Cor de Cambra del Palau &
Xavier Puig— Magnificat de Bach
Palau Bach Lovers
Dimecres, 9 de desembre de 2020 – 20 h
Sala de Concerts
Amb el suport de:
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
Elionor Martínez Lara, soprano*
Maria Pujades Seguí, soprano*
Daniel Folqué, contratenor*
Jorge Navarro-Colorado, tenor*
Oriol Mallart, baix*
Dani Espasa, clavecí
Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana (Simon Halsey, director artístic)
Vespres d’Arnadí
Xavier Puig, director(*) Solistes perceptors de la Beca Bach atorgada per la Fundació Salvat.
(1685-1750)
“Obertura en Re major” de la Suite núm. 3 per a orquestra, BWV 1068
Cantata BWV 36, “Schwingt freudig euch empor” (versió del 1731)
1. Schwingt freuding euch empor (cor)
2. Nun komm, der Heiden Heiland (soprano i contralt)
3. Die Liebe zieht mit sanften Schritten (tenor)
4. Zwingt die Saiten in Cythara (cor)
5. Willkommen, werter Schatz! (baix)
6. Der du bist dem Vater gleich (tenor)
7. Auch mit gedämpften, schwachen Stimmen (soprano)
8. Lob sei Gott, dem Vater ton (cor)Magnificat, BWV 243
1. Magnificat anima mea Dominum (cor)
2. Et exultavit spiritus meus (soprano)
3. Quia respexit (soprano)
4. Omnes generationes (cor)
5. Quia fecit mihi magna (baix)
6. Et misericordia eius (contralt i tenor)
7. Fecit potentiam (cor)
8. Deposuit potentes (tenor)
9. Esurientes implevit bonis (contralt)
10. Suscepit Israel (dues sopranos i contralt)
11. Sicut locutus est (cor)
12. Gloria (cor)Durada aproximada del concert: 70 minuts sense pausa
Concert enregistrat per Catalunya Música#celebracions #coral
Comentari
EL PALAU DE BACH
La història del Palau en relació amb la música de Johann Sebastian Bach és plena de moments memorables. Ja l’any de la inauguració, el 1908, es va poder escoltar per primera vegada a Catalunya, i també a Espanya, el Magnificat, la mateixa obra que sonarà en el concert d’avui. Després d’aquella audició, el mateix Orfeó va anar oferint al públic del Palau altres grans obres bachianes, inèdites fins aleshores a casa nostra: la Missa en Si menor (1911), la Passió segons sant Mateu (1921) i l’Oratori de Nadal (1969).
El Magnificat és una de les peces més festives compostes per Bach, amb un inici i un final esclatants, i una de les poques obres del compositor amb text en llatí. Pensada per a cinc solistes vocals i un cor a cinc veus, és una de les millors versions (la millor?) que mai cap compositor hagi fet sobre el text del Magnificat, la pregària que reprodueix les paraules d’alegria que Maria dirigeix a Déu després de saber que serà la mare de Jesucrist.
Abans tindrem l’oportunitat d’escoltar l’“Obertura”, el solemne fragment inicial de la Tercera Suite per a orquestra, una obra coneguda sobretot per la famosa “Ària” (instrumental, tot i el nom), una de les peces més recordades de Bach.
I també sentirem la Cantata número 36, pensada per al primer diumenge d’Advent, el temps litúrgic que prepara el Nadal. Aquesta és una de les dues-centes cantates religioses de Bach que han arribat fins als nostres dies. Una música plena de detalls i matisos, de diàlegs entre veus i instruments. Es titula Eleveu-vos amb joia fins als estels i es divideix en vuit parts, que inclouen un cor inicial, diversos corals (himnes luterans), a més d’àries i un duet.
Bon concert!
Pere Andreu Jariod, divulgador musical
Biografies
Biografies
Elionor Martínez Lara, soprano
Va estudiar al Conservatori Superior de Música del Liceu, becada per la Fundació Ferrer-Salat, amb la professora Dolors Aldea. Va guanyar la Beca Bach – Fundació Salvat 2016, atorgada per la Fundació Bach Zum Mitsingen (BZM) Barcelona. Va participar al 3r Concurs de Cant Josep Palet de Martorell (2019), on va obtenir quatre premis especials.
Com a solista ha interpretat El Messies de Händel, Requiem de Mozart i el de Fauré, Magnificat de Bach i diverses cantates del mateix autor. També ha fet papers de solista en produccions d’òpera, com ara Dido and Aeneas de Purcell, Il convito de Cimarosa, Così fan tutte de Mozart i La Cenerentola de Rossini. Ha cantat amb la Bremer Philharmoniker, sota la direcció de Hermes Helfricht, i ha ofert un concert dins del Festival Bachcelona d’enguany.
En el camp coral, canta habitualment a La Capella Reial de Catalunya, dirigida per Jordi Savall, i l’Ensemble O Vos Omnes, dirigit per Xavier Pastrana. També ha cantat amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, sota la direcció de Simon Halsey i Xavier Puig, i amb Musica Ficta, dirigit per Raúl Mallavibarrena.
Actualment està cursant el Màster en Interpretació Musical a la Hochschule für Musik de Basilea amb el professor Marcel Boone, sota el mecenatge de la Fundació Salvat.
Biografies
Maria Pujades Seguí, soprano
Nascuda a Barcelona, cursà els estudis superiors de cant a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb la mezzosoprano Mireia Pintó. Després es traslladà a Basilea, on estudià un màster en interpretació i un altre en pedagogia musical, tots dos en l’especialitat de cant, amb el baríton Marcel Boone. Al llarg de la seva formació va assistir a diverses masterclasses de cant i de lied amb professors tan reconeguts com Sir Thomas Allen, Margreet Honig, Kurt Widmer, David Mason o Wolfram Rieger. El 2015 obtingué la Beca Bach – Fundació Salvat, així com també una beca d’estudis de la Fundació Victoria de los Ángeles.
Com a solista ha interpretat El Messies de G. F. Händel, els Rèquiem de G. Fauré i de W. A. Mozart, el Gloria d'A. Vivaldi i la 9ª simfonia de L. van Beethoven. En el camp de l’òpera ha posat veu als personatges de Merlina de L’impresario in Angustie (D. Cimarosa), Adina de L’elisir d’amore (G. Donizetti), Titayna de l’òpera d’Enric Morera o Betly de l’òpera de Donizetti del mateix nom.
Té també una llarga trajectòria coral i col·labora habitualment amb diversos cors i ensembles professionals de Catalunya i de Suïssa, treballant sota la batuta de reconeguts directors del nostre país, com Mireia Barrera o Josep Vila i Casañas, i també de l’estranger, com ara Leonardo García Alarcón, Daniele Gatti, René Jacobs, Marc Minkowski, Pierre Cao o Gueràssim Voronkov.
Biografies
Daniel Folqué, contratenor
Nascut a Sant Vicenç dels Horts, es va iniciar en l’aprenentatge musical a l’Escolania de Montserrat sota la direcció de Joaquim Piqué i Bernat Vivancos. Hi va estudiar piano, violí i cant, i va treballar amb directors com Sir Neville Marriner i va cantar en gires per Europa.
Estudià cant clàssic i contemporani a l’Escola Superior de Música de Catalunya com a contratenor amb Mireia Pintó i cant històric amb Lambert Climent. Ha rebut també classes i consells de Carlos Mena, Miriam Feuersinger i Roberto Balconi, entre d’altres. Ha estat becat per la Fundació Victoria de los Ángeles i ha participat en el Curs Internacional de Lied de Wolfram Rieger.
Com a solista ha participat en Dido and Aeneas (Purcell), Selva morale e spirituale (Monteverdi) i Requiem (Mozart). Guanyador de la Beca Bach – Fundació Salvat per a joves solistes, ha cantat com a solista contralt les Cantates BWV 12, 22, 23, 32, 44 i 150. Sota la direcció de Václav Luks va donar forma al paper d’Hèrcules en la Cantata secular BWV 213 del concert inaugural del Festival Bachcelona.
Ha treballat amb el Collegium Vocale Gent, Ensemble Daedalus, O Vos Omnes, Cor de Cambra Francesc Valls, Cor de Cambra del Palau de la Música i és membre fundador del Cor Cererols. Ha enregistrat els projectes corals Cum Silentio amb el Cor Cererols, Epistulae ad Sagittarium amb l’Ensemble O Vos Omnes i Bach ist meine Freude amb el Bach Collegium Barcelona. Ha participat al Festival de Música Antiga d’Utrecht, Festival de Rudolstadt i Festival Bachcelona.
Biografies
Jorge Navarro-Colorado, tenor
Va fer els estudis d’òpera a la Guildhall School de Londres, al programa Britten-Pears i a l’Institut Samling.
Ha cantat amb L. Cummings, W. Christie i P. Whelan, entre d’altres, amb les companyies de l’Scottish Opera, Irish National Opera, Grange Park i Wexford Festival.
Ha estat solista en concerts al Festival de Bolonya (Itàlia) i Suècia, Israel, Polònia, Cité de la Musique (França) i a Espanya: Cicle Lied de Santiago, Festival Bachcelona, ADDA d’Alacant, així com al Barbican Hall, LSO St. Lukes i St. John’s Smith Square de Londres, i al Symphony Hall i Barber Institute de Birmingham.
La temporada 2018-19 va cantar Jonas de Carissimi amb l’English Touring Opera, Rodrigo de Händel a Göttingen, Il trionfo del Tempo e del Disinganno al Périgord Noir i al Theater Aachen, l’Oratori de Nadal de Bach amb el Göteborg Baroque a Suècia, Serenade for tenor, horn and strings de Britten amb l’Orquestra de Cambra d’Israel a Tel Aviv, Esther de Händel i Fairest Isle de Purcell amb l’Irish Baroque Orchestra a Dublín i Belfast, i un recital al London Song Festival. I la temporada passada va cantar com a Gualtiero de Griselda de Vivaldi amb l’Irish National Opera de gira per Irlanda, Eliates de Croesus de Keiser amb l’Arcal-Lyrique a París, Te Deum de Charpentier, Vanitas Vanitatum de Carissimi i l’Oratori de Nadal de J. S. Bach amb el Göteborg Baroque a Suècia.
Pel que fa a aquesta temporada la seva agenda inclou actuacions amb Il Gusto Barocco a Alemanya, Wigmore Hall de Londres amb l’Irish Baroque Orchestra, Festival Händel de Halle (Alemanya), Festival de Buxton amb l’Early Opera Company i amb l’Opera Settecento al Regne Unit i Alemanya.
Ha fet enregistraments de Lotario i Rodrigo de Händel (Göttingen, L. Cummings, Accent) i German Cantatas (Ensemble Diderot, Audax).
Ha estat mereixedor de la Beca Bach – Fundació Salvat per a joves solistes.
jorgencolorado.com
Biografies
Oriol Mallart, baix
Va néixer a Girona, on va iniciar els estudis de piano. Posteriorment ha estudiat el grau superior de cant amb Mireia Pintó a l’ESMUC i també s’ha format amb Marta Mathéu i Lambert Climent. Actualment amplia coneixements amb Joan Martín-Royo i Marcel Boone. Ha realitzat classes amb T. Koopman, B. Bruns, W. Rieger, S. Gohritz, C. Aragón, F. Poyato, A. Branch i P. Surinyac.
Combina l’activitat com a solista amb la de cantant de cor als grups Collegium Vocale Gent (direcció: Philippe Herreweghe), La Capella Reial de Catalunya (direcció: Jordi Savall), Jove Capella Reial de Catalunya (direcció: Lluís Vilamajó), Cor de Cambra del Palau de la Música (direcció: Xavier Puig), Ensemble O Vos Omnes (direcció: Xavier Pastrana) i Coro Victoria de Madrid (direcció: Ana Fernández-Vega).
Com a solista ha interpretat els oratoris El Messies de Händel, Passió segons sant Marc de Bach (Jesús), Requiem de Mozart, de Fauré i de Saint-Saëns, Membra Jesu Nostri de Buxtehude i Petite Messe Solennelle de Rossini. Amb BZM, que li va atorgar la Beca Bach per a solistes, ha cantat nombroses cantates de Bach. En lied ha cantat Dichterliebe de Schumann, Die Winterreise de Schubert i Don Quichotte à Dulcinée de Ravel, entre d’altres, com també de mélodie i cançó catalana. En òpera ha interpretat el rol de Zoroastro d’Orlando de Händel, Belcore de L’elisir d’amore de Donizetti, baró de Pictordu de Cendrillon de P. Viardot i Ben de The telephone de Menotti.
Ha estat merexeidor de la Beca Bach – Fundació Salvat per a joves solistes.
Biografies
@Michal Novak
@Michal Novak
Dani Espasa, clave, orgue i direcció
Dani Espasa és un dels noms més polifacètics de la música antiga actual. Nascut a la Canonja (Tarragona), va estudiar piano en els conservatoris de Tarragona i Barcelona i Arquitectura a la Universitat Politècnica de Barcelona.
Treballa com a compositor, pianista i director musical de dansa, televisió, cinema i, sobretot, de teatre, en co!laboració amb directors d’escena com Lluís Pasqual, Calixto Bieito, Josep Maria Flotats, Joan Ollé, Sergi Belbel o Jordi Prat i Coll, entre altres. Va ser premi Butaca 2020 per La Rambla de les Floristes (TNC). Ha col·laborat estretament amb Lídia Pujol i Maria del Mar Bonet, icompartit escenari amb molts altres cantants d’estils i gèneres variats. En l’àmbit contemporani ha dirigit el BCN216.
