Foto de família presentació Simfònics al Palau
  • La temporada 24/25 arrenca el proper diumenge 22 de setembre amb el Concert per a piano núm. 2 de Rakhmàninov, interpretat pel pianista Albert Guinovart. El programa també inclou Quadres d’una exposició de M. Mussorgski, amb la col·laboració de l’artista visual Borja González i Mediterrani de Juli Garreta, en commemoració del 150è aniversari del seu naixement i el centenari de la seva mort.
  • Aquest concert inaugural, excepcionalment programat en diumenge, serà dirigit per Xavier Puig, titular de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), i donarà el tret de sortida a una temporada rica i variada.
  • Aquest any, el cicle Simfònics al Palau ofereix 17 propostes simfòniques diferents, un total de 22 concerts que inclouen 4 estrenes absolutes. Es tracta d’una coproducció entre l’Orquestra Simfònica del Vallès i la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana, consolidada com una de les programacions simfòniques de referència a Catalunya. Amb un marcat caràcter innovador, aposta pel talent local i de proximitat, la temporada estableix diàlegs amb altres disciplines artístiques per apropar la música clàssica a nous públics de totes les edats.
  • La temporada combina els grans clàssics del repertori simfònic com Beethoven, Mozart, Rakhmàninov, Bach, Mahler o Txaikovski, amb compositors dels segles XX i XXI com Rodrigo, Gershwin, Bernstein, John Williams i estrenes d’Arnau Tordera, Raquel García-Tomás, Xavier Pagès i Marcos Fernández. A més, es tornen a programar dues de les propostes més innovadores i exitoses de l’any passat: Pop-Rock Simfònic i Videojocs en concert. També destaca l’aposta per l’òpera, amb quatre títols sota la direcció de la Fundació Òpera a Catalunya, i un concert de Vespres d’Arnadí dedicat a Bach.
  • Aquesta temporada l’OSV convida a pujar a l’escenari artistes i intèrprets de diferents estils i procedències com Albert Guinovart, Borja González, , Toni Marsol, Luis Posada, Marta Mathéu, Arnau Tordera, Elisabet Franch, Mélanie Laurent o Soyoung Yoon, i formacions com Kebyart, el Cor Jove i el Cor de Noies de l’Orfeó Català i Cor de Teatre.

Simfònics al Palau: una nova temporada de rècord

El cicle Simfònics al Palau, coproduït per l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) i el Palau de la Música Catalana, arriba a la seva 29a edició consolidat com una referència en l'escena musical catalana. Aquesta programació, reconeguda per la seva qualitat i innovació, combina formats i continguts que apropen la música clàssica a tot tipus de públics, amb una especial atenció al talent local i de proximitat. Tot això és possible gràcies a la fidelitat d’un públic que creix any rere any, així com al suport del principal col·laborador de l’OSV, la Fundació Banc Sabadell.

Enguany, la programació ofereix un ventall de propostes que abracen estils tan variats com la música clàssica, contemporània i barroca; música de cinema, westerns, pop-rock, videojocs i musicals; música coral i òpera. Amb Xavier Puig, director titular, al capdavant, l’OSV presenta 17 produccions diferents i 22 concerts que tindran lloc de setembre a juny, convidant artistes de renom nacional i internacional.

Cal destacar que Simfònics al Palau va assolir, la passada temporada, els millors resultats de la seva història, superant en 8.300 persones l’anterior rècord d’assistència. Amb un total de 30.908 espectadors i una ocupació mitjana del 83%, es van esgotar les localitats en 6 ocasions: en les dues representacions de l’òpera Turandot, el concert innovador de Videojocs en concert, la proposta amb Sílvia Pérez Cruz Gardel, Tangos i Milongues, el Pop-Rock Simfònic i la Novena de Beethoven.

Rakhmàninov, Mussorgski i Garreta marquen l’inici de la temporada

El 22 de setembre de 2024, excepcionalment en diumenge, s’inicia la 29a temporada del Cicle Simfònics al Palau amb un concert que combina la tradició russa i francesa amb la catalana, sota la direcció del titular Xavier Puig. L’OSV dona el tret de sortida a l’Any Garreta amb la recuperació de l’obra Mediterrani, com a preludi del Concert per a piano núm. 2 de Rakhmàninov a càrrec d’Albert Guinovart. A la segona part, oferirà Quadres d’una exposició de Modest Mussorgski (en l’orquestració de Ravel). Aquesta interpretació es veurà enriquida per la col·laboració de l'artista visual Borja González, qui, amb imatges creades en directe sobre un tauler de sorra i projectades en pantalla gran col·locada darrera l’orquestra, oferirà un diàleg visual que complementarà la música del compositor rus. Un concert que promet ser un viatge multi sensorial.

Talent local, òpera, estrenes i grans reptes

La temporada continua amb Clàssics dels musicals (05/10/24), una proposta dirigida per Marc Timón, autèntic expert en la matèria, que farà un recorregut pels títols més icònics del gènere com Jesucrist Superstar, Evita, Cats, El fantasma de l'òpera, Els miserables, Cabaret, West Side Story, El rei lleó i La La Land, entre d’altres. Les veus seran protagonitzades per Albert Bolea, Ana San Martín i Sylvia Parejo, cantants formats a l’Institut del Teatre amb una dilatada experiència en teatre musical. A més, la vetllada comptarà amb el quartet de saxos Kebyart, una de les agrupacions més prometedores de l’escena musical actual, que estrenarà el Concert per a quartet de saxos i orquestra, de Marcos Fernández.

A finals d’octubre arriba el primer títol d’òpera de la temporada: La Bohème de Puccini (26/10/24 i 9/11/24) dirigida per Daniel Gil de Tejada. Com ja és habitual, les propostes d’òpera al Palau es presenten amb Fundació Òpera Catalunya (FOC) i compten amb el Cor d’Òpera de Sabadell i enguany s’oferiran quatre títols durant la temporada. Tosca de Puccini (07/12/24) sota la direcció musical de Sergi Roca Bru, donarà per finalitzat l’Any Puccini; a la primavera del 2025 hi haurà dues ocasions per gaudir de l’òpera Nabucco de G. Verdi (01/03/25 i 15/03/25) dirigida de nou per Sergi Roca Bru; i es tancarà la proposta lírica amb Carmen de Bizet, la qual es podrà veure també en dues ocasions (10/05/25 i 17/05/25) sota la direcció d’Andrés Salado. En total, 6 funcions d’òpera, que es representen íntegrament i amb el repartiment al complet de la producció d’Òpera a Catalunya.

La programació estrictament simfònica d’aquesta temporada estarà encapçalada per la interpretació, per primera vegada en la història de l’OSV, de la Primera Simfonia “Tità” de Mahler (29/03/25). El programa, dirigit per Andrés Salado, també inclourà la Simfonia núm. 5 de Schubert, en el què serà una vetllada de gran intensitat clàssica. Dins del repertori simfònic, també es podrà gaudir de la Simfonia Heroica de Beethoven (24/05/25) en un concert que inclourà el Concert per a flauta i arpa de W.A. Mozart i que comptarà amb Mélanie Laurent (arpa) i Elisabet Franch (flauta) com a solistes. Aquesta última repetirà paper protagonista en la Suite Zorba per a flauta i orquestra de M. Theodorakis. El concert serà dirigit per Xavier Puig.

Dos dels concerts que van esgotar localitats la temporada passada tornen amb força: Pop-Rock Simfònic (02/03/25), on el Cor de Teatre, acompanyat pels cantants Alba Pérez, Alex Dee, Marc Antolí i Enric López com a narrador, juntament amb l'OSV, oferiran versions simfòniques dels grans èxits del pop i rock d’artistes com Elvis Presley, Gloria Gaynor, Queen, Bruce Springsteen i Abba. Aquest concert estarà dirigit per Rubén Gimeno. Un altre dels concerts més esperats, Videojocs en concert! (05/04/25), oferirà de nou dues sessions (17.30h i 21.00h). Després de l’èxit aclaparador de l'any passat, el programa d'aquest any inclourà novetats recents com Fallout, Civilization i Starfield. El concert serà dirigit per Adrián Ronda, en col·laboració amb Games&Symphonies.

Finalment, el conjunt barroc Vespres d’Arnadí oferirà el 26 d'abril de 2025 un concert dedicat íntegrament a J.S. Bach, amb un programa que inclou les Suites per a orquestra i els Concerts per a violí, mantenint així l'espai dedicat a la música barroca dins el cicle.

Música de cinema, programació temàtica i amb noms propis i noves produccions

En l’àmbit de la música de cinema, destaca la nova producció de Música de Western (23/11/24 i 30/11/24) amb un nou guió original de Jordi Cos narrat per l’actor de doblatge Luis Posada.  Comptarà també amb el baríton Toni Marsol, el Cor Jove de l’Orfeó Català i la Coral Cantiga, sota la batuta de Rubén Gimeno. Junts interpretaran algunes de les bandes sonores més emblemàtiques del gènere: Els set magnífics, d’Elmer Bernstein; Sol davant el perill, de Dimitri Tiomkin; Silverado, de Bruce Broughton; El bo, el lleig i el dolent, d’Ennio Morricone o Ballant amb llops, de John Barry, entre d’altres.

