Benjamin Grosvenor
—Brahms, Chopin i Liszt
Palau Piano
Dilluns, 22 de novembre de 2021 – 20 h
Sala de Concerts
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
Benjamin Grosvenor, piano
I
Johannes Brahms (1833-1897)
3 Intermezzi per a piano, op. 117Andante moderato
Andante non troppo e con molto espressione
Andante con motoFranz Liszt (1811-1886)
Sonata per a piano en Si menor, S. 178Lento assai - Allegro energico - Grandioso
Andante sostenuto
Allegro energicoII
Franz Liszt (1811-1886)
BerceuseFrédéric Chopin (1810-1849)
Sonata per a piano núm. 3Allegro maestoso
Scherzo. Molto vivace - Trio
Largo
Finale. Presto non tantoDurada aproximada del concert: primera part, 50 minuts | pausa de 15 minuts | segona part, 40 minuts.
#clàssics #nousreferents
Poema
Salzereda
S’han cremat les salives
del mercuri. Tremolen les cendres
en ser vistes.Ràbia
entre els que trepitgen
el que vaig ser.No remugueu tant.
Al clatell
m’hi sobren
els futurs.Anna Gual
El tubercle (2016)Comentari
Johannes Brahms, Frédéric Chopin i Franz Liszt van ser pianistes prominents que escrigueren per al seu instrument algunes de les obres més importants. I en les quals expressaren diferents maneres d’entendre el romanticisme, consagrat a l’expressió de les emocions i al desenvolupament de llenguatges personals.
Entre el 1892 i el 1893 Brahms va escriure quatre col·leccions de peces breus per a piano catalogades amb els opus 116 a 119. Aquestes obres de maduresa recullen l’esperit del seu estimat Robert Schumann i el porten a un estat de profunda melancolia. En els Intermezzi op. 117 Brahms s’expressa des del recolliment i la introspecció. Les tres peces de la sèrie es poden considerar cançons de bressol en les quals una senzilla melodia queda embolcallada dins d’un ric acompanyament. El primer intermezzo recorre a la melodia de Lady Anne Bothwell’s lament, una cançó de bressol escocesa. El segon es basa en un motiu de dues notes travessat per continus moviments d’arpegis. La darrera peça de la col·lecció és la de caràcter més melancòlic, “la cançó de bressol a totes les meves penes”, en diria Brahms.
Frédéric Chopin va completar la seva Sonata núm. 3, en Si menor, op. 58 durant la tardor del 1844. L’obra mostra una estructura arquetípica en quatre moviments. L’“Allegro maestoso” inicial presenta el contrast entre dos temes: el primer, afirmatiu, i el segon, líric, que ens fa viatjar fins al cor d’un nocturn. El segon moviment és un breu i brillant “Scherzo” al qual Chopin contraposa un trio pausat que ens convida a l’ensomni. El contundent inici del “Largo” introdueix una melodia lleugera que es vesteix novament de nocturn i desemboca en una secció central contemplativa. El rondó final es fonamenta en un tema ple de nerviosisme. Chopin combina aquest tema amb episodis de caire virtuosístic que ens condueixen a un final electritzant.
L’any 1844 Chopin també acabà la composició de la Berceuse op. 57, obra que Franz Liszt utilitzaria com a model per compondre la seva pròpia Berceuse l’any 1854, de la qual avui escoltarem la revisió que el mateix compositor en va fer el 1863. Ambdues obres estan escrites en Re bemoll major i consisteixen en la variació cada vegada més complexa d’un tema de quatre compassos. En la seva Berceuse, però, Liszt incorporà un espectre harmònic més ampli i una expressivitat més elaborada, amb l’ús de fermatas, recitatius i cadències que trenquen l’esdevenir musical i aporten una mirada externa a la narrativa lineal que proposen les variacions del tema.
La Sonata en Si menor de Franz Liszt és una de les obres més importants del repertori pianístic. Completada l’any 1853, la complexitat estructural de l’obra, en la qual Liszt superposa una estructura sonata sobre quatre moviments que se succeeixen sense pausa, en va dificultar l’acceptació entre el públic de l’època. El contingut musical de la Sonata es basa en quatre temes que apareixen a les primeres pàgines –dues misterioses escales descendents, una melodia enèrgica feta amb octaves, una línia greu de notes repetides i una melodia ascendent sobre un context d’acords repetits– que Liszt transforma i desenvolupa en múltiples direccions i amb els quals construeix un univers emocional de matisos infinits.