Després de completar els estudis de clave i baix continu, inicia una intensa activitat amb grups de música barroca, renaixentista i medieval com Hespèrion XXI, Le Concert des Nations, L’Arpeggiata, Mala Punica, The Rare Fruits Council, La Hispanoflamenca, Les Sacqueboutiers, Musica Alchemica o La Caravaggia, a més de dirigir Vespres d’Arnadí. Ha actuat en prestigiosos festivals i sales de concerts a Europa, Amèrica i Àsia. Dirigeix l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra i l’ensemble de música contemporània Bcn216. Ha actuat a Europa, Amèrica i Àsia. Ha participat en més de quaranta treballs discogràfics.
Des del 2003 és pianista i clavecinista col·laborador de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).
Actualment és professor a l’ESMUC i també a l’ESMRS (Madrid) i director artístic del cicle de música al monestir de Pedralbes.
Biografies
(c)RicardoRíos
(c)RicardoRíos
Cor de Cambra del Palau
(Simon Halsey, director artístic; Xavier Puig, director principal)
El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana és un dels cors professionals més prestigiosos de l’Estat espanyol. Va ser creat per l’Orfeó Català l’any 1990 amb la missió de difondre la música coral universal, promoure la recuperació del patrimoni musical català i fomentar la nova creació. Jordi Casas i Bayer en fou el director durant els primers vint-i-un anys. Del setembre del 2011 al juny del 2016 Josep Vila i Casañas va ser-ne el director titular. I des del setembre del 2016 Simon Halsey n’assumeix el càrrec de director artístic i des del 2018 Xavier Puig el de director principal. Jordi Armengol n’és el pianista.
Als seus components se’ls exigeix un alt nivell vocal i artístic, aspectes que aporten al grup un potencial que el converteix en un cor de gran qualitat. Ha estat dirigit per grans mestres, com René Jacobs, Marc Minkowski, Kent Nagano, Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Daniel Barenboim, Christophe Rousset i Vladímir Jurowski. Des de l’any 2010 la formació és membre de The European Network for Professional Chamber Choirs (TENSO).
Dels seus darrers compromisos internacionals, cal destacar el debut l’agost del 2017 als Proms de la BBC, un dels més grans festivals de música clàssica, que se celebra a Londres, i la gira amb Jean-Christophe Spinosi i l’Ensemble Matheus l’any 2018. Destaquen igualment les recents col·laboracions amb els cantants Philippe Jaroussky i Mark Padmore i els directors Daniele Gatti i Simon Carrington. De la passada temporada 2019-20, en destaca la col·laboració amb l’Orquesta Sinfónica de Tenerife, amb la interpretació de l’Oratori de Nadal de Bach el mes de desembre.
Biografies
©MayZircus
©MayZircus
Vespres d'Arnadí
Orquestra barroca creada l’any 2005 per Dani Espasa i Pere Saragossa per oferir versions plenes d’emoció, frescor i espontaneïtat utilitzant instruments i criteris històrics, el seu nom recorda els concerts que al segle XVIII s’oferien habitualment als vespres com a postres dels sopars distingits dels nobles i els burgesos. Carabassa, sucre i ametlles són els ingredients de l’arnadí, una de les postres més antigues del País Valencià. El conjunt ha actuat en importants sales i festivals d’Europa, com els de Peralada, Barcelona, Halle, Praga, Ostrava, Madeira, Sevilla, Santander, Santiago de Compostel·la, Lugo i Madrid, entre d’altres. Ha enregistrat tres discs amb el segell Musièpoca: Pièces de simphonie de Charles Desmazures, Missa en Re major de Josep Mir i Llussà i Anna Maria Strada de Händel. A la darreria del 2018 va presentar el quart disc, amb el segell Aparté, titulat L’Alessandro amante, protagonitzat pel contratenor Xavier Sabata. Rep ajudes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut Ramon Llull.
Farran Sylvan James, Adriana Alcaide, Oriol Algueró i Cecilia Clares, violins I | Luca Giardini, Pavel Amílcar, Irantzu Zuasti i Maria Gomis, violins II | Natan Paruzel i Elisabeth Gex, violes | Oriol Aymat i Oleguer Aymamí, violoncels | Oriol Martí i Oriol Casadevall, contrabaixos | Pere Saragossa i Ivan Alcazo, oboès | Guillermo Salcedo, fagot | Josep Maria Martí, tiorba | Dani Espasa, clave, orgue i direcció
Biografies
(c) Ricardo Ríos Visual Art
(c) Ricardo Ríos Visual Art
Xavier Puig, director
Nascut el 1973 a Cervera (Lleida), començà els estudis musicals amb el piano i el violí al Conservatori Municipal d’aquesta ciutat, i els amplià posteriorment al Conservatori Professional de Badalona, on obtingué el títol superior de professor d’harmonia, contrapunt, composició i instrumentació, sota el mestratge de M. A. Hurtado, M. Roger, B. Casablancas i J. Soler.
Paral·lelament s’inicià en la direcció coral als Cursos Internacionals de Direcció Coral de Lleida, on estudià amb els mestres Josep Prats, Johan Duijck, Laszlo Heltay i Jordi Casas. Continuà la formació com a director coral als Cursos Europeus de Direcció impartits pel professor Pierre Cao a Catalunya i a l’Academie International de Pontarlier (França).
S’introduí en la direcció orquestral amb el mestre Salvador Mas al Conservatori Superior de Barcelona i al Conservatori de Viena, i el 1999 fou admès a la Universitat de Viena, on cursà els estudis de direcció d’orquestra, sota el mestratge de Leopold Hager.
El març del 2002 guanyà el concurs per a la plaça de director assistent de la JONDE (Joven Orquesta Nacional de España) i el juliol del 2003 guanyà el concurs per a la plaça de director assistent de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb la qual ha dirigit diversos concerts.
Des del 2018 és el director principal del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, amb el qual ha recuperat nombrós patrimoni coral català, i des del mateix any és també director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès, amb la qual ja estava vinculat fent la gira anual de Setmana Santa dedicada al repertori simfonicocoral. També dirigeix l’Orquestra de Girona i el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida des del 2002. Ha dirigit la Coral Ginesta de Cervera i el Murtra Ensemble. En l’àmbit operístic fundà la companyia d’òpera de cambra l’Òpera de Tres Rals, dedicada a l’òpera de petit format, i actualment dirigeix diversos títols en el Cicle d’Òpera al Palau. Ha estat director convidat de nombroses orquestres del país i manté una estreta vinculació amb l’Orquestra Terrassa 48, amb la qual actualment interpreta la integral de les Simfonies de Beethoven.
És professor d’orquestra i direcció a l’ESMUC. Ha estat director convidat en nombroses orquestres de joves, i actualment dirigeix el Curs de Direcció de l’Orquestra Terrassa 48.
Ha enregistrat obra d’autors catalans i diversos programes divulgatius per a TV3. Fou director artístic de les sis primeres edicions del Festival de Pasqua de Cervera, dedicat a la música clàssica catalana, que fundà el 2011.
Textos
(1585-1750)
Cantata BWV 36, “Schwingt freudig euch empor”
Schwingt freudig euch empor zu den erhabnen Sternen,
Ihr Zungen, die ihr itzt in Zion fröhlich seid!
