Bach Collegium Barcelona
— Concert de Nadal de la Fundación SalvatPalau Bach | Nadal al Palau
Dijous, 14 de desembre de 2023 – 20 h
Sala de Concerts
Amb el suport de:
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
María Hinojosa, soprano convidada
Guanyadors Salvat Beca Bach 2024:
Maine Takeda, soprano
Matthias Daehling, contratenor
Marc García, tenor
Charlie Baigent, baixCor Bruckner Barcelona
(Júlia Sesé, directora)
Bach Collegium Barcelona
(Adriana Alcaide, concertino)
Pau Jorquera, directorI
Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
Schwingt freudig euch empor, BWV 36Coro
Choral (duetto) - Soprano i Alto
Aria tenor
Choral
Aria - Baix
Choral - Tenor
Aria - Soprano
ChoralAntonio Vivaldi (1678 - 1741)
In furore iustissimae irae, RV 626Aria - Allegro
Recitativo
Aria - Largo
Allegro - AlleluiaII
Johann Sebastian Bach
Wachet! betet! betet! wachet!, BWV 70Coro
Recitativo - Baix
Aria - Alto
Recitativo - Tenor
Aria - Soprano
Choral
Aria - Tenor
Aria - Baix
ChoralWolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)
Exsultate, Jubilate, K. 165Allegro
Recitativo
Larghetto
Allegro non troppo - AlleluiaDurada del concert: Primera part, 50 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 45 minuts
La durada del concert és aproximada.
#coral #antiga #jovestalents
La Fundació Salvat, obra social i cultural del Grup Farmacèutic Salvat, té com a missió promoure i desenvolupar la investigació científica en tecnologia farmacèutica, contribuir a l'impuls de la cultura a través del mecenatge musical i artístic, i ajudar altres entitats amb decidida vocació assistencial cap a persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat.
Des de l'any 2014, concedeix anualment la SALVAT BECA BACH a 4 joves solistes oferint-los, alhora que una dotació econòmica, la possibilitat de cantar en escenaris de primer nivell del nostre país, així com en diversos festivals. Aquest any vinent, la SBB arriba a la seva desena edició, mostrant així el compromís de la Fundació Salvat amb la promoció del talent jove i el recolzament la projecció musical de noves veus solistes en l'àmbit de la música antiga.
Ho fa també col·laborant amb grans auditoris com el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana —dels quals forma part dels consells de mecenatge— i el Teatro Real de Madrid. Recolza també el Concert de Setmana Santa del Monestir de Santa Maria de Montserrat.
Poema
SALM
Cap enigma podria néixer
sense l’amor.Com les fulles
que diu el foc
i planta el vent
i ajaça el sol.L’ocell que fendeix el cor
sempre s’oculta
entre les garbes.Però mirar és saber estimar
ara que tot és insabut.Laia Llobera
Paradísia (2023)Comentari
L’ofici d’escriure música
La primera obra del programa és la Cantata Schwingt freudig euch empor, BWV 36 de J. S. Bach. Va ser escrita pel compositor el 1731, durant la seva estada com a director musical de l’església de Sant Tomàs a Leipzig. Era el quart any que Bach ocupava aquest càrrec i als quaranta-sis anys ja tenia molt d’ofici per poder optimitzar el procés de composició. Aquesta Cantata, doncs, és un dels molts exemples d’aprofitament de material dels grans compositors. Prèviament havia fet servir aquesta mateixa partitura però amb una temàtica secular i, òbviament, un altre text. Així doncs, la primera versió va ser ideada el 1725 i Bach va adaptar aquesta obra per ser interpretada amb motiu de la litúrgia del primer diumenge d’Advent. Podrem escoltar àries intercalades amb corals, en lloc dels tradicionals recitatius.
Ens traslladem una dècada abans, al 1720, per escoltar la Cantata In furore iustissimae irae, RV 626 d’A. Vivaldi. Il Prete Rosso va escriure aquesta obra religiosa en una de les seves estades a Roma. El text de la Cantata és adequat per ser interpretada en qualsevol temps del calendari litúrgic. L’estructura consta de quatre moviments per a soprano, orquestra de corda i baix continu. Les notes descendents a l’uníson, la tonalitat de Do menor o els moviments melòdics cromàtics descendents són alguns dels recursos que Vivaldi fa servir per transmetre amb música tots els efectes de la ira sobre la condició humana.
Tornem a una obra religiosa de Bach i ens traslladem al mateix any de l’arribada al seu càrrec a l’església de Sant Tomàs de Leipzig, el 1723. Novament l’ofici de compositor es mostra en aquesta obra amb el reaprofitament d’idees musicals prèvies. Gran part de la Cantata Wachet! betet! betet! wachet!, BWV 70 va ser escrita el 1716, en què Bach era Konzertmeister de la capella cortesana de Weimar. En aquell moment la va escriure per ser interpretada el segon diumenge d’Advent. Quan va arribar a Leipzig va pensar de reaprofitar la Cantata per a la mateixa cita litúrgica, però no va poder. A diferència de Weimar, a Leipzig no es podia interpretar cap cantata els tres diumenges següents al primer d’Advent. Així que per poder interpretar aquesta versió ampliada, Bach va buscar una altra data litúrgica que hi quadrés per temàtica, i l’estrena d’aquesta partitura es va produir el vint-i-sisè diumenge després de la festivitat de la Trinitat del 1723.
Fem un gran salt fins al Classicisme amb el motet Exsultate, jubilate, KV 165 de W. A. Mozart. També es tracta d’una obra religiosa, escrita el 1773 durant una estada a Milà del compositor. En aquell moment estava ocupat en la producció de l’òpera Lucio Silla al Teatro Reggio Ducale. De fet, l’obra va ser ideada per a un castrat habitual de les seves òperes, Venanzio Rauzzini. Tot i que és una obra religiosa, també hi trobem influència de l’escriptura de les àries operístiques i de l’estructura de la forma concert. Dins dels instruments de corda es produeix una curiositat que dona a l’orquestra un so més ric. No només els violins estan dividits en primers i segons, també ho fan les violes. A Mozart li va resultar interessant i va aprofitar aquesta idea en altres obres, com la Simfonia concertant, KV 364.
María José Anglés, musicòloga
Biografies
Biografies
María Hinojosa Montenegro, soprano
S’ha consolidat com un dels talents lírics més destacats dels darrers anys, tal com reflecteix una intensa activitat als principals festivals i sales d’Europa i Amèrica interpretant rols del repertori barroc, clàssic i contemporani.
Va iniciar els seus estudis de cant a la seva ciutat, Sabadell, amb M. Teresa Boix, i es llicencià en cant i lied a l’ESMUC amb les màximes qualificacions i el premi d’honor pel projecte final de carrera. El 2007 va destacar a El dúo de La Africana, dirigida per Xavier Albertí, a la temporada del Teatre Lliure, per la qual va ser nominada al premi de millor actriu musical i va guanyar el premi de la crítica dels Premis Butaca del mateix any. El 2011 va ser distingida la seva participació a La carta blanca de Lluïsa Cunillé, novament com a millor actriu musical dels Butaca.
Ha cantat en molts dels més prestigiosos teatres i sales de concerts del món, com el Musikverein i Theater an der Wien, Arena de Verona, Teatro Colón de Buenos Aires, Opera Philadelphia, Gran Teatre del Liceu, L’Auditori i Palau de la Música Catalana, Palau de la Música i Palau de les Arts de València, Salle Gaveau i Auditorium de la Maison de la Radio de París, i també al Teatro Real, Teatro de la Zarzuela i Auditorio Nacional de Madrid, Festival de Granada, i a les òperes de Lausana, Montpeller, Vichy i Frankfurt. Col·labora amb prestigiosos grups de música antiga i orquestres dirigides, entre d’altres, per David Afkham, Pablo Heras-Casado, Josep Pons, Gabriel Garrido, Giovanni Antonini, Enrico Onofri, Ottavio Dantone, Sir Neville Marriner, Francesco Corti, Stefano Montanari, Rinaldo Alessandrini, Fabio Biondi, Erich Hoebarth, Ivor Bolton, Corrado Rovaris, Francesc Prat, Paul Daniel, Pablo González, Leonardo García Alarcón i Martin Gester. En escena ha treballat amb Xavier Albertí, La Fura dels Baus, Comediants, Francisco Negrín, Robert Carsen, Kasper Holten, Lluís Pasqual, Lluïsa Cunillé, Rita Cosentino, Luis de Tavira, Juliette Deschamps i Alfred Kirchner.
En la seva activitat discogràfica destaca Gli amori d’Apollo e di Dafne de Cavalli, dirigida per Gabriel Garrido; De vez en cuando la vida i Peter Phillips, un inglés en la Flandes española, amb Cappella Mediterranea (i direcció de Leonardo García Alarcón); Juditha triumphans de Vivaldi, dirigida por Ottavio Dantone, i les sarsueles barroques La fontana del placer de J. Castel, Clementina de L. Boccherini i L’isola disabitata de G. Bonno, dirigides per Pablo Heras-Casado (tots tres títols per a Harmonia Mundi); el DVD de l’òpera La Salustia de Pergolesi (Arthaus Musik); tres cedés amb l’Orquesta Barroca de Sevilla, sota la direcció d’Enrico Onofri i Vanni Moretto, així com també nombrosos enregistraments per a RNE, BBC Radio, Radio France i ORF. A més, ha enregistrat obres dels compositors catalans contemporanis Joan Guinjoan, Joan Magrané, Raquel García Tomás i Agustí Charles.
