‘Jazz en viu...Swing!’ i ‘Visitem i experimentem el Palau’ inicien el cicle Concerts Familiars al Palau el pròxim diumenge
Diumenge que ve, 29 d’octubre, comença la temporada 2023-24 del cicle Concerts Familiars al Palau amb el concert-espectacle Jazz en viu... Swing! (Sala de Concerts, 12 h) protagonitzat per l’Original Jazz Orquestra del Taller de Músics sota la direcció de David Pastor. Un concert espectacle per a tots els públics a partir de 8 anys, de ritme trepidant que explica l'origen i l’evolució del jazz . Juntament amb l’actor i cantant Miquel Àngel Ripeu, la cantant Susana Sheiman, l’actor i saxofonista Roger Conesa i els ballarins Iván Bouchain i Jana Grulichová, i amb direcció escènica d’Iban Beltran, el públic reviurà els moments emblemàtics i històrics d’aquest gènere musical.
També el mateix diumenge (Sala de Concerts i Espai Mirador, 10.15 h) tindrà lloc la visita guiada i taller artístic Visitem i experimentem el Palau a càrrec de l’educador Lluís Plaza, per a infants de 5 a 10 anys. Es tracta d’un recorregut guiat per l’edifici modernista que inclou una activitat plàstica inspirada amb alguna de les tècniques artístiques que s’hauran observat durant el recorregut. Posteriorment, el taller tindrà set sessions més durant els mesos de novembre i desembre (2023) i gener, febrer i abril (2024).
El cicle també compta amb espectacles d’èxit d’altres anys i l’estrena del concert-espectacle per a nadons Deliciós fiscorn
L’univers arquitectònic i musical de Lluís Domènech i Montaner serà el protagonista, també al novembre i a l’abril, de Colors i més colors, recomanat a partir de 6 anys. Un recorregut per la història musical del Palau que recrea amb projeccions de mapping diversos espais emblemàtics o presents a la vida de l’arquitecte del Palau de la Música Catalana. Amb direcció musical de Dani Espasa i coreogràfica de Francesc Abós, el concert-espectacle forma part dels actes de celebració de l'Any Domènech i Montaner.
Al novembre i al maig tornarà Twinkle, twinkle, Baby’s star, un concert per a nadons i infants fins a 5 anys . Una oportunitat per conèixer i descobrir cançons, jocs i dites de tradició anglesa i alhora gaudir del repertori tradicional català des d’una visió musical moderna. Els arranjaments musicals són a càrrec de Marc Timón i la direcció escènica i coreogràfica és de CobosMika Company.
També tornarà BaBeBra & Mozart, que es podrà veure al desembre i a l’abril, per a nadons i petits de 0 fins a 5 anys. Un concert preciosista de música clàssica i alhora trepidant de format acústic, amb fragments de grans obres del repertori centre-europeu i noves versions d’estètiques modernes arranjades pel compositor Marc Timón, perquè petits i grans gaudeixin d’una proposta de molta proximitat escènica i gran sensibilitat artística. L’espectacle compta amb direcció coreogràfica de CobosMika Company, i és protagonitzat per sis músics de perfil interdisciplinari que, a banda de tenir un gran domini del seu instrument, canten, ballen i actuen.
Un dels clàssics del cicle és Cobla 2.0, recomanat a partir de 4 anys i protagonitzada per la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i es podrà veure al gener. Una proposta escènica i musical de visió moderna i contemporània amb dramatúrgia i direcció escènica de Jordi Oriol que proposa una nova manera d’entendre i viure la música per a cobla, amb projeccions de mapping i moltes anècdotes divertides.
També torna, al febrer, l’exitós Big Bang Beethoven, recomanat a partir de 6 anys. Una oportunitat per descobrir la música de Beethoven en una proposta escènica i musical preciosista i de gran ambició artística, sota la direcció musical del multiinstrumentista i compositor Eduard Iniesta i la direcció coreogràfica d’Enrique Cabrera.
Al febrer torna una altra proposta de gran acollida com és Flamenkat, a partir de 6 anys. Un concert-espectacle de gran contrast visual i sonor que pretén trencar estereotips i traspassar fronteres racionals, sentimentals, culturals o històriques. Un homenatge a la pluralitat de sonoritats que caracteritza el flamenc amb pals tradicionals, temes emblemàtics de la història d’aquest gènere i l’obra de grans compositors de música clàssica que es van inspirar en aquestes sonoritats.
I al març, Meravellós Mahler! Un concert per a tots els públics a partir de 8 anys, d’una gran intensitat musical per contemplar, escoltar i meravellar-se de l’univers musical de Gustav Mahler. Un univers marcat per la bellesa infinita de les seves cançons que, des de l’inici, esdevindran el motor musical d’un nou concepte sonor en el qual tots els mons tenen cabuda. L’espectacle incorpora referències a Alma Mahler, als pintors Gustav Klimt i Oscar Kokoschka, a l’arquitecte Walter Gropius i al novel·lista Franz Werfel. Sota la direcció escènica i coreogràfica de Francesc Abós, nou músics integrals interpreten diferents fragments musicals arranjats per Pedro Pardo a partir de l’obra de G. Mahler, R. Wagner i R. Strauss.
A l’abril, el veterà Les músiques del món, per a tots els públics a partir de 6 anys, proposa un viatge pels cinc continents a través de les seves músiques tradicionals o populars i les immenses possibilitats sonores de la veu amb cinc esplèndids cantants que les interpretaran exclusivament a cappella.
Finalment, la temporada 2023-24 del cicle Concerts Familiars al Palau acabarà amb el taller musical durant l’embaràs Abans de néixer al Palau, per a embarassades i adults acompanyants, a càrrec de Marta Fiol i Gemma Baños, i la violoncel·lista Nerea de Miguel, i el 30 de juny arribarà l’estrena del concert-espectacle per a nadons Deliciós fiscorn, protagonitzat per Pep Moliner i la Companyia Musicalmente, sota la direcció de Paulo Lameiro.
Tots aquests concerts, excepte Abans de néixer al Palau i Deliciós fiscorn, també formen part del cicle Escoles al Palau, al qual cada any participen més de 50.000 infants/joves provinents de tot el país. Els cicles Concerts Familiars al Palau i Escoles del Palau formen part del Servei Educatiu del Palau de la Música Catalana, que recupera els valors fundacionals del Palau i l’Orfeó Català, com són la catalanitat i la contemporaneïtat, amb l’objectiu de fomentar la participació del públic, la relació entre diferents generacions, la interacció amb altres disciplines i amb les programacions de la casa, així com la potenciació del patrimoni artístic.
Podeu consultar aquí els concerts del cicle Concerts Familiars al Palau
(fotografia de Jazz en viu... Swing! ©Antoni Bofill).