Miquel Gené, musicòleg i crític musical
Biografia
Biografia
© Andrej Grilc
© Andrej Grilc
Benjamin Grosvenor, piano
El pianista britànic és reconegut internacionalment pel seu so personal i unes interpretacions electritzants i reveladores. La seva inspiració virtuosa en les complexitats tècniques més extenuants mai comprometen la profunditat i la intel·ligència de les seves actuacions. «The Independent» l’ha descrit com “un en un milió... entre milions”.
Aquesta temporada 2021-22 actua com a artista resident al prestigiós Wigmore Hall de Londres participant-hi en tres projectes de la programació. A més a més, durant l’any passat va ocupar diverses residències artístiques a l’Orchestre Symphonique de Radio France i també de la Bournemouth Symphony Orchestra. Els seus “dots tècnics admirables, la frescor de la seva imaginació, una concentració persistent, l’absència de qualsevol mena d’espectacle innecessari o la seva intenció poètica inconfusible guiada només vers la interpretació musical” ha estat lloada pel «Süddeutsche Zeitung».
Entre les seves actuacions recents i el propers compromisos destaquen concerts amb les orquestres simfòniques de Chicago, Baltimore i Pittsburg, amb la Philharmonia Orchestra, Scottish Chamber, Staatsorchester d’Hamburg o la City of Birmingham Symphony Orchestra. Grosvenor treballa estretament en projectes orquestrals amb directors de la categoria de Semyon Bychkov, Riccardo Chailly, Sir Mark Elder, Kent Nagano, Alan Gilbert, Manfred Honeck, Vladimir Jurowski, François-Xavier Roth o Esa-Pekka Salonen.
Aquesta temporada té previstos recitals al Théâtre des Champs Elysées de París, Herkulessaal de Munic, Konzerthaus de Berlín, a més del que ofereix avui al Palau de la Música Catalana. Igualment, farà una extensa gira de recitals pels Estats Units, incloent-hi auditoris com ara el Philadelphia CMS o el People’s Symphony NYC. També s’ha presentat al Festival Chopin de Varsòvia, Festival de Montpeller, Barbican Center, Southbank Center, Kennedy Center de Washington, Carnegie Hall de Nova York i al centre 92nd Street Y. Entusiasta de la música de cambra, col·labora habitualment amb artistes de renom, com Hyeyoon Park, Tabea Zimmermann, Timothy Ridout, Benedict Kloeckner, Kian Soltani o el Doric String Quartet. És codirector artístic del Festival Internacional de Música de Bromley i Beckenham, un esdeveniment únic i vibrant per a la comunitat local que va néixer del desig de reconnectar-se amb el públic durant la pandèmia de la COVID-19.
El 2011 va signar un contracte amb Decca Classics, fet que el convertí en el músic britànic més jove de la història a fer-ho i també en el primer pianista igualment britànic en prop de seixanta anys a vincular-s’hi. Amb el seu segon àlbum de concerts, llançat el 2020, i en el qual presentava els Concerts per a piano de Chopin amb la Royal Scottish National Orchestra, dirigida per Elim Chan, va rebre el premi Gramophone Concerto Award i el Diapason d'Or de l'Année. En la crítica d’aquest darrer, era destacat com “un versió entre les millors i la confirmació d’un artista extraordinari”. La renovació del compromís amb Decca al principi del 2021 va coincidir amb el llançament del seu últim àlbum, Liszt, centrat en la Sonata en Si menor del compositor i que recentment ha estat preseleccionat per al Gramophone Award.