Entre els seus compromisos recents destaquen dos rols protagonistes al Teatro de la Zarzuela: la dona a l’estrena absoluta de Policías y ladrones de Tomás Marco i Lucrecia en Donde no hay violencia no hay culpa de José de Nebra; l’estrena absoluta d’Andròmeda encadenada d’Agustí Charles al Palau de la Música Catalana, amb un èxit de crítica enorme, i posteriorment a Darmstadt; l’òpera de cambra Mariana en sombras i concerts amb Cappella Mediterranea i l’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música; la Quarta de Mahler amb l’RFG a Santiago de Compostel·la i Vigo, i l’espectacle La Caramba amb Forma Antiqva a Santander i Dubai. La seva agenda inclou el retorn al Musikverein de Viena amb Concentus Musicus, al Palau amb el Bach Collegium Barcelona, una gira per França amb el guitarrista Eduard Iniesta i, a l’escenari operístic, el rol de Zdenka d’Arabella de Strauss a l’Ópera d’Oviedo.
El seu objectiu artístic és oferir interpretacions ajustades i fidels a qualsevol repertori i estil vocal, des del naixement de la música fins als nostres dies, tot respectant-ne sempre el compositor, el seu temps, l’estil i la tècnica.
Biografies
Maine Takeda, soprano
Va néixer al Japó en una família de músics. Va completar la seva llicenciatura vocal a la Universitat de les Arts de Tòquio, sota el mestratge de Chieko Teratani. Després va obtenir un Màster d'Òpera a la mateixa universitat, finançat per la beca Tokuji-Munetsugu. Des de l’octubre del 2020 estudia a la Hochschule für Musik Karlsruhe amb Hanno Müller-Brachmann. El 2023 s’ha graduat en un Màster de Cant i en aquests moments es prepara per a l’examen de solista de veu.
Ha intervingut com a solista de la Passió segons sant Joan de Bach, El Messies de Händel, La Creació de Haydn, Simfonia núm. 4 de Mahler, Magnificat de Rutter i Requiems de Mozart, Fauré, Rütti i Rihm. A més de peces de concert, va cantar el rol de Susanna de Le nozze di Figaro de Mozart el 2015 a Tòquio.
És beneficiària del Yehudi Menuhin Live Music Now des del 2021. L’any 2021 va guanyar el primer premi del concurs Rainer Koch Memorial a la millor interpretació d’una obra de Wolfgang Rihm, amb Wolfgang Rihm com a president del jurat. El 2022 va ser finalista del Concurs Internacional de Cant per a Música Eclesiàstica de Greifswald. També va participar a la International Händel Academy de Karlsruhe. En els concerts finals va cantar al Badisches Staatstheater de Karlsruhe. Igualment, va cantar la Missa en Si menor de Bach com a part del Vokalensemble Rastatt a la Staatsoper d’Hamburg en el marc de la representació de ballet Dona nobis pacem de John Neumeier. El 2023 va ser guardonada amb el segon premi del concurs de cant Bella Voce.
Biografies
Matthias Daehling, contratenor
Contratenor guanyador de la Salvat Beca Bach 2024, s’ha graduat recentment amb distinció al Royal College of Music, on va estudiar amb Sally Burgess. Anteriorment va estudiar a la Hochschule für Musik und Theater d’Hamburg amb Mark Tucker. Durant els estudis va rebre diverses beques i premis.
Entre les seves fites destacades recentment figuren enregistraments en CD de Cantates de Telemann, tant amb el Neumeyer Consort com amb el Barockwerk Hamburg, així com diverses actuacions en solitari a Alemanya i el Regne Unit.
És un entusiasta del repertori de cançons i de l’augment del reconeixement de la veu de contratenor en aquest àmbit. Ha format part del Wigmore Hall French Song Exchange 2022-23 i ha actuat en recitals al Wigmore Hall de Londres i a la Salle Cortot de París.
La temporada 2023-24 forma part del programa Apprentices del Monteverdi Choir. El 2021 va debutar escènicament en una nova producció d’El nas de Xostakóvitx a la Bayerische Staatsoper de Múnic, sota la batuta de Vladimir Jurowski. Tornarà a la Bayerische Staatsoper el maig del 2024 per a una nova producció de l’òpera.
Des del 2016 estudia amb Ulla Groenewold a Hamburg. A més, ha rebut classes magistrals de Michael Chance, Daniel Taylor, Ian Partridge, Lynne Dawson i Philippe Jaroussky.
Biografies
Marc García
Inicià la seva formació musical a la ciutat on va néixer, Santa Coloma de Gramenet, a l’edat de nou anys, primer amb la guitarra clàssica i després amb el cant. Des de ben jove es va involucrar al món coral i la música antiga, cosa que el va fer decidir-se per començar els estudis de grau superior d’interpretació de música clàssica i contemporània al Conservatori Superior de Música del Liceu, amb la professora Marta Mathéu com a tutora. També és graduat per l’ESMUC en el Màster de Lied Victòria dels Àngels, i actualment està treballant amb Amand Hekkers, membre del departament vocal del Koninklijk Conservatorium de la Haia. Paral·lelament, és graduat en història per la Universitat de Barcelona.
Recentment ha debutat al festival LIFE Victòria dintre de la categoria LIFE New Artists. Ha estat becat per la Fundació Victoria de los Ángeles i ha rebut classes magistrals de Sholto Kynoch, Simon Lepper, Stéphane Degout i Wolfram Rieger, entre altres cantants prestigiosos de lied. A més, ha actuat com a solista a les Cantates BWV 131 i BWV 108 de Johann Sebastian Bach amb el Bach Collegium Barcelona, i té una àmplia experiència pel que fa al madrigal italià, especialment de Claudio Monteverdi.
Ha treballat amb alguns dels millors directors actuals, tant locals com internacionals, com Franco Fagioli, Cristoph Siebert, Sir Simon Rattle, Simon Halsey, Pablo Mielgo, Víctor Pablo Pérez, Lluís Vilamajó, Mireia Barrera o Pere Lluís Biosca.
Biografies
Charlie Baigent, baix
Recentment ha obtingut un màster al Royal College of Music (RCM). Gaudeix d’una agenda plena de concerts, òpera i cant, particularment com a guanyador de la Salvat Beca Bach 2024 a Barcelona aquest any.
Ha interpretat el paper de Papageno de Die Zauberflöte i Valentin de Faust per a l’Arcadian Opera; Figaro en una adaptació contemporània de Le nozze di Figaro, de Polifemo d’Aci, Galatea e Polifemo de Händel amb la New Chamber Opera, i ha cobert Leporello de Don Giovanni amb l’Oxford Alternative Orchestra; també s’ha encarregat de diversos papers a les escenes operístiques Fête galante, Dardanus, The old maid and the thief i Martha per a l’RCM.
Es va graduar amb el premi Provost al King’s College de Cambridge, on va ser estudiant coral mentre cursava el títol d’enginyeria. Ha interpretat nombrosos solos amb el mateix King’s College, entre d’altres per a la transmissió en directe del centenari del Festival Nine Lessons and Carols, així com amb el Concertgebouw i amb l’Òpera de Sydney. Després d’una molt breu carrera com a enginyer (que va incloure el disseny d’aïllament acústic per a la línia de ferrocarrils Elizabeth per sota del Wigmore Hall), va decidir dedicar-se plenament al cant.
Ha interpretat els Requiems de Duruflé, Fauré i Brahms com a solista amb els exalumnes del cor de la Cambridge University Musical Society (CUMS) a la King’s Chapel. També ha interpretat solos a la Passió segons sant Joan de Bach, Renard de Stravinsky, Petite messe solennelle de Rossini i Acis and Galatea de Händel. Estudia amb Russell Smythe, ha estat aconsellat per Christopher Purves, Roderick Williams i James Gilchrist, i ha fet classes magistrals amb Emma Kirkby, Michael Chance i Laurence Cummings.
Biografies
© Jesús G. Pastor
© Jesús G. Pastor
Cor Bruckner Barcelona
Fundat el novembre del 2003, durant els primers anys d’existència va centrar el seu repertori en la música del Barroc. El 2007 en van assumir la direcció Josep Miquel Mindán i Júlia Sesé, que van orientar el repertori cap a la música del segle XX. El 2009 Josep R. Olivé s’hi incorporà com a codirector al costat de Júlia Sesé i en aquesta etapa el cor començà a intercalar programes a cappella i amb acompanyament orquestral. Des del 2012 Júlia Sesé assumeix la direcció del cor en solitari.
El Cor Bruckner Barcelona ha obtingut diferents reconeixements els darrers anys, com el segon premi del Concurs Internacional de Cant Coral de Malgrat de Mar (2011), el segon premi de l’XI Concurs Nacional de Corals Antonio José (Burgos, 2012), la menció especial del jurat del Festival Musiquem Lleida 2013 i el segon premi del 34è Certamen Coral Fira de Tots Sants de Cocentaina (Alacant, 2014). Recentment ha obtingut el tercer premi i premi del públic del XLVII Certamen Coral d’Ejea de los Caballeros (Saragossa, 2018). La temporada 2021-22 va participar al 52 Certamen Coral Internacional de Tolosa.
Ha participat al cicle coral de l’Orfeó Català al Palau de la Música Catalana (juny del 2016), així com al cicle Integral de Cantates de J. S. Bach a l’Auditori de Barcelona. L’estiu del 2017 va participar el 11th World Symposiumon Choral Music que va tenir lloc a Barcelona com a cor pilot a la masterclass del director Helmut Rilling.
