25ena temporada de Simfònics al Palau 2020/2021: Quan la música no és de qui la fa, sinó de qui la necesita
- Emprenem el camí d'una temporada molt especial, per molts motius, i assolim una fita a l'abast de molt poques orquestres simfòniques del país: 25 anys omplint de música el Palau de la Música Catalana. 25 anys d’amor per la música!
- El cicle “Simfònics al Palau” és una coproducció de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) i la Fundació Orfeó Català- Palau de la Música que reforça els valors que comparteixen ambdues entitats: esperit innovador en els formats, aposta pel talent local i diàleg amb altres disciplines artístiques.
- La temporada arrenca aquest dissabte 26 de setembre amb una sessió doble (18.30h i 21.30h) de CARMINA BURANA de Carl Orff i una peça a capella de Morten Lauridsen, O Nata Lux, interpretada pel Cor jove de l’Orfeó Català com a homenatge a les persones que estan combatent la pandèmia des de primera línia. La doble sessió s’ha programat per garantir la seguretat, confiança i tranquil·litat del públic i disposa d’un descompte del 50% per a públic menor de 35 anys.
Actes de celebració dels 25 anys de Simfònics al Palau
Al final de la temporada i en funció de l’evolució de la situació sanitària farem una celebració especial de les noces de plata del cicle coincidint amb el darrer concert de la temporada: Una Novena de Beethoven (29/05/21) amb uns convidats molt especials: reunirem els antics directors titulars de l’OSV en un mateix escenari.
A més, durant tot l’any, recollirem el testimoni de músics, directors i amics que han passat per l’OSV i han deixat un record inesborrable i compartirem els seus missatges a través de les xarxes socials i en pantalla gran al Palau (De Pel·lícula (8/05/21), projectarem un film commemoratiu d’aquest 25 anys de cicle.
El cicle Simfònics al Palau ha esdevingut una realitat amb identitat pròpia: innovació, proximitat i qualitat són els seus valors i any rere any la programació aposta per apropar la clàssica a nous públics i innovar en formats escènics. Un cicle que no hagués estat possible sense la complicitat del nostre públic que segueix creixent any rere any i sense el suport del nostre principal col·laborador: Fundació Banc Sabadell.
Un camí que continua donant els seus fruits: fins l’aturada obligada per la pandèmia del Covid-19 el març passat, el públic total assistent als concerts del cicle havia augmentat en número d’entrades venudes en més de 2.500, respecte l’any anterior. Fins al moment, un total de 15.534 persones havien gaudit dels nostres concerts a la Sala Modernista, el que suposa una mitjana de públic de 1.558 espectadors per concert (en front dels 1.422 de la temporada passada), que significa un augment de l’ocupació mitjana respecte anys anteriors arribant al 77,9%.
Música clàssica, música romàntica, música contemporània, música barroca, música de cinema, música coral, música urbana i òpera. Això és el que proposem per aquesta nova temporada: programes en què totes les sensibilitats de la ciutadania puguin sentir-se convocades, amb artistes del país, molta emoció i un gaudi compartit entre orquestra i públic.
Carmina Burana, per celebrar el triomf urgent de la Vida
El 26 de setembre de 2020 serà el tret de sortida a la 25a temporada del Cicle Simfònics al Palau que protagonitza l’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música Catalana. Obrirà la temporada un necessari cant a la vida: la cantata Carmina Burana de Carl Orff. Dirigida pel nostre director titular, Xavier Puig, i amb les veus solistes i corals amb més talent del país: Alicia Amo (soprano), Beñat Egiarte (tenor), Toni Marsol (baix) i Cor Jove de l’Orfeó Català.
El concert l’obrirà la peça coral a capella “O Nata Lux” de Morton Lauridsen com a homenatge a les víctimes del COVID-19 i a totes les persones que segueixen en primera línia combatent la pandèmia.
Cites amb temàtica pròpia i especial
En aquesta temporada, primer any de vida de la nova Fundació Òpera Catalunya, tornarem a gaudir de l’òpera al Palau, acompanyats dels Amics de l’Òpera de Sabadell, amb dues produccions de capçalera: La Flauta Màgica de W.A. Mozart (14/11/20) amb el repartiment al complet de la producció operística, i Tosca de Puccini (13/03/21), dirigides per Daniel Gil de Tejada.
Són signes d’identitat de l’OSV, el seu afany per oferir programes diferents, combinant el marc simfònic amb altres expressions artístiques. Enguany l’orquestra proposa tres concerts especials, propostes que en dos dels casos ja han assolit el reconeixement del públic: Carnaval dels Animals de Camille Saint-Saëns, amb Brodas Bros (24/04/21), on la música simfònica comparteix espai i emocions amb la música urbana. És la proposta destinada al públic familiar d’aquesta temporada.
