El cicle El Primer Palau estrena nou de format amb una marató de set concerts aquest dissabte 22 d’octubre
- La jornada, amb entrada única, donarà l’oportunitat de debutar al Palau de la Música Catalana a deu joves intèrprets
- El pianista Eudald Buch, guanyador del Premi El Primer Palau 2021, oferirà el concert de cloenda el 17 de novembre
- El Primer Palau compta per vint-i-dosè any consecutiu amb el patrocini de Mitsubishi Electric
- Oberta la convocatòria d’El Primer Palau 2023
El proper dissabte 22 d’octubre (Sala de Concerts, d’11.30 a 18 h), tindrà lloc la vint-i-setena edició del cicle-concurs El Primer Palau que enguany estrena un nou format i es presenta com una marató de set concerts. Amb una entrada única a 20 euros, el públic podrà entrar i sortir a tots els passis que desitgi i, a més, votar durant la jornada el concert preferit. Impulsat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, el cicle gaudeix per vint-i-dosè any consecutiu del patrocini exclusiu de Mitsubishi Electric. Els concerts de dissabte s’enregistraran per ser emesos en un futur a la plataforma Palau Digital. El Primer Palau dona l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana i s’ha consolidat com una de les plataformes més sòlides que els joves músics poden trobar per gaudir de les primeres experiències de concert amb les màximes condicions de rigor i professionalitat, alhora que esdevé un aparador de l’excel·lència musical de les generacions emergents de joves intèrprets de música clàssica. Aquest any hi participaran deu joves artistes: el Quartet Atenea (format pels catalans Gil Sisquella, violí, Jaume Angelés, violí, i Bernat Santacana, viola, i el gallec Iago Domínguez, violoncel), Ariadna Chmelik (violoncel), Marta Cubas (acordió), Aida Gimeno (soprano), Alexis Hatch (violí), Daniel Molina (clarinet) i Alexandra Nowakowski (soprano), els quals presentaran programes de diverses sensibilitats.
La marató començarà a les 11.30 h (obertura de portes a les 11 h) amb l’actuació de la violinista Alexis Hatch, de nacionalitat espanyola i nord-americana, amb obres de Mozart, Sarasate i Wieniawski, acompanyada per la pianista Natalie Schwamova. Seguiran els concerts del clarinetista de Tenerife Daniel Molina, amb obres de Brotons i Bassi, acompanyat pel pianista Javier Negrín (12.10 h); la violoncel·lista suïsso-catalana Ariadna Chmelik, que tocarà obres de Guix, Grieg i Xostakóvitx, acompanyada pel pianista Pedro Borges (12.50 h), i la soprano coloratura polonesa-nord-americana Alexandra Nowakowski, acompanyada pel pianista Michał Biel, tancarà la primera part matinal amb obres de Sabatés, Szymanowski, Granados i Moniuszko (13.30 h).
Després de la pausa per dinar, la marató continuarà a les 16 h amb el concert de l’acordionista càntabra Marta Cubas, proposada per Juventudes Musicales de España, amb obres d’Hosokawa, Soler, Zorn i Albéniz. Seguirà l’actuació del Quartet Atenea, amb obres de Britten, Purcell, García-Tomás i Debussy (16.40 h), i la soprano segoviana Aida Gimeno, acompanyada pel pianista Carlos Sanchis, tancarà la marató amb obres de Poulenc, Duparc, Mompou i Montsalvatge (17.20 h). Els concerts tindran una durada aproximada de 30 minuts.
Des de l’any 2020, la convocatòria d’El Primer Palau és oberta a músics de la Unió Europea, amb el suport del programa Classical Futures Europe, promogut per la plataforma ECHO per recolzar la difusió i promoció dels joves talents membres de la Unió Europea.
El concert de cloenda d’El Primer Palau 2022 tindrà lloc el dijous 17 de novembre (Sala de Concerts, 20 h) amb l’entrega de premis als guanyadors i l’actuació del pianista Eudald Buch, guanyador del Premi El Primer Palau 2021, amb obres de Chopin i Skriabin.
Premis
A més del debut a la sala modernista en condicions professionals, el cicle ofereix l’incentiu del Premi El Primer Palau, dotat amb 5.000 euros. A més, hi ha un segon premi de 2.500 euros o dos accèssits de 1.250 euros cadascun. I entre els intèrprets guardonats en aquesta edició, Catalunya Música atorgarà un premi que consistirà en l’enregistrament d’una maqueta professional amb un repertori que triarà l’artista i en la promoció nacional i internacional del guanyador a través dels seus canals (emissores de ràdio i xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió). També la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya atorgarà el Premi Joventuts Musicals de Catalunya al millor intèrpret d’obra d’autor català, que consistirà en la participació al circuit Xarxa de Músiques a Catalunya, així com la Confederación de Juventudes Musicales de España atorgarà el Premi Juventudes Musicales de España a un premiat, consistent en la inclusió dins la Red de Músicas que JM España organitza a diverses localitats de l’Estat espanyol durant la temporada 2023-24. Finalment, un jurat format per una representació de la crítica musical de Barcelona atorgarà el Premi de la Crítica, dotat amb 1.000 euros, destinats a comprar material musical. La proclamació oficial del veredicte tindrà lloc en el concert extraordinari de clausura del cicle.
Enguany, el jurat d’El primer Palau 2022 estarà format per Joaquín Arrabal, contrabaix solista de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i professor al Conservatori Superior de Música del Liceu; Raimon Colomer, guitarrista i responsable de l’àrea de producció de Catalunya Música; Josep Fuster, clarinet assistent de solista de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i professor a l’ESMUC; Ulrike Haller, soprano i professora a l’Escola Coral de l’Orfeó Català, i Jordán Tejedor, violinista i professor del Conservatori Superior de Música del Liceu. Per la seva banda, el jurat de la crítica estarà format per Jorge de Persia (La Vanguardia), Pep Gorgori (ABC), Alba Nogueras (Núvol), Albert Torrens (Revista Musical Catalana) i Lluís Trullén (Scherzo).
Convocatòria El Primer Palau 2023
Ja està oberta la convocatòria d’El Primer Palau 2023, corresponent a la vint-i-vuitena edició. Els participants poden ser instrumentistes de corda, teclat, vent o percussió, cantants, duos amb piano i grups de música de cambra constituïts, de nivell superior o graduats. Els sol·licitants hauran de ser ciutadans o residents d’estats membres de la Unió Europea, nascuts a partir de l’any 1996 en el cas dels instrumentistes, o a partir de l’any 1993 en el cas dels cantants. Els candidats hauran d’enviar la seva sol·licitud de participació abans del dia 23 de gener de 2023.
(fotografia de família de la Roda de premsa de presentació celebrada avui amb alguns dels intèrprets)