El Cor Bruckner Barcelona ha col·laborat amb diverses entitats, com l’Orquestra Terrassa 48, Orquestra Simfònica del Vallès, Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), Quartet de Trombons de Barcelona, Orquestra Barroca Catalana, Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, Orquestra de Cadaqués i Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), i amb els directors Xavier Puig, Manel Valdivieso, Òscar Boada, Juan de la Rubia, Alfons Reverté, Xavier Pastrana, Brady A. Allred, Antoni Wit i Kazushi Ono.
Biografies
Bach Collegium Barcelona
Fundat l’any 2018 i dirigit per Pau Jorquera i Adriana Alcaide (concertino), és un cor i orquestra professionals especialitzats en la interpretació de la música antiga.
Des de la seva fundació, el Bach Collegium Barcelona ha debutat amb gran èxit a la BachFest de Leizipg 2022, festival que l’ha convidat de nou en l'edició del 2024. Ha fet diversos concerts arreu del territori en festivals com Espurnes Barroques (del qual va fer el concert d'obertura el passat 2023) al Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). En les passades temporades ha tingut l’oportunitat de sortir de les nostres fronteres i fer concerts en festivals Eslovènia i Alemanya.
El juliol de l’any 2018 va enregistrar el primer disc per cor a cappella, Bach ist meine Freude! (Edicions Anacrusa), amb motets de compositors de la família Bach, com a resultat i resum de la tasca dels anys previs amb el projecte BZM.
Les darreres temporades ha protagonitzat la interpretació del Dixit Dominus i Messiah de G. F. Händel i les 6 cantates del WeihnachtsOratorium de J.S.Bach al Palau de la Música Catalana, les Cantates BWV 182 i 106 de J. S. Bach i el Ein deutsches Requiem de J. Brahms a la basílica del Monestir de Montserrat, així com d’altres obres d’aquests compositors a l’Auditori Enric Granados de Lleida.
Paral·lelament, el BCB impulsa el Mitsingen Bach Collegium, una iniciativa coral iniciada el 2011, en el marc de la qual ha interpretat més d’una cinquantena de Cantates de J. S. Bach en format participatiu. Aquesta proposta participativa i pedagògica ofereix la possibilitat que cantaires amateurs amb formació musical i experiència coral puguin col·laborar conjuntament amb músics i cantants professionals del Bach Collegium Barcelona.
En aquesta temporada el BCB, a més de ser l’única formació de música antiga d’Espanya convidada a la BachFest 2024, va ser la formació anfitriona del concert del Xè aniversari de la Salvat Beca Bach.
Formarà part, també aquest 2025, del primer concert de l’Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat, interpretant la Missa Alma Redemptoris Mater d’Anselm Viola. La primavera de 2025 protagonitzarà el Concert Participatiu de Primavera a l’Auditori organitzat per l’associació Messies Participatiu.
Biografies
Pau Jorquera, director
Nascut l'any 1982, va començar els seus estudis musicals a la seva ciutat, Barcelona. Es graduà en Direcció de Cor a l’Escola Superior de Música de Catalunya, on va treballar amb Johan Duijck, Josep Vila Casañas i Mireia Barrera. Va rebre una gran part de la formació musical dels professors Ramon Porter i Johan Duijck. Paral·lelament féu també els estudis de cant, piano i composició. Igualment, és llicenciat en Magisteri en l'especialitat d'Educació Musical per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va cursar també els estudis professionals de percussió amb Ignasi Vila.
És el fundador i director del Bach Collegium Barcelona i cofundador del Festival Bachcelona. Especialista en la interpretació de la música antiga, és director de l'Schola Cantorum de l'Escolania de Montserrat (2023), així com sotsdirector del cor tradicional de l’Escolania de Montserrat (2014), de la qual fou també el Cap d’estudis d’ensenyaments musicals (2018-2021).
Els darrers anys ha treballat també amb la Fundació Grup Farmacèutic Salvat com a responsable de l'àrea de projectes musicals, impulsant i produint la SALVAT BECA BACH, així com diversos concerts i festivals de música.
Formacions
Cor Bruckner Barcelona
Júlia Sesé, directora
Sopranos
Llucia Anglada Pé
Míriam Aumatell Garriga
Maria Brizzolis Traver
Vanessa Castillo Blanco
Maria Cobo de Nadal
Irene Cuxart Sánchez
Laura Domingo Patro
Laura Espriu Klüpfel
Laura Fernàndez Moll
Yaiza Gutiérrez Bladé
María Mercedes González Rouillé
Mercè Tarragó Caballé
Anna WrightContralts
Berta Armengol Freixes
Elna Bagés Cid
Helena Espada Sabrià
Maria Esplugas Roca
Ma Remei Ferrer Guasch
Neus López Caussà
Marina de la Maza Escobedo
Núria Solé Mendi
Pau Vallès MartínezTenors
Alejandro Aarce Juan
Pere Barber Llorens
Isaac Campos Mariné
Daniel Gálvez Álvarez
Tomàs Lledó Ponsati
Ruben Ortiz Uroz
Eduardo Soto Ballesteros
Pau Tallada CrespíBaixos
Alejandro Arribas Miranzo
Xavier Garcia Cardona
Ferran Mir Garcia
Miguel Noguera Lovén
Josep Rebled Corsellas
Carlos Segurana MompelBach Collegium Barcelona
oboès
Katy Elkin
Dani Ramirezfagot
Carles Vallèstrompes
Pierre-Antoine Tremblay
Renske Wijmatrompeta
Michele de Santiviolins
Adriana Alcaide, concertino
Frederic Ibáñez
Felix Ferrer
Meritxell Tiana
Jaume Guri
Jose Manuel Navarrovioles
Marta Sampere
Arabela Fernándezvioloncel
Oriol Aymatcontrabaix
Oriol Casadevallclavicèmbal i orgue
Mireia RuizTextos
Johann Sebastian Bach
Cantata BWV 36, Schwingt freudig euch empor
"Enlaireu-vos amb joia"Celebració del primer Diumenge d'Advent
Erster Teil
1. Chor
Schwingt freudig euch empor zu den erhabnen Sternen,
Ihr Zungen, die ihr itzt in Zion fröhlich seid!
Doch haltet ein! Der Schall darf sich nicht weit entfernen,
Es naht sich selbst zu euch der Herr der Herrlichkeit.Primera part
1. Cor
Enlaireu-vos amb joia fins als estels més alts,
vosaltres llengües, que ara esteu alegres a Sió!
Però, conteniu-vos! Cal que el so no se’n vagi massa enllà,
perquè se’ns acosta en persona la Glòria del Senyor.2. Choral (Duetto) (soprano, alto)
Nun komm, der Heiden Heiland,
Der Jungfrauen Kind erkannt,
Des sich wundert alle Welt,
Gott solch Geburt ihm bestellt.2. Coral (Duet) (soprano, contralt)
Vine ara, Salvador dels gentils,
d’una Verge veritable fill,
el món sencer es meravella,
que Déu volgués néixer així.3. Aria (tenor)
Die Liebe zieht mit sanften Schritten
Sein Treugeliebtes allgemach.
Gleichwie es eine Braut entzücket,
Wenn sie den Bräutigam erblicket,
So folgt ein Herz auch Jesu nach.3. Ària (tenor)
L’amor segueix amb suau petjada,
sa fidel estimada a poc a poc.
Com la núvia encativada,
que esguarda el seu galindoi,
també així, rere Jesús va un cor.4. Choral
Zwingt die Saiten in Cythara
Und lasst die süße Musica
Ganz freudenreich erschallen,
Dass ich möge mit Jesulein,
Dem wunderschönen Bräutgam mein,
In steter Liebe wallen!
Singet,Springet,
Jubilieret, triumphieret, dankt dem Herren!
Groß ist der König der Ehren.4. Coral
Polseu les cordes de cítara
i feu que la música dolça
soni plena d’alegria,
perquè al Jesuset petit,
el meu enamorat, jo voldria,
vessar-li un amor sens fi!
Canteu, salteu,
alegreu-vos triomfants,
gràcies al Senyor doneu!
Gran és el Rei de la Glòria.Zweiter Teil
5. Aria (bass)
Willkommen, werter Schatz!
Die Lieb und Glaube machet Platz
Vor dich in meinem Herzen rein,
Zieh bei mir ein!Segona part
5. Ària (baix)
Benvingut, valuós tresor!
L’amor i la fe t’han fet lloc
per tu, en el meu cor senzill,
arriba i posa’t a dins!6. Choral (tenor)
Der du bist dem Vater gleich,
Führ hinaus den Sieg im Fleisch,
Dass dein ewig Gott'sgewalt
In uns das krank Fleisch enthalt.6. Coral (tenor)
Tu, que ets com el Pare igual,
guia’ns per vèncer la carn,
que el teu diví etern braó,
ens freni del luxuriós mal.7. Aria (soprano)
Auch mit gedämpften, schwachen Stimmen
Wird Gottes Majestät verehrt.
Denn schallet nur der Geist darbei,
So ist ihm solches ein Geschrei,
Das er im Himmel selber hört.7. Ària (soprano)
També, baix baixet i a sota veu,
es pot lloar la majestat de Déu.
Sols cal fer-ho en esperit;
d’aquesta manera drecem-li un crit,
que es pugui escoltar fins al cel.8. Choral
Lob sei Gott, dem Vater, g'ton,
Lob sei Gott, sein'm eingen Sohn,
Lob sei Gott, dem Heilgen Geist,
Immer und in Ewigkeit!8. Coral
Llaor sigui a Déu Pare donada,
lloat sigui Déu, son únic Fill,
lloat sigui Déu, el Sant Esperit,
per sempre i en l’eternitat!Antonio Vivaldi
In furore iustissimae irae, RV 626
"En la fúria de la més justa ira"1. Aria
In furore iustissimae irae
Tu divinitus facis potentem.
Quando potes me reum punire
Ipsum crimen te gerit clementem.1. Ària
En una fúria d’ira justa
ets divinament poderós.
Quan em pots castigar culpable
el mateix crim és misericordiós.2. Recitativo
Miserationum Pater piissime
Parce mihi dolenti peccatori languenti
O Jesu dulcissime.2. Recitatiu
Piadosíssim Pare misericordiós
perdona’m, pecador cansat que pateix,
oh, dolcíssim Jesús.3. Aria
Tunc meus fletus evadet laetus
Dum pro te meum languescit cor
Fac me plorare
Mi Iesu care
Et fletus laetus fovebit cor.3. Ària
Llavors el meu plor esdevindrà feliç
mentre el meu cor plora per tu.
Deixa’m plorar
estimat Jesús
i les llàgrimes de felicitat inflamaran el cor.4. Alleluia
Alleluia
4. Al·leluia
Al·leluia
Johann Sebastian Bach
Cantata BWV 70, Wachet! betet! betet! wachet!
"Vetlleu! pregueu! pregueu! vetlleu!"Celebració del 26è Diumenge després de la Trinitat
Erster Teil
1. Coro
Wachet! betet! betet! wachet!
Seid bereit
Allezeit,
Bis der Herr der Herrlichkeit
Dieser Welt ein Ende machet.Primera part
1. Cor
Vetlleu!, pregueu!, pregueu!, vetlleu!
Estigueu amatents
tothora,
fins que el Sobirà de la Glòria,
disposi la fi d’aquest món.2. Recitativo (bass)
Erschrecket, ihr verstockten Sünder!
Ein Tag bricht an,
Vor dem sich niemand bergen kann:
Er eilt mit dir zum strengen Rechte,
O! sündliches Geschlechte,
Zum ewgen Herzeleide.
Doch euch, erwählte Gotteskinder,
Ist er ein Anfang wahrer Freude.
Der Heiland holet euch, wenn alles fällt und bricht,
Vor sein erhöhtes Angesicht;
Drum zaget nicht!2. Recitatiu (baix)
Tremoleu, pecadors obstinats!
Puix que ja està arribant el dia
en què ningú es podrà salvar:
afanyeu-vos a un judici sever,
oh!, nissaga de pecadors,
vers l’etern desesper.
Mes per a vosaltres, fills elegits de Déu,
això és l’inici de la joia vera.
Quan tot s’esbalci i trenqui, us cridarà el Salvador,
a la seva augusta presència;
per tant, no tingueu por!3. Aria (alto)
Wenn kömmt der Tag, an dem wir ziehen
Aus dem Ägypten dieser Welt?
Ach! lasst uns bald aus Sodom fliehen,
Eh uns das Feuer überfällt!
Wacht, Seelen, auf von Sicherheit
Und glaubt, es ist die letzte Zeit!3. Ària (contralt)
Quan arribarà el dia, en què marxarem
fora d’aquest Egipte del món?
Ai las! Correm, fugim de pressa de Sodoma,
abans que ens passi pel damunt el foc!
Vigila, ànima, no siguis ingènua,
i pensa, aquesta és l’hora darrera!4. Recitativo (tenor)
Auch bei dem himmlischen Verlangen
Hält unser Leib den Geist gefangen;
Es legt die Welt durch ihre Tücke
Den Frommen Netz und Stricke.
Der Geist ist willig, doch das Fleisch ist schwach;
Dies presst uns aus ein jammervolles Ach!4. Recitatiu (tenor)
Malgrat el nostre viu afany de cel,
el nostre cos, l’esperit captiu ens aferra;
el món amb la seva avolesa
posa brells i paranys als fidels.
L’esperit és prest, però la carn és feble;
això ens fa exhalar un llastimós, ai las!5. Aria (soprano)
Laßt der Spötter Zungen schmähen,
Es wird doch und muss geschehen,
Dass wir Jesum werden sehen
Auf den Wolken, in den Höhen.
Welt und Himmel mag vergehen,
Christi Wort muss fest bestehen.
Laßt der Spötter Zungen schmähen;
Es wird doch und muss geschehen!5. Ària (soprano)
Deixeu que les llengües burletes se’n riguin,
doncs ha de passar, ha de succeir,
que veurem Jesús arribar,
sobre els núvols, a l’altura.
El cel i la terra s’han d’acabar,
mes la paraula de Déu romandrà segura.
Deixeu que les llengües burletes se’n riguin,
doncs ha de passar, ha de succeir.7. Choral
Freu dich sehr, o meine Seele,
Und vergiss all Not und Qual,
Weil dich nun Christus, dein Herre,
Ruft aus diesem Jammertal!
Seine Freud und Herrlichkeit
Sollt du sehn in Ewigkeit,
Mit den Engeln jubilieren,
In Ewigkeit triumphieren.7. Coral
Exulta, oh ànima meva,
deixa estar penes i angoixes,
perquè ara Crist, el teu Senyor,
et crida fora d’aquesta vall de plors!
El seu gaudi i esplendor,
tu veuràs per sempre més!
I amb els àngels, saltant d’alegria,
en l’eternitat triomfaràs.Zweiter Teil
8. Aria (tenor)
Hebt euer Haupt empor
Und seid getrost, ihr Frommen,
Zu eurer Seelen Flor!
Ihr sollt in Eden grünen,
Gott ewiglich zu dienen.Segona part
8. Ària (tenor)
Alceu amunt els vostres caps
i consoleu-vos, fidels devots,
la vostra ànima ja treu poncella!
I esdevindrà una flor de l’Edèn,
al servei de Déu per sempre.10. Aria (bass)
Seligster Erquickungstag,
Führe mich zu deinen Zimmern!
Schalle, knalle, letzter Schlag,
Welt und Himmel, geht zu Trümmern!
Jesus führet mich zur Stille,
An den Ort, da Lust die Fülle.10. Ària (baix)
Dia delectable, tan benaurat,
mena’m a les teves cambres!
Que soni, peti, el darrer esclat,
terra i cel, sigueu enderrocats!
Jesús em portarà al seu repòs,
l’indret on trobaré fruïció a vessar.11. Choral
Nicht nach Welt, nach Himmel nicht
Meine Seele wünscht und sehnet,
Jesum wünsch ich und sein Lieht,
Der mich hat mit Gott versöhnet,
Der mich freiet vom Gericht,
Meinen Jesum lass ich nicht.11. Coral
No és pas el món, ni el cel tampoc,
el que la meva ànima vol i deleja,
jo vull Jesús i la seva claror,
Ell m’ha conciliat amb Déu,
Ell m’ha afranquit de ser jutjat,
no et deixaré, Jesús meu.Wolfgang Amadeus Mozart
Exsultate, jubilate, KV 165/158a
"Exulteu, alegreu-vos"Exsultate, jubilate,
o vos animae beatae,
dulcia cantica canendo,
cantui vestro respondendo,
psallant aethera cum me.Exulteu, alegreu-vos,
oh vosaltres, ànimes felices,
tot cantant dolços cants,
i que en resposta als vostres cants
els cels cantin amb mi.Fulget amica dies,
iam fugere et nubila et procellae;
exortus est justis
inexspectata quies.
Undique obscura regnabat nox;
surgite tandem laeti,
qui timuistis adhuc,
et iucundi aurorae fortunatae
frondes dextera plena et lilia date.El dia agradable resplendeix,
ja se n’han anat els núvols i les tempestes;
per als justos,
ha esclatat una calma inesperada.
La negra nit regnava a tot arreu;
els que fins ara heu tingut por,
torneu-vos ben alegres
i joiosos per l’albada fortunada;
oferiu garlandes i lliris a mans plenes.Tu virginum corona,
tu nobis pacem dona,
tu consolare affectus,
unde suspirat cor.Alleluja, alleluja.
Tu, corona de les verges,
dona'ns la pau,
consola el neguit pel qual
el nostre cor sospira.Al·leluia, al·leluia.
També et pot interessar...
