FOTO FAMÍLIA TEMPORADA 23-24

Reconnecta amb la natura, apropa’t al Palau!

L’excel·lència, la centralitat coral, la pluralitat del repertori, el retrobament amb artistes i obres conegudes, juntament amb el descobriment de nous referents i nou repertori, són els trets d’aquesta temporada de la sala modernista

La relació entre humanitat i natura és el fil conductor de la temporada, que també homenatja Domènech i Montaner, artífex del Palau, on música i natura es fonen en una simbiosi única

  • John Eliot Gardiner, Thomas Hengelbrock, Raphaël Pichon, Alice Sara Ott, Antonio Pappano, Pinchas Zukerman, María Dueñas, Gustavo Dudamel, Philippe Jaroussky, Ermonela Jaho, Javier Camarena, Daniil Trifonov, Yuja Wang, Víkingur Ólafsson, Sol Gabetta, Beatrice Rana, Anna Vinnitskaya, Franco Fagioli, Jordi Savall, Sara Blanch, András Schiff, Amandine Beyer, Christoph Prégardien i Laurence Equilbey són els grans noms de la temporada 
  • Elisenda Fàbregas i Ola Gjeilo són els compositors convidats; Entangled Others, artistes digitals convidats; Eugènia Balcells, artista visual i cineasta convidada, i Laia Llobera, la poeta convidada
  • Es commemoren el centenari del naixement d’Alicia de Larrocha i Victoria de los Ángeles, els cinquanta anys de la mort de Pau Casals i el centenari de la de Lluís Domènech i Montaner
  • El Trio Fortuny i el Cosmos Quartet són les formacions residents
  • Una programació plural abraça el gran repertori, amb grans simfonies, oratoris i passions, al costat de música del país, bandes sonores de pel·lícules, sarsuela i musical americà
  • La programació presenta un total de 33 compositors catalans i 14 estrenes absolutes
  • Es promociona la Grada Jove, una comunitat de menors de 35 anys, amb descomptes del 50% en entrades i amb una selecció de concerts proposada per joves dels cors de l’Orfeó Català

Les commemoracions: Victoria de los Ángeles, Alicia de Larrocha, Pau Casals i Lluís Domènech i Montaner

L’any 2023 se celebren els cent anys del naixement de dues dones molt importants en la història del Palau: Victoria de los Ángeles i Alicia de Larrocha. Diversos concerts recordaran ambdues figures, entre els quals destaca l’homenatge a la gran pianista amb un concert amb Maria João Pires, Joaquín Achúcarro, Alba Ventura i Marta Zabaleta. Per homenatjar la soprano catalana s’han organitzat tres concerts, un dels quals en col·laboració amb la Fundació Victoria de los Ángeles en què participaran les sopranos Montserrat Seró, Irene Mas i Mercedes Gancedo, el baríton Carles Pachón i l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles (OSVA), sota la batuta de Pedro Pardo, en què s’interpretaran obres del repertori de compositors catalans habituals en els programes de l’estimada artista.

Enguany es commemora també el cinquantenari de la mort de Pau Casals. Serà amb un concert conjuntament amb la Fundació Pau Casals en què s’estrenarà una reducció orquestral d’El pessebre signada per Antoni Ros Marbà i interpretada per la Franz Schubert Filharmonia, la Coral Càrmina i un elenc de cantants catalans, tots sota la direcció del mateix mestre Ros Marbà.

Els artistes convidats

Elisenda Fàbregas, establerta novament a Catalunya després de residir molts anys a l’estranger, és la compositora convidada de la temporada. D’ella s’estrenaran tres obres d’encàrrec –una Oda a la joia, que s’interpretarà al costat de la Novena de Beethoven, un Quintet per a piano i l’arranjament d’una nadala, i se’n programaran sis més. Per la seva banda, el Palau convida el compositor i pianista noruec resident als Estats Units Ola Gjeilo, que amb 45 anys és un dels autors més interpretats del món en l’àmbit de la música coral. Amb ell al piano i després d’una setmana de treball amb els cors de la casa, les formacions oferiran un monogràfic amb obra seva.

Amb el fil conductor de la natura, els Entangled Others són els artistes digitals convidats. Aquest duo format per l’argentina Sofia Crespo i el noruec Feileacan McCormick són els artífexs de la imatge de la temporada que homenatja Domènech i Montaner, creada amb intel·ligència artificial a partir d’imatges de la natura i dels elements ornamentals del Palau.

