1.400 cantaires de Clavé XXI, el Projecte Social del Palau de la Música Catalana, actuaran al Palau l’11 de juny en el concert de final de curs
Clavé XXI, el Projecte Social que la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana impulsa des del 2011 i que té com a objectiu fomentar la inclusió social d’infants i joves a partir de la pràctica coral, portarà 1.400 cantaires (67 cors) a l’escenari del Palau de la Música Catalana el proper diumenge, 11 de juny, en dos concerts (12 i 18 h), per celebrar el final de curs. Uns concerts en què els cantaires (d’edats compreses entre els 6 i els 18 anys) mostraran a les seves famílies els valors, les actituds, els hàbits i els continguts musicals que han treballat mitjançant el cant coral durant tot el curs, i que també suposen una oportunitat d’obrir el Palau a les famílies del barri. (Concerts per invitació.)
Com és habitual en aquests concerts de fi de curs, el repertori de la sessió del matí i el de la tarda serà el mateix. Enguany s’interpretarà la cantata Història de Catalunya amb cançons d’Antoni Ros Marbà, sobre textos de Jaume Picas i Miquel Desclot, amb arranjament per a dos pianos i percussió del compositor Joaquim Badia, exalumne de l’Escola Coral de l’Orfeó Català. També s’hi afegirà dramatúrgia, amb l’actriu Laura López en el paper de narradora i petites actuacions dels mateixos cantaires entre cançó i cançó, seguint el guió d’Ariadna Pastor i la direcció escènica d’Adrià Aubert.
També cal destacar que a la sessió del matí el Cor Petits i el Cor Mitjans de l’Orfeó Català s’integraran amb les formacions de Clavé XXI, mentre que el Cor Infantil de l’Orfeó Català actuarà en solitari al matí i el Cor de Noies ho farà a la tarda. A més, en la sessió de la tarda també actuaran els Cors de Ciutat Vella, formacions adscrites a Clavé XXI i que pertanyen al projecte impulsat pel Districte de Ciutat Vella de l’Ajuntament de Barcelona, que és coordinat per l’Escola de Músics del Raval-JPC, i en el qual també participa la Fundació Xamfrà. Com a colofó, en ambdós concerts s’interpretarà la cançó La Renaixença amb tots els cors junts damunt l’escenari.
Sobre el projecte Clavé XXI
Clavé XXI va néixer com un projecte pilot fa sis anys des del convenciment del gran poder de transformació personal i social de la pràctica coral, i amb la voluntat d’estendre l’acció de la Fundació OC-PMC al seu entorn. Amb el mecenatge de l’Obra Social “la Caixa” i ENDESA, i la col·laboració d’Esteve, el Projecte Social, Clavé XXI, ja engloba 67 formacions corals amb infants i joves d’entitats socials i nens i nenes d’escoles de primària, majoritàriament del Districte de Ciutat Vella, d’altres barris de la ciutat, i també de diverses poblacions de Catalunya, com Sabadell, Mataró, Manlleu i Banyoles, que impliquen un total de 1.400 cantaires. Els directors i professors de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, amb una gran experiència en l’àmbit de la docència del cant coral, són els directors dels cors de Clavé XXI. A més, alguns cantaires de l’Escola Coral, amb una formació prèvia en la direcció coral, també s’han incorporat a l’equip.
Concert dels Cors de Ciutat Vella
Els Cors de Ciutat Vella –adscrits a Clavé XXI– són un projecte impulsat pel Districte de Ciutat Vella de l’Ajuntament de Barcelona, coordinat per l’Escola de Músics del Raval-JPC i amb la participació de la Fundació Xamfrà. Una iniciativa que també promou la integració coral a partir del cant coral i amb la qual, des l’origen, Clavé XXI manté una estreta relació, tot compartint formació per a directors i amb la invitació a la sala modernista.