El Palau de la Música Catalana acull l’exposició “Per amor a la vida, dones del nostre passat”, de l’artista convidada de la temporada, Adela Beltran

Des d’ahir i fins al proper 1 de maig el Foyer del Petit Palau acollirà l’exposició “Per amor a la vida, dones del nostre passat”, de la pintora i artista convidada de la temporada 2024-25 del Palau de la Música Catalana, Adela Beltran Sancho. A través de les seves obres, l’artista vol reivindicar i fer visible la figura i el paper de la dona en la Història, sovint oblidats.
En aquesta sèrie d’onze obres que veuen la llum per primera vegada al Palau de la Música Catalana, Adela Beltran recupera la memòria de dones reals i anònimes, definides pel seu coratge i arrelament a la vida. Dones que malgrat passar desapercebudes, han deixat una empremta inesborrable en les generacions posteriors, de les quals han esdevingut una part essencial però silenciada en el decurs de la Història, i totes elles amb nom propi. Per la seva relació amb el Palau, hi destaca el quadre d’Emerenciana Wehrle, concertista, contralt i professora de cant reconeguda, que va formar i dirigir el Cor de Senyoretes de l’Orfeó Català (l’any 1896), després de superar l’oposició social de l’època. La seva tasca va ser clau per a la consolidació del cor femení i per a la difusió del repertori coral en català. Com Wehrle, les altres dones representades tenen darrere una història que mereix ser explicada.
La tècnica emprada en les seves creacions busca un diàleg amb la tradició fent servir materials que eren d’ús quotidià en les vides de les seves protagonistes, com llençols o teles cosides per elles. Els combina amb l’ús de diverses tècniques que inclouen l’oli, l’acrílic, la cera i el collage en diversos suports, com ara materials d’origen orgànic i també reciclat.
En la inauguració de l’exposició, Joaquim Uriach, president de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana ha destacat que el Palau és més que una “casa de la música” i que des de sempre ha buscat el diàleg amb les altres arts. “Hem acollit obres d’artistes com Jaume Plensa, Antoni Tàpies, Joan Miró, Perejaume, Ampúdia, i la temporada passada Eugènia Balcells”, ha detallat. Joan Oller, director general del Palau, ha explicat com l’exposició s’emmarca en la temàtica de la temporada 2024-25 al Palau, que amb el lema “La música més humana” proposa una revisió entorn del concepte de l’heroi i l’antiheroi. “L’exposició de l’Adela ens parla de dones anònimes, que no van ser grans protagonistes, però que van tenir una vida que podem considerar heroica perquè van fer coses extraordinàries en les més difícils circumstàncies”, ha explicat. Per la seva part, Adela Beltran ha volgut posar veu a la història de cadascuna de les dones que formen part de l’exposició, una mostra on l’art de cosir té presència i aporta un valor simbòlic que lliga l’espectador amb el passat: “Malgrat viure el present, no podem deixar enrere la meravellosa energia i saviesa que ens han aportat les dones del nostre passat, les seves vivències i fortaleses davant els moments personals i socials de cada moment històric, polític i social que han viscut. Sento que totes aquestes dones formen part de mi i que porto els seus gens”, ha explicat. Beltran ha convidat els assistents a contemplar els quadres d’aquestes dones i a preguntar-se per les seves pròpies arrels i orígens.
Amb la figura de l’artista convidat a la temporada, el Palau de la Música Catalana busca aprofundir el diàleg amb les altres arts acollint i impulsant obres d’artistes locals i internacionals. Aquesta temporada, amb Adela Beltran Sancho, també és artista convidat el fotògraf novaiorquès Bill Armstrong, responsable de la imatge gràfica de la temporada, mentre que la temporada passada 2023-24 ho van ser l’artista visual i cineasta Eugènia Balcells i els artistes digitals d’IA Entangled Others.
Sobre Adela Beltran
Nascuda a Alcanar (1973), Adela Beltran és una artista i dissenyadora gràfica que busca expressar la feminitat i exaltar la força, el caràcter i la capacitat de resiliència de les dones a través de retrats pictòrics de dones anònimes que representen una identitat comuna. Les dones d’Adela Beltran Sancho evoquen el foc interior i l’anhel de vida i transcendència de tantes dones silenciades per la Història. Després de treballar molt de temps com a dissenyadora gràfica, els darrers anys s’ha dedicat a la creació artística sobre llenç i amb l’ús de diferents tècniques que inclouen l’oli, l’acrílic, la cera i el collage en diversos suports. La temàtica principal de la seva obra té la dona com a punt neuràlgic. Adela Beltran vol representar totes aquelles dones desconegudes del passat que han tingut un paper essencial en l’esdevenir de la Història.
Amb aquest objectiu, Adela Beltran juntament amb Manel Vallet van fundar la Fundació Úniques, una organització que treballa per donar visibilitat a les creadores i promoure el col·leccionisme com a eina clau per a la preservació de l’art contemporani femení.
Podeu descarregar-vos aquí una selecció d’imatges de la inauguració de l’exposició (©Toni Bofill).
Podeu consultar aquí més informació sobre aquesta exposició.
(fotografia l’Adela Beltran davant del quadre d’Emerenciana Wehrle ©Toni Bofill).