Durant la seva sensacional carrera, Benjamin Grosvenor ha estat guardonat amb un Gramophone en la categoria d’artista jove de l’any i pel millor enregistrament instrumental, el premi Classical Brits Critics, l’UK Critics’ Circle Award al talent jove excepcional, així com el premi Diapason d’Or Jeune Talent. Ha participat en diversos programes televisius monogràfics, com el BBC breakfast i The Andrew Marr show de la BBC, o la sèrie Human to hero de la CNN. A més a més, el 2016 va esdevenir el primer artista premiat a The Ronnie and Lawrence Ackman Classical Piano Prize, juntament amb New York Philharmonic Orchestra
El 2004 va esdevenir famós com a guanyador destacat en la categoria d’instruments de teclat de la BBC Young Musician Competition, i posteriorment va ser convidat a actuar amb la BBC Symphony Orchestra durant la Primera Nit dels BBC Proms del 2011. És el més jove de cinc germans, i va començar a tocar el piano als 6 anys; es graduà el 2012 a la Royal Academy of Music amb Christopher Elton i Daniel-Ben Pienaar amb la distinció Queen’s Commendation for Excellence; el 2016 va ser nomenat membre d’aquesta institució. Grosvenor té el suport des del 2013 del grup financer EFG International i és ambaixador de Music Masters, una organització benèfica amb la finalitat de fer que l’educació musical sigui accessible per a tots els nens independentment del seu origen, ja que defensa la diversitat i la inclusió.
Col·laboradors
Armand Basi – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Cardoner Grup – CECOT – Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports – Eurofirms Group – Fundació Abertis – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Caixa d'Enginyers – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Laboratorio Reig Jofre – La Fageda – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Colonial – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – Mª Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – María José Lavin Guitart – Mª. del Carmen Pous Guardia – Daniela Turco – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Josep Colomer Maronas – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Jordi Gual i Solé – Ramón Poch Segura – Juan Manuel Soler Pujol – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – David Carrasco Chiva – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Pepita Izquierdo Giralt – Joan Oller i Cuartero – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Jordi Simó Sanahuja – Salvador Viñas Amat –També et pot interessar...
Palau Cambra
Dimarts, 18.01.2022 - 20 h
Sala de ConcertsLucas Jussen, piano
Arthur Jussen, piano
Vuit membres de l’Orquestra Filharmònica de BerlínA. Dvořák: Quintet de cordes en Sol major, op. 77
F. Poulenc: Sonata per a piano a quatre mans
M. Ravel: Rapsòdia espanyola
C. Saint-Saëns: El Carnaval dels animals (versió original per a conjunt de cambra i dos pianos)Preus: de 20 a 45 euros
Benjamin Grosvenor
—Brahms, Chopin i Liszt
Palau Piano
Dilluns, 22 de novembre de 2021 – 20 h
Sala de Concerts
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
Benjamin Grosvenor, piano
I
Johannes Brahms (1833-1897)
3 Intermezzi per a piano, op. 117Andante moderato
Andante non troppo e con molto espressione
Andante con motoFranz Liszt (1811-1886)
Sonata per a piano en Si menor, S. 178Lento assai - Allegro energico - Grandioso
Andante sostenuto
Allegro energicoII
Franz Liszt (1811-1886)
BerceuseFrédéric Chopin (1810-1849)
Sonata per a piano núm. 3Allegro maestoso
Scherzo. Molto vivace - Trio
Largo
Finale. Presto non tantoDurada aproximada del concert: primera part, 50 minuts | pausa de 15 minuts | segona part, 40 minuts.
#clàssics #nousreferents
Poema
Salzereda
S’han cremat les salives
del mercuri. Tremolen les cendres
en ser vistes.Ràbia
entre els que trepitgen
el que vaig ser.No remugueu tant.
Al clatell
m’hi sobren
els futurs.Anna Gual
El tubercle (2016)Comentari
Johannes Brahms, Frédéric Chopin i Franz Liszt van ser pianistes prominents que escrigueren per al seu instrument algunes de les obres més importants. I en les quals expressaren diferents maneres d’entendre el romanticisme, consagrat a l’expressió de les emocions i al desenvolupament de llenguatges personals.
Entre el 1892 i el 1893 Brahms va escriure quatre col·leccions de peces breus per a piano catalogades amb els opus 116 a 119. Aquestes obres de maduresa recullen l’esperit del seu estimat Robert Schumann i el porten a un estat de profunda melancolia. En els Intermezzi op. 117 Brahms s’expressa des del recolliment i la introspecció. Les tres peces de la sèrie es poden considerar cançons de bressol en les quals una senzilla melodia queda embolcallada dins d’un ric acompanyament. El primer intermezzo recorre a la melodia de Lady Anne Bothwell’s lament, una cançó de bressol escocesa. El segon es basa en un motiu de dues notes travessat per continus moviments d’arpegis. La darrera peça de la col·lecció és la de caràcter més melancòlic, “la cançó de bressol a totes les meves penes”, en diria Brahms.
