Accés gratuït als grans equipaments culturals catalans per als acompanyants de les persones amb discapacitat
-
L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música Catalana, el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya engeguen aquesta iniciativa de manera conjunta.
-
El requisit és que la necessitat d’una tercera persona estigui acreditada a la targeta de discapacitat.
-
La mesura arriba abans de la celebració del Dia de les persones amb discapacitat, el proper 3 de desembre.
Els sis grans equipaments escènics de la ciutat de Barcelona (L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música Catalana, el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya) han pres la iniciativa d’afavorir l’accés de les persones amb discapacitat a la programació pròpia, oferint no només descomptes d’entre el 25% i el 50% per a la persona amb discapacitat i el seu acompanyant, sinó també la gratuïtat de l’entrada per a l’acompanyant, sempre que la seva necessitat estigui acreditada a la targeta de discapacitat.
Aquesta nova política, que arriba abans de la celebració del Dia Internacional de les persones amb discapacitat que se celebrarà el proper 3 de desembre, es va presentar el passat 3 de novembre durant l’acte anual del programa Apropa Cultura i ja és efectiva en la majoria de tots aquests equipaments i ho serà plenament a partir de l’1 de gener del 2024.
D’aquesta manera, s’espera motivar i millorar la participació del col·lectiu amb alta dependència a la programació habitual cultural habitual d’aquests equipaments.
Barcelona és una ciutat cada cop més accessible; ara que persones amb discapacitat poden arribar als nostres equipaments gràcies al reconeixement de la gratuïtat dels acompanyants a TMB o FGC, cal que també puguin gaudir de l’oferta cultural.
Els equipaments implicats ja participen d’Apropa Cultura, oferint localitats a preu simbòlic dels espectacles de la seva programació a les entitats socials i de la salut inscrites al programa per tal que persones en situació de vulnerabilitat puguin beneficiar-se de la cultura. La mesura beneficarà sobretot el públic amb discapacitat que fins ara hi accedia de manera individual.
Els equipaments volen destacar que, de la mateixa manera que s’han posat d’acord en fer polítiques conjuntes amb el públic escolar amb laCultivadora o amb el públic jove, amb el Vibe35, ara és hora d’afavorir aquesta part de la població que té una discapacitat, i especialment, a les persones que tenen més necessitat de suport.
El requisit: acreditar-se amb la targeta de discapacitat
Per a poder gaudir d’aquest avantatge, cal que a la targeta de discapacitat emesa per la Generalitat de Catalunya que reconeix dita condició, s’especifiqui aquesta necessitat (casella “Necessitat de 3a persona: SI”).
Un estudi del 2019 realitzat per l’Institut Municipal de persones amb Discapacitat reconeix el greuge econòmic patit per les persones amb discapacitat respecte als que no en tenen, motiu pel qual la mesura ha estat molt ben rebuda pels col·lectius implicats.
Podeu veure aquí el vídeo sobre la targeta acreditativa de discapacitat.