El compositor noruec Ola Gjeilo debuta al Palau de la Música Catalana en la seva primera actuació a l’Estat espanyol amb dos concerts, els dies 5 i 7 de juliol
El compositor convidat de la temporada 2023-24 del Palau oferirà un recital de piano el dia 5 (Petit Palau, 20 h) i un concert amb l’Orfeó Català i cors de l’Escola Coral el diumenge 7 (Sala de Concerts, 12 h).
Ambdós concerts també formen part de la programació del GREC 2024.
El compositor i pianista noruec Ola Gjeilo debutarà aquesta setmana a l’Estat espanyol i ho farà al Palau de la Música Catalana, del qual és compositor convidat la temporada 2023-24. Ho farà amb dos concerts, els propers dies 5 (Petit Palau, 20 h) i 7 (Sala de Concerts, 12 h) de juliol. Tots dos concerts s’inscriuen en la programació del Festival GREC 2024, el festival d’estiu de la ciutat de Barcelona.
Nascut a Skien (Noruega, 1978), Ola Gjeilo és un dels compositors més interpretats del món coral actualment. Es va iniciar en la formació musical al seu país abans de traslladar-se als Estats Units, on es va establir primer a Nova York i posteriorment a Califòrnia, on resideix actualment. Caracteritzat per un estil contemporani que fusiona elements clàssics i populars i que sovint es descriu com a cinematogràfic, ha guanyat reconeixement internacional per les seves obres que combinen riques harmonies i textures evocadores.
En la seva primera actuació, aquest divendres, 5 de juliol, oferirà un recital de piano titulat Nit i albada, en què presentarà la seva faceta més íntima i sincera partint de les composicions recollides als seus dos últims discs de piano, Night (2020) i Dawn (2022), per portar-les més enllà. “Les improvisacions que s’anuncien precediran les peces, però de vegades també les truncaran o les allargaran; fins i tot les defensarà com a miniatures independents. D’aquesta manera, i com si l’observéssim des del pany de la porta, l’acompanyarem en un exercici que coneix de ben a prop, la improvisació, que no és res més que l’acte de compondre en directe”, explica la periodista cultural i crític musical Alba Nogueras en el comentari del programa de mà. Aquest concert s’emmarca en el cicle Palau Fronteres del Palau, que té la voluntat d’oferir noves perspectives, un espai de contrast per a la música clàssica i contemporània.
Gjeilo tornarà a l’escenari modernista el diumenge, 7 de juliol, amb l’Orfeó Català, el Cor de Noies i el Cor Jove de l’Orfeó Català. També els acompanyaran el Quartet Atenea (Gil Sisquella i Oncins i Jaume Angelès Fité, violins; Bernat Santacana i Hervada, viola, i Iago Domínguez Eiras, violoncel), l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, la guitarrista Emma Campàs i la soprano Anna Niebla, en una producció que ha tingut la col·laboració d’Els Pirates Teatre, amb dramatúrgia de Bernat Cot i l’actriu Laura Aubert Blanch. Sota la direcció de Pablo Larraz, Montserrat Meneses i Isabel Mantecón, oferiran un programa d’obres seleccionades d’Ola Gjeilo: Tundra, The lake isle, Ubi caritas, Serenity, Northern lights, The ground i Dreamweaver. Com explica Alba Nogueras al programa de mà: “Al concert d’avui us convidem a tancar els ulls i imaginar-vos una terra estèril, però de gran bellesa, i un cel immens on ballen núvols blancs; una cabana feta d’argila, un llac envoltat de roca i les etèries aurores boreals. Aquestes imatges són les que recull Ola Gjeilo a algunes de les seves obres per a cor” i afegeix: “Aquesta mirada interior ens obrirà, inevitablement, les portes d’una espiritualitat serena: bé sigui a cappella, bé sigui amb un acompanyament plàcid, el programa ens convida a trobar aquesta tranquil·litat que tant anhelem i ens cal”. Aquest concert forma part del cicle La Casa dels Cants.
Biografia d’Ola Gjeilo
És un dels compositors més interpretats del món coral. Pianista consolidat, les improvisacions sobre les seves pròpies peces corals publicades s’han convertit en una marca personal en les seves col·laboracions. Tot i que és noruec de naixement, els Estats Units, com a país d’adopció, han influït més el món sonor característic de Gjeilo, que ha desenvolupat un estil que sovint es descriu com a cinematogràfic i evocador, amb un so exuberant i harmoniós.
Ola Gjeilo va créixer en una família musicalment eclèctica on s’escoltava tant música clàssica com jazz, pop i folk, un bagatge ampli que posteriorment va incorporar als estudis de composició clàssica a la Juilliard School, al Royal College of Music de Londres i actualment com a compositor freelance a Nova York. S’inspira especialment en l’art de la improvisació del compositor cinematogràfic Thomas Newman, les llegendes del jazz Keith Jarrett i Pat Metheny, l’escultor de vidre bufat Dale Chihuly i l’arquitecte Frank Gehry.
Ola Gjeilo és artista en exclusiva de Decca Classics, i la seva discografia amb Decca inclou Ola Gjeilo i Winter songs; també en té amb Tenebrae, Voces8 i el cor de la Royal Holloway, així com àlbums de piano en solitari: Night i Dawn. Els seus enregistraments estan disponibles a Spotify, Apple Music, Amazon, i a totes les plataformes principals. Actualment és compositor resident de Distinguished Concerts International New York (DCINY).
La música de Gjeilo ha estat publicada per Walton Music (coral), Boosey & Hawkes (conjunt de vent) i Chester Music (piano). Per a més informació: olagjeilo.com i a Facebook, Twitter i Instagram.
(fotografia d’Ola Gjeilo ©Lillian Anderson)