Palau 100
Dijous, 21 de desembre de 2023 - 20 h
Sala de ConcertsEl Messies de Händel
Sandrine Piau, soprano
Paul-Antoine Benos-Dijan, contratenor
Stuart Jackson, tenor
Alex Rosen, bajo
Accentus
Insula Orchestra
Laurence Equilbey, directoraG. F. Händel: El Messies, HWV 56
Preus: de 20 a 90 €
Col·laboradors
Armand Basi – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Cardoner Grup – CECOT – Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports – Eurofirms Group – Fundació Abertis – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Caixa d'Enginyers – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Laboratorio Reig Jofre – La Fageda – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Colonial – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – Mª Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – María José Lavin Guitart – Mª. del Carmen Pous Guardia – Daniela Turco – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Josep Colomer Maronas – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Jordi Gual i Solé – Ramón Poch Segura – Juan Manuel Soler Pujol – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – David Carrasco Chiva – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Pepita Izquierdo Giralt – Joan Oller i Cuartero – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Jordi Simó Sanahuja – Salvador Viñas Amat –
Bach Collegium Barcelona
— Concert de Nadal de la Fundación SalvatPalau Bach | Nadal al Palau
Dijous, 14 de desembre de 2023 – 20 h
Sala de Concerts
Amb el suport de:
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
María Hinojosa, soprano convidada
Guanyadors Salvat Beca Bach 2024:
Maine Takeda, soprano
Matthias Daehling, contratenor
Marc García, tenor
Charlie Baigent, baixCor Bruckner Barcelona
(Júlia Sesé, directora)
Bach Collegium Barcelona
(Adriana Alcaide, concertino)
Pau Jorquera, directorI
Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
Schwingt freudig euch empor, BWV 36Coro
Choral (duetto) - Soprano i Alto
Aria tenor
Choral
Aria - Baix
Choral - Tenor
Aria - Soprano
ChoralAntonio Vivaldi (1678 - 1741)
In furore iustissimae irae, RV 626Aria - Allegro
Recitativo
Aria - Largo
Allegro - AlleluiaII
Johann Sebastian Bach
Wachet! betet! betet! wachet!, BWV 70Coro
Recitativo - Baix
Aria - Alto
Recitativo - Tenor
Aria - Soprano
Choral
Aria - Tenor
Aria - Baix
ChoralWolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)
Exsultate, Jubilate, K. 165Allegro
Recitativo
Larghetto
Allegro non troppo - AlleluiaDurada del concert: Primera part, 50 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 45 minuts
La durada del concert és aproximada.
#coral #antiga #jovestalents
La Fundació Salvat, obra social i cultural del Grup Farmacèutic Salvat, té com a missió promoure i desenvolupar la investigació científica en tecnologia farmacèutica, contribuir a l'impuls de la cultura a través del mecenatge musical i artístic, i ajudar altres entitats amb decidida vocació assistencial cap a persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat.
Des de l'any 2014, concedeix anualment la SALVAT BECA BACH a 4 joves solistes oferint-los, alhora que una dotació econòmica, la possibilitat de cantar en escenaris de primer nivell del nostre país, així com en diversos festivals. Aquest any vinent, la SBB arriba a la seva desena edició, mostrant així el compromís de la Fundació Salvat amb la promoció del talent jove i el recolzament la projecció musical de noves veus solistes en l'àmbit de la música antiga.
Ho fa també col·laborant amb grans auditoris com el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana —dels quals forma part dels consells de mecenatge— i el Teatro Real de Madrid. Recolza també el Concert de Setmana Santa del Monestir de Santa Maria de Montserrat.
Poema
SALM
Cap enigma podria néixer
sense l’amor.Com les fulles
que diu el foc
i planta el vent
i ajaça el sol.L’ocell que fendeix el cor
sempre s’oculta
entre les garbes.Però mirar és saber estimar
ara que tot és insabut.Laia Llobera
Paradísia (2023)Comentari
L’ofici d’escriure música
La primera obra del programa és la Cantata Schwingt freudig euch empor, BWV 36 de J. S. Bach. Va ser escrita pel compositor el 1731, durant la seva estada com a director musical de l’església de Sant Tomàs a Leipzig. Era el quart any que Bach ocupava aquest càrrec i als quaranta-sis anys ja tenia molt d’ofici per poder optimitzar el procés de composició. Aquesta Cantata, doncs, és un dels molts exemples d’aprofitament de material dels grans compositors. Prèviament havia fet servir aquesta mateixa partitura però amb una temàtica secular i, òbviament, un altre text. Així doncs, la primera versió va ser ideada el 1725 i Bach va adaptar aquesta obra per ser interpretada amb motiu de la litúrgia del primer diumenge d’Advent. Podrem escoltar àries intercalades amb corals, en lloc dels tradicionals recitatius.
Ens traslladem una dècada abans, al 1720, per escoltar la Cantata In furore iustissimae irae, RV 626 d’A. Vivaldi. Il Prete Rosso va escriure aquesta obra religiosa en una de les seves estades a Roma. El text de la Cantata és adequat per ser interpretada en qualsevol temps del calendari litúrgic. L’estructura consta de quatre moviments per a soprano, orquestra de corda i baix continu. Les notes descendents a l’uníson, la tonalitat de Do menor o els moviments melòdics cromàtics descendents són alguns dels recursos que Vivaldi fa servir per transmetre amb música tots els efectes de la ira sobre la condició humana.
Tornem a una obra religiosa de Bach i ens traslladem al mateix any de l’arribada al seu càrrec a l’església de Sant Tomàs de Leipzig, el 1723. Novament l’ofici de compositor es mostra en aquesta obra amb el reaprofitament d’idees musicals prèvies. Gran part de la Cantata Wachet! betet! betet! wachet!, BWV 70 va ser escrita el 1716, en què Bach era Konzertmeister de la capella cortesana de Weimar. En aquell moment la va escriure per ser interpretada el segon diumenge d’Advent. Quan va arribar a Leipzig va pensar de reaprofitar la Cantata per a la mateixa cita litúrgica, però no va poder. A diferència de Weimar, a Leipzig no es podia interpretar cap cantata els tres diumenges següents al primer d’Advent. Així que per poder interpretar aquesta versió ampliada, Bach va buscar una altra data litúrgica que hi quadrés per temàtica, i l’estrena d’aquesta partitura es va produir el vint-i-sisè diumenge després de la festivitat de la Trinitat del 1723.
Fem un gran salt fins al Classicisme amb el motet Exsultate, jubilate, KV 165 de W. A. Mozart. També es tracta d’una obra religiosa, escrita el 1773 durant una estada a Milà del compositor. En aquell moment estava ocupat en la producció de l’òpera Lucio Silla al Teatro Reggio Ducale. De fet, l’obra va ser ideada per a un castrat habitual de les seves òperes, Venanzio Rauzzini. Tot i que és una obra religiosa, també hi trobem influència de l’escriptura de les àries operístiques i de l’estructura de la forma concert. Dins dels instruments de corda es produeix una curiositat que dona a l’orquestra un so més ric. No només els violins estan dividits en primers i segons, també ho fan les violes. A Mozart li va resultar interessant i va aprofitar aquesta idea en altres obres, com la Simfonia concertant, KV 364.
María José Anglés, musicòloga
Biografies
María Hinojosa Montenegro, soprano
S’ha consolidat com un dels talents lírics més destacats dels darrers anys, tal com reflecteix una intensa activitat als principals festivals i sales d’Europa i Amèrica interpretant rols del repertori barroc, clàssic i contemporani.
Va iniciar els seus estudis de cant a la seva ciutat, Sabadell, amb M. Teresa Boix, i es llicencià en cant i lied a l’ESMUC amb les màximes qualificacions i el premi d’honor pel projecte final de carrera. El 2007 va destacar a El dúo de La Africana, dirigida per Xavier Albertí, a la temporada del Teatre Lliure, per la qual va ser nominada al premi de millor actriu musical i va guanyar el premi de la crítica dels Premis Butaca del mateix any. El 2011 va ser distingida la seva participació a La carta blanca de Lluïsa Cunillé, novament com a millor actriu musical dels Butaca.
Ha cantat en molts dels més prestigiosos teatres i sales de concerts del món, com el Musikverein i Theater an der Wien, Arena de Verona, Teatro Colón de Buenos Aires, Opera Philadelphia, Gran Teatre del Liceu, L’Auditori i Palau de la Música Catalana, Palau de la Música i Palau de les Arts de València, Salle Gaveau i Auditorium de la Maison de la Radio de París, i també al Teatro Real, Teatro de la Zarzuela i Auditorio Nacional de Madrid, Festival de Granada, i a les òperes de Lausana, Montpeller, Vichy i Frankfurt. Col·labora amb prestigiosos grups de música antiga i orquestres dirigides, entre d’altres, per David Afkham, Pablo Heras-Casado, Josep Pons, Gabriel Garrido, Giovanni Antonini, Enrico Onofri, Ottavio Dantone, Sir Neville Marriner, Francesco Corti, Stefano Montanari, Rinaldo Alessandrini, Fabio Biondi, Erich Hoebarth, Ivor Bolton, Corrado Rovaris, Francesc Prat, Paul Daniel, Pablo González, Leonardo García Alarcón i Martin Gester. En escena ha treballat amb Xavier Albertí, La Fura dels Baus, Comediants, Francisco Negrín, Robert Carsen, Kasper Holten, Lluís Pasqual, Lluïsa Cunillé, Rita Cosentino, Luis de Tavira, Juliette Deschamps i Alfred Kirchner.
En la seva activitat discogràfica destaca Gli amori d’Apollo e di Dafne de Cavalli, dirigida per Gabriel Garrido; De vez en cuando la vida i Peter Phillips, un inglés en la Flandes española, amb Cappella Mediterranea (i direcció de Leonardo García Alarcón); Juditha triumphans de Vivaldi, dirigida por Ottavio Dantone, i les sarsueles barroques La fontana del placer de J. Castel, Clementina de L. Boccherini i L’isola disabitata de G. Bonno, dirigides per Pablo Heras-Casado (tots tres títols per a Harmonia Mundi); el DVD de l’òpera La Salustia de Pergolesi (Arthaus Musik); tres cedés amb l’Orquesta Barroca de Sevilla, sota la direcció d’Enrico Onofri i Vanni Moretto, així com també nombrosos enregistraments per a RNE, BBC Radio, Radio France i ORF. A més, ha enregistrat obres dels compositors catalans contemporanis Joan Guinjoan, Joan Magrané, Raquel García Tomás i Agustí Charles.
