Grossvenor Benjamin

Palau Cambra oferirà un total de cinc concerts, tres dels quals protagonitzats per músics catalans.

El pròxim dimecres 16 d’octubre (Sala de Concerts, 20 h) el pianista Benjamin Grosvenor, el violoncel·lista Kian Soltani, el violista Timothy Ridout i la violinista Hyeyoon Park es reuniran en format quartet amb piano al Palau de la Música Catalana per interpretar dos Quartets amb piano de Johannes Brahms i Richard Strauss, ambdós grans mestres de la música de cambra. El format de quartet amb piano va permetre que durant el segle XIX la música de cambra s’acostés a la sensibilitat romàntica mantenint el caràcter domèstic i recreatiu heretat del segle anterior, com a punt de trobada dels amants de la música. Amb aquest concert s’iniciarà el cicle Palau Cambra d’aquesta temporada, que presentarà un total de cinc concerts, tres dels quals amb músics catalans.

El programa oferirà dues grans obres mestres del repertori per a quartet amb piano que han esdevingut representatives del gènere de cambra. Obrirà el concert el Quartet amb piano, en Do menor, op. 13 de Richard Strauss, estrenat el 6 de desembre de 1885 a Meiningen amb el compositor al piano. Es tracta d’una obra dedicada al duc Georg de Mannheim, “una de les corts més cultes i actives del panorama musical germànic, on el jove Richard va ocupar el càrrec de Kapellmeister fins a l’estiu del 1886”, tal com explica el musicògraf i historiador de l’art Albert Ferrer Flamarich al programa de mà del concert. Aquesta obra és l’únic exemple de quartet amb piano del seu ampli catàleg “i possiblement la seva obra cambrística de més vàlua”, explica Ferrer Flamarich, que afegeix: “Estilísticament aquesta obra no apunta a l’Strauss madur, però convenç per l’abundància de temes i la seva caracterització, com en el virtuosístic «Scherzo», més schumannià que mendelssohnià, i per la forta polaritat que marca el breu i melòdic trio a manera de cançó”. Aquesta obra va rebre el primer premi d’un concurs convocat per la Societat de les Arts i la Música de Berlín.

El seguirà el Quartet amb piano núm. 3, en Do menor, op. 60 de Johannes Brahms, obra “d’una intensitat desbordant vinculada al seu afecte per Clara Schumann”, estrenat el 1875 amb el mateix compositor al piano. “Dels seus tres Quartets amb piano, aquest és el més bonic pel seu devessall melòdic, d’ambient tardorenc, que evoluciona per meandres de lirisme, placidesa, nostàlgia i torbació”, afirma Albert Ferrer Flamarich. Una obra amb quatre moviments, entre els quals el musicògraf destaca el tercer, l’“Andante”, “de gran bellesa, construït sobre tres grans seccions: a la primera el violoncel canta sobre un acompanyament ritmat del piano i després entre el violí i la viola; a la segona, ho fa el violí amb més ritme, també sobre el piano, i a la tercera retorna la primera secció amb variacions melòdiques que sublimen la intimitat i introspecció brahmsiana”, explica.  

Sobre els intèrprets

“Un «supergrup» de joves solistes brillants funciona tan bé en conjunt com si toquessin junts cada dia” («Artsdesk», novembre del 2023).

L’harmonia i el virtuosisme del quartet format per aquests quatre músics de reconegut prestigi internacional han rebut multitud d’elogis de la crítica, gràcies a les gires europees realitzades el 2021 i el 2023. Els èxits recents assolits respectivament inclouen el recital de Benjamin Grosvenor als BBC Proms i el seu debut universalment celebrat a la Filharmònica de Berlín amb la Deutsches Symphonie-Orchester de Berlín i el director musical Robin Ticciati; el debut de Hyeyoon Park amb The Hallé (Orquestra Hallé de Manchester), aclamat per la crítica, i el seu retorn a la Filharmònica de Stuttgart; la distinció de Timothy Ridout com a guanyador d’un premi Gramophone el 2023, i el nomenament de Kian Soltani com a Focus Artist a l’Orquestra de la Tonhalle de Zúric, juntament amb els seus exitosos debuts amb l’NDR Elbphilharmonie Orchester i la Cincinnati Symphony Orchestra.

Palau Cambra manté l’aposta pel talent del país

A més del concert del proper 16 d’octubre, Palau Cambra inclourà a la temporada el concert del quartet de saxos Kebyart, el 25 de novembre, que aquest 2024 celebra desè aniversari. El Palau ha tingut el privilegi d’acompanyar en el seu creixement artístic aquesta formació catalana, nascuda a l’ESMUC i actualment molt activa al panorama internacional, ja que va guanyar el Premi El Primer Palau el 2016 i va ser també formació ECHO Rising Stars fa dues temporades, precisament amb l’impuls del Palau. El grup de joves músics formats i residents a Catalunya Maria Florea (violí), Lara Fernández (viola), Daniel Claret (violoncel), Joaquín Arrabal (contrabaix) i Àlex Ramírez (piano) també es reuniran, en format quintet, el més genuí d’interpretació de música de cambra del Romanticisme, per oferir el Quintet la Truita de Schubert, junt amb altres obres del compositor; serà el 25 de febrer. Un any més el Quartet Casals tornarà al Palau, en aquest cas en la primera actuació amb la incorporació de la violista Cristina Cordero, amb un repertori que inclourà obres d’Arriaga, Elisenda Fábregas i Brahms, i l’estrena absoluta del quartet per a corda Terra encesa d’Elisenda Fábregas (obra d’encàrrec del Quartet Casals i del Palau de la Música Catalana) en un concert que tindrà lloc el 19 de març. Tancarà el cicle, en el marc de la Diada Pau Casals, el violoncel·lista Truls Mørk, acompanyat al piano per Harvard Gimse l’11 de juny.

Podeu consultar aquí els concerts de la temporada 2024-25 de Palau Cambra.

 

(fotografia de Benjamin Grosvenor).

Els ‘Quartets amb piano’ de Brahms i Strauss inauguraran la temporada 2024-25 del cicle Palau Cambra amb Benjamin Grosvenor i Kian Soltani