Doch haltet ein! Der Schall darf sich nicht weit entfernen,
Es naht sich selbst zu euch der Herr der Herrlichkeit.Eleveu-vos amb joia fins als estels,
aclamacions que ara sou felices a Sió!
Però conteniu-vos, el clam no ha d’arribar gaire lluny:
el Senyor en Majestat se us aproxima.Nun komm, der Heiden Heiland,
Der Jungfrauen Kind erkannt,
Des sich wundert alle Welt,
Gott solch Geburt ihm bestellt.Vine ja, Salvador dels gentils,
reconegut com a Fill de la Verge,
tot l’univers es meravella
del teu naixement ordenat per Déu.Die Liebe zieht mit sanften Schritten
Sein Treugeliebtes allgemach.
Gleichwie es eine Braut entzücket,
Wenn sie den Bräutigam erblicket,
So folgt ein Herz auch Jesu nach.L’amor guia amb dolces i suaus passes
allò que estima per sobre de tot:
talment l’esposa queda encantada
quan contempla el seu espòs,
així el cor segueix Jesús.Zwingt die Saiten in Cythara
Und lasst die süße Musica
Ganz freudenreich erschallen,
Dass ich möge mit Jesulein,
Dem wunderschönen Bräutgam mein,
In steter Liebe wallen!
Singet,Springet,
Jubilieret, triumphieret,
dankt dem Herren!
Groß ist der König der Ehren.Feu sonar les cordes de la cítara
i deixeu que la dolça música
ressoni amb accents de joia,
per tal que pugui caminar junt a Jesús,
el meu meravellós promès,
amb un amor incansable!
Canteu, danseu,
exulteu triomfants,
doneu gràcies al Senyor!
Gran és el Rei de la Glòria.Willkommen, werter Schatz!
Die Lieb und Glaube machet Platz
Vor dich in meinem Herzen rein,
Zieh bei mir ein!Benvingut, preuat tresor!
L’amor i la fe han fet un espai
per a tu dins el meu cor:
vine a ocupar-lo!Der du bist dem Vater gleich,
Führ hinaus den Sieg im Fleisch,
Dass dein ewig Gott’sgewalt
In uns das krank Fleisch enthalt.Tu, que ets igual al Pare,
fes que vencem la carn,
que la teva sempre divina força
ens guardi de la debilitat carnal.Auch mit gedämpften, schwachen Stimmen
Wird Gottes Majestät verehrt.
Denn schallet nur der Geist darbei,
So ist ihm solches ein Geschrei,
Das er im Himmel selber hört.Fins i tot amb veu suau i feble
es pot honorar la majestat de Déu:
canteu, doncs, també amb l’ànima,
ja que això esdevindrà un clam
que Ell al Cel mateix escoltarà.Lob sei Gott, dem Vater ton,
Lob sei Gott, sein’m eingen Sohn,
Lob sei Gott, dem Heilgen Geist,
Immer und in Ewigkeit!Lloat sia Déu, el Pare,
lloat sia Déu, el seu Fill Unigènit
lloat sia Déu, l’Esperit Sant,
pels segles dels segles!Magnificat, BWV 243
Magnificat anima mea Dominum.
La meva ànima lloa el Senyor.
Et exsultavit spiritus meus in Deo salutari meo.
I el meu esperit s’alegra en Déu mon salvador.
Quia respexit humilitatem ancillae suae,
Ecce enim ex hoc beatam me dicentPerquè s’ha fixat en la humilitat de la seva serva:
i des d’ara m’anomenaran beneïdaOmnes generationes.
Totes les generacions.
Quia fecit mihi magna qui potens est,
et sanctum nomen eius.Perquè el qui és Poderós ha fet grans coses per mi,
i el seu nom és sant.Et misericordia eius a progenie in progenies timentibus eum.
I la seva misericòrdia passa de generació en generació als qui el temen.
Fecit potentiam in bracchio suo,
dispersit superbos mente cordis sui.Ha mostrat la força del seu braç,
ha escampat els de cor soberg.Deposuit potentes de sede
et exaltavit humiles.Ha foragitat del seu tron els poderosos
i ha exalçat els humils.Esurientes implevit bonis
et divites dimisit inanes.Els famolencs ha fet vessar de béns
i els rics els envia al buit.Suscepit Israel puerum suum
recordatus misericordiae suae.Ha auxiliat Israel, el seu serf,
en memòria de la seva misericòrdia.Sicut locutus est ad Patres nostros,
Abraham et semini eius in saecula.Com ho va prometre als nostres pares,
a Abraham i la seva descendència, pels segles.Gloria Patri, gloria Filiºo, gloria et Spiritui Sancto.
Sicut erat in principio et nunc et sempre
et in saecula saeculorum.Glòria al Pare, al Fill i a l’Esperit Sant
Com era al principi, i ara i sempre;
i pels segles dels segles.Amen.
Amén.
Formacions
Vespres d'Arnadí, orquestra barroca
Violins I
Farran Sylvan James
Maria Roca
Alba Roca
Ricart Renart
Ángela MoroViolins II
Adriana Alcaide
Elisabet Bataller
Kathleen Leidig
Cecilia ClaresVioles
Elizabeth Gex
Núria Pujolràs
Jordi ArmengolVioloncels
Oriol Aymat
Urko LarrañagaContrabaixos
Mario Lisarde
Xavier PuertasTraversos
Marina Durany
Marta RedondoOboès i oboès d'amor
Pere Saragossa
Ivan AlcazoFagot
Carles VallèsTrompetes
Carlos Herruz
Gerard Serrano
Sergi MarquillasTimbales
Marc ClosOrgue
Marc DíazClavecí i direcció de Vespres
Dani EspasaCor de Cambra del Palau de la Música Catalana
Sopranos
Belén Barnaus
Anna Campmany
Natàlia Casasús
Míriam Garriga
Irene Mas
Anna Niebla
Anaïs Oliveras
Brenda Sara
Mireia TarragóAltos
Elisenda Arquimbau
Tànit Bono
Assumpta Cumí
Eulàlia Fantova
Toni Gubau
Mariona Llobera
Magda Pujol
Cristina TenaTenors
Aniol Botines
Josep Camós
Ferran Mitjans
Carles Prat
Matthew ThompsonBaixos
Pablo Acosta
Esteve Gascon
Daniel Morales
David Pastor
Nèstor Pindado
German de la RivaTambé et pot interessar...
