Barenboim, Bartoli, Uchida, Lugansky, Ashkenazy, Mutter, Gardiner, Netrebko, Flórez, Goerne, Dudamel, Wiener Philharmoniker, Concertgebouw Orchestra i Staatskapelle Berlin són alguns dels convidats de la temporada 2015-16 del Palau de la Música Catalana
El Palau batega, viu-lo en directe!
El nou Palau 100 Grans Veus, la consolidació de Palau 100 Bach i l’èmfasi en la música dels segles XX i XXI són les novetats de la temporada.
Avui s’ha presentat la temporada 2015-16 de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Una temporada que creix en nombre de concerts: 127, un 16% més que l’anterior, esperonada per la bona resposta del públic i l’augment d’abonats.
El Palau es consolida així com una institució de referència, amb una programació de màxima qualitat que presenta els grans noms i orquestres de l’escena internacional, potencia el cant coral, dóna suport a la difusió de la música dels segles XX i XXI, recupera el patrimoni musical català i contribueix al renaixement del Palau com un centre cultural imprescindible del mapa musical europeu. Una institució amb un model de programació propi, modern, atractiu i internacional.
Una de les principals novetats és la creació de la sèrie Palau 100 Grans Veus, amb sis concerts d’algunes de les veus més cotitzades del moment: als retorns d’Anna Netrebko, després del seu aclamat recital la temporada 2014-15, Rolando Villazón, Matthias Goerne i Xavier Sabata, s’hi sumaran els debuts de Juan Diego Flórez i Magdalena Kožená. D’altra banda, es consolida Palau 100 Bach, amb figures com William Christie, Sir John Eliot Gardiner, Isabelle Faust o Evgeni Koroliov. També hi destaca l’augment de concerts d’altres cicles, com Intèrprets Catalans i el Cicle Coral Orfeó Català.
La temporada 2015-16 és més plural, per la varietat de propostes i l’èmfasi en la música dels segles XX i XXI, però sense oblidar les grans obres del repertori universal, com la Missa en Si menor, el Requiem de Mozart, la Missa Solemnis o la Passió segons sant Mateu. Hèctor Parra (Barcelona, 1976) serà el compositor convidat del Palau i de L’Auditori, tot recuperant-ne el catàleg més recent i l’estrena d’obres. Es presentaran també composicions de John Rutter (ell mateix dirigirà el Cor Jove i el Cor de Noies), Kaija Saariaho i Olivier Messiaen, de qui Gustavo Dudamel, que tornarà al Palau al capdavant de l’Orquesta Simón Bolívar, interpretarà –amb Yuja Wang com a solista– la Simfonia Turangalila, obra cabdal del segle XX. També hi haurà estrenes, entre d’altres, d’Agustí Charles i Josep Vila i Casañas. Mentre que la presència de l’Ensemble Intercontemporain amb un monogràfic sobre Pierre Boulez arrodonirà l’aposta per la contemporània.
Palau 100 es manté com l’espai de grans orquestres i directors, amb la presència de l’Staatskapelle Berlin i Daniel Barenboim en la inauguració de la temporada (06/07/15 i 07/07/15), la Concertgebouw Orchestra i Semyon Bychkov, la Wiener Philharmoniker conduïda per Daniele Gatti, i la London Philharmonic amb Vladimir Jurowski i Leonidas Kavakos com a solista. Pel que fa als cors de la casa, es treballa per al desenvolupament de projectes històrics per a les formacions, amb grans reptes per a l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau, que es posaran per primera vegada a les ordres de Daniel Barenboim per interpretar les Quatre peces sacres de Verdi i sota la direcció del mateix Jurowski per oferir Un rèquiem alemany de Brahms.
Més cites ineludibles
Palau 100, juntament amb les sèries Piano, Bach, Cambra, Constel·lació i el nou cicle Grans Veus integren un conjunt de 49 concerts que volen esdevenir experiències úniques, protagonitzats per figures destacades de la interpretació, la direcció i grans formacions. A més dels ja esmentats concerts imprescindibles, aquesta nova temporada inclou el retorn de Cecilia Bartoli amb àries de Vivaldi, la interpretació de la Missa Solemnis dirigida per Jean-Christophe Spinosi i la participació del Cor de Cambra del Palau, el recital de Christian Zacharias, el monogràfic de Mozart amb Mitsuko Uchida acompanyada per la Mahler Chamber Orchestra, la interpretació de Nikolai Luganski del preciós Rach 2, la presència de les germanes Labèque i la de Vladimir Ashkenazy com a pianista després de vint anys d’absència a Barcelona.
