El Quartet Casals interpreta ‘La mort i la donzella’ de Schubert, en un concert que recorre la història del quartet de corda amb obres també de Haydn i Xostakóvitx
El concert s’enregistrarà i es posarà a disposició del públic de manera gratuïta a Palau Digital
El proper dimecres 25 de gener, el Quartet Casals interpretarà al Palau de la Música Catalana (Sala de Concerts, 20 h) un repertori que inclou obres dels compositors Joseph Haydn, Franz Schubert i Dmitri Xostakóvitx. El concert ofereix un recorregut per l’evolució històrica del quartet de corda amb tres dels seus màxims exponents, en un programa en què sobresurt el Quartet núm. 14 en Re menor “La mort i la donzella”, escrit per Schubert. El conjunt català, avalat per una sòlida carrera internacional i pel reconeixement del públic i de la crítica, està format per Vera Martínez Mehner (violí); Abel Tomàs (violí); Jonathan Brown (viola) i Arnau Tomàs (violoncel) i esdevé tot un referent per a les noves generacions de músics. El concert s’enregistrarà i es posarà properament a disposició del públic de manera gratuïta a la plataforma Palau Digital.
El concert s’iniciarà amb el Quartet de corda núm. 6 en La major, Op. 20 de Haydn, un dels pares del quartet de corda. Es tracta d’una obra escrita el 1772, un any especialment fructífer per al compositor, en el qual també escriu les simfonies Sturm und Drang 45, 46 i 47. La periodista Lourdes Morgades, especialitzada en música, explica al programa de mà del concert que l’obra es caracteritza “pel seu impuls vehement i apassionat, la independència de les veus, l’escriptura polifònica i la irregularitat mètrica”. El conjunt prosseguirà amb el Quartet núm.14 en Re menor "La mort i la donzella", escrit per Schubert el 1824, una icona de la literatura per a quartet de corda. Morgades anota que es tracta d’una obra romàntica “d’estructura monumental” que el compositor “converteix en eloqüent i emocionant des del mateix motiu descendent del primer moviment, el colpidor moviment de les variacions sobre la melodia del lied que li dona títol, el to rústic del tercer moviment basat en una dansa popular alemanya i l’intens i explosiu final ple de dramatisme i fúria”.
El concert clourà amb l’obra del compositor rus Dmitri Xostakóvitx, que escriu una de les sèries de quartets de corda més rellevants del segle XX. Aquest repertori suposa un “testimoni sincer d'una vida que el compositor no va poder plasmar en les seves simfonies, obligat a escriure seguint les directrius polítiques de la Unió Soviètica”, puntualitza Morgades. El seu Quartet núm. 10 en La bemoll major, Op. 118, va ser escrit en onze dies el juliol de 1964. “Format per quatre moviments, el primer és un «Andante» de gran senzillesa harmònica, seguit d’un furiós i opressiu «Allegretto». Pel tercer moviment fa servir una de les seves formes preferides, la «Passacaglia», per un poètic «Adagio». El llarg «Allegretto-Andante» final és una sonata-rondó amb dos temes, una dansa i un coral, que s’entremesclen”.
El concert pertany al cicle Palau Cambra, que explora els límits de la música clàssica, cercant el virtuosisme i musicalitat més pura dels intèrprets. Aquesta essència s’expressa amb forma de quartets i duets, que marquen un fil que va del classicisme al segle XXI. Les formacions que completaran el cicle d’aquesta temporada son el quartet de piano, violí, viola i violoncel format per Laia Masramon, Erich Höbarth, Hariolf Schlichtig i Christoph Richter (22.05.23); el duo de violí i piano format per Patricia Kopatchinskaja i Fazil Say (05.06.23) i el duo de violoncel i piano format per Pablo Ferrández i Luis del Valle (15.06.23).
El Quartet Casals és una formació de corda fundada el 1997 que ha guanyat nombrosos premis i ha estat convidat a tocar en les sales de concerts més prestigioses del món. El quartet ha rebut una profunda influència de compositors contemporanis i ha realitzat estrenes mundials de notables compositors espanyols de l’actualitat. Els membres del Quartet Casals han estat reconeguts com a ambaixadors culturals per part de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut Ramon Llull. El conjunt ha desenvolupat una important producció discogràfica amb el segell Harmonia Mundi, compost per un repertori que inclou obres d’autors clàssics i contemporanis.
(fotografia del Quartet Casals ©David Ruano)