Parlem de... Frames Percussion & Synergy Vocals
- L'Hivernacle
16Gener2025
Dijous
18:00
Petit Palau
El concert dona el tret de sortida a la residència artística al Palau de la formació catalana Frames Percussion, que va rebre el Premi Ensemble 2024 de la Fundació Ernst von Siemens.
El proper dijous, 16 de gener (Petit Palau, 19.30 h), Frames Percussion, formació de percussió dedicada al repertori de nova creació, iniciarà la seva residència artística al Palau de la Música Catalana amb un concert en companyia del grup vocal Synergy Vocals. Es tracta d’un monogràfic amb obra de Steve Reich, compositor convidat d’aquesta temporada al Palau, de qui interpretaran Drumming i Clapping music. Aquest concert, que forma part de Palau Fronteres, el cicle del Palau dedicat a explorar nous formats, dona el tret de sortida a la residència artística de Frames Percussion, que comprendrà aquesta temporada (2024-25) i la vinent (2025-26).
Reconegut recentment amb el Premi Ensemble 2024 de la Fundació Ernst von Siemens, Frames Percussion és un grup integrat per una nova generació de percussionistes del país que representen el talent i el compromís amb la música del seu temps. El seu objectiu és presentar propostes singulars i innovadores, que inclouen les obres més exigents del repertori actual, amb la màxima preparació i respecte pels nous llenguatges compositius. Al concert actuaran Núria Carbó, Ferran Carceller, Javier Delgado, Ivan Herranz, Daniel Munarriz, Rubén Orio, Feliu Ribera, M. Teresa Valdés i Miquel Vich. Els acompanyaran les cantants Tara Bungard i Micaela Haslam, de Synergy Vocals. Aquesta formació vocal, especialitzada en cant amb micròfon i que interpreta regularment obres de Steve Reich, ha ofert concerts per tot el món amb grans orquestres, com les simfòniques de Boston i Chicago, Filharmònica de Los Angeles o Orquesta Simfònica de Xangai, entre d’altres.
En el concert del proper dijous interpretaran dues obres del novaiorquès Steve Reich, membre de la generació d’artistes nord-americans que van crear el corrent musical del Minimalisme i que, amb els seus més de vuitanta anys i una prolífica producció a les espatlles, és encara avui un creador actiu i un referent per a artistes de diferents disciplines. Al programa: Drumming i Clapping music. La primera obra, amb una gran influència de la tradició musical de Ghana, on Reich va passar l’estiu del 1970, consta d’una estructura basada en la tècnica compositiva del phasing, un procés de desenfocament progressiu amb el qual van emergint patrons rítmics diferents fins a generar un dens teixit sonor. Drumming és una obra molt vivencial, tal com explica Miquel Vich Vila, director artístic de Frames Percussion, al comentari del programa de mà: “La gràcia de Drumming és experimentar-la, sentir com et relaciones amb qui la toques, conèixer-la d’una manera profunda. És una peça que permet moltes interpretacions en funció de la persona amb qui l’estiguis tocant. A nivell humà és molt bonic”. La segona obra, Clapping music, és una obra original per a dos intèrprets que en aquesta oportunitat serà interpretada per dotze músics. La caracteritzen els canvis abruptes de posició dels intèrprets, que generen la modificació del patró rítmic resultant.
Frames Percussion també actuarà al Palau de la Música Catalana, al mateix cicle Palau Fronteres, el proper 12 de juny (Petit Palau, 19.30 h), de nou amb obra de Reich i de Raquel García-Tomás, igualment compositora convidada d’aquesta temporada.
Una hora i mitja abans del concert (18 h) tindrà lloc al Petit Palau una sessió de Parlem de... a càrrec del musicòleg i crític musical Miquel Gené i els intèrprets els quals parlaran, en format taula rodona, sobre l’essència del minimalisme i del phasing, una de les tècniques que Reich utilitza en les obres Drumming i Clapping music.
Podeu consultar aquí les biografies de Frames Percussion i Synergy Vocals.
(fotografia de Frames Percussion ©Ana Madrid).