Parlem de... Wainwright, Prohaska, Orfeó Català, OBC & Morlot
- L'Hivernacle
25Gener2025
Dissabte
19:00
Petit Palau
L’obra, encàrrec de vuit institucions musicals internacionals, és un rèquiem sobre la humanitat i el planeta que convida a reflexionar sobre els nostres valors, el futur i el medi ambient.
El Palau i L’Auditori han treballat conjuntament en aquesta producció on participen l’OBC, l’Orfeó Català, el Cor Infantil de l’Orfeó Català i Anna Prohaska sota la direcció de Ludovic Morlot.
El Palau de la Música Catalana i L’Auditori, dues de les institucions culturals referents de la ciutat, han unit esforços per portar a Barcelona Dream Requiem, l’última obra del compositor i cantautor nord-americà Rufus Wainwright. El concert, el pròxim 25 de gener al Palau de la Música Catalana (Sala de Concerts, 20 h) i que ja ha exhaurit totes les entrades suposarà l’estrena de Dream Requiem a l’Estat espanyol. L’obra és un encàrrec conjunt del Palau de la Música Catalana, L’Auditori i sis institucions internacionals més: Orchestre Philharmonique de Radio France, Filharmònica d’Hèlsinki, Royal Opera House de Londres, Los Angeles Master Chorale, Netherlands Philharmonic Orchestra i RTÉ National Symphony Orchestra d’Irlanda. L’obra es presenta al Palau interpretada per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), l’Orfeó Català, el Cor Infantil de l’Orfeó Català i la soprano Anna Prohaska, sota la batuta de Ludovic Morlot, director titular de l’OBC, que debuta amb aquest concert a l’escenari modernista. Rufus Wainwright, que hi participarà com a narrador, ha estat aquesta setmana a Barcelona acompanyant i guiant els assajos celebrats a L’Auditori.
Cantant, compositor de cançons i autor de dues òperes i un musical, Rufus Wainwright (Rhinebeck, Nova York, 22 de juliol de 1973) és un erudit musical; el seu llenguatge únic i la proximitat a gèneres clàssics, com l’òpera, n’han fet un dels músics més cotitzats a les sales de concerts arreu del món. Dream Requiem, el seu darrer treball, és una obra èpica per a orquestra, cor, soprano i narrador, escrita durant la pandèmia. En paraules del mateix Wainwright, és un rèquiem “per la gent que hem perdut en aquesta crisi, pel passat del qual estem aïllats i pel futur amb el qual encara no sabem com connectar, un rèquiem pel contacte humà, la solidaritat i la veu humana, que s’han tornat perillosos i contagiosos”. L’obra també esdevé una reflexió sobre el col·lapse mediambiental, ja que el seu text combina paraules de la missa de difunts en llatí, utilitzada per Verdi, Britten, Mozart i molts d’altres, amb el poema apocalíptic Darkness de Lord Byron, escrit arran de l’erupció del volcà Tambora el 1815, que va enfosquir el cel de tot el món i va donar lloc al conegut com “l’any sense estiu” el 1816.
Els dos textos s’entrellacen, però són tractats musicalment de forma molt diferent. Així, el text de Byron està majoritàriament narrat i subratllat per foscos arranjaments orquestrals que demostren la brutalitat i la força de les imatges apocalíptiques que evoca el poema. El text de la missa de rèquiem en llatí és cantat per un gran cor mixt, un cor de nens i una soprano. Els moments corals massius es veuen interromputs per passatges solistes de la soprano, més tranquils, per subratllar la fragilitat de la vida i la natura. El Dream Requiem de Wainwright supera en darrera instància aquesta desolació i tragèdia, tot donant lloc a l’esperança i la bellesa a través de la música.
“No importa quines siguin les inclinacions [espirituals] de cadascú, com a artista quan tractes amb un text sagrat fort i antic que gira al voltant de la mort, hi has d’anar. Això, crec humilment, va passar mentre componia Dream Requiem. Ja sigui perquè vaig fer cinquanta anys i el meu últim paisatge terrenal començava a dibuixar-se a l’horitzó; per la meva educació catòlica latent que, encara que no estricta, va ser increïblement impactant..., moltes forces van convergir en la composició d’aquesta peça i ni una sola vegada no em va faltar sentit de l’orientació”, explica Wainwright.
L’estrena absoluta del Dream Requiem va tenir lloc el 14 de juny de 2024 a l’Auditori de Radio France de París amb l’Orchestre Philharmonique de Radio France, el Choeur et Maîtrise de Radio France, la soprano Anna Prohaska i l’actriu Meryl Streep com a narradora, sota la direcció de Mikko Franck. El 17 de gener passat va sortir al mercat l’enregistrament del concert en directe (Warner Classics). Després de Barcelona, és previst que l’obra de Wainwright s’interpreti en importants escenaris internacionals, com el Walt Disney Concert Hall de Los Angeles o el Concertgebouw d’Amsterdam.
Una hora abans de l’inici del concert (19 h, Petit Palau, entrada lliure) tindrà lloc la sessió divulgativa “Parlem de...”, conduïda per Ana Maria Dàvila, periodista musical. Aquesta xerrada oferirà una mirada profunda al repertori i als protagonistes de la nit.
(fotografia de Rufus Wainwright ©V. Tony Hauser).
Podeu descarregar-vos aquí les següents fotos: