QUARTET CASALS (c)Igor Studio

Dimarts que ve, 25 de maig (Sala de Concerts, 20 h), el Quartet Casals, considerat un dels millors quartets de corda del món per la crítica especialitzada, tornarà al Palau de la Música Catalana amb un programa amb obres de Franz Joseph Haydn, Felix Mendelssohn, Anton Webern i Dmitri Xostakóvitx, corresponent al cicle Palau Cambra. Un recorregut pels puntals del quartet de corda, “un gènere en si mateix dins de l’univers de la música de cambra que permet recórrer les estètiques diverses que han aparegut al llarg de la història musical”, com diu la periodista musical Mònica Pagès al programa de mà del concert.

El Quartet Casals, format per Vera Martínez Mehner i Abel Tomàs, (violins), Jonathan Brown (viola) i Arnau Tomàs (violoncel), va actuar per darrer cop al Palau el 19 de juny de 2019, al costat del violoncel·lista Alban Gerhardt, en el marc del concert de la Diada Pau Casals Barcelona 2019. Amb el concert de dimarts s’inicia una nova relació del Palau amb aquesta formació, que durant tres temporades presentarà programes que tenen com a objectiu mostrar l’ampli espectre de la creació per a aquesta formació des de Haydn, passant pel Romanticisme –Mendelssohn– fins a arribar a la modernitat amb la Segona Escola de Viena i Xostakóvitx com a principals referents.

El grup iniciarà el viatge partint del Classicisme amb el Quartet de corda, núm. 4 op. 20 de Haydn, el quart dels sis que formen aquest opus, obra de maduresa del considerat pare del quartet de corda; una obra que inclou dramatisme, intimitat i aires populars hongaresos. Després d’un salt d’algunes dècades cap al Romanticisme, el Quartet Casals tocarà el Capriccio i Fuga de les Quatre peces per a quartet de corda, op. 81 de Mendelssohn, d’una “sonoritat magistral en l’equilibri entre les quatre sonoritats”, recorda Mònica Pagès. Ja al segle XX i amb el Dodecafonisme, serà el torn dels Cinc moviments per a quartet de corda, op. 5 de Webern, una obra en què “la seva iconoclàstia es basa en una experimentació constant dels recursos tímbrics”, explica Pagès. El viatge acabarà amb el Quartet de corda núm. 11 de Xostakóvitx, compost el 1966, l’expressionisme del qual “descriu l’època de la foscor soviètica combatuda per una esperança individual que va aportant llum a l’atmosfera asfixiantment bèl·lica, d’harmonies tràgiques, amb les veus de cadascun dels quatre instruments sobresortint amb dissonàncies plenes de sentit”.

Sobre el Quartet Casals

Fundat el 1997 a l’Escuela Superior Reina Sofía de Madrid, el Quartet Casals va celebrar la temporada del seu vintè aniversari amb un projecte especialment ambiciós: la integral dels 17 Quartets de Beethoven, juntament amb sis obres d’encàrrec a compositors contemporanis, i interpretats en ciutats d’Europa, l’Àsia i l’Amèrica Llatina. El més destacat de les seves pròximes temporades inclou el cicle dels deu últims Quartets de Mozart, així com altres projectes centrats en els compositors hongaresos Bartók, Ligeti i Kurtág.

D’ençà que va guanyar els primers premis als concursos internacionals de Londres i d’Hamburg, el Quartet Casals ha estat convidat habitual a les sales de concerts més prestigioses del món. També ha desenvolupat una important producció discogràfica per al segell Harmonia Mundi, que es tradueix fins al moment en l’edició d’una dotzena de CD amb un repertori ampli, entre els quals destaca la gravació de la integral dels Quartets de Beethoven; també destaca l’enregistrament en directe d’una sèrie de DVD amb la integral dels Quartets de Schubert, editats per Neu Records.

Guanyar el prestigiós guardó de la Fundació Borletti-Buitoni de Londres va permetre al Quartet començar a utilitzar arcs del període Barroc-Clàssic per a la interpretació de la música d’autors que van des de Purcell fins a Schubert, tot refinant d’aquesta manera la seva capacitat d’aprofundir en els matisos entre diferents llenguatges estilístics. També ha ofert estrenes mundials de destacats compositors contemporanis espanyols. Distingit amb el Premio Nacional de Música (2006), el Premi Ciutat de Barcelona (2005) i el Premi Nacional de Cultura (2016), el Quartet Casals és formació quartet resident al Conservatori Koninklijk de la Haia i a l’Escola Superior de Música de Catalunya, a Barcelona, ciutat on viuen els quatre integrants.

El Quartet Casals torna al Palau de la Música Catalana amb un viatge per diferents èpoques del quartet de corda