Entre els seus compromisos recents destaquen dos rols protagonistes al Teatro de la Zarzuela: la dona a l’estrena absoluta de Policías y ladrones de Tomás Marco i Lucrecia en Donde no hay violencia no hay culpa de José de Nebra; l’estrena absoluta d’Andròmeda encadenada d’Agustí Charles al Palau de la Música Catalana, amb un èxit de crítica enorme, i posteriorment a Darmstadt; l’òpera de cambra Mariana en sombras i concerts amb Cappella Mediterranea i l’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música; la Quarta de Mahler amb l’RFG a Santiago de Compostel·la i Vigo, i l’espectacle La Caramba amb Forma Antiqva a Santander i Dubai. La seva agenda inclou el retorn al Musikverein de Viena amb Concentus Musicus, al Palau amb el Bach Collegium Barcelona, una gira per França amb el guitarrista Eduard Iniesta i, a l’escenari operístic, el rol de Zdenka d’Arabella de Strauss a l’Ópera d’Oviedo.
El seu objectiu artístic és oferir interpretacions ajustades i fidels a qualsevol repertori i estil vocal, des del naixement de la música fins als nostres dies, tot respectant-ne sempre el compositor, el seu temps, l’estil i la tècnica.
Maine Takeda, soprano
Va néixer al Japó en una família de músics. Va completar la seva llicenciatura vocal a la Universitat de les Arts de Tòquio, sota el mestratge de Chieko Teratani. Després va obtenir un Màster d'Òpera a la mateixa universitat, finançat per la beca Tokuji-Munetsugu. Des de l’octubre del 2020 estudia a la Hochschule für Musik Karlsruhe amb Hanno Müller-Brachmann. El 2023 s’ha graduat en un Màster de Cant i en aquests moments es prepara per a l’examen de solista de veu.
Ha intervingut com a solista de la Passió segons sant Joan de Bach, El Messies de Händel, La Creació de Haydn, Simfonia núm. 4 de Mahler, Magnificat de Rutter i Requiems de Mozart, Fauré, Rütti i Rihm. A més de peces de concert, va cantar el rol de Susanna de Le nozze di Figaro de Mozart el 2015 a Tòquio.
És beneficiària del Yehudi Menuhin Live Music Now des del 2021. L’any 2021 va guanyar el primer premi del concurs Rainer Koch Memorial a la millor interpretació d’una obra de Wolfgang Rihm, amb Wolfgang Rihm com a president del jurat. El 2022 va ser finalista del Concurs Internacional de Cant per a Música Eclesiàstica de Greifswald. També va participar a la International Händel Academy de Karlsruhe. En els concerts finals va cantar al Badisches Staatstheater de Karlsruhe. Igualment, va cantar la Missa en Si menor de Bach com a part del Vokalensemble Rastatt a la Staatsoper d’Hamburg en el marc de la representació de ballet Dona nobis pacem de John Neumeier. El 2023 va ser guardonada amb el segon premi del concurs de cant Bella Voce.
Matthias Daehling, contratenor
Contratenor guanyador de la Salvat Beca Bach 2024, s’ha graduat recentment amb distinció al Royal College of Music, on va estudiar amb Sally Burgess. Anteriorment va estudiar a la Hochschule für Musik und Theater d’Hamburg amb Mark Tucker. Durant els estudis va rebre diverses beques i premis.
Entre les seves fites destacades recentment figuren enregistraments en CD de Cantates de Telemann, tant amb el Neumeyer Consort com amb el Barockwerk Hamburg, així com diverses actuacions en solitari a Alemanya i el Regne Unit.
És un entusiasta del repertori de cançons i de l’augment del reconeixement de la veu de contratenor en aquest àmbit. Ha format part del Wigmore Hall French Song Exchange 2022-23 i ha actuat en recitals al Wigmore Hall de Londres i a la Salle Cortot de París.
La temporada 2023-24 forma part del programa Apprentices del Monteverdi Choir. El 2021 va debutar escènicament en una nova producció d’El nas de Xostakóvitx a la Bayerische Staatsoper de Múnic, sota la batuta de Vladimir Jurowski. Tornarà a la Bayerische Staatsoper el maig del 2024 per a una nova producció de l’òpera.
Des del 2016 estudia amb Ulla Groenewold a Hamburg. A més, ha rebut classes magistrals de Michael Chance, Daniel Taylor, Ian Partridge, Lynne Dawson i Philippe Jaroussky.
Marc García
Inicià la seva formació musical a la ciutat on va néixer, Santa Coloma de Gramenet, a l’edat de nou anys, primer amb la guitarra clàssica i després amb el cant. Des de ben jove es va involucrar al món coral i la música antiga, cosa que el va fer decidir-se per començar els estudis de grau superior d’interpretació de música clàssica i contemporània al Conservatori Superior de Música del Liceu, amb la professora Marta Mathéu com a tutora. També és graduat per l’ESMUC en el Màster de Lied Victòria dels Àngels, i actualment està treballant amb Amand Hekkers, membre del departament vocal del Koninklijk Conservatorium de la Haia. Paral·lelament, és graduat en història per la Universitat de Barcelona.
Recentment ha debutat al festival LIFE Victòria dintre de la categoria LIFE New Artists. Ha estat becat per la Fundació Victoria de los Ángeles i ha rebut classes magistrals de Sholto Kynoch, Simon Lepper, Stéphane Degout i Wolfram Rieger, entre altres cantants prestigiosos de lied. A més, ha actuat com a solista a les Cantates BWV 131 i BWV 108 de Johann Sebastian Bach amb el Bach Collegium Barcelona, i té una àmplia experiència pel que fa al madrigal italià, especialment de Claudio Monteverdi.
Ha treballat amb alguns dels millors directors actuals, tant locals com internacionals, com Franco Fagioli, Cristoph Siebert, Sir Simon Rattle, Simon Halsey, Pablo Mielgo, Víctor Pablo Pérez, Lluís Vilamajó, Mireia Barrera o Pere Lluís Biosca.
Charlie Baigent, baix
Recentment ha obtingut un màster al Royal College of Music (RCM). Gaudeix d’una agenda plena de concerts, òpera i cant, particularment com a guanyador de la Salvat Beca Bach 2024 a Barcelona aquest any.
Ha interpretat el paper de Papageno de Die Zauberflöte i Valentin de Faust per a l’Arcadian Opera; Figaro en una adaptació contemporània de Le nozze di Figaro, de Polifemo d’Aci, Galatea e Polifemo de Händel amb la New Chamber Opera, i ha cobert Leporello de Don Giovanni amb l’Oxford Alternative Orchestra; també s’ha encarregat de diversos papers a les escenes operístiques Fête galante, Dardanus, The old maid and the thief i Martha per a l’RCM.
Es va graduar amb el premi Provost al King’s College de Cambridge, on va ser estudiant coral mentre cursava el títol d’enginyeria. Ha interpretat nombrosos solos amb el mateix King’s College, entre d’altres per a la transmissió en directe del centenari del Festival Nine Lessons and Carols, així com amb el Concertgebouw i amb l’Òpera de Sydney. Després d’una molt breu carrera com a enginyer (que va incloure el disseny d’aïllament acústic per a la línia de ferrocarrils Elizabeth per sota del Wigmore Hall), va decidir dedicar-se plenament al cant.
Ha interpretat els Requiems de Duruflé, Fauré i Brahms com a solista amb els exalumnes del cor de la Cambridge University Musical Society (CUMS) a la King’s Chapel. També ha interpretat solos a la Passió segons sant Joan de Bach, Renard de Stravinsky, Petite messe solennelle de Rossini i Acis and Galatea de Händel. Estudia amb Russell Smythe, ha estat aconsellat per Christopher Purves, Roderick Williams i James Gilchrist, i ha fet classes magistrals amb Emma Kirkby, Michael Chance i Laurence Cummings.
Cor Bruckner Barcelona
© Jesús G. Pastor
Fundat el novembre del 2003, durant els primers anys d’existència va centrar el seu repertori en la música del Barroc. El 2007 en van assumir la direcció Josep Miquel Mindán i Júlia Sesé, que van orientar el repertori cap a la música del segle XX. El 2009 Josep R. Olivé s’hi incorporà com a codirector al costat de Júlia Sesé i en aquesta etapa el cor començà a intercalar programes a cappella i amb acompanyament orquestral. Des del 2012 Júlia Sesé assumeix la direcció del cor en solitari.
El Cor Bruckner Barcelona ha obtingut diferents reconeixements els darrers anys, com el segon premi del Concurs Internacional de Cant Coral de Malgrat de Mar (2011), el segon premi de l’XI Concurs Nacional de Corals Antonio José (Burgos, 2012), la menció especial del jurat del Festival Musiquem Lleida 2013 i el segon premi del 34è Certamen Coral Fira de Tots Sants de Cocentaina (Alacant, 2014). Recentment ha obtingut el tercer premi i premi del públic del XLVII Certamen Coral d’Ejea de los Caballeros (Saragossa, 2018). La temporada 2021-22 va participar al 52 Certamen Coral Internacional de Tolosa.
Ha participat al cicle coral de l’Orfeó Català al Palau de la Música Catalana (juny del 2016), així com al cicle Integral de Cantates de J. S. Bach a l’Auditori de Barcelona. L’estiu del 2017 va participar el 11th World Symposiumon Choral Music que va tenir lloc a Barcelona com a cor pilot a la masterclass del director Helmut Rilling.