El concert de clausura de la temporada, Hollywood: l’època daurada. De Korngold a Williams (07/06/25), estarà dirigit per Andrés Salado i comptarà amb la violinista de renom internacional Soyoung Yoon com a solista, que interpretarà el Concert per a violí de Korngold. El programa inclou també algunes de les bandes sonores més llegendàries del cinema clàssic, com Casablanca, Allò que el vent s’endugué i Ciutadà Kane. S’hi podran descobrir les influències que el compositor austríac va exercir en l’obra posterior de John Williams, escoltant Star Wars, entre d’altres.

L'Orquestra Simfònica del Vallès es distingeix per la seva capacitat de fusionar el repertori simfònic amb altres disciplines artístiques, una identitat que es reflecteix en les dues noves estrenes que arribaran al gener dins el concert titulat Concierto de Aranjuez & Arnau Tordera Simfònic (18/01/25). Entre les novetats, es presentaran el Concert Trifàsic per a guitarra elèctrica i orquestra, de Xavier Pagès Corella; i Ovnis a Montserrat, d’Arnau Tordera, amb la col·laboració del Cor de Noies de l’Orfeó Català. De Tordera també s'interpretarà Una veu feta de mil veus, obra que va encarregar Palau Vincles, el projecte social del Palau de la Música Catalana, l’any 2021 i en el qual participaran els cors de Palau Vincles

Seguidament, l’OSV presentarà Ballets de Txaikovski (08/02/25), que inclou la quarta estrena de la temporada: Ceci n’est pas un vals de la compositora convidada de la temporada del Palau Raquel García-Tomás, un encàrrec compartit amb la Real Filharmonía de Galícia, el Palau de la Música Catalana, l’Orquestra Simfònica del Vallès i la Fundació Catalunya-La Pedrera. Aquest programa, dirigit per Isabel Rubio, també inclourà Badder Gyrations, una obra de la compositora trans Florence Anna Maunders. El concert estarà acompanyat per la narració de La maledicció de Txaikovski, un guió escrit per Elisabet Franch (flauta de l’orquestra) que anirà teixint els fils entre fragments de La bella dorment, El llac dels cignes i El trencanous.

L’OSV en gira

Aquesta temporada, l’Orquestra Simfònica del Vallès portarà la seva música a diverses localitats amb dues propostes destacades. El Festival de valsos i danses (21/12/24) marcarà l’inici de la gira nadalenca, sota la direcció del titular Xavier Puig i amb la participació de la soprano Marta Mathéu que compartirà les actuacions en gira amb una altra soprano, Andrea Martí. Aquest concert combinarà un repàs musical de l'any amb els clàssics valsos i polques d’Strauss i d’altres compositors, així com peces de sarsuela i música catalana. El programa es presentarà a 9 ciutats més del territori català durant els mesos de desembre i gener (Terrassa, Sabadell, Lleida, Girona, Rubí, Puigcerdà, Reus, Vic i Sant Boi de Llobregat).

Per a la 14a Gira de Setmana Santa, l’OSV ha preparat una proposta molt especial protagonitzada pels Chichester Psalms de Bernstein (06/04/25), un concert dissenyat per Xavier Puig que posa en diàleg les diverses tradicions religioses, amb parts cantades en llatí, hebreu i àrab. El programa també inclou obres significatives com l’Adagio de Samuel Barber, la Fanfara per a l’home comú d’Aaron Copland i L’home armat: una missa per la pau de Karl Jenkins. Aquesta gira comptarà amb la col·laboració de cors del territori: el Cor de Cambra de Granollers (Josep Vila, director), el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados (dirigit per Xavier Puig), la Coral Mixta d’Igualada (Francesc Minguella, director) i el Cor de la URV (Montserrat Rios, directora). Aquest concert tan especial, que tindrà la seva actuació central al Palau de la Música Catalana, a Barcelona, es podrà gaudir a 5 ciutats més, com són Terrassa, Lleida, Igualada, Granollers i Tarragona.

Podeu consultar aquí tots els concerts de la temporada 2024-25 de Simfònics al Palau.

 

Es presenta la 29a temporada Simfònics al Palau 2024-25