El llaütista Thomas Dunford finalitza la integral de la música per a llaüt de J. S. Bach amb el darrer dels quatre recitals que ofereix al Palau de la Música Catalana
El proper dilluns, 20 de gener (Petit Palau, 20 h), el reconegut llaütista francès Thomas Dunford oferirà el darrer dels quatre recitals amb la integral de música per a llaüt de Johann Sebastian Bach repartida en quatre temporades. Els concerts també han inclòs transcripcions per a llaüt fetes pel mateix compositor i altres transcripcions posteriors a la seva obra. Amb aquest concert del cicle Palau Bach es clou un dels projectes de llarg recorregut que el Palau de la Música Catalana ha mantingut amb artistes de vàlua internacional i amb els quals ha bastit una estreta relació.
Reconegut intèrpret del seu instrument i considerat “l’Eric Clapton del llaüt” («BBC Magazine»), Thomas Dunford aporta sensibilitat, perfecció, matís i generositat a les seves interpretacions. El seu concert suposarà la darrera oportunitat de gaudir del seu talent en la proximitat i intimitat del Petit Palau.
Algunes de les peces de J. S. Bach que avui s’acostumen a escoltar en llaüt no van ser escrites originalment per a aquest instrument, com és el cas de la Suite núm. 1 BWV 1007, per a violoncel, que en aquesta ocasió es podrà sentir en la transcripció per a llaüt. El programa també inclourà obres dels seus predecessors Girolamo Kapsberger, Joan Ambrosio Dalza o John Dowland; tots ells van enaltir les possibilitats d’un dels instruments més antics de la història de la música, que va viure el seu particular esplendor al Renaixement.
Durant l’estada a Barcelona, Thomas Dunford farà al Petit Palau una masterclass a estudiants de llaüt i música antiga de l’ESMUC, dins la Classical Futures Europe. Des del programa Creative Europe, la plataforma Classical Futures Europe té el suport actiu de les institucions europees, a fi d’impulsar el desenvolupament d’artistes emergents i explorar i maximitzar de forma col·laborativa l’impacte artístic i social d’una escena de música clàssica pròspera i en vies de creixement favorable per un igual a artistes, espais, audiències i comunitats. La plataforma, promoguda per la Unió Europea, està coordinada per l’European Concert Hall Organisation.
Thomas Dunford (París, 1988) es va presentar en solitari al Palau de la Música Catalana l’any 2017. És col·laborador habitual dels conjunts Les Arts Florissants, Pygmalion, Il Pomo d’Oro i Cappella Mediterranea, entre altres prestigioses formacions. Ha actuat en recitals al Carnegie Hall i al Frick Collection de Nova York, Wigmore Hall de Londres, Kennedy Center de Washington, Vancouver Recital Society, Cal Performances a Berkeley, Banff Center, Palau de la Música Catalana, TAP de Poitiers, WDR de Colònia, Opéra de Bordeus, Salle Gaveau i Salle Cortot a París, i als festivals de Saintes, La Folle Journée de Nantes, Utrecht, Maguelone, Froville, Radio France de Montpeller, Innsbruck i Salzburg. El seu primer enregistrament en solitari, Lachrimae (Alpha, 2012), va rebre el Premi Caecilia 2013 i el «BBC Magazine» el va titllar com “l’Eric Clapton del llaüt”. El segon àlbum, Labirinto d’amore, amb la mezzosoprano Anna Reinhold, va merèixer el Choc de «Classica Magazine». El 2018 va fundar el conjunt barroc Jupiter, del qual és el director artístic.