El Concert de Sant Esteve 2024 proposa un viatge musical per descobrir com se celebra el Nadal arreu del món i reivindicar, també, les tradicions populars de casa nostra
El concert, que reunirà sobre l’escenari els 35o cantaires de la família coral de l’Orfeó Català, torna amb les localitats exhaurides i es podrà seguir en directe per TV3 i #PalauDigital.
El pròxim dijous 26 de desembre tornarà al Palau de la Música Catalana un dels concerts més emblemàtics de l’any, el Concert de Sant Esteve (Sala de Concerts, 19 h). És la gran festa de la família coral del Palau, que reuneix cada any a l’escenari modernista els 350 cantaires que integren les formacions de l’Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau. I enguany proposa un viatge musical per descobrir com se celebra el Nadal i les festes associades a aquestes dates arreu del món, com també a casa nostra, tot posant en valor les tradicions i la cultura més populars.
Pablo Larraz, director de l’Orfeó Català i el Cor Jove de l’Orfeó Català, que dirigirà en diversos moments el concert, és també el director musical d’aquesta celebració coral en què els cors tornen a compartir experiències sobre l’escenari i creen moments especials de connexió entre si. Adrià Aubert en serà, per cinquè any consecutiu, el director escènic. Els directors i directores de tots els cors: Montserrat Meneses, directora del Cor de Noies; Oriol Castanyer, codirector del Cor Jove; Glòria Coma i Pedrals, directora del Cor Infantil; Glòria Fernàndez, directora del Cor Mitjans; Mercè Pi, directora del Cor Petits; Belén Clemente, de la Beca Lluís Millet de direcció del Palau 2024-2026, i Xavier Puig, director del Cor de Cambra del Palau, sortiran a l’escenari i dirigiran les formacions en les diferents actuacions, amb l’acompanyament respectiu dels pianistes dels cors, i també amb la participació de Marc Cabero (percussió), Joan Seguí (orgue), el quintet de vent Enneàgon Ensemble i el quartet vocal Metropolitan Union.
El concert, concebut en un format televisiu, ja que es retransmet en directe per TV3, serà presentat per l’actriu Paula Malia. Ella serà l’encarregada de conduir-lo i de presentar les cançons i compositors que permetran a l’oient i espectador conèixer altres cultures i tradicions nadalenques. Tot plegat en un viatge que comptarà amb la participació d’alguns dels corresponsals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb els quals es faran una sèrie de connexions en directe durant la vetllada i que ens explicaran com se celebren aquestes dates als països on estan treballant.
Abans d’iniciar el viatge, el concert dedicarà la primera part al repertori de casa nostra tot compaginant tradició i modernitat. Es podran escoltar algunes de les nadales més representatives del nostre folklore, amb posades en escena diverses i arranjaments de compositors com Bernat Vivancos, Baltasar Bibiloni o Jordi Domènech. I hi haurà tres estrenes, encàrrec del Palau per a aquesta ocasió: un arranjament de Joan Vives de l’obra Les dotze van tocant de Francesc Civil; Bi gabon-kanta, de la compositora donostiarra Eva Ugalde, basada en dues cançons populars basques, i tres fragments de La Nit de Nadal de Joan Lamote de Grignon amb arranjaments de Jordi Morales Mateu. L’oratori La Nit de Nadal és una de les obres més emblemàtiques del compositor, de qui enguany es celebra el 75è aniversari de la seva mort.
El viatge per descobrir noves terres començarà a la segona part i ens durà d’Anglaterra als Estats Units i Llatinoamèrica, amb una última parada al Marroc abans de tornar a casa. S’estrenaran dues obres; It’s the most wonderful time of the year, la popular nadala d’Edward Pola i George Wyle, harmonitzada per Joan Mas Soler, amb la participació del reconegut i premiat quartet de música barbershop Metropolitan Union grup convidat en aquesta edició i que interpretarà en solitari una nadala en aquest estil musical. S’estrenarà també la cançó popular uruguaiana Candombe del 6 de enero, dedicada a la festivitat dels Reis de l’Orient, amb arranjament d’Álvaro Metzger. S’escoltaran també peces de la tradició popular anglosaxona, amb harmonitzacions de grans compositors corals, com Ola Gjeilo o John Rutter, ritmes tropicals i dansats de Llatinoamèrica i un cant africà de gran optimisme.
Com afirma la dita popular, “Roda el món i torna al Born”, el viatge acabarà amb la tornada a casa nostra. Serà el torn de la cultura popular mitjançant l’estrena de De Nadal a Sant Josep de Xavier Pastrana, una suite de quatre nadales populars catalanes que interpretaran tots els cors damunt l’escenari en el primer tutti de la nit. El punt final del concert i una de les sorpreses de la nit la posarà la colla de Geganters i Grallers de Castellterçol.
El concert es clourà un any més amb El cant de la Senyera, l’himne de l’Orfeó Català, amb tots els cors reunits a l’escenari i amb la participació del públic; i com a bis s’oferirà El petit timbaler, amb un arranjament i traducció de Joan Vives.
Com ja és habitual i per arribar al màxim nombre de llars possible en una data tan assenyalada, la vetllada es retransmetrà en directe per TV3, www.palaudigital.cat i també per Catalunya Ràdio i Catalunya Música.
L’Orfeó estrena nous uniformes
En aquest concert l’Orfeó Català i tota la resta de formacions de l’Escola Coral estrenaran un nou uniforme, que el Palau ha encarregat a la dissenyadora Txell Miras. Després dels darrers uniformes, renovats fa més de dotze anys, la nova proposta de vestuari vol unificar la imatge de tota la família coral, així com transmetre els valors de la institució i reforçar el sentiment de pertinença dels cors. Una imatge corporativa coherent que transmet la personalitat dels cors de l’Orfeó Català, tot representant la modernitat però sense perdre de vista la tradició, la cerca de l’excel·lència i el treball en equip. Uns uniformes que identifiquen tant els cors de l’Orfeó com el propi Palau en les seves actuacions al nostre país i internacionalment.
Els dissenys tenen una base negra, elegant i sòbria, amb una nota de color reflectida a les solapes: blau, lila, verd i turquesa, uns colors que fan referència als colors dels vitralls que es troben al Palau i que aporten el ritme cromàtic al conjunt. El resultat són unes peces versàtils, no binàries, pensades per ser còmodes i confortables i adaptables a tothom. Consten de dues peces: una armilla llarga que, com un mocador, pot adoptar diferents posicions, i una americana recta i sense quasi ornaments amb una doble solapa, protagonista d’aquesta peça.
Podeu consultar aquí la biografia i trajectòria de Txell Miras i descarregar-vos aquí una imatge del nou vestuari. La imatge és de © Toni Bofill.
(fotogarafia de família de la presentació d’avui, d’esquerra a dreta: Adrià Aubert, director escènic del Concert de Sant Esteve; Glòria Coma i Pedrals, directora del Cor Infantil; Maria Ibarz, gerent dels cors; Pablo Larraz, director de l’Orfeó Català; Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana; Montserrat Meneses, directora del Cor de Noies; Judith Pi, directora de Comunicació del Palau; Oriol Castanyer, codirector del Cor Jove; Txell Miras, dissenyadora; Maria, cantaire de l’Orfeó Català. La imatge és de © Toni Bofill).
Podeu descarregar-vos aquí una foto del concert de Sant Esteve de 2023.