El pianista hongarès Sir András Schiff torna aquest dijous al Palau de la Música Catalana per interpretar Bach i Beethoven
Oferirà una sessió a les 18.00 i una altra a les 20.30 h, en un esforç del Palau per doblar la capacitat d’alguns dels propers concerts de la temporada
El proper dijous, 8 d’abril, el pianista hongarès Sir András Schiff, un dels intèrprets més rellevants del moment i molt estimat pel públic del Palau, torna una vegada més a la sala modernista. Schiff oferirà un programa curosament elaborat i d’un intens fil narratiu amb Beethoven i Bach com a protagonistes, compositors dels quals Schiff és un especialista.
El concert s’oferirà en sessió doble, a les 18.00 i a les 20.30 h, en un esforç del Palau per oferir el màxim de localitats al públic, en quedar reduït l’aforament per les mesures de contenció de la COVID-19. Una fórmula, la de duplicar sessions, que s’oferirà també en els concerts de Les Siècles & Roth (19 d’abril), MusicAeterna & Teodor Currentzis (23 d’abril), Jordi Savall (4 de maig) i la Venice Baroque Orchestra & Siranossian (17 de maig).
Els concerts de dijous ofereixen un programa “d’adeus i retrobaments amb germans, fills, arxiducs, prínceps i reis; d’inspiració literària per a Julio Cortázar i Thomas Mann”, tal com explica el crític musical Lluís Trullén al programa de mà. Així, d’una banda, Schiff interpretarà la Sonata núm. 26, “les Adieux” i la Sonata núm. 32 de Beethoven, ambdues dedicades al seu amic i mentor l’arxiduc Rodolf d’Àustria. I de l’altra, oferirà el “Ricercar” de L’ofrena musical i Capriccio sopra la lontananza del suo fratello dilettissimo de Bach, dedicada al seu germà, l’oboista Johann Jakob.
Sobre András Schiff
Nascut a Budapest (1953), va fer els estudis musicals a l’Acadèmia Franz Liszt amb Pál Kadosa, György Kurtág i Ferenc Rados i a Londres amb George Malcolm. Després d’haver col·laborat amb les orquestres i els directors més prestigiosos arreu del món, centra principalment la seva activitat en recitals individuals, projectes especials en què interpreta i dirigeix i en la direcció pròpiament. Des del 2004 ha interpretat la integral de les 32 Sonates per a piano de Beethoven en ordre cronològic a més d’una vintena de ciutats.
Els darrers anys el seu Bach ha esdevingut un destacat en cada edició dels BBC Proms. També es presenta habitualment en festivals de renom, com el de Verbier, Salzburg o Baden-Baden, i pel que fa a sales, al Wigmore Hall, Musikverein o Philharmonie de París, i també en gira pels Estats Units i l’Àsia. A més d’actuar a la ciutat italiana de Vicenza, on dirigeix un festival al Teatro Olimpico.
A Vicenza també té la seu la Cappella Andrea Barca, una orquestra de cambra integrada per solistes internacionals, músics de cambra i amics, que va fundar el 1999. Junts han actuat al Carnegie Hall, Festival de Lucerna o Mozartwoche de Salzburg. Entre els seus propers projectes figuren una gira per l’Àsia i un cicle de concerts per a teclat de Bach a Europa.
Igualment, Sir András Schaff manté una estreta relació amb la Chamber Orchestra of Europe, la Budapest Festival Orchestra i l’Orchestra of the Age of Enlightenment (OAE). El 2018 va acceptar el paper d’artista associat de l’OAE, tot complementant el seu interès pels instruments de teclat d’època.
D’altra banda, continua donant suport a nous talents, principalment a través del seu programa Building Bridges, que ofereix oportunitats d’actuar a joves promeses. També imparteix classes a l’Acadèmia Barenboim-Said i Kronberg, així com conferències i classes magistrals. El 2017 el seu llibre Musik kommt aus der Stille, amb assaigs i converses amb Martin Meyer, va ser publicat per les editorials Bärenreiter i Henschel.
Ha estat guardonat amb nombrosos premis internacionals, com la Medalla d’Or de la International Stifting Mozarteum, la Gran Creu del Mèrit amb Estrella de la República Federal d’Alemanya, la Medalla d’Or de la Royal Philharmonic Society, el títol de Cavaller pels seus serveis a la música i el doctorat del Royal College of Music (2018).