COSMOS QUARTET (c)Michal Novak

El concert serà emès en directe per streaming i de manera gratuïta a través de Palau Digital  

El proper dimarts, 2 de novembre (Petit Palau, 20 h), el Cosmos Quartet, una de les formacions de cambra catalanes més destacades, inicia una residència de tres temporades al Palau de la Música Catalana. Amb dos concerts per curs, la formació oferirà la integral dels Quartets d’Anton Webern, Robert Schumann i Johannes Brahms al costat d’obres de compositors del segle XIX i XX. Integrat per Helena Satué i Bernat Prat (violins), Lara Fernández (viola) i Oriol Prat (violoncel), i amb l’aval d’una trajectòria ascendent amb concerts i col·laboracions cada cop més rellevants, el Palau de la Música Catalana vol reconèixer la seva evolució creixent, demostrada també en les actuacions la temporada passada a la sala modernista. Atesa la rellevància, el concert serà emès en directe per streaming i de manera gratuïta a través de Palau Digital (www.palaudigital.cat).

En aquest primer concert, corresponent al nou cicle Petit Palau Cambra, el Cosmos Quartet oferirà el Quartet 1905 de Webern, obra de joventut que encara no demostra una aplicació del mètode dodecafònic, seguit del Quartet en Fa major de Maurice Ravel, el primer i l’únic que va compondre, “amb la voluntat d’obtenir un prestigiós guardó, el Gran Premi de Roma, que altres vegades se li havia negat. Tampoc en aquest cas ho aconseguí, però deixà per a la posteritat un ús del color tonal certament cridaner, i una juxtaposició de formalitat i sensualitat que més tard fecundaria altres obres”, explica el doctor en humanitats Jacobo Zabalo al programa de mà. Clourà el concert el Quartet en Do menor, op. 51 núm. 1 de Brahms, obra d’un “alt nivell d’exigència”.

El segon concert d’aquesta temporada serà el 7 de juny de 2022 i prosseguirà la integral dels Quartets de Webern i Schumann, amb el Quartet op. 28 i el Quartet núm. 3, op. 41/3, respectivament, i inclourà també el Quartet op. 95, “Serioso” de Beethoven.

El Cosmos Quartet va néixer el 2014 de l’amistat i complicitat de quatre músics amb l’objectiu de descobrir i aprofundir l’extens i fascinant repertori per a quartet de corda. Cadascun dels membres ha mantingut trajectòries internacionals en l’àmbit de solista, músic de cambra i orquestral, treballant amb professors i en escoles a París, Ginebra, Colònia, Stuttgart, Basilea i Berlín. El quartet ha rebut classes i consells de professors com Rainer Schmidt, Hatto Beyerle, Johannes Meissl, Miguel da Silva, Jonathan Brown, Anita Mitterer, Krzysztof Chorzelski i Patrick Judt, entre d’altres, i d’Alfred Brendel, que n’ha dit: “Aquí hi ha un conjunt amb un so personal i un enfocament que ofereix tota l’atenció i assistència”.

Malgrat la seva joventut, el Cosmos Quartet ha aconseguit un ampli reconeixement i ha obtingut el primer premi a l’Irene Steels-Wilsing Foundation Competition 2018 de Heidelberg, el primer premi del 13è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra (2018) a Terrassa i el tercer premi del Carl Nielsen International Chamber Music Competition 2015 de Copenhaguen. L’abril del 2019 va ser seleccionat al costat del pianista Igor Levit per tocar a la gala del prestigiós Premi de Música de Heidelberg atorgat a John Gilhooly, director del Wigmore Hall i la Royal Philharmonic Society.

A més del Palau de la Música Catalana, el quartet ha actuat a l’Auditori de Barcelona, Schubertíada de Vilabertran, Auditori de Girona, Festival de Torroella de Montgrí i Festival Pau Casals; i també a la Quinzena Musical de Sant Sebastià, Festival Música Sud (Motril), Festival de la Fundació Monteleón (Lleó), Círculo de Bellas Artes (Madrid), Auditorio Miguel Delibes (Valladolid) i Fundación Juan March (Madrid). A Europa ha actuat al Festival de Quartets de Corda de Heidelberg (Alemanya), Gent Festival van Vlaanderen (Bèlgica), East Neuk Festival (Escòcia), Wigmore Hall de Londres i a la sala ORF Kulturhaus de Viena.

Actualment el Cosmos Quartet és membre de l’European Chamber Music Academy (ECMA), dirigida pels tutors Hatto Beyerle i Johannes Meissl. Des de l’octubre del 2018 està cursant el màster de música de cambra a la Hochschule für Musik de Hannover amb el professor Oliver Wille. El maig del 2019 va publicar el seu primer CD (Seed), que inclou Quartets de Joseph Haydn, Johannes Brahms i Raquel García-Tomás. El Cosmos Quartet toca amb quatre instruments del lutier barceloní David Bagué.

(fotografia del Cosmos Quartet ©Michal Novak)

El Cosmos Quartet actua al Petit Palau el 2 de novembre per inaugurar la seva residència al Palau de la Música Catalana durant tres temporades