El Palau de la Música Catalana explica les seves línies estratègiques a través de la plataforma Palau Digital
La plataforma es va estrenar fa un any amb la col·laboració d’Endesa i posa a l’abast de tothom l’actualitat, els concerts i continguts musicals del Palau de la Música Catalana
Aquesta setmana la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana publica a la plataforma Palau Digital www.palaudigital.cat –creada amb el suport d’Endesa– tres càpsules audiovisuals que expliquen les principals línies estratègiques del Palau de la Música Catalana: el projecte artístic, l’Orfeó Català i el projecte social del Palau. Aquestes tres entregues són les primeres d’una sèrie, titulada Palau 360º, dedicada a donar a conèixer des de diversos punts de vista el Palau en tot el seu abast. En aquest sentit, la sèrie s’ampliarà properament per mostrar-ne més vessants, com l’Escola Coral o la conservació del patrimoni, i s’hi oferiran vídeos que donaran veu als protagonistes del Palau, com són els mecenes, abonats, cantaires, treballadors o els mateixos artistes.
Aquestes càpsules de nova creació s’integren dins l’apartat Palau Series, amb continguts divulgatius de producció pròpia relacionats amb el Palau, la música, el cant coral i el nostre patrimoni. Ara mateix, l’apartat inclou el documental Resurrecció, produït pel Palau, en el marc dels deu anys de l’esclat del cas Millet, i en què s’explica el que va passar l’any 2009 i com la institució va transformar aquella crisi en una oportunitat per renéixer.
Palau Digital, amb la participació d’Endesa, és un minisite pensat per ser l’extensió virtual de l’oferta cultural i artística del Palau posant a l’abast de tothom l’actualitat, els concerts i els continguts musicals. Aquesta plataforma és una aposta de la institució per la digitalització com a eina per difondre continguts, fidelitzar el públic, crear comunitat i promoure la interacció. L’espai presenta enregistraments sonors i audiovisuals d’algunes de les produccions de la programació del Palau i de la família coral de l’Orfeó Català.
A l’apartat Concerts es destaquen els enregistraments, ja siguin d’àudio o de vídeo, més rellevants que han tingut lloc al Palau els darrers anys, els de la temporada en curs o d’altres relacionats amb la programació del moment. Alguns d’aquests concerts són exclusius i estaran online durant un temps limitat, com és el cas de la Setena i de la Vuitena Simfonies de Beethoven, un concert que va dirigir Gustavo Dudamel al capdavant de l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar de Veneçuela al Palau, en el marc de la proposta Integral de les Simfonies de Beethoven que va tenir lloc el març del 2017 i que va suposar una autèntica marató musical centrada en el geni de Bonn. Altres projectes audiovisuals accessibles actualment al web són les tres darreres Simfonies de Mozart, amb Jordi Savall i Le Concerts des Nations, entre d’altres, i produccions destacades de la família coral de l’Orfeó Català, com Dido and Aeneas ofert pel Cor Jove, la cantata Daltabaix a la ciutat amb el Cor Mitjans i Cor Petits de l’Orfeó Català. Altres projectes que estan en producció actualment són 150 anys de tradició i creació, amb el Cor de Cambra del Palau, i l’ensalada La justa de Mateu Fletxa el Vell, també amb el Cor de Cambra del Palau, que veuran la llum properament.
En la secció Conferències es troben els arxius sonors dels esdeveniments paral·lels a la programació, la majoria generats des de l’Hivernacle del Palau, com són conferències divulgatives, masterclasses o trobades amb artistes. D’aquesta manera tota l’activitat complementària a la programació també té un lloc en aquest espai digital i el fa accessible al públic que no ha pogut assistir als actes, o bé que volen repetir o complementar l’experiència de venir al Palau. Les darreres conferències accessibles són les de Carlos Calderón amb motiu de l’Any Beethoven. Unes sessions que omplen l’aforament del Petit Palau i de les quals encara queda una cita més demà, 5 de febrer.
Cal destacar que el contingut de les seccions Concerts i Conferències està seleccionada segons els criteris de rellevància i exclusivitat, tot prioritzant-hi els enregistraments de concerts i actes més recents. En aquest sentit, i per complementar aquesta oferta, el mateix web conté l’apartat Arxiu, una secció desenvolupada pel Centre de Documentació de l’Orfeó Català, que aplega alguns enregistraments dels concerts del Palau, des dels primers anys de vida de l’entitat.
A més a més hi ha un altre espai rellevant de Palau Digital, es tracta del Blog, on s’inclou l’actualitat dels cors i de Clavé XXI, en format d’entrevistes, articles o notícies; s’hi presenten els aspectes més destacats del dia rere dia de l’Associació Orfeó Català i de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, i sinergies amb la «Revista Musical Catalana», mitjançant la selecció de determinats continguts i entrevistes als artistes protagonistes de les temporades del Palau. Una secció, doncs, també informativa, però més personalitzada, que vol donar veu pròpia als actors que participen i construeixen cadascun dels projectes de la casa.
El Palau Digital, doncs, és un pas més en la digitalització de la institució, un projecte que suposa una nova manera de difondre i oferir continguts musicals a tots els públics: d’una banda, als melòmans i a la comunitat més propera al Palau i l’Orfeó Català, i, d’una altra banda, a altres públics interessats en la cultura, la música, la divulgació i, en definitiva, al conjunt de la població.
Endesa col·labora amb el Palau de la Música Catalana com a mecenes des de fa anys. Aquest projecte, però, té una singularitat que el fa especial, perquè està dedicat al disseny i la posada en marxa del Palau Digital fa un any. De fet, Endesa, com a companyia elèctrica, també es troba immersa en la digitalització, convençuda que és el camí del futur. En aquesta direcció, la companyia treballa tant en els processos i sistemes de treball i d’operació, com per poder dotar els consumidors d’un paper actiu que els permeti escollir i personalitzar com, quan i on volen consumir els diferents serveis que tenen a l’abast.