El pianista rus Nikolai Lugansky interpretarà Rachmàninov amb l’Orquestra Gulbenkian al Palau de la Música Catalana
La formació portuguesa, dirigida per Ernest Martínez-Izquierdo, oferirà per primera vegada a Catalunya Laterna magica de Kaija Saariaho
El proper dilluns, 8 de febrer, a les 20.30 h, el Palau de la Música Catalana acollirà un concert amb diversos al·licients: d’una banda, el retorn a Palau 100 del pianista rus Nikolai Lugansky, “l’intèrpret més pioner i meteòric” en Rachmàninov i Prokófiev segons la revista «Gramophone». Artista que destaca per la seva gran profunditat i versatilitat, acompanyat de l’Orquestra Gulbenkian interpretarà el Concert per a piano núm. 2 de Rachmàninov. Una composició estrenada el 1901 que va esdevenir el primer gran èxit internacional del compositor rus i una de les obres més conegudes i divulgades del seu catàleg.
L’altre gran al·licient del concert és la presentació per primera vegada a Catalunya de Laterna magica, de la compositora finlandesa Kaija Saariaho, obra estrenada per la Filharmònica de Berlín l’agost de 2009 a la Philharmonie de Berlín, sota la direcció de Sir Simon Rattle, el seu titular. En aquesta ocasió serà el català Ernest Martínez-Izquierdo, gran coneixedor de l’obra de Saariaho, qui dirigirà la formació portuguesa. La interpretació respon a un dels objectius de la temporada del Palau, que és presentar obres que han tingut molt bona acollida a l’estranger i encara no han estat interpretades al nostre país. Per tal d’apropar la figura de la compositora al públic català, el Palau ha programat un diàleg amb Kaija Saariaho el dia abans del concert, en el marc del cicle de conferències “Escoltem els compositors i creadors”.
Clourà la vetllada L’ocell de foc, composició d’Igor Stravinsky –quan tenia 28 anys– per als Ballets Russos de Serguei Diaghilev. Gràcies a l’èxit obtingut, Stravinsky va esdevenir un compositor de renom internacional. En aquest ballet, el primer que va fer per a Diaghilev abans de Petruixka i La consagració de la primavera, el compositor rus tracta l’orquestra de manera nova i original, tot derivant l’habitual protagonisme de la corda cap a altres seccions, com les famílies del vent fusta i del vent metall, i de la percussió, que creix.
Una hora abans del concert, a les 19.30 h, tindrà lloc al Petit Palau (accés gratuït, aforament limitat) una nova sessió de “Parlem de música”, amb la conferència entorn del concert, a càrrec del divulgador musical Pere Andreu Jariod.
Diumenge, 7 de febrer, 19.30 h. Sala d’Assaig de l’Orfeó Català. “Escoltem els compositors i creadors”, amb Kaija Saariaho en diàleg amb Mercedes Conde Pons, directora de la «Revista Musical Catalana» (accés gratuït, aforament limitat).