Palau Bach Lovers
Passió segons sant Mateu de Bach
—Centenari de l'estrena amb l'Orfeó CatalàJulian Prégardien, Evangelista
Josep-Ramon Olivé, Jesús
Marta Mathéu, soprano
Carlo Vistoli, contratenor
Ilker Arcayürek, tenor
Andreas Wolff, baix
Juan de la Rubia, orgue
Joan Seguí, orgue
Orfeó Català
Cor Infantil de l’Orfeó Català
Solistes de l’Orquestra Filharmònica de Berlín
Orquestra Simfònica Camera Musicae
Simon Halsey, directorDissabte, 27.02.21 – 19 h
Diumenge, 28.02.21 – 11h
Sala de ConcertsPreus: de 20 a 48 €
Dipòsit legal: B 17653-2020
Cor de Cambra del Palau &
Xavier Puig— Magnificat de Bach
Palau Bach Lovers
Dimecres, 9 de desembre de 2020 – 20 h
Sala de Concerts
Amb el suport de:
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
Elionor Martínez Lara, soprano*
Maria Pujades Seguí, soprano*
Daniel Folqué, contratenor*
Jorge Navarro-Colorado, tenor*
Oriol Mallart, baix*
Dani Espasa, clavecí
Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana (Simon Halsey, director artístic)
Vespres d’Arnadí
Xavier Puig, director(*) Solistes perceptors de la Beca Bach atorgada per la Fundació Salvat.
(1685-1750)
“Obertura en Re major” de la Suite núm. 3 per a orquestra, BWV 1068
Cantata BWV 36, “Schwingt freudig euch empor” (versió del 1731)
1. Schwingt freuding euch empor (cor)
2. Nun komm, der Heiden Heiland (soprano i contralt)
3. Die Liebe zieht mit sanften Schritten (tenor)
4. Zwingt die Saiten in Cythara (cor)
5. Willkommen, werter Schatz! (baix)
6. Der du bist dem Vater gleich (tenor)
7. Auch mit gedämpften, schwachen Stimmen (soprano)
8. Lob sei Gott, dem Vater ton (cor)Magnificat, BWV 243
1. Magnificat anima mea Dominum (cor)
2. Et exultavit spiritus meus (soprano)
3. Quia respexit (soprano)
4. Omnes generationes (cor)
5. Quia fecit mihi magna (baix)
6. Et misericordia eius (contralt i tenor)
7. Fecit potentiam (cor)
8. Deposuit potentes (tenor)
9. Esurientes implevit bonis (contralt)
10. Suscepit Israel (dues sopranos i contralt)
11. Sicut locutus est (cor)
12. Gloria (cor)Durada aproximada del concert: 70 minuts sense pausa
Concert enregistrat per Catalunya Música#celebracions #coral
Comentari
EL PALAU DE BACH
La història del Palau en relació amb la música de Johann Sebastian Bach és plena de moments memorables. Ja l’any de la inauguració, el 1908, es va poder escoltar per primera vegada a Catalunya, i també a Espanya, el Magnificat, la mateixa obra que sonarà en el concert d’avui. Després d’aquella audició, el mateix Orfeó va anar oferint al públic del Palau altres grans obres bachianes, inèdites fins aleshores a casa nostra: la Missa en Si menor (1911), la Passió segons sant Mateu (1921) i l’Oratori de Nadal (1969).
El Magnificat és una de les peces més festives compostes per Bach, amb un inici i un final esclatants, i una de les poques obres del compositor amb text en llatí. Pensada per a cinc solistes vocals i un cor a cinc veus, és una de les millors versions (la millor?) que mai cap compositor hagi fet sobre el text del Magnificat, la pregària que reprodueix les paraules d’alegria que Maria dirigeix a Déu després de saber que serà la mare de Jesucrist.
Abans tindrem l’oportunitat d’escoltar l’“Obertura”, el solemne fragment inicial de la Tercera Suite per a orquestra, una obra coneguda sobretot per la famosa “Ària” (instrumental, tot i el nom), una de les peces més recordades de Bach.
I també sentirem la Cantata número 36, pensada per al primer diumenge d’Advent, el temps litúrgic que prepara el Nadal. Aquesta és una de les dues-centes cantates religioses de Bach que han arribat fins als nostres dies. Una música plena de detalls i matisos, de diàlegs entre veus i instruments. Es titula Eleveu-vos amb joia fins als estels i es divideix en vuit parts, que inclouen un cor inicial, diversos corals (himnes luterans), a més d’àries i un duet.
Bon concert!
Pere Andreu Jariod, divulgador musical
Biografies
Elionor Martínez Lara, soprano
Va estudiar al Conservatori Superior de Música del Liceu, becada per la Fundació Ferrer-Salat, amb la professora Dolors Aldea. Va guanyar la Beca Bach – Fundació Salvat 2016, atorgada per la Fundació Bach Zum Mitsingen (BZM) Barcelona. Va participar al 3r Concurs de Cant Josep Palet de Martorell (2019), on va obtenir quatre premis especials.
Com a solista ha interpretat El Messies de Händel, Requiem de Mozart i el de Fauré, Magnificat de Bach i diverses cantates del mateix autor. També ha fet papers de solista en produccions d’òpera, com ara Dido and Aeneas de Purcell, Il convito de Cimarosa, Così fan tutte de Mozart i La Cenerentola de Rossini. Ha cantat amb la Bremer Philharmoniker, sota la direcció de Hermes Helfricht, i ha ofert un concert dins del Festival Bachcelona d’enguany.
En el camp coral, canta habitualment a La Capella Reial de Catalunya, dirigida per Jordi Savall, i l’Ensemble O Vos Omnes, dirigit per Xavier Pastrana. També ha cantat amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, sota la direcció de Simon Halsey i Xavier Puig, i amb Musica Ficta, dirigit per Raúl Mallavibarrena.
Actualment està cursant el Màster en Interpretació Musical a la Hochschule für Musik de Basilea amb el professor Marcel Boone, sota el mecenatge de la Fundació Salvat.
Maria Pujades Seguí, soprano
Nascuda a Barcelona, cursà els estudis superiors de cant a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb la mezzosoprano Mireia Pintó. Després es traslladà a Basilea, on estudià un màster en interpretació i un altre en pedagogia musical, tots dos en l’especialitat de cant, amb el baríton Marcel Boone. Al llarg de la seva formació va assistir a diverses masterclasses de cant i de lied amb professors tan reconeguts com Sir Thomas Allen, Margreet Honig, Kurt Widmer, David Mason o Wolfram Rieger. El 2015 obtingué la Beca Bach – Fundació Salvat, així com també una beca d’estudis de la Fundació Victoria de los Ángeles.
Com a solista ha interpretat El Messies de G. F. Händel, els Rèquiem de G. Fauré i de W. A. Mozart, el Gloria d'A. Vivaldi i la 9ª simfonia de L. van Beethoven. En el camp de l’òpera ha posat veu als personatges de Merlina de L’impresario in Angustie (D. Cimarosa), Adina de L’elisir d’amore (G. Donizetti), Titayna de l’òpera d’Enric Morera o Betly de l’òpera de Donizetti del mateix nom.
Té també una llarga trajectòria coral i col·labora habitualment amb diversos cors i ensembles professionals de Catalunya i de Suïssa, treballant sota la batuta de reconeguts directors del nostre país, com Mireia Barrera o Josep Vila i Casañas, i també de l’estranger, com ara Leonardo García Alarcón, Daniele Gatti, René Jacobs, Marc Minkowski, Pierre Cao o Gueràssim Voronkov.
