El paleontòleg Juan Luis Arsuaga explora la relació entre el llenguatge i la música al Palau de la Música Catalana
Dilluns, 8 d’octubre (Petit Palau, 19 h), el paleontòleg i codirector del Projecte Atapuerca Juan Luis Arsuaga estrenarà el cicle de conferències Origen (leitmotiv de la nova temporada del Palau de la Música Catalana) amb “La música i l’ànima de l’ancestre”. La ponència d’Arsuaga té com a punt de partida el descobriment de l’instrument musical més antic fins ara: una flauta amb més de 35.000 anys d’antiguitat que va ser construïda i tocada pels nostres ancestres sense haver-hi constància que altres espècies coneguessin la música. A partir d’aquesta premissa, el reconegut paleontòleg explorarà si hi ha connexió entre el llenguatge i la música.
Arsuaga és tota una autoritat al món de la paleontologia, protagonista d’alguns dels grans èxits dels darrers anys en la matèria, com el descobriment del crani fòssil més ben conservat del món el 1992 (Miguelón), i un autèntic pensador de la condició humana i la seva naturalesa social, simbòlica i comunicativa.
Aquesta ponència forma part de les conferències Origen de L’Hivernacle del Palau de la Música Catalana, un espai simbòlic, en què s’ofereixen més de cinquanta activitats complementàries als concerts de la temporada i itineraris orientats a comprendre i enriquir l’experiència musical. Una iniciativa creada per fidelitzar i iniciar a la música nous públics amb activitats paral·leles, que teixeix col·laboracions amb altres entitats culturals i que convida l’audiència a ampliar els coneixements i enfocaments artístics de la temporada.
La sèrie Origen es completa amb tres conferències més: de l’escriptor Bernard Sève amb el lutier David Bagué, al voltant de la filosofia i l’aparició dels instruments (15 d’octubre); del compositor convidat de la temporada del Palau, Josep Maria Guix, sobre les connexions entre so, música i natura (22 d’octubre), i, finalment, sobre l’espiritualitat i la litúrgia en la música, en la fe i la mort, amb Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (29 d’octubre).
Juan Luis Arsuaga,expert mundialen l’estudi de l’evolució humana, és llicenciat i doctor en ciències biològiques per la Universidad Complutense de Madrid. Des del 1982 és membre d’Investigacions dels Jaciments Pleistocens de la Serra d’Atapuerca (Burgos) i des del 1991 n’és el codirector, juntament amb José María Bermúdez i Eudald Carbonell, equip que el 1997 va rebre el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica.