rdp sant esteve

El concert,que aposta per la creació musical catalana, serà retransmès en directe conjuntament per TV3, Catalunya Ràdio i Catalunya Música

El proper dimecres 26 de desembre, a les 19 h, tindrà lloc al Palau de la Música Catalana el tradicional Concert de Sant Esteve dels cors de l’Orfeó Català, al qual se suma un any més el Cor de Cambra del Palau. El concert, amb totes les entrades exhaurides, es retransmetrà en directe conjuntament per TV3, Catalunya Ràdio i Catalunya Música i tindrà un contingut marcadament nadalenc, amb la celebració dels dos-cents anys de la nadala Santa Nit i, com a eix temàtic, les bèsties del Naixement, amb interpretació de peces amb temàtica animal.

Aquest Sant Esteve s’estrenaran tres composicions originals d’autors de casa nostra: Poema èpic de Nadal de Marc Timón, una obra amb piano a sis mans, orgue a quatre mans, flauta i violoncel, que cantaran conjuntament els cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra. Joan Magrané ha compost Mai no arribarà, basada en un poema de Màrius Sampere, poeta convidat del Palau aquesta temporada, i que interpretarà el Cor de Cambra. Mentre que la peça Ave Maris Stella deJosep Maria Guix, compositor convidat també aquesta temporada, serà estrenada pel Cor Jove.

El Concert de Sant Esteve, que se celebra des del 1913, és una de les fites anuals més importants del Palau de la Música Catalana i un dels concerts nadalencs amb més tradició d’Europa, fins i tot superant el Concert d’Any Nou de Viena. En aquests 105 anys d’història, el concert només s’ha deixar de fer per circumstàncies excepcionals (la Guerra Civil, la primera postguerra, la gran nevada del 1962 o la reestructuració del cor). L’any passat més de 200.000 persones el van seguir per TV3 i Canal 33.

El concert
Enguany presentarà un format més tradicional, amb un programa de nadales i cançons catalanes i d’altres països. Tindrà una estructura circular: els cors cantaran conjuntament en més ocasions i les intervencions de cadascun estaran més unificades, tot donant més agilitat al concert. Així, la vetllada començarà amb Angelus ad virginem (arranjament de Darius Battiwalla) cantat per tots els cors de l’Orfeó Català, excepte el Cor Petits, i el Cor de Cambra, dirigits per Simon Halsey.

Destaquen els arranjaments encarregats per a aquest concert de les cançons A Betlem me’n vull anar, arranjat per Marian Márquez, que interpretaran els homes de l’Orfeó Català i del Cor Jove, i els cors Petits i Mitjans. Marc Timón ha arranjat Carols of the birds de William G. James, que cantaran tots els cors de l’Escola Coral, i la tradicional El noi de la mare, interpretada per les dones de l’Orfeó Català, del Cor de Cambra i del Cor Jove, el Cor de Noies i el Cor Infantil. L’Orfeó Català també interpretarà la cançó tradicional xinesa Molihua, que va preparar per a la gira a la Xina d’aquest octubre passat. El solista del grup Obeses, Arnau Tordera, cantarà conjuntament amb el Cor de Cambra Les bèsties del Naixement, una peça arranjada per ell.

Juan de la Rubia serà l’encarregat de l’interludi musical amb improvisacions a l’orgue. A l’apartat de bisos, no hi faltaran El cant de la Senyera, que cantaran tots els cors, i Els Segadors (amb arranjaments de Joaquim Badia), sota la direcció de Simon Halsey.Dani Coma serà l’encarregat de la direcció escènica, per donar més dinamisme a les actuacions, en estreta col·laboració amb la realització televisiva.

Pel que fa a la direcció de l’Orfeó Català, Simon Halsey, que s’hi va incorporar la temporada 2016-17 amb una perspectiva de tres anys ampliables a dos més, renova com a director artístic dels cors de l’Orfeó Català i assessor del Palau de la Música Catalana per a les properes temporades 2019-20 i 2020-21. Halsey ha potenciat un salt en qualitat, en internacionalització i en excel·lència dels cors de la casa. D’altra banda, i en reconeixement de la tasca que dia rere dia realitza Pablo Larraz, fins ara sostdirector de l’Orfeó Català, des de la Junta s’ha decidit nomenar-lo director principal de la formació, tot formalitzant així la seva responsabilitat i les tasques adquirides durant aquest temps.