Daniel Folqué, contratenor
Nascut a Sant Vicenç dels Horts, es va iniciar en l’aprenentatge musical a l’Escolania de Montserrat sota la direcció de Joaquim Piqué i Bernat Vivancos. Hi va estudiar piano, violí i cant, i va treballar amb directors com Sir Neville Marriner i va cantar en gires per Europa.
Estudià cant clàssic i contemporani a l’Escola Superior de Música de Catalunya com a contratenor amb Mireia Pintó i cant històric amb Lambert Climent. Ha rebut també classes i consells de Carlos Mena, Miriam Feuersinger i Roberto Balconi, entre d’altres. Ha estat becat per la Fundació Victoria de los Ángeles i ha participat en el Curs Internacional de Lied de Wolfram Rieger.
Com a solista ha participat en Dido and Aeneas (Purcell), Selva morale e spirituale (Monteverdi) i Requiem (Mozart). Guanyador de la Beca Bach – Fundació Salvat per a joves solistes, ha cantat com a solista contralt les Cantates BWV 12, 22, 23, 32, 44 i 150. Sota la direcció de Václav Luks va donar forma al paper d’Hèrcules en la Cantata secular BWV 213 del concert inaugural del Festival Bachcelona.
Ha treballat amb el Collegium Vocale Gent, Ensemble Daedalus, O Vos Omnes, Cor de Cambra Francesc Valls, Cor de Cambra del Palau de la Música i és membre fundador del Cor Cererols. Ha enregistrat els projectes corals Cum Silentio amb el Cor Cererols, Epistulae ad Sagittarium amb l’Ensemble O Vos Omnes i Bach ist meine Freude amb el Bach Collegium Barcelona. Ha participat al Festival de Música Antiga d’Utrecht, Festival de Rudolstadt i Festival Bachcelona.
Jorge Navarro-Colorado, tenor
Va fer els estudis d’òpera a la Guildhall School de Londres, al programa Britten-Pears i a l’Institut Samling.
Ha cantat amb L. Cummings, W. Christie i P. Whelan, entre d’altres, amb les companyies de l’Scottish Opera, Irish National Opera, Grange Park i Wexford Festival.
Ha estat solista en concerts al Festival de Bolonya (Itàlia) i Suècia, Israel, Polònia, Cité de la Musique (França) i a Espanya: Cicle Lied de Santiago, Festival Bachcelona, ADDA d’Alacant, així com al Barbican Hall, LSO St. Lukes i St. John’s Smith Square de Londres, i al Symphony Hall i Barber Institute de Birmingham.
La temporada 2018-19 va cantar Jonas de Carissimi amb l’English Touring Opera, Rodrigo de Händel a Göttingen, Il trionfo del Tempo e del Disinganno al Périgord Noir i al Theater Aachen, l’Oratori de Nadal de Bach amb el Göteborg Baroque a Suècia, Serenade for tenor, horn and strings de Britten amb l’Orquestra de Cambra d’Israel a Tel Aviv, Esther de Händel i Fairest Isle de Purcell amb l’Irish Baroque Orchestra a Dublín i Belfast, i un recital al London Song Festival. I la temporada passada va cantar com a Gualtiero de Griselda de Vivaldi amb l’Irish National Opera de gira per Irlanda, Eliates de Croesus de Keiser amb l’Arcal-Lyrique a París, Te Deum de Charpentier, Vanitas Vanitatum de Carissimi i l’Oratori de Nadal de J. S. Bach amb el Göteborg Baroque a Suècia.
Pel que fa a aquesta temporada la seva agenda inclou actuacions amb Il Gusto Barocco a Alemanya, Wigmore Hall de Londres amb l’Irish Baroque Orchestra, Festival Händel de Halle (Alemanya), Festival de Buxton amb l’Early Opera Company i amb l’Opera Settecento al Regne Unit i Alemanya.
Ha fet enregistraments de Lotario i Rodrigo de Händel (Göttingen, L. Cummings, Accent) i German Cantatas (Ensemble Diderot, Audax).
Ha estat mereixedor de la Beca Bach – Fundació Salvat per a joves solistes.
jorgencolorado.com
Oriol Mallart, baix
Va néixer a Girona, on va iniciar els estudis de piano. Posteriorment ha estudiat el grau superior de cant amb Mireia Pintó a l’ESMUC i també s’ha format amb Marta Mathéu i Lambert Climent. Actualment amplia coneixements amb Joan Martín-Royo i Marcel Boone. Ha realitzat classes amb T. Koopman, B. Bruns, W. Rieger, S. Gohritz, C. Aragón, F. Poyato, A. Branch i P. Surinyac.
Combina l’activitat com a solista amb la de cantant de cor als grups Collegium Vocale Gent (direcció: Philippe Herreweghe), La Capella Reial de Catalunya (direcció: Jordi Savall), Jove Capella Reial de Catalunya (direcció: Lluís Vilamajó), Cor de Cambra del Palau de la Música (direcció: Xavier Puig), Ensemble O Vos Omnes (direcció: Xavier Pastrana) i Coro Victoria de Madrid (direcció: Ana Fernández-Vega).
Com a solista ha interpretat els oratoris El Messies de Händel, Passió segons sant Marc de Bach (Jesús), Requiem de Mozart, de Fauré i de Saint-Saëns, Membra Jesu Nostri de Buxtehude i Petite Messe Solennelle de Rossini. Amb BZM, que li va atorgar la Beca Bach per a solistes, ha cantat nombroses cantates de Bach. En lied ha cantat Dichterliebe de Schumann, Die Winterreise de Schubert i Don Quichotte à Dulcinée de Ravel, entre d’altres, com també de mélodie i cançó catalana. En òpera ha interpretat el rol de Zoroastro d’Orlando de Händel, Belcore de L’elisir d’amore de Donizetti, baró de Pictordu de Cendrillon de P. Viardot i Ben de The telephone de Menotti.
Ha estat merexeidor de la Beca Bach – Fundació Salvat per a joves solistes.
Dani Espasa, clave, orgue i direcció
@Michal Novak
Dani Espasa és un dels noms més polifacètics de la música antiga actual. Nascut a la Canonja (Tarragona), va estudiar piano en els conservatoris de Tarragona i Barcelona i Arquitectura a la Universitat Politècnica de Barcelona.
Treballa com a compositor, pianista i director musical de dansa, televisió, cinema i, sobretot, de teatre, en co!laboració amb directors d’escena com Lluís Pasqual, Calixto Bieito, Josep Maria Flotats, Joan Ollé, Sergi Belbel o Jordi Prat i Coll, entre altres. Va ser premi Butaca 2020 per La Rambla de les Floristes (TNC). Ha col·laborat estretament amb Lídia Pujol i Maria del Mar Bonet, icompartit escenari amb molts altres cantants d’estils i gèneres variats. En l’àmbit contemporani ha dirigit el BCN216.
