de la ciutat de Colònia, director convidat principal de la London Symphony Orchestra, primer artista associat de la Philharmonie de París i director artístic de l’Atelier Lyrique de Tourcoing, on Les Siècles és orquestra resident.
La seva inquietud musical el portà a fundar Les Siècles el 2003. Junts han recorregut Europa, la Xina i el Japó i han participat al Musikfest de Berlín, BBC Proms i al Festival Enescu, així com a l’Hamburg Elbphilharmonie, entre altres escenaris. En l’àmbit de la música contemporània, Roth ha estrenat obres de Georg-Friedrich Haas i Hèctor Parra, i ha col·laborat amb compositors com Pierre Boulez, Wolfgang Rihm, Jörg Widmann, Helmut Lachenmann i Philippe Manoury. També té un paper principal en el Panufnik Composers Scheme de l’LSO assessorant joves compositors emergents.
El compromís amb nous públics és una part essencial del seu treball, ja sigui parlant des del podi o treballant amb joves i aficionats. Amb el Festival Berlioz i Les Siècles va fundar la Jeune Orchestre Européen Hector Berlioz, el seu programa per a joves Ohrenauf! va rebre un Junge Ohren Produktion Award i la seva sèrie de televisió Presto! va tenir una audiència setmanal de més de tres milions de persones.
Amb una extensa discografia, recentment ha estat guardonat amb el premi honorífic de la crítica discogràfica alemanya 2020, fet que el situa com el director d’orquestra més jove a rebre’l. Diversos enregistraments amb Les Siècles també han rebut premis i el reconeixement unànime de la crítica internacional. Per les seves fites com a músic, director d’orquestra, director musical i professor, François-Xavier Roth ha estat distingit com a Chevalier de la Legió d’Honor pel govern francès.