Completen aquest elenc de luxe, artistes tan prestigiosos com Jordi Savall, que oferirà un vespre de barroc francès acompanyat dels millors especialistes; Khatia Buniatishvili protagonitzant una nit de virtuosisme; Lars Vogt, consagrat com un dels pianistes més reconeguts de la seva generació; Miloš Karadaglić en el seu primer recital a la ciutat, i Anne-Sophie Mutter, una de les violinistes més reconegudes del món, presentant Les quatre estacions i l’estrena a Espanya del Nonet d’André Previn.
Projectes de llarg recorregut i relacions estables amb artistes
Amb la vocació d’aprofundir en un discurs artístic propi, el Palau de la Música Catalana estrena un nou projecte de llarg recorregut amb William Christie i Les Arts Florissants en què interpretaran en tres temporades consecutives els gran oratoris de J. S. Bach, Händel i Haydn. Enguany el prestigiós director dirigirà la Missa en Si menor de Bach, tot un esdeveniment artístic per a la ciutat. A més, continuen els projectes amb la Budapest Festival Orchestra i Iván Fischer, enguany amb la Tercera de Mahler; mentre que Mark Padmore i Paul Lewis oferiran el segon dels tres grans cicles de lied de Schubert, El cant del cigne; Sir András Schiff presentarà la segona entrega de les tres darreres sonates de Mozart, Haydn, Beethoven i Schubert, i Benjamin Alard abordarà al clavecí les Variacions Goldberg. També s’oferiran dues sessions del cicle de la Integral de Cantates de J. S. Bach en coproducció amb L’Auditori.
Forma part de la línia artística del Palau de la Música i és un orgull per a la institució construir relacions estables amb artistes destacats, que any rere any tornen a l’escenari modernista. En aquesta línia, el Palau presenta novament Jean-Guihen Queyras i Alexander Melnikov, amb la integral de les sonates per a violoncel i piano de Beethoven; Grigory Sokolov, que actua per novena vegada consecutiva al Palau; Javier Perianes amb el Cuarteto Quiroga; Mark Minkowski, que al capdavant de Les Musiciens du Louvre iniciarà una nova col·laboració amb el Cor de Cambra del Palau de la Música en una gira europea i concert al Palau amb el Requiem de Mozart.
Diàleg amb les arts plàstiques: el model clàssic repensat a través de Jaume Plensa i William Kentridge
En el marc del diàleg amb les arts plàstiques, impulsat des de fa quatre temporades per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, enguany es proposa una reflexió sobre els cànons i el valor del concepte “clàssic” per a cada generació; serà amb la mirada de Jaume Plensa i William Kentridge. L’arquitectura modernista del Palau dialogarà amb les escultures de Plensa en una exposició que es podrà visitar del 7 d’abril al 16 de maig de 2016 i que suposarà una oportunitat per acostar-nos a l’art d’un dels nostres artistes més internacionals, que fa molts anys que no exposa a Barcelona. També l’edifici modernista acollirà la producció internacional Winterreise, en què a la veu de Matthias Goerne s’afegiran projeccions audiovisuals de l’iconoclasta artista sud-africà William Kentridge.
La centralitat i la internacionalització dels cors
Després de les cites internacionals a Lisboa, París i Londres, l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau afrontaran una temporada al costat de les millors formacions i directors internacionals en concerts que ja hem destacat anteriorment. A més, els cors de l’Escola Coral també compartiran escenari amb els més grans. Així, el Cor Infantil de l’Orfeó Català intervindrà en la Passió segons sant Mateu de Bach que dirigirà Sir John Eliot Gardiner al capdavant de les seves formacions, i les veus femenines de l’Orfeó Català i el Cor Infantil intervindran en la monumental Tercera Simfonia de Mahler amb la Budapest Festival Orchestra, dirigida per Iván Fischer.