Frédéric Chopin va completar la seva Sonata núm. 3, en Si menor, op. 58 durant la tardor del 1844. L’obra mostra una estructura arquetípica en quatre moviments. L’“Allegro maestoso” inicial presenta el contrast entre dos temes: el primer, afirmatiu, i el segon, líric, que ens fa viatjar fins al cor d’un nocturn. El segon moviment és un breu i brillant “Scherzo” al qual Chopin contraposa un trio pausat que ens convida a l’ensomni. El contundent inici del “Largo” introdueix una melodia lleugera que es vesteix novament de nocturn i desemboca en una secció central contemplativa. El rondó final es fonamenta en un tema ple de nerviosisme. Chopin combina aquest tema amb episodis de caire virtuosístic que ens condueixen a un final electritzant.
L’any 1844 Chopin també acabà la composició de la Berceuse op. 57, obra que Franz Liszt utilitzaria com a model per compondre la seva pròpia Berceuse l’any 1854, de la qual avui escoltarem la revisió que el mateix compositor en va fer el 1863. Ambdues obres estan escrites en Re bemoll major i consisteixen en la variació cada vegada més complexa d’un tema de quatre compassos. En la seva Berceuse, però, Liszt incorporà un espectre harmònic més ampli i una expressivitat més elaborada, amb l’ús de fermatas, recitatius i cadències que trenquen l’esdevenir musical i aporten una mirada externa a la narrativa lineal que proposen les variacions del tema.
La Sonata en Si menor de Franz Liszt és una de les obres més importants del repertori pianístic. Completada l’any 1853, la complexitat estructural de l’obra, en la qual Liszt superposa una estructura sonata sobre quatre moviments que se succeeixen sense pausa, en va dificultar l’acceptació entre el públic de l’època. El contingut musical de la Sonata es basa en quatre temes que apareixen a les primeres pàgines –dues misterioses escales descendents, una melodia enèrgica feta amb octaves, una línia greu de notes repetides i una melodia ascendent sobre un context d’acords repetits– que Liszt transforma i desenvolupa en múltiples direccions i amb els quals construeix un univers emocional de matisos infinits.
Miquel Gené, musicòleg i crític musical
Biografia
Benjamin Grosvenor, piano
© Andrej Grilc
El pianista britànic és reconegut internacionalment pel seu so personal i unes interpretacions electritzants i reveladores. La seva inspiració virtuosa en les complexitats tècniques més extenuants mai comprometen la profunditat i la intel·ligència de les seves actuacions. «The Independent» l’ha descrit com “un en un milió... entre milions”.
Aquesta temporada 2021-22 actua com a artista resident al prestigiós Wigmore Hall de Londres participant-hi en tres projectes de la programació. A més a més, durant l’any passat va ocupar diverses residències artístiques a l’Orchestre Symphonique de Radio France i també de la Bournemouth Symphony Orchestra. Els seus “dots tècnics admirables, la frescor de la seva imaginació, una concentració persistent, l’absència de qualsevol mena d’espectacle innecessari o la seva intenció poètica inconfusible guiada només vers la interpretació musical” ha estat lloada pel «Süddeutsche Zeitung».
Entre les seves actuacions recents i el propers compromisos destaquen concerts amb les orquestres simfòniques de Chicago, Baltimore i Pittsburg, amb la Philharmonia Orchestra, Scottish Chamber, Staatsorchester d’Hamburg o la City of Birmingham Symphony Orchestra. Grosvenor treballa estretament en projectes orquestrals amb directors de la categoria de Semyon Bychkov, Riccardo Chailly, Sir Mark Elder, Kent Nagano, Alan Gilbert, Manfred Honeck, Vladimir Jurowski, François-Xavier Roth o Esa-Pekka Salonen.
