Catalunya Música organitzarà amb la col·laboració del Palau de la Música Catalana el concurs internacional de cors de la UER
Let the Peoples Sing, el concurs de cors amateurs organitzat per la Unió Europea de Radiodifusió (UER), se celebrarà per primera vegada a la història a Espanya. El Palau de la Música Catalana en serà la seu durant els dies 12 i 13 d’octubre i comptarà amb la participació del Cor de Noies de l’Orfeó Català, candidatura presentada per Catalunya Música al certamen.
Els dies 12 i 13 d’octubre, el Palau de la Música Catalana acollirà el concurs internacional de cors amateurs més rellevant d’Europa, organitzat per la Unió Europea de Radiodifusió (UER), Let the Peoples Sing. El concurs s’organitza en dos dies de concerts oberts al públic que tindran lloc al mateix Palau de la Música Catalana, única sala de concerts registrada com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, i comptarà amb la participació de l’Orfeó Català.
En primer lloc, el dia 12 se celebrarà el Concert de Gala, en el qual participaran tots els cors finalistes del concurs, i l’Orfeó Català en qualitat d’amfitrió. Serà un concert molt especial en el qual, com és tradició, participarà el cor guanyador de la darrera edició, el Collegium Musicale d’Estonia. La gala comptarà també amb la presència de Veus - Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers (guanyadors dels certamen de fa sis anys). Cada cor proposarà per a la gala un programa de la seva elecció que permeti als assistents gaudir de repertoris i acompanyaments diversos amb l’objectiu de donar una visió plural i destacar les particularitats de cadascun dels cors i de la tradició coral de la qual provenen.
L’endemà, el 13, tindrà lloc al mateix Palau la final del concurs, que per primera vegada a la història se celebra a Espanya. Està previst que aculli més de 300 cantaires, que integren els 9 cors finalistes. El cor que guanyi la final actuarà d’aquí dos anys a la BBC de Londres.
Els cors amateurs que participen al concurs Let the Peoples Sing presenten els seus enregistraments radiofònics a través de les emissores d’arreu del món que són membres de la UER o bé hi estan associades. Les 9 formacions corals finalistes competeixen agrupades en les tres categories del certamen: Cors infantils i joves (fins a 25 anys), Cors adults (sense límit d’edat) i una Categoria oberta (per a cors d’estils no clàssics).
El Cor de Noies de l’Orfeó Català, presentat per Catalunya Música per competir al concurs en la categoria de Cors infantils i joves, va ser un dels cors seleccionats per passar a la final del certamen. A més dels premis individuals de cada categoria, els cors competiran per endur-se la Silver Rose Bowl, el premi absolut del certamen, que coronarà el guanyador com a millor formació coral amateur d’Europa. Les semifinals del certamen es van fer els dies 10 i 11 de desembre del 2018 a la seu de la Radiotelevisió Suïssa de Lausana i s’hi van presentar 17 cors de 13 països.
Els membres del jurat de la final son Bent Grønholdt, president del jurat i cap d’edició de la ràdio pública danesa DR; Raimon Colomer, responsable de producció de Catalunya Música; Jonathan Manners, productor de la britànica BBC Singers per a la BBC Radio 3; Inari Tilli, periodista especialitzada de la ràdio pública finesa YLE-Radio 1; Brian Newhouse, director de l’estatunidenca Minnesota Public Radio-American Public Media; Daniel Reuss, director titular de l’Ensemble Vocal Lausanne, a Suïssa, i Tõnu Kaljuste, director estonià fundador de l’Estonian Philarmonic Chamber Choir.
El concurs coral Let the Peoples Sing de la UER és un certamen creat l’any 1961 per la Corporació Britànica de Radiodifusió (BBC), que està adreçat a cors amateurs i que se celebra, cada dos anys, en una ciutat diferent d’Europa. Des del 1966, el concurs va assolir una dimensió internacional, amb participants escollits per les diverses emissores de la UER.
El Cor de Noies de l’Orfeó Català
Fundat el 2000, està integrat per 40 joves de setze a vint-i-cinc anys, la majoria de les quals es van iniciar als cors infantils de l’Orfeó Català. Buia Reixach i Feixes n’és la directora i Josep Surinyac, el pianista.
Ha treballat amb els directors J. Busto, P. Ll. Biosca, X. Puig, M. Minkowski, E. van Tiel, M. Valdivieso, N. Huynh i J. Nott; i ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, Vespres d’Arnadí, Les Musiciens du Louvre, Orquestra Simfònica del Vallès i Jove Orquestra Nacional de Catalunya i la Gustav Mahler Jugendorchester.
Ha actuat a diverses poblacions d’Espanya, Alemanya, França i Eslovènia. El 2005 va ser premiat al Festival de Cantonigròs. Ha enregistrat dos CD, Viatjant... i Germinans. La temporada 2016-17 va participar en el Projecte Heimat, amb el cor Mädchenchor Hannover, sota la direcció de Simon Halsey. El juliol 2018 va actuar per primera vegada al Festival Grec interpretant l’òpera El monstre al laberint de J. Dove amb els cors de l’Orfeó Català i la JONC. El maig de 2019 va debutar a la Philharmonie de Berlín, convidat a participar en el Projecte Coral Vocal Heroes de la Filharmònica de Berlín juntament amb altres cors d’Alemanya, Itàlia, del Regne Unit i Membres de la Filharmònica de Berlín interpretant There was a Child de J. Dove i Friday Afternoons de N. Muhly, sota la direcció de Simon Halsey.
L’agost de 2019 interpretarà El somni d’una nit d’estiu de F. Mendelssohn dintre el Festival Castell de Peralada amb la Mahler Chamber Orchestra & Friends i la narradora Maria Valverde dirigits per Gustavo Dudamel; i iniciarà la propera temporada 2019-2020 interpretant la Tercera simfonia de Mahler juntament amb el Cor Infantil de l’Orfeó Català i l’Orquestra Filharmònica d’Israel, sota la direcció de Zubin Mehta.
El Cor de Noies forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català i rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.
Catalunya Música, amfitriona de “l’Eurovisió dels cors”
Catalunya Música, l'emissora de música clàssica de la CCMA, és participant aprovat a la UER des de març del 2009. Això ha permès que Catalunya Música esdevingui un actor important en la internacionalització del patrimoni musical català. En tots aquests anys ha aportat més de 1.000 concerts d’autors i intèrprets catalans que han estat emesos per diferents emissores associades a la UER com la BBC i altres ràdios públiques com la txeca, la danesa, l’alemanya i l’americana, entre d’altres. En aquest sentit, Catalunya Música és una de les emissores que més concerts ha aportat de les 85 que formen part de la UER.
Formar part d’aquesta estructura també permet a Catalunya Música complir amb la missió de projectar internacionalment el talent i la cultura musical del país. Amb aquesta finalitat, l’emissora presenta candidats als concursos de joves talents, música coral i interpretació i composició, organitzats per la Unió Europea de Radiodifusió.
Gràcies a la tenacitat de Catalunya Música, aquest concurs de cors amateurs es celebrarà per primera vegada en la història a Espanya. L’emissora va presentar candidatura per acollir el certamen Let the Peoples Sing, considerat com l’Eurovisió dels cors, i va resultar l’escollida d’entre diverses propostes internacionals.