Seong-Jin Cho
—Liszt, Beethoven, Bartók i BrahmsPalau Piano
Dimarts, 22 d'abril de 2025 – 20 h
Sala de Concerts
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
Seong-Jin Cho, piano
I part
Franz Liszt (1811-1886)
Les jeux d’eaux à la Villa d’Este, d’Années de Pèlerinage III, S. 163/4
(1770-1827)
Sonata per a piano núm. 15, en Re major, op. 28, “Pastoral”1. Allegro
2. Andante
3. Scherzo. Allegro vivace - Trio
4. Rondo. Allegro ma non troppoBéla Bartók (1881-1945)
Out of doors, Sz. 811. With drums and pipes. Pesante
2. Barcarolla. Andante
3. Musettes. Moderato
4. The night’s music. Lento
5. The chase. Presto
(1833-1897)
Sonata per a piano núm. 3, en Fa menor, op. 51. Allegro maestoso
2. Andante espressivo
3. Scherzo. Allegro energico - Trio
4. Intermezzo. Andante molto
5. Finale. Allegro moderato ma rubatoDurada del concert:
Primera part, 50 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 37 minuts
La durada del concert és aproximada.
#pianoPoema
Remoreig
El dia escampa benagràcies
en regne d’ànima i cançó
bruit sense alè,
parla callada
que ens frega amb veus
que no entenem,
que ens toca amb dits
de llum antiga,
que llisca i s’alça i parla i crida.I broda el cel quan diu l’etern.
Del llibre L’espai profund.
Barcelona: Edicions Proa, 2020.Comentari
Pocs compositors van explotar com Franz Liszt el poder evocador de la música: llenguatge sense paraules, investit d’una capacitat quasi mística per comunicar i encomanar la sensació d’una realitat segona, sentida inclús com més verdadera que l’original. La peça per a piano eloqüentment titulada Les jeux d’eaux à la Villa d’Este, composta per Liszt el 1882, després d’una estada a Itàlia, procedeix del tercer volum dels seus Anys de Pelegrinatge. El viatge, per la llunyania de l’àmbit familiar, s’entén com a ocasió propícia per a un retrobament més genuí amb un mateix, esdevé font d’autoconeixement. La partitura d’aquesta composició centellejant, pròdiga en efectes de mirall i que anticipa les contribucions de Debussy o Ravel, la presenta Liszt amb una citació de l’Evangeli de Joan: “però l’aigua que jo li donaré es convertirà dintre d’ell en una font d’on brollarà vida”.
Pot ser temptador seguir el rastre dels inspirats apel·latius que acompanyen algunes obres especialment populars del repertori, però en aquest cas la denominació de “Pastoral” es presta a l’equívoc, en no ser –com tantes vegades, de fet– responsabilitat del seu creador, Ludwig van Beethoven. Acabada el 1801, set anys abans que la popular i –aquesta sí– programàtica simfonia, la Sonata per a piano núm. 15, en Re major és una obra de confecció clàssica en la disposició dels moviments, en la qual predomina una atmosfera assossegada. L’autoexigència del geni de Bonn –qui sap si augmentada per l’excepcionalitat de la immediatament precedent, la Clar de Lluna– el va portar a confessar-hi al seu amic Wenzel Krumpholz certa desafecció. Amb tot, la Sonata evidencia un enginy inqüestionable, per exemple en l’evolució –progressivament intensa– dels materials al moviment d’obertura.
Tot i que Béla Bartók no acostumava a interpretar-lo íntegrament, A l’aire lliure és un cicle de cinc peces reunides sota un títol que incideix en l’experiència de la natura. L’espontaneïtat característica de la seva producció per a piano, que ja abans de la data de composició de l’obra (1926) s’havia alimentat del folklore hongarès, resplendeix en cadascuna de les peces. Una expressivitat cisellada per ritmes imprevisibles i sonoritats eventualment eixordadores conviu de forma inexplicable amb una mena de contemplació indiferenciada de la vida, tot suggerint una aproximació al fet musical que oscil·la entre la màxima concreció i l’explicitació de l’absència d’un sentit prefigurat.
Abans d’assolir aquesta reforma compositiva amb el canvi de segle –en el context d’un viratge en la sensibilitat–, Johannes Brahms va explorar a fons la via de l’afectivitat romàntica. Amb només vint anys, el seu majestuós opus 5 traspua ambició –indissimulada des de l’“Allegro maestoso”, primer dels cinc moviments i obrint el pas a una proposta que apunta a un generós desplegament de recursos sonors. L’atreviment es fa palmari també en la citació de la Cinquena Simfonia de Beethoven. De fet, el motiu de “destí” reapareixerà en altres moments de la peça, així als posteriors “Scherzo” i “Intermezzo”.
La vehemència dels atacs inicials contrasta amb el moviment lent, que a la partitura Brahms va acompanyar d’un poema d’Otto Inkermann, com per escenificar el vincle de dos cors, units pel batec inspirat per la lluna. Culminarà la sonata un “Finale” que integra les tensions i sembla oferir una síntesi superior: la infreqüent indicació allegro moderato ma rubato emfatitza la improbable contenció d’una personalitat –la de Brahms– que amenaça de transgredir els costums, tot reivindicant-se insubornable en la seva llibertat. El lema Frei aber einsam (Lliure però solitari) compartit amb el seu estimat Joseph Joachim, per a qui compondria el Concert per a violí, es trasllada secretament a la seqüència de les tonalitats F-A-E, inequívoc i orgullós tret d’autoafirmació romàntica.
, doctor en humanitats
Biografia
Biografia
Seong-Jin Cho, piano
Seong-Jin Cho ha esdevingut un dels principals pianistes de la seva generació i un dels artistes més distintius de l’escena musical actual arreu del món. Amb una musicalitat innata i un art consumat, el seu joc reflexiu i poètic, virtuós i acolorit, pot combinar l’estil amb la puresa i està impulsat per un impressionant sentit de l’equilibri natural. És lloat unànimement arreu per la seva màgia expressiva i uns coneixements il·luminats.
Va assolir notorietat l’any 2015 en guanyar el primer premi del Concurs Internacional Chopin de Varsòvia i la seva carrera ha crescut ràpidament des de llavors. Al principi del 2016 va signar un contracte en exclusiva amb Deutsche Grammophon i el 2023 va ser guardonat amb el prestigiós Premi Samsung Ho-Am de les arts com a reconeixement a unes contribucions excepcionals al món de la música clàssica.
Artista molt sol·licitat, Cho treballa amb les orquestres més prestigioses del món, com ara Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Concertgebouworkest i Boston Symphony Orchestra. Entre els directors amb els quals col·labora habitualment hi ha Myung-Whun Chung, Gustavo Dudamel, Andris Nelsons, Yannick Nézet-Séguin, Gianandrea Noseda, Sir Antonio Pappano, Sir Simon Rattle, Santtu-Matias Rouvali, Esa-Pekka Salonen o Lahav Shani.
La temporada 2024-25, Seong-Jin Cho és artista resident de la Philharmonie de Berlín, gràcies a la qual treballa amb l’orquestra en múltiples projectes al llarg de la temporada, com ara actuacions de concerts, col·laboracions de música de cambra, de gira a l’Osterfestspiele Baden-Baden i en recitals. Ha actuat de nou amb gran èxit als BBC Proms de Londres, amb la Philhadelphia Orchestra en la inauguració de la seva temporada dirigit per Yannick Nézet-Séguin, amb la New York Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra i Santtu-Matias Rouvali, i Cleveland Orchestra i Franz Welser-Möst. Cho té diverses gires internacionals, incloent-hi una nova col·laboració amb la Wiener Philharmoniker i Andris Nelsons, a Corea, i amb la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i Sir Simon Rattle en gira per Corea, el Japó i Taiwan, després de la interpretació del Concert núm. 2 per a piano de Brahms a Múnic.
També et pot interessar...
Palau Piano
Dilluns, 19.05.25 – 20 h
Sala de ConcertsXostakóvitx, Bach, Haydn i Alkan
Schaghajegh Nosrati, piano
D. Xostakóvitx: Preludi i fuga en Si menor, op. 86 núm. 6
J. S. Bach: Obertura en estil francès, BWV 831
J. Haydn: Sonata en Mi bemoll major, Hob. XVI:52
C. V. Alkan: Simfonia per a piano solPreus: 18 i 25 €
Col·laboradors
Armand Basi – Ascensors Jordà – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Caixa Enginyers – Calaf Grup – CECOT – Colonial – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – M. Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – María José Lavin Guitart – Mª. del Carmen Pous Guardia – Daniela Turco – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Josep Colomer Viure – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Casimiro Gracia Abian – Jordi Gual i Solé – Ramón Poch Segura – Juan Eusebio Pujol Chimeno – Juan Manuel Soler Pujol – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Jordi Capdevila i Pons – David Carrasco Chiva – Oriol Coll – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Irene Hidalgo de Vizcarrondo – Pepita Izquierdo Giralt – Joan Oller i Cuartero – Rafael Pous Andrés – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Carla Sanfeliu – Josep Ll. Sanfeliu – Marc Sanfeliu – Elina Selin – Jordi Simó Sanahuja – M. Dolors Sobrequés i Callicó – Salvador Viñas Amat –
Seong-Jin Cho
—Liszt, Beethoven, Bartók i BrahmsPalau Piano
Dimarts, 22 d'abril de 2025 – 20 h
Sala de Concerts
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
Seong-Jin Cho, piano
I part
Franz Liszt (1811-1886)
Les jeux d’eaux à la Villa d’Este, d’Années de Pèlerinage III, S. 163/4
(1770-1827)
Sonata per a piano núm. 15, en Re major, op. 28, “Pastoral”1. Allegro
2. Andante
3. Scherzo. Allegro vivace - Trio
4. Rondo. Allegro ma non troppoBéla Bartók (1881-1945)
Out of doors, Sz. 811. With drums and pipes. Pesante
2. Barcarolla. Andante
3. Musettes. Moderato
4. The night’s music. Lento
5. The chase. Presto
(1833-1897)
Sonata per a piano núm. 3, en Fa menor, op. 51. Allegro maestoso
2. Andante espressivo
3. Scherzo. Allegro energico - Trio
4. Intermezzo. Andante molto
5. Finale. Allegro moderato ma rubatoDurada del concert:
Primera part, 50 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 37 minuts
La durada del concert és aproximada.
