El Palau de la Música Catalana acull fins al 23 de març l’exposició “Louise Bourgeois: La sage femme”, amb una trentena d’obres de l’artista
Des d'avui i fins al proper 23 de març el Palau de la Música Catalana acull l'exposició "Louise Bourgeios: La sage femme". La mostra, ubicada a la Sala Lluís Millet, consta de 26 gravats, 2 escultures i un guaix, a més d'un llibre de bibliòfil situat en un dels balconets del Foyer, i s'acompanya de la projecció The spider, the Mistress and the Tangerine, un documental sobre la vida de l'artista a la Sala d'Assaig de l'Orfeó Català. Comissariada per Maria Fluxà, Marta Salleras i Víctor García de Gomar, aquesta exposició és una de les principals iniciatives de la temporada a la recerca del diàleg entre l'arquitectura modernista del Palau amb altres arts plàstiques.
La trentena de peces, la majoria procedents de la col·lecció de Maria Fluxà, proposen una viatge a l'interior de la vida i l'imaginari de Louise Bourgeois (1910-2010), veritable icona de l'art modern. Bourgeois és coneguda per les seves escultures i instal·lacions, però la llavor del seu treball és sobretot l'escriptura i el dibuix. Aquest juga un paper essencial en els gravats, no només com a punt de partida, sinó com a vehicle de transformació i desenvolupament de les seves iconografies. Seguir el fil dels seus dibuixos i gravats que mostra l'exposició permet apropar-se a molts aspectes del seu camí creatiu. "Dibuixo impulsivament a qualsevol hora del dia o de la nit per exorcitzar les meves pors, utilitzo l'art com a vehicle de descàrrega emocional." L. B.
Sobre l'obra de Louise Bourgeois (text: Maria Fluxà)
L'obra de Louise Bourgeois és profundament autobiogràfica. Comunica les seves experiències personals, les relacions afectives amor-odi, estretament lligades a la seva memòria emocional. Són els motors de la seva creativitat. Aquests llaços fonamentals van i vénen en tota la seva obra d'una manera recurrent i, en canvi, aquestes arrels emotives que l'artista enfonsa en el seu univers simbòlic i psicològic, íntim, connecten perfectament amb els sentiments d'un gran nombre de persones.
La seva obra no és lineal, és una artista molt versàtil, molt lliure. Exposa les seves pors i temences amb la finalitat de dominar-les. És irònica i mordaç, però també pot ser molt dolça. Té esperit combatiu i feminista, però sense que això suposi la pèrdua de la seva valuosa individualitat ni la submissió a cap línia ideològica. El seu treball reflecteix la dualitat de la interiorització del món en el cos i la projecció del seu món interior i de les seves experiències personals. L'art com a oscil·lació interior-exterior. Per a ella, "l'art és una garantia de salut mental".
El diàleg amb les arts plàstiques
Des de fa dues temporades la Fundació Orfeó Català-Palau de la música Catalana ha iniciat diferents iniciatives per fomentar el diàleg entre l'arquitectura modernista del Palau i altres arts plàstiques. Després de l'experiència amb Antoni Tàpies la temporada passada, i amb Bill Viola ara ja fa dues temporades, enguany el Palau es proposa aquesta recerca des d'una perspectiva femenina. L'exposició de Louise Bourgeois és la primera de tres experiències que tenen com a fil conductor tres artistes indiscutibles dels segles XX i XXI: Bourgeois, Eulàlia Valldosera i Pina Bausch. A través de l'obra d'aquestes tres dones, el Palau vol oferir al seu públic un viatge que revela sense pudor el mapa íntim del procés de creació artística que pivota entre les cicatrius de la vida i l'exaltació de les emocions més recòndites.
Com visitar l'exposició
- Amb la compra d'entrada de visita guiada, de 10 a 15.30 h
- Amb la compra d'entrada de concert, dins el període de l'exposició
- Dissabtes i diumenges de l'1 al 23 de març, de 16 a 20 h (inclou la projecció del documental The Spider, the Mistress and the Tangerine). Preu: 3 €