Programa:

Cors de l’Orfeó Català i Cor de Cambra
Angelus ad virginem, arranjament de Darius Battiwalla (1966)
Sir Christèmas, William Mathias (1934-1992)

Cor de Noies
Cançó de bressol, Xavier Pastrana (1977)

Cor Jove
Les bèsties del Naixement, Albert Guinovart (1962)

Cor Infantil
“Astoa estalpekoa”, d’Eguberri Irudiak deJosu Elberdin (1976)
Donkey carol, John Rutter (1945)

Cor de Cambra
Jesús i sant Joan, Amadeu Vives (1871-1932)
Quem vidistis pastores, Francis Poulenc (1899-1936)

Orfeó Català
Molihua, arranjament de Chen Yi (1953)
L’arodalif, Josep Vila i Casañas (1966)
Stille Nacht, Peter Gritton (1963)

Homes de l’Orfeó Català i del Cor Jove, i cors Petits i Mitjans
A Betlem me’n vull anar, arranjament de Marian Márquez (1978)

Cors Petits i Mitjans
El pessebre vivent, Jordi Domènech (1967)
Què somien els camells quan són petits, Jordi Domènech
La cuca de la llum, Adelaida Vallribera (?-2012)

Cors de l’Orfeó Català i Cor de Cambra
Poema èpic de Nadal, Marc Timón (1980) 

Interludi musical
Improvisacions a l’orgue de Juan de la Rubia (1982)

Cors de l’Escola Coral
Carols of the birds, William G. James (1892-1977), arranjament de Marc Timón

Cor de Noies
The huron carol,arranjament d’Ed Henderson (1952)
Les dotze van tocant,Kirby Shaw (1941)

Orfeó Català
Serenity, Ola Gjeilo (1978)

Cor de Cambra
Les bèsties del Naixement, Arnau Tordera (1986)
Mai no arribarà, Joan Magrané (1988)

Cor Jove
Ave Maris Stella, Josep Maria Guix (1967)

Dones de l’Orfeó Català, del Cor de Cambra i del Cor Jove, Cor de Noies i Cor Infantil
El noi de la mare, arranjament de Marc Timón

Cors de l’Orfeó Català i Cor de Cambra
Santa Nit, arranjament de John Rutter
O clap your hands, Ralph Vaughan Williams (1872-1958)

Concert sense mitja part amb un interludi musical de 7 minuts aproximadament

 

Fitxa del concert

Intèrprets

  • Orfeó Català (Simon Halsey, director / Pablo Larraz, sotsdirector)
  • Cor de Cambra del Palau de la Música (Xavier Puig, director principal)
  • Cor Jove de l’Orfeó Català (Esteve Nabona, director)
  • Cor de Noies de l’Orfeó Català (Buia Reixach i Feixes, directora)
  • Cor Infantil de l’Orfeó Català (Glòria Coma i Pedrals, directora)
  • Cor Mitjans de l’Orfeó Català (Glòria Fernàndez, directora)
  • Cor Petits de l’Orfeó Català (Mercè Pi, directora)
  • Pianistes: Pau Casan, Jordi Armengol, Josep Surinyac, Laia Armengol i Josep Buforn
  • Músics col·laboradors: Juan de la Rubia (orgue), Oriol González (bateria), Olga Domínguez (violoncel) i Josep Rovira (flauta)
  • Cantants solistes: Bea López (mezzosoprano), Arnau Tordera (veu), Marcel Jorquera (contratenor)
  • Dani Coma, director d’escena

El tradicional Concert de Sant Esteve reunirà un any més la família coral de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau, enguany amb les bèsties del Naixement i els dos-cents anys del Santa Nit com a nexe