El Palau de la Música Catalana inaugura el cicle Palau Òpera amb ‘Giuseppe riconosciuto’ de Domènec Terradellas
El concert convida a acostar-se a l’obra del català Domènec Terradellas, un dels compositors més rellevants de la seva època.
Palau Òpera també acull aquesta temporada 2024-25 dos concerts més: Il Giustino de Vivaldi i Tamerlano de Händel.
El proper dijous 24 d’octubre el Palau de la Música Catalana inaugurarà el cicle Palau Òpera d’aquesta temporada 2024-25 amb Giuseppe riconosciuto (Sala de Concerts, 19 h), oratori i primera obra de joventut del compositor barceloní Domènec Terradellas. El concert serà dirigit per Dani Espasa al capdavant de la consolidada formació barroca que dirigeix, Vespres d’Arnadí, i un elenc de joves solistes com són les sopranos Mercedes Gancedo i Èlia Casanova, la mezzosoprano Anna Alàs, el contratenor Rafael Quirant i els tenors Jorge Navarro i Roger Padullés.
Aquesta producció, estrenada a Catalunya l’estiu del 2023 al Festival de Torroella de Montgrí, farà gira aquesta tardor a Barcelona, Mataró i Madrid. El concert forma part dels actes commemoratius del 120è i 40è aniversari de la «Revista Musical Catalana», i inaugura el cicle que durà a l’escenari modernista dues obres més durant la temporada: Il Giustino de Vivaldi (28 d’abril) i Tamerlano de Händel (14 de maig), interpretades per formacions amb gran reconeixement internacional en el gènere.
Considerat un gran compositor d’acord amb els cànons de l’òpera barroca italiana del segle XVIII, Domènec Terradellas (Barcelona, 1713-Roma, 1751) va romandre en l’oblit durant molt de temps, fins que en les darreres dues dècades se n’ha començat a reivindicar la vàlua. Qualificat com el “Händel català”, amb només dinou anys va anar a Nàpols, on va cursar estudis musicals. “Era habitual que els estudiants de música, en acabar la seva formació, es presentessin com a compositors amb un oratori i Domènec Terradellas, que ja s’havia convertit en Domenico Terradeglias, va presentar el 1736 a l’Oratori de Sant Felip Neri de Nàpols Giuseppe riconosciuto da’ suoi fratelli in Egitto, basat en un llibret escrit tres anys abans per a la cort imperial de Viena per Pietro Metastasio i al qual havia posat música el napolità Giuseppe Porsile, compositor oficial de la cort austríaca”, explica Lourdes Morgades, periodista especialitzada en música, al comentari del programa de mà. I afegeix: “El llibret es va adaptar per a la seva presentació a Nàpols convertint l’azione sacra de Metastasio en una veritable òpera de temàtica religiosa i tres actes, com era usual en el gènere”.
Giuseppe riconosciuto explica la història de Josep, fill de Jacob, una obra que ha estat “objecte de múltiples versions musicals en els últims tres segles pel caràcter dramàtic de la història”, afirma Morgades.
Els germans de Josep, dominats per la gelosia, pel tracte preferent que rebia del seu pare Jacob, decideixen desfer-se’n venent-lo com a esclau i fent creure al seu pare que ha mort. A Egipte, Josep és empresonat, però més tard és alliberat gràcies a la seva capacitat d’interpretar els somnis del faraó, fet que li permet ascendir fins a una posició de gran poder. Al cap del temps Josep es troba de nou amb els seus germans, que no el reconeixen. Després de sotmetre’ls a diverses proves, finalment els revela la identitat veritable i, sorprenentment, els perdona.
Serà un concert, per tant, amb una història colpidora i d’alta intensitat dramàtica, juntament amb un tractament vocal que permet el lluïment dels solistes. Una música, en definitiva, que mereix ser més coneguda.
Sobre Vespres d’Arnadí i Dani Espasa
Vespres d’Arnadí, conjunt creat el 2005 per Dani Espasa i Pere Saragossa, és una orquestra barroca catalana que destaca per interpretacions amb instruments i criteris històrics, que en les seves actuacions busca l’emoció, la frescor i l’espontaneïtat. Vespres d’Arnadí ha actuat en importants auditoris, com el Wigmore Hall de Londres, Festival Händel de Halle, i altres esdeveniments prestigiosos, com els festivals de Peralada, Torroella de Montgrí, Barcelona i Praga, entre d’altres. A més, el conjunt ha rebut molt bones crítiques pels seus enregistraments discogràfics, que inclouen les Pièces de Simphonie de Charles Desmazures o la Missa en Re major de Josep Mir i Llussà. L’any 2019 van presentar el disc L’Alessandro amante amb el contratenor Xavier Sabata, i el 2023 han llançat el projecte InVisibili.
Dani Espasa, nascut a la Canonja (Tarragona), és un músic extremadament polifacètic. A més dels seus estudis de piano i clave, va estudiar arquitectura i treballa com a compositor i director musical en àmbits tan diversos com la dansa, la televisió, el cinema i, especialment, el teatre, tot col·laborant amb destacats directors d’escena, entre els quals Lluís Pasqual i Calixto Bieito. Espasa ha tingut una destacada carrera com a clavecinista i director formant part de grups de música antiga: Hespèrion XXI, L’Arpeggiata i Le Concert des Nations, i dirigint orquestres, entre les quals la Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu. Amb més de quaranta enregistraments discogràfics, Dani Espasa és considerat un dels noms de referència en la música barroca i antiga, tant en el vessant d’intèrpret com de director.
Podeu descarregar-vos aquí una imatge de l’assaig.
Podeu descarregar-vos aquí les següents fotografies:
- Dani Espasa
- Vespres d’Arnadí © May Circus
- Mercedes Gancedo © Toni Bofill
- Èlia Casanova
- Anna Alàs
- Rafael Quirant
- Jorge Navarro © Jorge Capewell
- Roger Padullés
Podeu descarregar-vos aquí el programa de mà del concert.
Podeu consultar aquí la programació del cicle Palau Òpera.
Amb el suport de Endesa