El projecte social del Palau de la Música rep el Premi Clavé com a projecte de transformació social
Clavé XXI, actualment anomenat Palau Vincles, el projecte social de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, ha estat guardonat com a projecte de transformació social als Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral a Catalunya 2019.
Palau Vincles va ser creat amb l’objectiu de fomentar la inclusió i integració social a través de la pràctica coral col·lectiva d’infants i joves a zones o en situacions vulnerades, des del convenciment del gran poder de transformació personal i social de la pràctica coral.
Aquest premi s’ha rebut amb molta il·lusió perquè “significa un reconeixement a més de nou anys de feina amb infants i joves de centres oberts, fundacions i escoles dels barris dels districtes de Ciutat Vella i de Sant Martí”. Una tasca que a través del cant coral té “l’objectiu d’oferir oportunitats fomentant la inclusió i la integració social, ajudant al creixement personal i incidint positivament en l’educació en valors en la població que atenem”, ens diu la nova gerent de Palau Vincles, Susana Serrano. També ens explica que es treballa “des del convenciment de la necessitat de l’accés a la cultura a tota la població, però especialment dirigida a un segment que té moltíssimes dificultats per accedir-hi i que amb la situació actual els està suposant, a més a més de la pèrdua o precarització de les condicions laborals, un increment de la càrrega emocional que ja suporten habitualment”.
Per a Esteve Nabona, director artístic de Palau Vincles, que apunta que “precisament la figura d’Anselm Clavé és qui ens va inspirar des d’un inici”, el premi també és “un reconeixement a aquesta etapa de Clavé XXI”. Una etapa, comandada per la gerència de Jordi Vivancos, en què “des de l’inici hem anat creixent, ampliant el nombre de petits i joves cantaires, i també l’equip pedagògic. I ho hem fet integrant i integrant-nos als barris i arreu. Hem comptat i col·laborat amb entitats que hi eren molt abans que nosaltres i sense les quals no podríem haver tirat endavant el nostre projecte”. “El premi ens anima a seguir creixent com a Palau Vincles”, rebla el director.
Susanna Serrano: “Treballem des del convenciment de la necessitat de l’accés a la cultura a tota la població.”
Esteve Nabona: “El premi ens anima a seguir creixent com a Palau Vincles.”
El premi, “el rebem en un moment de transició estratègica”, ens diu la gerent. “Després d’aquests nou anys, que ens han permès iniciar el projecte i anar experimentant a través del cant coral la proposta pedagògica i metodològica, ara volem aprofundir en dos eixos principals: posicionament i model. El posicionament ve acompanyat d’un canvi de nom que simbolitza un canvi de cicle, Clavé XXI dona pas a Palau Vincles. I el model transita, des de la inclusió, cap a una nova fase focalitzada en la intervenció social, que ens permetrà conèixer i treballar sobre els hàbits i les habilitats de nenes, nens i joves a través de la pràctica del cant coral”.
Igualment, el premi ha arribat en un context extraordinari, “en una situació molt estranya, en ple confinament per la COVID-19”, ens diu Esteve Nabona. “Justament quan fa mesos que no cantem ni fem cantar, i el que és encara més estrany, físicament distanciats els uns dels altres. I aquest premi ens fa sentir de nou units, units a tots els infants i joves, a les famílies i a les entitats i escoles amb què treballem. Segurament molts d’ells ho estan passant malament; per tant, tenim moltes ganes de tornar a cantar i omplir les sales d’assaig del Palau i dels centres i les escoles de música”.
Aquest premi com a projecte de transformació social és una de les deu categories dels Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral a Catalunya 2019, convocats per la Federació de Cors de Clavé i el Moviment Coral Català, per reconèixer l’excel·lència dels millors treballs i dels grans professionals del panorama musical coral a Catalunya, a partir de candidatures de nominació popular i deliberats per un jurat format per persones vinculades al moviment coral. En aquesta edició, el jurat estava integrat per Mireia Barrera, Elisenda Climent, Enric Giné, Anna Gorchs i Bernat Vivancos. El Cor de Cambra del Palau, l’Orfeó Català, el Cor Jove de l’Orfeó Català, el Cor de Noies de l’Orfeó Català i el concurs internacional de cant coral Let the Peoples Sing, celebrat al Palau de la Música Catalana i organitzat per Catalunya Música i el mateix Palau, també van ser finalistes de diferents categories dels Premis. Podeu veure tots els premiats i ampliar informació a la notícia publicada al web de la «Revista Musical Catalana».
Susanna Serrano: “El premi el rebem en un moment de transició estratègica.”
Esteve Nabona: “El premi és un reconeixement a aquesta etapa de Clavé XXI.”
Els premis es van atorgar en el transcurs d’una gala virtual a través del canal de Youtube del Moviment Coral Català i de les xarxes socials de la Federació de Cors de Clavé el dissabte 6 de juny passat, presentada per la cantaire i flautista Irene Recolons i amb la col·laboració de Buia Reixach, Josep Vila i Jové, Lluís Puig i Mariona Vila. Van recollir virtualment el premi atorgat a Clavé XXI, Susanna Serrano i Esteve Nabona (es pot veure al minut 8 de la gala virtual).
Actualment Palau Vincles imparteix cant coral de forma directa a més de 600 infants i joves durant tot l’any, amb un equip de vuit directors corals, un pianista i una logopeda. També es treballa en xarxa a través d’una estructura de corals adscrites de Barcelona, Tarragona, Mataró, Manlleu i Banyoles que col·laboren anualment per a la interpretació de la cantata de Fi de Curs, tot sumant 1.300 nenes, nens i joves.
D’altra banda, la «Revista Musical Catalana» núm. 372, corresponent als mesos de maig-agost del 2020, publica a la secció La Casa dels Cants una entrevista a Susanna Serrano, la nova gerent de Palau Vincles, que explica el nou impuls del projecte social del Palau.
Fotografies: ©Antoni Bofill