Aquesta temporada té previstos recitals al Théâtre des Champs Elysées de París, Herkulessaal de Munic, Konzerthaus de Berlín, a més del que ofereix avui al Palau de la Música Catalana. Igualment, farà una extensa gira de recitals pels Estats Units, incloent-hi auditoris com ara el Philadelphia CMS o el People’s Symphony NYC. També s’ha presentat al Festival Chopin de Varsòvia, Festival de Montpeller, Barbican Center, Southbank Center, Kennedy Center de Washington, Carnegie Hall de Nova York i al centre 92nd Street Y. Entusiasta de la música de cambra, col·labora habitualment amb artistes de renom, com Hyeyoon Park, Tabea Zimmermann, Timothy Ridout, Benedict Kloeckner, Kian Soltani o el Doric String Quartet. És codirector artístic del Festival Internacional de Música de Bromley i Beckenham, un esdeveniment únic i vibrant per a la comunitat local que va néixer del desig de reconnectar-se amb el públic durant la pandèmia de la COVID-19.
El 2011 va signar un contracte amb Decca Classics, fet que el convertí en el músic britànic més jove de la història a fer-ho i també en el primer pianista igualment britànic en prop de seixanta anys a vincular-s’hi. Amb el seu segon àlbum de concerts, llançat el 2020, i en el qual presentava els Concerts per a piano de Chopin amb la Royal Scottish National Orchestra, dirigida per Elim Chan, va rebre el premi Gramophone Concerto Award i el Diapason d'Or de l'Année. En la crítica d’aquest darrer, era destacat com “un versió entre les millors i la confirmació d’un artista extraordinari”. La renovació del compromís amb Decca al principi del 2021 va coincidir amb el llançament del seu últim àlbum, Liszt, centrat en la Sonata en Si menor del compositor i que recentment ha estat preseleccionat per al Gramophone Award.
Durant la seva sensacional carrera, Benjamin Grosvenor ha estat guardonat amb un Gramophone en la categoria d’artista jove de l’any i pel millor enregistrament instrumental, el premi Classical Brits Critics, l’UK Critics’ Circle Award al talent jove excepcional, així com el premi Diapason d’Or Jeune Talent. Ha participat en diversos programes televisius monogràfics, com el BBC breakfast i The Andrew Marr show de la BBC, o la sèrie Human to hero de la CNN. A més a més, el 2016 va esdevenir el primer artista premiat a The Ronnie and Lawrence Ackman Classical Piano Prize, juntament amb New York Philharmonic Orchestra
El 2004 va esdevenir famós com a guanyador destacat en la categoria d’instruments de teclat de la BBC Young Musician Competition, i posteriorment va ser convidat a actuar amb la BBC Symphony Orchestra durant la Primera Nit dels BBC Proms del 2011. És el més jove de cinc germans, i va començar a tocar el piano als 6 anys; es graduà el 2012 a la Royal Academy of Music amb Christopher Elton i Daniel-Ben Pienaar amb la distinció Queen’s Commendation for Excellence; el 2016 va ser nomenat membre d’aquesta institució. Grosvenor té el suport des del 2013 del grup financer EFG International i és ambaixador de Music Masters, una organització benèfica amb la finalitat de fer que l’educació musical sigui accessible per a tots els nens independentment del seu origen, ja que defensa la diversitat i la inclusió.
Col·laboradors
Armand Basi – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Cardoner Grup – CECOT – Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports – Eurofirms Group – Fundació Abertis – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Caixa d'Enginyers – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Laboratorio Reig Jofre – La Fageda – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Colonial – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – Mª Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – María José Lavin Guitart – Mª. del Carmen Pous Guardia – Daniela Turco – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Josep Colomer Maronas – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Jordi Gual i Solé – Ramón Poch Segura – Juan Manuel Soler Pujol – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – David Carrasco Chiva – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Pepita Izquierdo Giralt – Joan Oller i Cuartero – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Jordi Simó Sanahuja – Salvador Viñas Amat –També et pot interessar...
Palau Cambra
Dimarts, 18.01.2022 - 20 h
Sala de ConcertsLucas Jussen, piano
Arthur Jussen, piano
Vuit membres de l’Orquestra Filharmònica de BerlínA. Dvořák: Quintet de cordes en Sol major, op. 77
F. Poulenc: Sonata per a piano a quatre mans
M. Ravel: Rapsòdia espanyola
C. Saint-Saëns: El Carnaval dels animals (versió original per a conjunt de cambra i dos pianos)Preus: de 20 a 45 euros