Els cors de Palau Vincles i cinc cors convidats estrenen ‘Una cantata diferent’ d’Adrià Aguilera aquest diumenge a la Sala de Concerts
540 infants i joves representaran aquesta obra que convida l’espectador a reflexionar sobre la diversitat i a obrir la mirada a l’entorn.
El proper diumenge, 10 de març, a les 12 h, tindrà lloc un dels moments més esperats per als cors de Palau Vincles, un dels concerts anuals al Palau de la Música Catalana en què les formacions corals del projecte es reuneixen físicament a la sala modernista. En aquesta ocasió, als cors de Palau Vincles i cors adscrits al projecte –Cor Infantil i Juvenil de Palau Vincles, Escola Els Horts, Escola La Salle Comtal, Escola Sant Felip Neri, Fundació Terral, Institut Escola Arts i Escola Antaviana–, s’hi sumaran cinc cors convidats: Cor Novaura i Cor Mitjans de l’Orfeó Català (de Barcelona), Cor Inicis d’Amics de la Unió de Granollers, Cor Jove de l’Orfeó Lleidatà i Associació Andorra Lírica (Òpera Andorra). En total 540 infants i joves que oferiran l’estrena absoluta d’Una cantata diferent, amb composició i guió d’Adrià Aguilera. L’obra està basada en la cançó Diferent amb què el mateix compositor va ser premiat en el 1r Concurs de Composició de Palau Vincles. La bona acollida dels infants, que en van fer un videoclip, i del públic va motivar que Palau Vincles encarregués a Aguilera d’adaptar-la a una cantata que posés en valor el fet de ser “diferent”.
L’obra, plantejada com un musical, està protagonitzada per la Bruna (interpretada per Vinyet Morral, de dotze anys) i el seu pare (el baríton Germán de la Riva). La Bruna canvia d’escola i cançó rere cançó va presentant els nous amics i amigues que coneix al centre, tots amb algun tret característic que els fa sentir diferents de la resta: un nen daltònic que barreja els colors i un amb dislèxia que no sap llegir bé, una nena que té dues mares i una nena que ve d’un país llunyà són alguns dels personatges que van desfilant i il·lustrant la realitat calidoscòpica i diversa que conforma la societat. Amb un llenguatge adaptat a l’edat dels cantaires que la interpreten, el guió va endinsant-se en temes que són presents en la vida diària dels infants i joves: es parla de diversitat funcional, de bullying, del moment de fer-se gran i del problema de viure enganxat al telèfon mòbil i dependent dels likes, tot a través de la música i l’escenificació, que porta l’espectador a reflexionar-hi des de l’esperança de poder fer, entre tots, una societat millor.
“Preparar Una cantata diferent ens ha permès treballar amb els infants i joves molts aspectes que van més enllà de la cançó. Hem tractat cada cançó de manera conjunta amb l’equip artístic i el d’intervenció (psicòloga i logopeda) buscant un triple objectiu: el purament artístic, el de sensibilització sobre realitats diverses i el de difusió d’aquest valor. El cant és una eina molt potent que ens permet tractar la realitat multidimensional (social, cultural, inclusiva, religiosa…) que viuen els nostres joves”, explica Susana Serrano, directora de Palau Vincles.
El concert tindrà la direcció escènica de Dani Coma i la direcció musical de Quima Farré i Mariona Fernàndez. L’acompanyament instrumental serà a càrrec de la formació Combo Palau Vincles, integrada per un piano, violoncel, saxo, flauta, contrabaix, baix elèctric i bateria.
El concert, amb entrades per invitació per a les famílies dels cantaries, suposa una nova oportunitat per donar visibilitat al projecte i una experiència magnífica per als nens i nenes d’actuar junts en un escenari com el Palau de la Música Catalana davant del públic.
Sobre Palau Vincles
Palau Vincles és el projecte d’intervenció sociomusical a través del cant coral impulsat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Nascut l’any 2011, el projecte té com a eix el cant coral, però també incorpora altres disciplines artístiques. S’adreça a infants i joves que resideixen en zones d’alta complexitat socioeconòmica. Es tracta d’una iniciativa socioeducativa que, a partir de la pràctica coral, té com a objectiu fomentar la inclusió social i la millora del benestar emocional dels participants. Apropa la música a aquest col·lectiu aprofitant les eines que aquesta ofereix per al creixement personal, tot incidint favorablement en l’educació en valors socials i culturals i en el desenvolupament de les capacitats psicosocials i pedagògiques; tot amb la voluntat d’oferir noves oportunitats. La igualtat, la vitalitat, la il·lusió, l’esperança, les oportunitats, el compromís, la solidaritat i el respecte per la diferència són valors vinculats a Palau Vincles.
(fotografia: cantata de Palau Vincles de l’any passat. ©Mario Wurzburger)