Entangled Others: La natura del Palau de la Música Catalana a través de la intel·ligència artificial
21Novembre2023
Dimarts
L’argentina Sofia Crespo i el noruec Feileacan McCormick formen Entangled Others Studio, amb seu a Lisboa. El concepte entangled –que es pot traduir com “garbuix” o “enrenou”, però també (en sentit figurat) com “implicació”–, els artistes digitals d’Entangled Others el defineixen com un estat complex en què no es pot dir que cap entitat estigui separada, o no estigui afectada d’alguna manera per cap altra, al seu torn també connectada. És a dir, no podem considerar-nos sense els altres, actuar sense interactuar, parlar sense ser escoltats. Vivim una multitud de l’individu i d’altres individus, igualment presents i vius, junts: en relació.
Mitjançant la intel·ligència artificial (IA), Entangled Others crea noves realitats visuals no existents prèviament que es nodreixen dels paràmetres d’una realitat que sí que existeix al món. És una forma de connectar els individus i eliminar la distància entre els uns i els altres. Més enllà d’una voluntat purament estètica i de crear realitats virtuals o irreals, l’obra sorgida en aquest estudi pioner en l’art creat amb intel·ligència artificial consisteix a endinsar-se encara més al món més que humà de la individualitat i dels altres. Un món on la diversitat i la interconnexió es nodreixen i es comprometen. Un món on la realitat pren noves dimensions.
En el context de la temàtica de la temporada, en què la natura i la humanitat són els protagonistes, l’obra artística proposada per Entangled Others per il·lustrar la temporada del Palau de la Música Catalana ens convida a descobrir la natura il·lusòria que inspirà a Lluís Domènech i Montaner el disseny de l’art decoratiu que omple el Palau de la Música Catalana, tot sumant-se a aquesta celebració del centenari del seu naixement.