Esa-Pekka Salonen i la Philharmonia Orchestra de Londres inauguren Palau 100 amb la ‘Novena Simfonia’ de Mahler
El dilluns 7 d’octubre (Sala de Concerts, 20 h), el prestigiós director finlandès Esa-Pekka Salonen inaugurarà el cicle Palau 100 del Palau de la Música Catalana d’aquesta temporada al capdavant de la Philharmonia Orchestra de Londres per oferir un dels monuments de la música simfònica com és la Novena Simfonia de Gustav Mahler.
Mahler va compondre la darrera obra que va completar entre els anys 1908 i 1909, en un moment difícil de la seva vida; una simfonia que reflecteix un estat d’ànim en què la mort propera l’influeix de manera notable. Més enllà del seu comiat com a compositor, aquesta Simfonia també significa el comiat del Romanticisme musical. Un comiat que sura en els quatre moviments, impregnats d’una tendresa commovedora, el primer dels quals expressa una immensa nostàlgia i que en el darrer, el més conegut, opta per un adagio.
Esa-Pekka Salonen, reconegut com a compositor i director, és actualment director titular de la Philharmonia Orchestra i també director honorífic de la Swedish Radio Symphony Orchestra i Los Angeles Philharmonic, de la qual va ser-ne titular del 1992 al 2009. A partir de la propera temporada 2020-21 assumirà la titularitat de la San Francisco Symphony. Salonen, amb una àmplia discografia, ha realitzat recentment gires per Europa, els Estats Units i l’Àsia amb la Philharmonia Orchestra i va dirigir una nova producció d’Ascens i caiguda de la ciutat de Mahagonny de Kurt Weill al darrer Festival d’Ais de Provença. Els últims anys ha experimentat amb noves formes de presentar la música, com la primera producció de realitat virtual d’una orquestra britànica, les instal·lacions RE-RITE i Universe of Sound, i l’aplicació per a dispositius mòbils The Orchestra.
Fundada el 1945, la Philharmonia Orchestra és considerada una de les grans orquestres internacionals del segle XXI. Té la seu al Royal Festival Hall al Southbank Centre de Londres. Sota el lideratge de Salonen, la formació ha creat una sèrie de projectes innovadors, aclamats per la crítica, destacats per la seva visió artística i el seu contingut, tant en directe com digital. També és orquestra resident a diverses sales i centres culturals d’Anglaterra, en els quals desenvolupa programes educatius de música clàssica. La seva reputació internacional excel·lent deriva, en part, del seu extraordinari llegat discogràfic, que els últims deu anys s'ha basat en una tasca pionera amb tecnologia digital, i més recentment obrint el camí a la música clàssica en la realitat virtual.
Una hora abans del concert, a les 19 h, tindrà lloc al Petit Palau (accés gratuït, aforament limitat) la conferència “Parlem de música” entorn del concert, a càrrec de Carlos Calderón