En el marc del Cicle Coral Orfeó Català dedicat al cant coral en totes les seves manifestacions, i que enguany amplia oferta fins a un total de vint concerts, hi destaca el concert de l’Orfeó i el Cor de Cambra al costat de l’OBC i la soprano Patricia Petibon per cantar l’Stabat Mater de Poulenc i recuperar la Cantata a la Verge Maria de Manuel Blancafort; la Petite Messe Solennelle de Rossini amb l’Orfeó Català; la commemoració del 125è aniversari de l’Orfeó Català, amb obres i una estrena del seu director, Josep Vila i Casañas; la col·laboració del Cor Infantil amb Comediants; el concert “Perfums de França” i la producció de Carmina Burana amb el Cor Jove de l’Orfeó Català, i el concert de cloenda del 25è aniversari del Cor de Cambra amb la lectura de Josep Vila i Casañas de l’oratori Israel in Egypt de Händel. Finalment, cal recordar el Concert de Sant Esteve, una cita amb un format molt atractiu i que ha esdevingut imprescindible en el calendari nadalenc, que exhaureix les localitats i se segueix en directe a través de mitjans de comunicació.
Commemoracions i activitats complementàries
El Palau commemorarà el centenari de la mort d’Enric Granados (1867-1916), compositor que va tenir una estreta relació amb l’Orfeó Català i que va escollir el Palau de la Música Catalana per a l’estrena, l’any 1911, d’algunes de les seves obres més famoses, com Goyescas i Cant de les estrelles. La seva obra serà interpretada en onze concerts dels diversos cicles de la temporada del Palau. També es commemorarà el 150è aniversari del naixement d’Enric Morera amb un concert amb la versió íntegra de la seva obra de teatre musical La Santa Espina, a més d’altres concerts de sardanes.
Pel que fa a les activitats complementàries, s’inaugura el cicle de trobades per acostar al públic els compositors, amb la presència dels protagonistes, i un cicle de conferències al voltant de la figura del director, a càrrec de Carlos Calderón; a més, continua el cicle de conferències prèvies als concerts de Palau 100 “Parlem de música”.
Intèrprets catalans i coproduccions
Un dels objectius del Palau és ser aparador del talent del país i programar artistes per donar veu a l’extensa creació musical pròpia. El cicle Intèrprets Catalans creix també en nombre de concerts i programa un total de deu cites, entre les quals destaquen els recitals de la soprano Marta Mathéu, el pianista Ignasi Cambra, la mezzosoprano Anna Alàs i el pianista José Menor; així com la doble presència de la BCN216.
Una part de la programació de la temporada del Palau és fruit de coproduccions amb diverses entitats del país que permeten crear sinergies amb programacions afins. Així, el Palau col·labora un any més amb l’Orquestra Simfònica del Vallès en el cicle Simfònics al Palau, amb l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra en el cicle ONCA al Palau, amb POEMA SL per oferir Mestres de la Guitarra al Palau i amb l’Auditori de Barcelona en l’ECHO Rising Stars i el cicle Integral de Cantates de Bach.
Xifres i abonaments
La temporada 2015-16 oferirà en total 127 concerts, 36 dels quals seran coproduccions. A aquestes xifres s’han de sumar els concerts familiars i escolars i els concerts del cicle BandAutors.
Enguany el Palau de la Música Catalana estrena un nou sistema de venda, que facilitarà i agilitzarà el procés de compra, així com també facilitarà la gestió de la base de dades del públic per retornar-hi un millor servei.
Amb la voluntat de fomentar una més gran participació del públic es mantenen l’Abonament Jove, amb el qual els menors de 30 anys es podran beneficiar de descomptes de fins al 40%, i l’Abonament a Mida, en què el públic podrà escollir el seu propi itinerari de concerts dels diversos cicles, i amb descomptes des del 10% fins al 20%. També s’ofereix als abonats el servei de Butaca Lliure: així, si un abonat no pot assistir a algun dels seus concerts, l’entrada es posa a la venda, tot recuperant-ne un 75% de l’import.
La renovació d’abonaments comença el 24 de març i la venda per a nous abonats s’inicia el 23 d’abril. La venda d’entrades i abonaments a mida per al públic en general arrenca el 25 de maig.