El Petit Palau acull un concert d’homenatge a Manuel Blancafort amb un monogràfic del compositor que inclou una estrena
Demà divendres, 27 de gener, el Petit Palau (20 h) serà l’escenari d’un concert d’homenatge al compositor Manuel Blancafort de Rosselló (La Garriga 1897-Barcelona 1987), inclòs dins els actes de celebració de 125è aniversari del seu naixement. Organitzat per la Fundació Manuel Blancafort, en col·laboració amb la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, el concert proposarà un recorregut entre Record (1915) i Sonatina antiga (1967), posant l’accent en obres poc conegudes, de diferents èpoques creatives i amb formacions tan variades com el piano sol, violí i piano, quartet de corda i conjunt de deu instruments solistes. Un viatge que “explora la cara oculta de la seva producció musical” i del qual se’n destaca l’estrena de Sonatina antiga en la seva versió per a piano, quintet de corda i quartet de vent, obra que tancarà la vetllada. Es tracta d’una versió del mateix Blancafort de la Sonatina antiga per a piano sol del 1929, obra que el va consolidar internacionalment com a compositor, i que mai no s’ha interpretat amb aquesta formació.
Al concert hi intervindran deu reconeguts intèrprets com el pianista Miquel Villalba i el Quartet Gerhard (Lluís Castán i Judit Bardolet, violins, Miquel Jordà, viola, i Jesús Miralles, violoncel), amb els músics Pau Llopis (contrabaix), Aleix Vaqué (flauta), Daniel Souto (oboè), Abel Batlles (clarinet) i Maria José Rielo (fagot).
El concert començarà amb sis obres per a piano de la primera joventut (Record, Tema campanyart, Paraules de queixa, Consolació, Cançó de la canalla i Cançoneta per a dormir) “que Blancafort no va incloure en cap dels reculls que es van editar; de manera que no van ser accessibles ni interpretades fins després de la seva mort”, explica al programa de mà del concert Xavier Calsamiglia i Blancafort, membre de la Fundació Manuel Blancafort. A continuació s’interpretaran “tres peces per a violí i piano que fan una transició de la primera a la segona part de la seva producció musical” (Per a l’Helena, Romança de saló i Pastorel·la). Seguirà el Quartet en Do, el primer quartet de corda que Blancafort va escriure, el 1946, i que van estrenar Eduard Bocquet, Domènech Ponsa, Mateu Valero i Josep Trotta, el 1949; l’obra va ser premiada poc després al Concurso Nacional de Música de Madrid.
Manuel Blancafort va mantenir una estreta relació amb l’Orfeó Català i el Palau de la Música Catalana. La sala modernista va acollir l’estrena de diverses obres, com els dos concerts per a piano i orquestra els anys 1944 i 1950, per Maria Canals i dirigits per Eduard Toldrà. També, la seva Cantata Virgo Maria va guanyar el primer Premi de l’Orfeó Català convocat l’any 1963, i va ser estrenada al Palau el 8 de març de 1968 per l’Orfeó Català i l’Orquestra Ciutat de Barcelona, dirigits per Lluís M. Millet, que la va qualificar com a “obra mestra de la música catalana”. Des de llavors no havia tornat a ser interpretada fins que el 7 de juliol de 2016, 48 anys després de la seva estrena, es va tornar a interpretar al Palau en un concert en què hi participà l’Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la direcció del mestre Antoni Ros Marbà.