Després de completar els estudis de clave i baix continu, inicia una intensa activitat amb grups de música barroca, renaixentista i medieval com Hespèrion XXI, Le Concert des Nations, L’Arpeggiata, Mala Punica, The Rare Fruits Council, La Hispanoflamenca, Les Sacqueboutiers, Musica Alchemica o La Caravaggia, a més de dirigir Vespres d’Arnadí. Ha actuat en prestigiosos festivals i sales de concerts a Europa, Amèrica i Àsia. Dirigeix l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra i l’ensemble de música contemporània Bcn216. Ha actuat a Europa, Amèrica i Àsia. Ha participat en més de quaranta treballs discogràfics.
Des del 2003 és pianista i clavecinista col·laborador de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).
Actualment és professor a l’ESMUC i també a l’ESMRS (Madrid) i director artístic del cicle de música al monestir de Pedralbes.
Cor de Cambra del Palau
(c)RicardoRíos
(Simon Halsey, director artístic; Xavier Puig, director principal)
El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana és un dels cors professionals més prestigiosos de l’Estat espanyol. Va ser creat per l’Orfeó Català l’any 1990 amb la missió de difondre la música coral universal, promoure la recuperació del patrimoni musical català i fomentar la nova creació. Jordi Casas i Bayer en fou el director durant els primers vint-i-un anys. Del setembre del 2011 al juny del 2016 Josep Vila i Casañas va ser-ne el director titular. I des del setembre del 2016 Simon Halsey n’assumeix el càrrec de director artístic i des del 2018 Xavier Puig el de director principal. Jordi Armengol n’és el pianista.
Als seus components se’ls exigeix un alt nivell vocal i artístic, aspectes que aporten al grup un potencial que el converteix en un cor de gran qualitat. Ha estat dirigit per grans mestres, com René Jacobs, Marc Minkowski, Kent Nagano, Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Daniel Barenboim, Christophe Rousset i Vladímir Jurowski. Des de l’any 2010 la formació és membre de The European Network for Professional Chamber Choirs (TENSO).
Dels seus darrers compromisos internacionals, cal destacar el debut l’agost del 2017 als Proms de la BBC, un dels més grans festivals de música clàssica, que se celebra a Londres, i la gira amb Jean-Christophe Spinosi i l’Ensemble Matheus l’any 2018. Destaquen igualment les recents col·laboracions amb els cantants Philippe Jaroussky i Mark Padmore i els directors Daniele Gatti i Simon Carrington. De la passada temporada 2019-20, en destaca la col·laboració amb l’Orquesta Sinfónica de Tenerife, amb la interpretació de l’Oratori de Nadal de Bach el mes de desembre.
Vespres d'Arnadí
©MayZircus
Orquestra barroca creada l’any 2005 per Dani Espasa i Pere Saragossa per oferir versions plenes d’emoció, frescor i espontaneïtat utilitzant instruments i criteris històrics, el seu nom recorda els concerts que al segle XVIII s’oferien habitualment als vespres com a postres dels sopars distingits dels nobles i els burgesos. Carabassa, sucre i ametlles són els ingredients de l’arnadí, una de les postres més antigues del País Valencià. El conjunt ha actuat en importants sales i festivals d’Europa, com els de Peralada, Barcelona, Halle, Praga, Ostrava, Madeira, Sevilla, Santander, Santiago de Compostel·la, Lugo i Madrid, entre d’altres. Ha enregistrat tres discs amb el segell Musièpoca: Pièces de simphonie de Charles Desmazures, Missa en Re major de Josep Mir i Llussà i Anna Maria Strada de Händel. A la darreria del 2018 va presentar el quart disc, amb el segell Aparté, titulat L’Alessandro amante, protagonitzat pel contratenor Xavier Sabata. Rep ajudes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut Ramon Llull.
Farran Sylvan James, Adriana Alcaide, Oriol Algueró i Cecilia Clares, violins I | Luca Giardini, Pavel Amílcar, Irantzu Zuasti i Maria Gomis, violins II | Natan Paruzel i Elisabeth Gex, violes | Oriol Aymat i Oleguer Aymamí, violoncels | Oriol Martí i Oriol Casadevall, contrabaixos | Pere Saragossa i Ivan Alcazo, oboès | Guillermo Salcedo, fagot | Josep Maria Martí, tiorba | Dani Espasa, clave, orgue i direcció
Xavier Puig, director
(c) Ricardo Ríos Visual Art
Nascut el 1973 a Cervera (Lleida), començà els estudis musicals amb el piano i el violí al Conservatori Municipal d’aquesta ciutat, i els amplià posteriorment al Conservatori Professional de Badalona, on obtingué el títol superior de professor d’harmonia, contrapunt, composició i instrumentació, sota el mestratge de M. A. Hurtado, M. Roger, B. Casablancas i J. Soler.
Paral·lelament s’inicià en la direcció coral als Cursos Internacionals de Direcció Coral de Lleida, on estudià amb els mestres Josep Prats, Johan Duijck, Laszlo Heltay i Jordi Casas. Continuà la formació com a director coral als Cursos Europeus de Direcció impartits pel professor Pierre Cao a Catalunya i a l’Academie International de Pontarlier (França).
S’introduí en la direcció orquestral amb el mestre Salvador Mas al Conservatori Superior de Barcelona i al Conservatori de Viena, i el 1999 fou admès a la Universitat de Viena, on cursà els estudis de direcció d’orquestra, sota el mestratge de Leopold Hager.
El març del 2002 guanyà el concurs per a la plaça de director assistent de la JONDE (Joven Orquesta Nacional de España) i el juliol del 2003 guanyà el concurs per a la plaça de director assistent de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb la qual ha dirigit diversos concerts.
Des del 2018 és el director principal del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, amb el qual ha recuperat nombrós patrimoni coral català, i des del mateix any és també director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès, amb la qual ja estava vinculat fent la gira anual de Setmana Santa dedicada al repertori simfonicocoral. També dirigeix l’Orquestra de Girona i el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida des del 2002. Ha dirigit la Coral Ginesta de Cervera i el Murtra Ensemble. En l’àmbit operístic fundà la companyia d’òpera de cambra l’Òpera de Tres Rals, dedicada a l’òpera de petit format, i actualment dirigeix diversos títols en el Cicle d’Òpera al Palau. Ha estat director convidat de nombroses orquestres del país i manté una estreta vinculació amb l’Orquestra Terrassa 48, amb la qual actualment interpreta la integral de les Simfonies de Beethoven.
És professor d’orquestra i direcció a l’ESMUC. Ha estat director convidat en nombroses orquestres de joves, i actualment dirigeix el Curs de Direcció de l’Orquestra Terrassa 48.
Ha enregistrat obra d’autors catalans i diversos programes divulgatius per a TV3. Fou director artístic de les sis primeres edicions del Festival de Pasqua de Cervera, dedicat a la música clàssica catalana, que fundà el 2011.
Textos
(1585-1750)
Cantata BWV 36, “Schwingt freudig euch empor”
Schwingt freudig euch empor zu den erhabnen Sternen,
Ihr Zungen, die ihr itzt in Zion fröhlich seid!
Doch haltet ein! Der Schall darf sich nicht weit entfernen,
Es naht sich selbst zu euch der Herr der Herrlichkeit.Eleveu-vos amb joia fins als estels,
aclamacions que ara sou felices a Sió!