Laia Llobera serà la poeta convidada, una de les veus més originals i potents de la poesia del país, i participarà a la temporada en activitats de l’Hivernacle com a recitadora dels seus propis poemes i també reivindicant la poesia catalana del Modernisme. A més, també inspirarà creacions, com és el cas d’una obra nova de la compositora Mariona Vila, que estrenarà el Cor de Noies de l’Orfeó Català, i escriurà altres obres a proposta del Palau.

Completa l’estol d’artistes convidats, Eugènia Balcells, pionera del videoart. Balcells, artista visual convidada, manifesta en les seves obres l’interès per l’esser humà, l’univers i la matèria i l’energia que donen forma al món. Aquesta nova temporada, al Palau se n’oferiran dues mostres a la Sala Lluís Millet: Homenatge als elements i Freqüències, per les quals Balcells va ser guardonada amb el Premi Nacional d’Arts Visuals 2010 de la Generalitat de Catalunya.

El Trio Fortuny i el Cosmos Quartet són les formacions residents

Amb la voluntat de posar el focus en formacions del país i donar-los suport en el seu creixement artístic, s’iniciarà una nova residència, que durarà tres anys, amb el Trio Fortuny. Integrat per Joel Bardolet, Pau Codina i Marc Heredia, la formació presentarà dos programes: un al voltant de Kurtág i Kodály, i també amb Beethoven i Txaikovski, i un segon amb la nit com a fil conductor, amb una intervenció de la companyia de dansa Mal Pelo, i amb obres de la compositora francesa Mel Bonis i de Joan Magrané, Schönberg i Bloch.

D’altra banda, el Cosmos Quartet, format per Helena Satué, Bernat Prat, Lara Fernández i Oriol Prat, enguany en el seu desè aniversari, clourà aquesta temporada la residència artística al Palau després de dos anys en què han explorat el gran repertori per a quartet de corda. Enguany interpretaran en dos concerts al Petit Palau obres de Webern, Schumann, Britten, Bartók i Brahms i posaran punt final a la vinculació convidant quatre músics amics amb qui interpretaran l’Octet de Schubert i també l’Octet de Jörg Widmann inspirat en el de Schubert.

Les grans formacions orquestrals i corals i el gran repertori es donen cita a Palau 100

Palau 100, el cicle estrella de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, és el punt de trobada amb l’excel·lència, ja que cada concert resulta un esdeveniment únic i excepcional. El cicle tornarà a convocar algunes de les orquestres i els cors més importants del món. El cicle presentarà la London Symphony Orchestra, Orquestra Filharmònica de Dresden, Philharmonia Orchestra, Los Angeles Philharmonic i el Balthasar Neumann Chor & Ensemble, al costat de formacions amb gran personalitat, com l’Ensemble Pygmalion o l’Insula Orchestra. El cicle inclourà també els cors més prestigiosos, com el Balthasar Neuman, Monteverdi Choir i Accentus, al costat de l’Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau i el Cor Jove de l’Orfeó Català. Quant a obres, presenta el gran repertori simfònic, com Així parlà Zaratustra i Mort i transfiguració de Strauss, la Simfonia núm. 1 de Brahms o la Sisena i Novena de Dvořák, al costat de les grans obres del repertori coral: Requiem de Mozart, Un rèquiem alemany de Brahms, El Messies de Händel, La Creació de Haydn, Lobgesang de Mendelssohn i l’oratori Israel a Egipte de Händel. El cicle ofereix també un espai per a la descoberta de nou repertori amb obres de dues compositores contemporànies: Gabriela Ortiz i Hannah Kendall.

Els cicles Palau Òpera i Palau Grans Veus són l’aposta lírica de la temporada

El cicle Palau Òpera, en la seva tercera edició, portarà a l’escenari modernista tres òperes barroques per les formacions més reconegudes del gènere en el panorama internacional. La temporada 2023-24 s’oferiran Rinaldo i Tolomeo de Händel i L’incoronazione di Poppea de Monteverdi, amb les veus destacades de Franco Fagioli, Jeanine De Bique i Carlo Vistoli. 

A més, la sala modernista, també coneguda com la Casa dels Cants, per la seva històrica relació amb la música coral i amb la lírica, presentarà sis de les veus emergents i referents en l’àmbit internacional com són Philippe Jaroussky, Ermonela Jaho, Javier Camarena, Katharina Konradi, Jakub Józef Orliński i Sara Blanch, protagonistes del cicle Palau Grans Veus.

Palau Bach continua explorant el catàleg del Kantor de Leipzig

Es presenta en aquest cicle la Passió segons sant Mateu de Bach en una producció pròpia del Palau amb artistes del país, i la col·laboració de Christoph Prégardien, que prepararà els solistes per a aquesta producció que també viatjarà a l’Auditorio Nacional de Madrid. En el marc del cicle també es gaudirà de la Passió segons sant Joan dirigida per Jordi Savall amb La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations; s’oferirà el Magnificat de Bach amb la Netherlands Bach Society, dirigit per Alex Potter, i la formació L’Apotheose i Dorothée Oberlingen interpretaran els Concerts de Telemann, contemporani de Bach. A més, Céline Frisch oferirà Partites per a teclat del compositor alemany i es presentaran dues figures emergents al panorama internacional: el pianista Vikingur Ólafsson, amb les Variacions Goldberg, i Amandine Beyer i la seva formació Gli Incogniti, amb els Concerts de Brandenburg 4 i 5.

Palau Piano: els grans del teclat al costat dels nous referents

Paul Lewis tornarà en dues ocasions al cicle Palau Piano per cloure la integral de les Sonates de Schubert. A més hi haurà novament dos grans noms del teclat, com són Grigory Sokolov (en la catorzena actuació consecutiva d’un total de dinou al Palau) i András Shiff, que ofereixen interpretacions úniques del gran repertori.

Com a nous referents es presenten tres pianistes que voregen la trentena: Dmytro Choni, que va guanyar el Paloma O’Shea de Santander; Beatrice Rana, amb el repte d’interpretar la Sonata de Liszt i, finalment, Daniil Trifonov, guanyador del Concurs Txaikovski, amb la Sonata 29 de Beethoven. El joveníssim talent també tindrà el seu espai en aquest cicle, gràcies a Alexandra Dovgan, única pupil·la de Sokolov i que encara no arriba a la majoria d’edat. Cal destacar també el retorn de Yuja Wang a la sala modernista i el debut d’Anna Vinnitskaya, guanyadora del Concurs de Piano Reina Elisabeth de Brussel·les, amb un exigent programa que inclou obres de Franck, Skriabin, Widmann i Schumann. Quant al talent català, el cicle presentarà Ignasi Cambra amb obres de Bach, Skriabin i un encàrrec a Ferran Cruixent.

Palau Cambra: un cicle per descobrir les formacions i la música de cambra en un entorn únic

Quatre grans solistes es presentaran en dos concerts en aquest cicle. D’una banda, Vadim Repin i Nikolai Lugansky, en un concert que inclou la Sonata per a violí i piano de César Franck, i, d’una altra, Sol Gabetta i Bertrand Chamayou amb un programa que entre altres obres presenta composicions contemporànies escrites per a aquest duo. El cicle inclou també tres quartets de referència: el Quartet Casals, amb un programa molt original que és una selecció de L’art de la fuga, al costat de l’obra de Sofia Gubaidulina Reflections on the theme B-A-C-H; el Cuarteto Quiroga, guanyador del Premi El Primer Palau 2005 i que enguany celebra vintè aniversari, amb un encàrrec a Raquel García-Tomàs i obres de Haydn i Beethoven, i el Cosmos Quartet. En col·laboració amb al Fundació Pau Casals, tindrà lloc el concert de Renaud Capuçon, Daniel Müller-Schott i Francesco Piemontesi, amb Trios de Haydn, Ravel i Brahms.

El cicle Petit Palau Cambra, amb el patrimoni i el jove talent català

Un total de 17 concerts integren aquest cicle dedicat al talent i al patrimoni català. Hi destaquen la participació de Mariona Camats i Eudald Buch amb un programa que inclou la magnífica Sonata per a violoncel i piano de Juli Garreta. També el recital d’Alexandra Nowakowski, una de les veus de futur, i el concert del Duo Picotti-Puig amb un programa dedicat a l’Any Picasso. Igualment destaquen el recital de Ferran Albrich i Victoria Guerrero, en coproducció amb l’Associació Franz Schubert; l’estrena del Quartet per a cordes núm. 6, “Pluie Oblique” de Benet Casablancas, a càrrec del Quartet Diotima, que és un coencàrrec del Palau i l’Auditori de Girona; i el concert de David Alegret i Rubén Fernández Aguirre en un homenatge a Ricard Lamote de Grignon que inclou també Amor de dona, un cicle per a rapsoda i piano en què participarà Sílvia Bel.

Tardes al Palau: eclecticisme a preus populars

Del cicle Tardes al Palau, amb un total de 7 concerts a les 19 hores, sobresurten la interpretació de l’Stabat Mater de Brotons; la celebració del quarantè aniversari de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb obres, entre d’altres, de Serra, Garreta, Lamote de Grignon i una estrena d’Antoni Ros Marbà; i la celebració del trentè aniversari de l’ONCA, amb Gerard Claret al violí i la direcció. Finalment, cal destacar els concerts del Cor Jove de l’Orfeó Català amb la Cobla Marinada, amb fragments de LAtlàntida de Falla transcrita per a cobla, entre altres obres, i el concert de la Banda Municipal de Barcelona, liderada per José Rafael Pascual-Vilaplana, amb obres de Brotons i la Simfonia Gaudí d’Albert Guinovart.

Fronteres: espai per a l’experimentació

Dins d’aquest espai obert a l’experimentació i exploració de nous formats i nou repertori, aquesta temporada 2023-24 s’encabeix el concert Els mons de Lluís Domènech, amb motiu del centenari del traspàs de l’artífex del Palau. Un concert ideat inicialment per al públic familiar, però adient també per al públic adult, amb direcció de Daniel Espasa, direcció escènica de Francesc Abos, videomapping d’Aleix Viadé i amb les músiques favorites del gran arquitecte entre altres obres vinculades al Palau. També es presentarà la GIOrquestra amb Francesc Prats i Elena Tarrats en un programa molt original amb obres de Bach, Glass i l’orquestració de Beiro sobre cançons de The Beatles i l’estrena d’unes cançons de Lucas Peire sobre temes de David Bowie. Palau Fronteres també presentarà per primera vegada un musical en versió de concert: Sweneey Tood de Sondheim, dirigit per Andreu Gallén i amb els actors i cantants Miquel Fernández i Anna Moliner i amb la participació del Cor Jove de l’Orfeó Català. Completaran la programació Juan de la Rubia i Eugènia Balcells amb un joc d’improvisació de música i videoart dels propis artistes.

Més cicles que arrodoneixen la temporada

A més, el Palau programa altres cicles rellevants, com La Casa dels Cants, el cicle protagonitzat per les formacions corals de casa nostra i també per cors convidats, que constarà de 16 concerts i que s’inaugurarà amb The sacred veil d’Eric Whitacre en un concert amb el Cor de Cambra del Palau dirigit pel mateix compositor. Cal destacar-hi la participació de John Adams, que dirigirà els cors en un concert en què s’interpretarà obra seva, i el concert de cloenda del cicle, que comptarà amb Ola Gjleijo acompanyant al piano els cors amb peces del compositor noruec.

I com és habitual, durant la temporada també es col·laborarà amb l’Orquestra Simfònica del Vallès gràcies al cicle Simfònics al Palau, que ofereix un total de 19 concerts entre els quals destaca Doña Francisquita d’Amadeu Vives, i es presentaran els cicles ECHO Rising Stars i El Primer Palau, dedicats als joves talents; i Nadal al Palau. Un total de 137 concerts, als quals cal sumar els 159 concerts educatius, entre Cicles Familiars al Palau i Escoles al Palau. Cal destacar, a més, que la temporada 2023-24 s’interpretaran un total de 50 composicions de 32 compositors catalans, 13 de les quals seran estrenes absolutes.

Finalment, el Palau vol agrair la presència d’altres companys de viatge –entitats, orquestres i promotors–, que s’uneixen al Palau amb les seves programacions, com són BCN Clàssics, Ibercamera, Franz Schubert Filharmonia, The Project, l’Associació Franz Schubert, el CNDM, la Fundació Pau Casals, la Fundació Victoria de los Ángeles i els organitzadors del centenari Alicia de Larrocha.

Abonaments i entrades

La venda de nous abonaments (Palau Bach, Palau Piano, Palau Cambra, Tardes al Palau i Simfònics al Palau) i dels abonaments a la carta (a partir de 3 concerts) comença el proper dilluns, 15 de maig, per internet o presencialment a Taquilles. Quant a les entrades individuals, es posaran a la venda a partir del dia 29 de maig.

Amb més de 5.500 joves registrats a la Grada Jove, aquesta comunitat s’ha convertit en un col·lectiu estratègic per al Palau. Es tracta d’una comunitat de menors de 35 anys, que es donen d’alta de manera gratuïta i que gaudeixen de descomptes del 50% en les entrades dels concerts de la Fundació, així com accés exclusiu a altres activitats. A més, la temporada 2023-24 un grup de cantaires joves dels cors de l’Orfeó Català han fet una tria de concerts que per diferents raons resultaran atractius per al col·lectiu menor de 35 anys.

Podeu veure aquí el vídeo de la temporada.

Podeu consultar aquí el catàleg de la temporada.

Podeu descarregar-vos aquí les fotografies dels artistes de la temporada.

(fotografia de família de la presentació d’avui © Antoni Bofill)

El Palau de la Música Catalana, compromès amb els talents del futur i la nova creació del país, presenta una temporada amb 137 concerts que torna a reunir els grans noms del panorama internacional i que vol connectar amb el públic jove