Els socis de l’Orfeó Català aproven en Assemblea General ordinària l’informe de gestió de la Junta Directiva, els comptes del 2018 i el pressupost de l’Associació per al 2019
L’Assemblea General de Socis de l’Orfeó Català, reunida al Petit Palau ahir dimarts, 11 de juny de 2019, en sessió ordinària va aprovar per àmplia majoria l’informe de gestió de la Junta Directiva de l’Orfeó Català, l’estat de comptes de l’exercici de l’any 2018 i el pressupost de l’Associació per al 2019.
L’activitat de la família coral
Durant l’acte, en què també es van lliurar les medalles als socis amb més de 25 i 50 anys d’antiguitat a l’entitat, la presidenta de l’Orfeó Català, Mariona Carulla, va esmentar els principals compromisos internacionals dels cors, com l’èxit de la gira de l’Orfeó Català a la Xina de l’octubre passat, en el marc del vintè aniversari del Shanghai International Arts Festival, el debut del Cor de Noies a la Berliner Philharmonie, dirigides per Simon Halsey, aquest mes de maig. Mariona Carulla també va esmentar les properes sortides, que són: la gira de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra amb la Münchner Philharmoniker, sota la batuta de Gustavo Dudamel, amb la Segona de Mahler aquest estiu començant al Palau de la Música Catalana, i tot seguit a Madrid i Munic. I la propera gira que els mateixos cors repetiran amb el maestro veneçolà el 2020 amb l’obra Fidelio de Beethoven en gira: al Palau, a Madrid, Dortmund i Luxemburg. A més d’una altra cita als Proms de Londres, on el Cor Jove acompanyarà l’Orfeó Català, sota la batuta de Simon Rattle. La presidenta també va esmentar la renovació de Simon Halsey com a director artístic dels cors de l’Orfeó Català i assessor del Palau de la Música Catalana per a les properes temporades 2019-20 i 2020-21.
Per la seva banda, Joan Oller, director general del Palau, va repassar l’activitat dels cors durant el 2018 recordant-ne les cites més destacades, com el debut de l’Orfeó Català i els cors de l’Escola Coral al Grec Festival de Barcelona 2018 amb l’estrena d’El monstre al laberint de Jonathan Dove i l’actuació de l’Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau i el Cor Jove de l’Orfeó Català al Palau sota la batuta Sir Simon Rattle, amb un repertori íntegrament coral.
També va esmentar el Carmina Burana participatiu al Palau amb 450 cantaires, entre els quals membres de l’Orfeó Català, el Cor Jove i el Cor de Noies, i, d’altra banda, la participació de l’Orfeó Català i el Cor Jove amb Bryn Terfel al cicle Palau Grans Veus. Oller també va destacar el paper de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau a la Novena de Beethoven, amb Daniele Gatti al Palau, així com l’Orfeó Català i el Cor Jove amb l’OBC, dirigits per John Adams. Tot seguit va repassar, també, altres fites de la família coral del Palau.
Pel que fa al Cor de Cambra, en va destacar la participació amb Mark Padmore i Philippe Jaroussky al cicle Palau Grans Veus. El mateix Cor va ser l’encarregat de l’espectacle Kantikipugui al Palau, de producció pròpia dels Concerts Familiars i Escoles al Palau. A Palau 100 també va interpretar El Messies de Händel juntament amb Daniel Hope. I dins del seu propi cicle de temporada, en destaquen els concerts amb Oscar Payà i Simon Halsey.
Fent referència al Cor Jove de l’Orfeó Català, Oller en va destacar l’estrena del Requiem d’Albert Guinovart amb gira a Palma, Girona, Barcelona, Esplugues de Llobregat i Cervera. I la interpretació del Requiem de Mozart amb l’OSV a Barcelona i Terrassa.
Del Cor de Noies el director general va ressaltar la participació al Symphonic Project d’Els Amics de les Arts. El programa Ressons de l’antiga Europa interpretat a Barcelona, Tremp i Berga. I el concert del Cor de Noies amb el Mädchenchor de Hannover que van fer al Palau i a Cervera.
Pel que fa al Cor Infantil, en va remarcar la participació a La Marató de TV3 2018, dedicada a la investigació contra el càncer, El concert desconcertant d’Antoni Ros Marbà, amb l’Orfeó Català i Txiki de l’Orfeón Donostiarra i l’Orquestra Simfònica del Liceu, dirigits per Manel Valdivieso, i les cantates infantils que van interpretar el cors Infantil i Mitjans, dirigits per Francesc Llongueres i Manuel Valdivieso. Més enllà de la família coral, Oller també va fer referència al projecte social i educatiu Clavé XXI, format per 1.900 cantants, i en va recordar el Concert de Fi de Curs, dedicat a la música moderna.
Principals obres i el CEDOC
Es van repassar les principals obres del 2018. Es van projectar obres previstes d’executar durant l’any 2019. Són l’estudi per a la restauració d’elements puntuals de les façanes del carrer d’Amadeu Vives i del carrer de Sant Pere Més Alt i que inclouen, principalment, la restauració dels quatre bustos de pedra i la restauració de la balustrada del nivell superior. De l’activitat del Centre de Documentació de l’Orfeó Català, en va destacar les quatre exposicions temporals al Foyer del Palau per donar a conèixer la seva documentació i determinats esdeveniments històrics rellevants: “La construcció del Palau de la Música i la seva preservació. 110 anys d’història (1908-2018)”, “Antoni Ros Marbà: 80 anys vivint la música”, “El Palau del Jazz”, “Montserrat Caballé. Una veu prodigiosa al Palau” i, finalment, l’exposició virtual “Aureli Capmany i l’Orfeó Català”. Podeu consultar aquí l’informe de gestió de la Junta Directiva.
Apartat econòmic
L’Assemblea va aprovar l’estat de comptes de l’exercici de l’any 2018 de l’Orfeó Català i el pressupost per al 2019. Podeu consultar aquí el tancament de l’exercici 2018 i aquí el pressupost 2019 de l’Associació Orfeó Català. També es va explicar el tancament de comptes del 2018 i del pressupost del 2019 de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.
Finalment, Joan Oller va explicar les grans novetats del nou Pla Estratègic 2019-2022, que se centra en els mateixos valors que l’anterior: excel·lència, centralitat coral, catalanitat, compromís social i educatiu, i se n’hi afegeix un de nou: la innovació. Dins del mateix pla estratègic, Judith Pi, directora de comunicació del Palau, va detallar una de les grans novetats del pla: el Palau Digital, com a nova plataforma de difusió i divulgació de continguts per apropar les activitats del Palau a tots els públics. Podeu veure el nou web aquí.