I recuperem també el concert de bandes sonores De Pel·lícula (8/05/21), amb els actors de doblatge Jordi Brau i Lluís Posada i la direcció de Rubén Gimeno. Aquest concert és una de les produccions amb més èxit de les darreres temporades i que ha estat celebrada arreu de Catalunya i també pel públic de Madrid, Soria i Bilbao, amb la Fundación de Orquesta y Coro de la Comunidad de Madrid (ORCAM), Orquesta Sinfónica de Castilla y León i la Bilbao Orkestra Sinfonikoa (BOS), respectivament.
El tercer concert d’aquest bloc té relació també amb la música de cinema, un àmbit on la Simfònica s’hi troba molt a gust: Wagner: El senyor dels anells (17/04/21), un programa que combina diferents fragments de la tetralogia de Wagner, L’Anell del Nibelung, amb les Suites de Howard Shore per a les pel·lícules sobre El Senyor dels Anells. El concert el dirigirà el valencià i director assistent de l’Orquestra Simfònica de Seatle, Pablo Rus Broseta.
Una programació amb noms propis
El cicle d’enguany torna a oferir un espai a Vespres d’Arnadí, una de les formacions barroques més importants del país. Així l’OSV presenta Les quatre estacions de Vivaldi amb Vespres d’Arnadí (20/02/21) amb una de les violinistes més sol·licitades del moment, l’eivissenca Luna Tur.
Beethoven també serà present la temporada que ve en dues ocasions: La Pastoral de Beethoven (23/01/21), un programa protagonitzat per dones amb les solistes del Doble concert per a violí i violoncel de Brahms (Birgit Kolar i Anne Gastinel) i la directora del programa, la polonesa Marzena Diakun.
I, com ja és habitual en les temporades de la Simfònica, la simfonia coral del compositor de Bönn, La Novena Simfonia, clourà la temporada al Palau, amb la participació especial de la Jove Orquestra Graeme Clark (JOGC) integrada per nens sords amb implant coclear que interpretaran amb l’OSV l’Himne a la Joia com a bis.
El destí de la princesa Scheherezade pendent del fil de la música composta pel compositor rus Rimski-Korsakov (28/11/20) serà un dels concerts de gran format de la temporada, amb la direcció del mestre Andrés Salado, que repeteix després de protagonitzar amb gran èxit la gira de Valsos i Danses de l’OSV la temporada passada. Les 1001 Nits de Scheherezade de Rimski-Korsakov trobaran la seva imatge reflectida en el concert per a violí del compositor i pianista turc Fazil Say, titulat Les 1001 Nits, interpretat pel violinista català Abel Tomàs i membre del Quartet Casals, el quartet de corda del país amb més projecció internacional.
Recuperem un dels títols que no vam poder gaudir la temporada passada degut a l’aturada per la pandèmia: Mozart a Praga (10/10/20), amb la violinista austríaca i resident a Barcelona, Birgit Kolar en la doble tasca de solista i directora.
El Somni d’una nit d’estiu (6/02/21) és un dels plats forts de la temporada. Traduirem musicalment l’obra de Mendelssohn inspirada en l’obra homònima de Shakespeare en un concert semiescenificat, amb la direcció teatral de Dani Coma, la participació del Cor de Noies del Palau, les sopranos Núria Vilà i Marta Valero i la direcció musical de l'amic Victor Pablo Pérez. També estrenarem una obra de Marc Timón (compositor convidat del Palau de la Música Catalana) al voltant de textos de la poetessa Irene Solà (narradora convidada del Palau de la Música Catalana).
L’OSV en gira
Finalment aquesta temporada, les propostes tradicionals en gira de la temporada són el Festival de valsos i danses (19 i 20/12/20) dirigit pel nostre titular Xavier Puig amb la participació de les sopranos Júlia Farrés-Llongueras i Irene Mas Salom. Una combinació dels tradicionals valsos de la família Strauss amb partitures que viatjaran de l’opereta vienesa a la sarsuela catalana amb obres d’Amadeu Vives, Nicolau Manent, Felip Caparrós i Eduard Toldrà.
Per al concert final de gira de Setmana Santa, l’OSV proposa el magnífic Rèquiem de Verdi (27/03/21) que realitzarà sota la batuta de Xavier Puig, i amb la participació dels solistes Marta Mathéu (soprano), Gemma Coma-Alabert (mezzosoprano), Albert Casals (tenor), Toni Marsol (baix), l’Orfeó Català, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida i el Cor Ciutat de Tarragona.
Mesures i protocols de seguretat per fer front a la Covid-19 garantits
Obrim la temporada amb un aforament inferior al 40%, que ens hem marcat voluntàriament, per assegurar les mesures de seguretat de distància entre espectadors. Més endavant, de manera progressiva i segons com evolucioni la situació sanitària, es valorarà ampliar l’aforament.
El Palau de la Música Catalana ha obtingut la certificació Global Safe Site de Bureau Veritas, un segell que verifica la implantació correcta de les mesures de seguretat vinculades a les persones, els processos i l’adequació de les instal·lacions contra el coronavirus. Més informació aquí