El Cor Bruckner Barcelona ha col·laborat amb diverses entitats, com l’Orquestra Terrassa 48, Orquestra Simfònica del Vallès, Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), Quartet de Trombons de Barcelona, Orquestra Barroca Catalana, Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, Orquestra de Cadaqués i Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), i amb els directors Xavier Puig, Manel Valdivieso, Òscar Boada, Juan de la Rubia, Alfons Reverté, Xavier Pastrana, Brady A. Allred, Antoni Wit i Kazushi Ono.
Bach Collegium Barcelona
Fundat l’any 2018 i dirigit per Pau Jorquera i Adriana Alcaide (concertino), és un cor i orquestra professionals especialitzats en la interpretació de la música antiga.
Des de la seva fundació, el Bach Collegium Barcelona ha debutat amb gran èxit a la BachFest de Leizipg 2022, festival que l’ha convidat de nou en l'edició del 2024. Ha fet diversos concerts arreu del territori en festivals com Espurnes Barroques (del qual va fer el concert d'obertura el passat 2023) al Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). En les passades temporades ha tingut l’oportunitat de sortir de les nostres fronteres i fer concerts en festivals Eslovènia i Alemanya.
El juliol de l’any 2018 va enregistrar el primer disc per cor a cappella, Bach ist meine Freude! (Edicions Anacrusa), amb motets de compositors de la família Bach, com a resultat i resum de la tasca dels anys previs amb el projecte BZM.
Les darreres temporades ha protagonitzat la interpretació del Dixit Dominus i Messiah de G. F. Händel i les 6 cantates del WeihnachtsOratorium de J.S.Bach al Palau de la Música Catalana, les Cantates BWV 182 i 106 de J. S. Bach i el Ein deutsches Requiem de J. Brahms a la basílica del Monestir de Montserrat, així com d’altres obres d’aquests compositors a l’Auditori Enric Granados de Lleida.
Paral·lelament, el BCB impulsa el Mitsingen Bach Collegium, una iniciativa coral iniciada el 2011, en el marc de la qual ha interpretat més d’una cinquantena de Cantates de J. S. Bach en format participatiu. Aquesta proposta participativa i pedagògica ofereix la possibilitat que cantaires amateurs amb formació musical i experiència coral puguin col·laborar conjuntament amb músics i cantants professionals del Bach Collegium Barcelona.
En aquesta temporada el BCB, a més de ser l’única formació de música antiga d’Espanya convidada a la BachFest 2024, va ser la formació anfitriona del concert del Xè aniversari de la Salvat Beca Bach.
Formarà part, també aquest 2025, del primer concert de l’Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat, interpretant la Missa Alma Redemptoris Mater d’Anselm Viola. La primavera de 2025 protagonitzarà el Concert Participatiu de Primavera a l’Auditori organitzat per l’associació Messies Participatiu.
Pau Jorquera, director
Nascut l'any 1982, va començar els seus estudis musicals a la seva ciutat, Barcelona. Es graduà en Direcció de Cor a l’Escola Superior de Música de Catalunya, on va treballar amb Johan Duijck, Josep Vila Casañas i Mireia Barrera. Va rebre una gran part de la formació musical dels professors Ramon Porter i Johan Duijck. Paral·lelament féu també els estudis de cant, piano i composició. Igualment, és llicenciat en Magisteri en l'especialitat d'Educació Musical per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va cursar també els estudis professionals de percussió amb Ignasi Vila.
És el fundador i director del Bach Collegium Barcelona i cofundador del Festival Bachcelona. Especialista en la interpretació de la música antiga, és director de l'Schola Cantorum de l'Escolania de Montserrat (2023), així com sotsdirector del cor tradicional de l’Escolania de Montserrat (2014), de la qual fou també el Cap d’estudis d’ensenyaments musicals (2018-2021).
Els darrers anys ha treballat també amb la Fundació Grup Farmacèutic Salvat com a responsable de l'àrea de projectes musicals, impulsant i produint la SALVAT BECA BACH, així com diversos concerts i festivals de música.
Formacions
Cor Bruckner Barcelona
Júlia Sesé, directora
Sopranos
Llucia Anglada Pé
Míriam Aumatell Garriga
Maria Brizzolis Traver
Vanessa Castillo Blanco
Maria Cobo de Nadal
Irene Cuxart Sánchez
Laura Domingo Patro
Laura Espriu Klüpfel
Laura Fernàndez Moll
Yaiza Gutiérrez Bladé
María Mercedes González Rouillé
Mercè Tarragó Caballé
Anna WrightContralts
Berta Armengol Freixes
Elna Bagés Cid
Helena Espada Sabrià
Maria Esplugas Roca
Ma Remei Ferrer Guasch
Neus López Caussà
Marina de la Maza Escobedo
Núria Solé Mendi
Pau Vallès MartínezTenors
Alejandro Aarce Juan
Pere Barber Llorens
Isaac Campos Mariné
Daniel Gálvez Álvarez
Tomàs Lledó Ponsati
Ruben Ortiz Uroz
Eduardo Soto Ballesteros
Pau Tallada CrespíBaixos
Alejandro Arribas Miranzo
Xavier Garcia Cardona
Ferran Mir Garcia
Miguel Noguera Lovén
Josep Rebled Corsellas
Carlos Segurana MompelBach Collegium Barcelona
oboès
Katy Elkin
Dani Ramirezfagot
Carles Vallèstrompes
Pierre-Antoine Tremblay
Renske Wijmatrompeta
Michele de Santiviolins
Adriana Alcaide, concertino
Frederic Ibáñez
Felix Ferrer
Meritxell Tiana
Jaume Guri
Jose Manuel Navarrovioles
Marta Sampere
Arabela Fernándezvioloncel
Oriol Aymatcontrabaix
Oriol Casadevallclavicèmbal i orgue
Mireia RuizTextos
Johann Sebastian Bach
Cantata BWV 36, Schwingt freudig euch empor
"Enlaireu-vos amb joia"Celebració del primer Diumenge d'Advent
Erster Teil
1. Chor
Schwingt freudig euch empor zu den erhabnen Sternen,
Ihr Zungen, die ihr itzt in Zion fröhlich seid!
Doch haltet ein! Der Schall darf sich nicht weit entfernen,
Es naht sich selbst zu euch der Herr der Herrlichkeit.Primera part
1. Cor
Enlaireu-vos amb joia fins als estels més alts,
vosaltres llengües, que ara esteu alegres a Sió!
Però, conteniu-vos! Cal que el so no se’n vagi massa enllà,
perquè se’ns acosta en persona la Glòria del Senyor.2. Choral (Duetto) (soprano, alto)
Nun komm, der Heiden Heiland,
Der Jungfrauen Kind erkannt,
Des sich wundert alle Welt,
Gott solch Geburt ihm bestellt.2. Coral (Duet) (soprano, contralt)
Vine ara, Salvador dels gentils,
d’una Verge veritable fill,
el món sencer es meravella,
que Déu volgués néixer així.3. Aria (tenor)
Die Liebe zieht mit sanften Schritten
Sein Treugeliebtes allgemach.
Gleichwie es eine Braut entzücket,
Wenn sie den Bräutigam erblicket,
So folgt ein Herz auch Jesu nach.3. Ària (tenor)
L’amor segueix amb suau petjada,
sa fidel estimada a poc a poc.
Com la núvia encativada,
que esguarda el seu galindoi,
també així, rere Jesús va un cor.4. Choral
Zwingt die Saiten in Cythara
Und lasst die süße Musica
Ganz freudenreich erschallen,
Dass ich möge mit Jesulein,
Dem wunderschönen Bräutgam mein,
In steter Liebe wallen!
Singet,Springet,
Jubilieret, triumphieret, dankt dem Herren!
Groß ist der König der Ehren.4. Coral
Polseu les cordes de cítara
i feu que la música dolça
soni plena d’alegria,
perquè al Jesuset petit,
el meu enamorat, jo voldria,
vessar-li un amor sens fi!
Canteu, salteu,
alegreu-vos triomfants,
gràcies al Senyor doneu!
Gran és el Rei de la Glòria.Zweiter Teil
5. Aria (bass)
Willkommen, werter Schatz!
Die Lieb und Glaube machet Platz
Vor dich in meinem Herzen rein,
Zieh bei mir ein!Segona part
5. Ària (baix)
Benvingut, valuós tresor!
L’amor i la fe t’han fet lloc
per tu, en el meu cor senzill,
arriba i posa’t a dins!6. Choral (tenor)
Der du bist dem Vater gleich,
Führ hinaus den Sieg im Fleisch,
Dass dein ewig Gott'sgewalt
In uns das krank Fleisch enthalt.6. Coral (tenor)
Tu, que ets com el Pare igual,
guia’ns per vèncer la carn,
que el teu diví etern braó,
ens freni del luxuriós mal.7. Aria (soprano)
Auch mit gedämpften, schwachen Stimmen
Wird Gottes Majestät verehrt.
Denn schallet nur der Geist darbei,
So ist ihm solches ein Geschrei,
Das er im Himmel selber hört.7. Ària (soprano)
També, baix baixet i a sota veu,
es pot lloar la majestat de Déu.