Però conteniu-vos, el clam no ha d’arribar gaire lluny:
el Senyor en Majestat se us aproxima.Nun komm, der Heiden Heiland,
Der Jungfrauen Kind erkannt,
Des sich wundert alle Welt,
Gott solch Geburt ihm bestellt.Vine ja, Salvador dels gentils,
reconegut com a Fill de la Verge,
tot l’univers es meravella
del teu naixement ordenat per Déu.Die Liebe zieht mit sanften Schritten
Sein Treugeliebtes allgemach.
Gleichwie es eine Braut entzücket,
Wenn sie den Bräutigam erblicket,
So folgt ein Herz auch Jesu nach.L’amor guia amb dolces i suaus passes
allò que estima per sobre de tot:
talment l’esposa queda encantada
quan contempla el seu espòs,
així el cor segueix Jesús.Zwingt die Saiten in Cythara
Und lasst die süße Musica
Ganz freudenreich erschallen,
Dass ich möge mit Jesulein,
Dem wunderschönen Bräutgam mein,
In steter Liebe wallen!
Singet,Springet,
Jubilieret, triumphieret,
dankt dem Herren!
Groß ist der König der Ehren.Feu sonar les cordes de la cítara
i deixeu que la dolça música
ressoni amb accents de joia,
per tal que pugui caminar junt a Jesús,
el meu meravellós promès,
amb un amor incansable!
Canteu, danseu,
exulteu triomfants,
doneu gràcies al Senyor!
Gran és el Rei de la Glòria.Willkommen, werter Schatz!
Die Lieb und Glaube machet Platz
Vor dich in meinem Herzen rein,
Zieh bei mir ein!Benvingut, preuat tresor!
L’amor i la fe han fet un espai
per a tu dins el meu cor:
vine a ocupar-lo!Der du bist dem Vater gleich,
Führ hinaus den Sieg im Fleisch,
Dass dein ewig Gott’sgewalt
In uns das krank Fleisch enthalt.Tu, que ets igual al Pare,
fes que vencem la carn,
que la teva sempre divina força
ens guardi de la debilitat carnal.Auch mit gedämpften, schwachen Stimmen
Wird Gottes Majestät verehrt.
Denn schallet nur der Geist darbei,
So ist ihm solches ein Geschrei,
Das er im Himmel selber hört.Fins i tot amb veu suau i feble
es pot honorar la majestat de Déu:
canteu, doncs, també amb l’ànima,
ja que això esdevindrà un clam
que Ell al Cel mateix escoltarà.Lob sei Gott, dem Vater ton,
Lob sei Gott, sein’m eingen Sohn,
Lob sei Gott, dem Heilgen Geist,
Immer und in Ewigkeit!Lloat sia Déu, el Pare,
lloat sia Déu, el seu Fill Unigènit
lloat sia Déu, l’Esperit Sant,
pels segles dels segles!Magnificat, BWV 243
Magnificat anima mea Dominum.
La meva ànima lloa el Senyor.
Et exsultavit spiritus meus in Deo salutari meo.
I el meu esperit s’alegra en Déu mon salvador.
Quia respexit humilitatem ancillae suae,
Ecce enim ex hoc beatam me dicentPerquè s’ha fixat en la humilitat de la seva serva:
i des d’ara m’anomenaran beneïdaOmnes generationes.
Totes les generacions.
Quia fecit mihi magna qui potens est,
et sanctum nomen eius.Perquè el qui és Poderós ha fet grans coses per mi,
i el seu nom és sant.Et misericordia eius a progenie in progenies timentibus eum.
I la seva misericòrdia passa de generació en generació als qui el temen.
Fecit potentiam in bracchio suo,
dispersit superbos mente cordis sui.Ha mostrat la força del seu braç,
ha escampat els de cor soberg.Deposuit potentes de sede
et exaltavit humiles.Ha foragitat del seu tron els poderosos
i ha exalçat els humils.Esurientes implevit bonis
et divites dimisit inanes.Els famolencs ha fet vessar de béns
i els rics els envia al buit.Suscepit Israel puerum suum
recordatus misericordiae suae.Ha auxiliat Israel, el seu serf,
en memòria de la seva misericòrdia.Sicut locutus est ad Patres nostros,
Abraham et semini eius in saecula.Com ho va prometre als nostres pares,
a Abraham i la seva descendència, pels segles.Gloria Patri, gloria Filiºo, gloria et Spiritui Sancto.
Sicut erat in principio et nunc et sempre
et in saecula saeculorum.Glòria al Pare, al Fill i a l’Esperit Sant
Com era al principi, i ara i sempre;
i pels segles dels segles.Amen.
Amén.
Formacions
Vespres d'Arnadí, orquestra barroca
Violins I
Farran Sylvan James
Maria Roca
Alba Roca
Ricart Renart
Ángela MoroViolins II
Adriana Alcaide
Elisabet Bataller
Kathleen Leidig
Cecilia ClaresVioles
Elizabeth Gex
Núria Pujolràs
Jordi ArmengolVioloncels
Oriol Aymat
Urko LarrañagaContrabaixos
Mario Lisarde
Xavier PuertasTraversos
Marina Durany
Marta RedondoOboès i oboès d'amor
Pere Saragossa
Ivan AlcazoFagot
Carles VallèsTrompetes
Carlos Herruz
Gerard Serrano
Sergi MarquillasTimbales
Marc ClosOrgue
Marc DíazClavecí i direcció de Vespres
Dani EspasaCor de Cambra del Palau de la Música Catalana
Sopranos
Belén Barnaus
Anna Campmany
Natàlia Casasús
Míriam Garriga
Irene Mas
Anna Niebla
Anaïs Oliveras
Brenda Sara
Mireia TarragóAltos
Elisenda Arquimbau
Tànit Bono
Assumpta Cumí
Eulàlia Fantova
Toni Gubau
Mariona Llobera
Magda Pujol
Cristina TenaTenors
Aniol Botines
Josep Camós
Ferran Mitjans
Carles Prat
Matthew ThompsonBaixos
Pablo Acosta
Esteve Gascon
Daniel Morales
David Pastor
Nèstor Pindado
German de la RivaTambé et pot interessar...
Palau Bach Lovers
Passió segons sant Mateu de Bach
—Centenari de l'estrena amb l'Orfeó CatalàJulian Prégardien, Evangelista
Josep-Ramon Olivé, Jesús
Marta Mathéu, soprano
Carlo Vistoli, contratenor
Ilker Arcayürek, tenor
Andreas Wolff, baix
Juan de la Rubia, orgue
Joan Seguí, orgue
Orfeó Català
Cor Infantil de l’Orfeó Català
Solistes de l’Orquestra Filharmònica de Berlín
Orquestra Simfònica Camera Musicae
Simon Halsey, directorDissabte, 27.02.21 – 19 h
Diumenge, 28.02.21 – 11h
Sala de ConcertsPreus: de 20 a 48 €
Dipòsit legal: B 17653-2020