Després del seu exitós debut el passat mes d’agost al Palau, la pianista Schaghajegh Nosrati torna amb El clave ben temperat (llibre I) de Bach
Dimarts que ve, 2 de febrer de 2021 (Sala de Concerts, 20 h), la pianista alemanya Schaghajegh Nosrati torna al Palau de la Música Catalana per interpretar El clave ben temperat (llibre I), un dels monuments per a teclat de J. S. Bach, compositor protagonista de la temporada del Palau. Nosrati, reconeguda precisament per les seves interpretacions de Bach, va debutar amb èxit al Palau el 12 d’agost de 2020. És per això que el Palau ha volgut convidar-la de nou, tot apostant pel seu talent, en substitució d’Evgeni Koroliov, que havia d’oferir aquest programa el 18 de novembre passat i que va haver de cancel·lar-lo a causa de les restriccions de mobilitat internacional derivades de la pandèmia. Ara, finalment, i després d'un canvi de data a causa de les mesures extraordinàries imposades pel Govern de la Generalitat en la contenció del coronavirus, es recupera el concert amb aquesta jove intèrpret que gaudeix d’una trajectòria impulsada per diversos primers premis en concursos de piano nacionals i internacionals i amb nombroses actuacions molt lloades en prestigiosos escenaris i festivals d’Europa, els Estats Units i l’Àsia.
El clave ben temperat, de perfecta arquitectura i d’una bellesa racional i equilibrada, consta de dos llibres amb 24 preludis cadascun i les seves fugues corresponents, segons els dotze tons de l’escala, tant en mode major com menor; es considera el cim de la recerca teòrica de Bach, així com una obra mestra fonamental que posa en pràctica fins al límit els coneixements musicals de l’època. El primer llibre va ser compost l’any 1722, mentre que el segon data del 1744. A la mort de Bach, El clave ben temperat ha romàs com a obra de capçalera de les generacions posteriors de músics.
El Palau de la Música Catalana continua celebrant amb el cicle Palau Bach l’immortal llegat del compositor alemany, íntimament vinculat a la sala modernista en ser la majestuositat i la claredat de la seva obra un dels motors creadors que van empènyer Lluís Millet i Pagès a fundar l’Orfeó Català el 1891, amb el gran somni de poder interpretar algun dia les grans obres corals del Kantor de Leipzig.
Sobre Schaghajegh Nosrati
“És molt estrany que un jove músic es dediqui a la música de Bach com ho fa Schaghajegh Nosrati. Ella entén i toca aquesta gran música amb una claredat, puresa i maduresa sorprenents” (Sir András Schiff)
Nascuda a Bochum (Alemanya) el 1989, va començar a tocar el piano als quatre anys i a partir del 1997 esdevingué alumna de Rainer Maria Klaas. El 2007 ingressà a la Hochschule für Musik und Theatre de Hannover per estudiar amb els professors Einar Steen-Nökleberg i Christopher Oakden, i interpretació amb Ewa Kupiec. També ha rebut consells de Robert Levin, Angela Hewitt, Murray Perahia, Daniel Barenboim i Sir András Schiff. La temporada 2015-16 Schiff la va convidar a participar en la sèrie de concerts Building Bridges amb recitals a Frankfurt, Berlín, Zuric, Nova York, Brussel·les i Düsseldorf.
També cal destacar-ne la gira el 2018, juntament amb A. Schiff i la Cappella Andrea Barca, amb el Concert per a dos pianos de J. S. Bach en auditoris com l’Elbphilharmonie d’Hamburg, Musikverein de Viena, Mozarteum de Salzburg, Konzerthaus de Dortmund, Lucerne Festival i Tonhalle Düsseldorf. I els seus debuts a la Xina (2017), amb una gira per diverses ciutats del país, entre les quals Pequín i Xangai, i a la Pierre Boulez Saal de Berlín (2019).
Amb el segell alemany Geniun Classics, el 2015 va gravar el seu primer CD amb L’art de la fuga de Bach, i el 2017 els Concerts per a piano i orquestra, BWV 1052-1054 de Bach amb la Deutsches Kammerorchester de Berlín, ambdós aclamats per la crítica. L’octubre del 2019 el segell alemany Cavi Music va llançar el seu darrer CD amb una selecció d’obres per a piano sol de Charles-Valentin Alkan.