Albert Guinovart posa música a les aventures de Jules Verne amb el quintet de metalls Spanish Brass el 8 de febrer al Palau de la Música Catalana
El dia abans tindrà lloc la primera sessió de la sèrie Audicions íntimes, conduïda per Xavier Chavarria amb la participació dels mateixos artistes
Dimecres que ve, 8 de febrer (Sala de Concerts, 19 h), el compositor i pianista Albert Guinovart i el quintet de metalls Spanish Brass presentaran al Palau de la Música Catalana l’obra Les aventures de Monsieur Jules del mateix Guinovart, per primera vegada a Catalunya. L’obra està inspirada en l’univers literari de l’escriptor francès Jules Verne i s’estructura en sis moviments inspirats en Vint mil llegües de viatge submarí, Michel Strogoff, Nord contra Sud, Viatge al centre de la Terra, El raig verd i La volta al món en 80 dies. Una banda sonora per gaudir d’aquests clàssics d’aventures de tots els temps des d’una perspectiva musical i única justament el mateix dia del naixement de Jules Verne, ara fa 195 anys. Encarregada pel mateix quintet, Les aventures de Monsieur Jules va ser estrenada al Festival SBALZ (Festival Spanish Brass Alzira) de 2011 i va ser guardonada amb el Premi Alicia a l’Autoria el 2021; l’enregistrament (SB Produccions, 2019) va ser distingit amb el Premi Carles Santos de la Música Valenciana 2020 al millor disc de música contemporània.
El dia abans del concert, el dimarts 7 de febrer (Sala d’Assaig de l’Orfeó Català, 19 h), tindrà lloc una sessió d’Audicions íntimes relacionada amb el concert, conduïda pel periodista i musicòleg Xavier Chavarria. Aquesta activitat de l’Hivernacle del Palau, inaugura una sèrie de tres sessions que hibriden el format de recital de cambra amb un diàleg entre presentador, músics i públic. En aquesta ocasió el públic podrà descobrir els secrets de Spanish Brass i Albert Guinovart dins un ambient de complicitat entre els assistents al concert i els artistes.
“De la col·laboració entre Albert Guinovart i el grup d’instruments de vent metall Spanish Brass, sempre sorgeix un món sonor insòlit que avui sentirem per primera vegada a Catalunya. La imaginació desbordant de Guinovart compositor i el seu virtuosisme pianístic, juntament amb l’explosió i la subtilitat del paisatge cromàtic de les veus metàl·liques d’aquest quintet, s’amalgamen formant l’aliatge sonora d’una sensació auditiva màgica, com aquest viatge d’inspiració literària pel que ens portaran”, segons el què explica la periodista Mònica Pagès al programa de mà del concert.
El concert, corresponent al del cicle Tardes al Palau, es completarà amb altres obres de J. S. Bach (“Sheep may safely graze”, de la Cantata BWV 208), Arnau Bataller (A-Brass-Ada), Leonard Bernstein (Dance Suite), Astor Piazzolla (Anti Anni Prima i Libertango), interpretades pel quintet, i d’Albert Guinovart (Nocturn “Poema d’amor” i Arlecchino), per a piano sol. Un programa en què el talent i virtuosisme dels membres del conjunt valencià Spanish Brass (Carlos Benetó i Juanjo Serna, trompetes, Manuel Pérez, trompa, Inda Bonet, trombó i Sergio Finca, tuba) s’uniran al d’Albert Guinovart.
Sobre els intèrprets
Albert Guinovart (Barcelona, 1962) es un dels músics més complets i polifacètics dels nostres dies. La seva activitat professional es divideix entre la dedicació com a pianista de repertori, compositor i docent. Ha tocat per tot Europa, l’Amèrica del Sud, els Estats Units, el Canadà, el Japó, el Pròxim Orient, Austràlia i Nova Zelanda, en recitals i amb diferents orquestres. Ha col·laborat amb artistes com Victoria de los Ángeles, Barbara Hendricks, Frederica von Stade, Julia Migenes, Juan Diego Flórez i Nacho Duato. És conegut pels seus musicals premiats: Mar i cel, Flor de Nit, Gaudí, Paradís, La Vampira del Raval i Scaramouche. Ha compost les òperes Atzar i Alba eterna, a més del ballet Terra baixa. Com a artista resident del Palau de la Música, el 2018 va estrenar el seu Rèquiem, que s’afegeix al seu catàleg, amb obres com Te Deum, Missa brevis o Gloria. Són conegudes les seves incursions en la televisió i el cinema. Premiat en diverses ocasions, té una trentena d’enregistraments (Harmonia Mundi, EMI i Decca, Sony).
Amb més de 32 anys de trajectòria al món de la música de cambra, Spanish Brass és un dels quintets més dinàmics i consolidats del panorama musical internacional. L’any 1996 obté el Primer Premi del 6è Concurs Internacional per a Quintets de Metall “Ville de Narbonne” (França), considerat el de més prestigi per a aquesta formació. En 2017 va rebre el I Premi Bankia al Talent Musical en la Comunitat Valenciana i en 2019, el Premi Espai Ter de Música de Torroella de Montgrí pel projecte Mira si hem corregut terres… Ha obtingut també quatre premis Carles Santos de la Música Valenciana atorgats per l’Institut Valencià de Cultura pels CD XXX i Mira si hem corregut terres... (2019), Les Aventures de Monsieur Jules (2020) i Spanish Brass (a) LIVE (2021). El 2020 va rebre el Premi Nacional de Música atorgat pel Ministeri de Cultura. Spanish Brass organitza dos festivals dedicats als instruments de metall de caràcter internacional: el Festival Spanish Brass Alzira i el Brassurround, en què cada any es reuneixen alguns dels solistes internacionals, grups i professors de metall més prestigiosos del món.
(fotografia d’Albert Guinovart ©Igor Studio)
(fotografia de Spanish Brass ©Picasa)