Cor de Cambra-blog

El 16 de desembre de 2020 va fer trenta anys del primer concert del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, fundat per l’Orfeó Català a iniciativa de Jordi Casas Bayer l’any 1990. Dirigit posteriorment per Josep Vila i Casañas, Simon Halsey i Xavier Puig i Ortiz, l’entitat ha estat testimoni d’una època en la qual la pràctica del cant coral al nostre país s’ha anat transformant.

La Revista Musical Catalana (a la seva pàgina web) es fa ressò de l’aniversari amb una entrevista amb l’actual director principal del Cor de Cambra del Palau, Xavier Puig i Ortiz, que parla del present i futur de la formació. Us oferim un fragment de l’entrevista, que signa Albert Torrens, i us convidem a llegir-la sencera en aquest enllaç.

Xavier Puig:
“Cal un cor estable que doni servei a les tres institucions musicals del país.”

ALBERT TORRENS: Vas accedir a la direcció del Cor de Cambra l’abril de 2018. En línies generals, quin balanç fas d’aquests dos anys i mig al capdavant de la formació?

XAVIER PUIG: Si deixem de banda aquest darrer període, en què la pandèmia ha estroncat molts projectes i hem hagut de parar màquines, el balanç general és molt positiu. És una llàstima que ara, que començàvem a gaudir dels fruits d’una feina i d’un procés fet els darrers dos anys, i que ens encaràvem a grans reptes i a la celebració del trentè aniversari, ens hagi caigut aquesta crisi al damunt, que afecta molt especialment els cors.

AT: Quin o quins han estat els reptes, concerts o moments més especials que recordes d’aquest temps? Celebrareu l’aniversari d’alguna manera especial?

XP: El primer repte era superar una certa crisi anímica al Cor, que se sentia desemparat i sense rumb, i calia demostrar que el Palau de la Música apostava pel futur del Cor de Cambra amb un procés de millora artística i renovació generacional, una aposta que es reflectia amb el meu mateix nomenament per fer-me’n càrrec amb uns objectius de futur. Concerts com els de Bach-Pärt al Palau i a la Sagrada Família amb l’ONCA, el de les Ensalades de Fletxa per tot el territori o el recorregut per la història del cant coral català sota el nom Tradició i creació han estat moments especials i projectes molt bonics. Aquests dos darrers es poden reviure amb els enregistraments a Palau Digital. L’aniversari, el celebrem amb una obra que vam encarregar a Anna Campmany (soprano del cor i compositora), Naixement al Palau, que parla dels inicis del Cor de Cambra, interactuant amb els elements escultòrics i al·legòrics de la sala modernista. L’havíem d’estrenar per Sant Esteve i finalment l’enregistrem en vídeo per projectar-la i transmetre-la durant el concert. L’altra celebració prevista era la Missa en si menor, com a repte coral i síntesi de l’obra de Bach, que havíem de fer al gener i que s’ha posposat fins la tardor vinent.

Imatge destacada: fotograma del vídeo de la intervenció del Cor de Cambra del Palau en el Concert de Sant Esteve 2020


La Revista Musical Catalana número 74, corresponent al mes de desembre de 1990, publicava la notícia de la creació del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana.

30 anys del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana. Entrevista a Xavier Puig