Sols cal fer-ho en esperit;
d’aquesta manera drecem-li un crit,
que es pugui escoltar fins al cel.8. Choral
Lob sei Gott, dem Vater, g'ton,
Lob sei Gott, sein'm eingen Sohn,
Lob sei Gott, dem Heilgen Geist,
Immer und in Ewigkeit!8. Coral
Llaor sigui a Déu Pare donada,
lloat sigui Déu, son únic Fill,
lloat sigui Déu, el Sant Esperit,
per sempre i en l’eternitat!Antonio Vivaldi
In furore iustissimae irae, RV 626
"En la fúria de la més justa ira"1. Aria
In furore iustissimae irae
Tu divinitus facis potentem.
Quando potes me reum punire
Ipsum crimen te gerit clementem.1. Ària
En una fúria d’ira justa
ets divinament poderós.
Quan em pots castigar culpable
el mateix crim és misericordiós.2. Recitativo
Miserationum Pater piissime
Parce mihi dolenti peccatori languenti
O Jesu dulcissime.2. Recitatiu
Piadosíssim Pare misericordiós
perdona’m, pecador cansat que pateix,
oh, dolcíssim Jesús.3. Aria
Tunc meus fletus evadet laetus
Dum pro te meum languescit cor
Fac me plorare
Mi Iesu care
Et fletus laetus fovebit cor.3. Ària
Llavors el meu plor esdevindrà feliç
mentre el meu cor plora per tu.
Deixa’m plorar
estimat Jesús
i les llàgrimes de felicitat inflamaran el cor.4. Alleluia
Alleluia
4. Al·leluia
Al·leluia
Johann Sebastian Bach
Cantata BWV 70, Wachet! betet! betet! wachet!
"Vetlleu! pregueu! pregueu! vetlleu!"Celebració del 26è Diumenge després de la Trinitat
Erster Teil
1. Coro
Wachet! betet! betet! wachet!
Seid bereit
Allezeit,
Bis der Herr der Herrlichkeit
Dieser Welt ein Ende machet.Primera part
1. Cor
Vetlleu!, pregueu!, pregueu!, vetlleu!
Estigueu amatents
tothora,
fins que el Sobirà de la Glòria,
disposi la fi d’aquest món.2. Recitativo (bass)
Erschrecket, ihr verstockten Sünder!
Ein Tag bricht an,
Vor dem sich niemand bergen kann:
Er eilt mit dir zum strengen Rechte,
O! sündliches Geschlechte,
Zum ewgen Herzeleide.
Doch euch, erwählte Gotteskinder,
Ist er ein Anfang wahrer Freude.
Der Heiland holet euch, wenn alles fällt und bricht,
Vor sein erhöhtes Angesicht;
Drum zaget nicht!2. Recitatiu (baix)
Tremoleu, pecadors obstinats!
Puix que ja està arribant el dia
en què ningú es podrà salvar:
afanyeu-vos a un judici sever,
oh!, nissaga de pecadors,
vers l’etern desesper.
Mes per a vosaltres, fills elegits de Déu,
això és l’inici de la joia vera.
Quan tot s’esbalci i trenqui, us cridarà el Salvador,
a la seva augusta presència;
per tant, no tingueu por!3. Aria (alto)
Wenn kömmt der Tag, an dem wir ziehen
Aus dem Ägypten dieser Welt?
Ach! lasst uns bald aus Sodom fliehen,
Eh uns das Feuer überfällt!
Wacht, Seelen, auf von Sicherheit
Und glaubt, es ist die letzte Zeit!3. Ària (contralt)
Quan arribarà el dia, en què marxarem
fora d’aquest Egipte del món?
Ai las! Correm, fugim de pressa de Sodoma,
abans que ens passi pel damunt el foc!
Vigila, ànima, no siguis ingènua,
i pensa, aquesta és l’hora darrera!4. Recitativo (tenor)
Auch bei dem himmlischen Verlangen
Hält unser Leib den Geist gefangen;
Es legt die Welt durch ihre Tücke
Den Frommen Netz und Stricke.
Der Geist ist willig, doch das Fleisch ist schwach;
Dies presst uns aus ein jammervolles Ach!4. Recitatiu (tenor)
Malgrat el nostre viu afany de cel,
el nostre cos, l’esperit captiu ens aferra;
el món amb la seva avolesa
posa brells i paranys als fidels.
L’esperit és prest, però la carn és feble;
això ens fa exhalar un llastimós, ai las!5. Aria (soprano)
Laßt der Spötter Zungen schmähen,
Es wird doch und muss geschehen,
Dass wir Jesum werden sehen
Auf den Wolken, in den Höhen.
Welt und Himmel mag vergehen,
Christi Wort muss fest bestehen.
Laßt der Spötter Zungen schmähen;
Es wird doch und muss geschehen!5. Ària (soprano)
Deixeu que les llengües burletes se’n riguin,
doncs ha de passar, ha de succeir,
que veurem Jesús arribar,
sobre els núvols, a l’altura.
El cel i la terra s’han d’acabar,
mes la paraula de Déu romandrà segura.
Deixeu que les llengües burletes se’n riguin,
doncs ha de passar, ha de succeir.7. Choral
Freu dich sehr, o meine Seele,
Und vergiss all Not und Qual,
Weil dich nun Christus, dein Herre,
Ruft aus diesem Jammertal!
Seine Freud und Herrlichkeit
Sollt du sehn in Ewigkeit,
Mit den Engeln jubilieren,
In Ewigkeit triumphieren.7. Coral
Exulta, oh ànima meva,
deixa estar penes i angoixes,
perquè ara Crist, el teu Senyor,
et crida fora d’aquesta vall de plors!
El seu gaudi i esplendor,
tu veuràs per sempre més!
I amb els àngels, saltant d’alegria,
en l’eternitat triomfaràs.Zweiter Teil
8. Aria (tenor)
Hebt euer Haupt empor
Und seid getrost, ihr Frommen,
Zu eurer Seelen Flor!
Ihr sollt in Eden grünen,
Gott ewiglich zu dienen.Segona part
8. Ària (tenor)
Alceu amunt els vostres caps
i consoleu-vos, fidels devots,
la vostra ànima ja treu poncella!
I esdevindrà una flor de l’Edèn,
al servei de Déu per sempre.10. Aria (bass)
Seligster Erquickungstag,
Führe mich zu deinen Zimmern!
Schalle, knalle, letzter Schlag,
Welt und Himmel, geht zu Trümmern!
Jesus führet mich zur Stille,
An den Ort, da Lust die Fülle.10. Ària (baix)
Dia delectable, tan benaurat,
mena’m a les teves cambres!
Que soni, peti, el darrer esclat,
terra i cel, sigueu enderrocats!
Jesús em portarà al seu repòs,
l’indret on trobaré fruïció a vessar.11. Choral
Nicht nach Welt, nach Himmel nicht
Meine Seele wünscht und sehnet,
Jesum wünsch ich und sein Lieht,
Der mich hat mit Gott versöhnet,
Der mich freiet vom Gericht,
Meinen Jesum lass ich nicht.11. Coral
No és pas el món, ni el cel tampoc,
el que la meva ànima vol i deleja,
jo vull Jesús i la seva claror,
Ell m’ha conciliat amb Déu,
Ell m’ha afranquit de ser jutjat,
no et deixaré, Jesús meu.Wolfgang Amadeus Mozart
Exsultate, jubilate, KV 165/158a
"Exulteu, alegreu-vos"Exsultate, jubilate,
o vos animae beatae,
dulcia cantica canendo,
cantui vestro respondendo,
psallant aethera cum me.Exulteu, alegreu-vos,
oh vosaltres, ànimes felices,
tot cantant dolços cants,
i que en resposta als vostres cants
els cels cantin amb mi.Fulget amica dies,
iam fugere et nubila et procellae;
exortus est justis
inexspectata quies.
Undique obscura regnabat nox;
surgite tandem laeti,
qui timuistis adhuc,
et iucundi aurorae fortunatae
frondes dextera plena et lilia date.El dia agradable resplendeix,
ja se n’han anat els núvols i les tempestes;
per als justos,
ha esclatat una calma inesperada.
La negra nit regnava a tot arreu;
els que fins ara heu tingut por,
torneu-vos ben alegres
i joiosos per l’albada fortunada;
oferiu garlandes i lliris a mans plenes.Tu virginum corona,
tu nobis pacem dona,
tu consolare affectus,
unde suspirat cor.Alleluja, alleluja.
Tu, corona de les verges,
dona'ns la pau,
consola el neguit pel qual
el nostre cor sospira.Al·leluia, al·leluia.
També et pot interessar...
Palau 100
Dijous, 21 de desembre de 2023 - 20 h
Sala de ConcertsEl Messies de Händel
Sandrine Piau, soprano
Paul-Antoine Benos-Dijan, contratenor
Stuart Jackson, tenor
Alex Rosen, bajo
Accentus
Insula Orchestra
Laurence Equilbey, directoraG. F. Händel: El Messies, HWV 56
Preus: de 20 a 90 €
Col·laboradors
Armand Basi – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Cardoner Grup – CECOT – Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports – Eurofirms Group – Fundació Abertis – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Caixa d'Enginyers – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Laboratorio Reig Jofre – La Fageda – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Colonial – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – Mª Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – María José Lavin Guitart – Mª. del Carmen Pous Guardia – Daniela Turco – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Josep Colomer Maronas – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Jordi Gual i Solé – Ramón Poch Segura – Juan Manuel Soler Pujol – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – David Carrasco Chiva – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Pepita Izquierdo Giralt – Joan Oller i Cuartero – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Jordi Simó Sanahuja – Salvador Viñas Amat –