#pianoPoema
Remoreig
El dia escampa benagràcies
en regne d’ànima i cançó
bruit sense alè,
parla callada
que ens frega amb veus
que no entenem,
que ens toca amb dits
de llum antiga,
que llisca i s’alça i parla i crida.I broda el cel quan diu l’etern.
Del llibre L’espai profund.
Barcelona: Edicions Proa, 2020.Comentari
Pocs compositors van explotar com Franz Liszt el poder evocador de la música: llenguatge sense paraules, investit d’una capacitat quasi mística per comunicar i encomanar la sensació d’una realitat segona, sentida inclús com més verdadera que l’original. La peça per a piano eloqüentment titulada Les jeux d’eaux à la Villa d’Este, composta per Liszt el 1882, després d’una estada a Itàlia, procedeix del tercer volum dels seus Anys de Pelegrinatge. El viatge, per la llunyania de l’àmbit familiar, s’entén com a ocasió propícia per a un retrobament més genuí amb un mateix, esdevé font d’autoconeixement. La partitura d’aquesta composició centellejant, pròdiga en efectes de mirall i que anticipa les contribucions de Debussy o Ravel, la presenta Liszt amb una citació de l’Evangeli de Joan: “però l’aigua que jo li donaré es convertirà dintre d’ell en una font d’on brollarà vida”.
Pot ser temptador seguir el rastre dels inspirats apel·latius que acompanyen algunes obres especialment populars del repertori, però en aquest cas la denominació de “Pastoral” es presta a l’equívoc, en no ser –com tantes vegades, de fet– responsabilitat del seu creador, Ludwig van Beethoven. Acabada el 1801, set anys abans que la popular i –aquesta sí– programàtica simfonia, la Sonata per a piano núm. 15, en Re major és una obra de confecció clàssica en la disposició dels moviments, en la qual predomina una atmosfera assossegada. L’autoexigència del geni de Bonn –qui sap si augmentada per l’excepcionalitat de la immediatament precedent, la Clar de Lluna– el va portar a confessar-hi al seu amic Wenzel Krumpholz certa desafecció. Amb tot, la Sonata evidencia un enginy inqüestionable, per exemple en l’evolució –progressivament intensa– dels materials al moviment d’obertura.
Tot i que Béla Bartók no acostumava a interpretar-lo íntegrament, A l’aire lliure és un cicle de cinc peces reunides sota un títol que incideix en l’experiència de la natura. L’espontaneïtat característica de la seva producció per a piano, que ja abans de la data de composició de l’obra (1926) s’havia alimentat del folklore hongarès, resplendeix en cadascuna de les peces. Una expressivitat cisellada per ritmes imprevisibles i sonoritats eventualment eixordadores conviu de forma inexplicable amb una mena de contemplació indiferenciada de la vida, tot suggerint una aproximació al fet musical que oscil·la entre la màxima concreció i l’explicitació de l’absència d’un sentit prefigurat.
Abans d’assolir aquesta reforma compositiva amb el canvi de segle –en el context d’un viratge en la sensibilitat–, Johannes Brahms va explorar a fons la via de l’afectivitat romàntica. Amb només vint anys, el seu majestuós opus 5 traspua ambició –indissimulada des de l’“Allegro maestoso”, primer dels cinc moviments i obrint el pas a una proposta que apunta a un generós desplegament de recursos sonors. L’atreviment es fa palmari també en la citació de la Cinquena Simfonia de Beethoven. De fet, el motiu de “destí” reapareixerà en altres moments de la peça, així als posteriors “Scherzo” i “Intermezzo”.
La vehemència dels atacs inicials contrasta amb el moviment lent, que a la partitura Brahms va acompanyar d’un poema d’Otto Inkermann, com per escenificar el vincle de dos cors, units pel batec inspirat per la lluna. Culminarà la sonata un “Finale” que integra les tensions i sembla oferir una síntesi superior: la infreqüent indicació allegro moderato ma rubato emfatitza la improbable contenció d’una personalitat –la de Brahms– que amenaça de transgredir els costums, tot reivindicant-se insubornable en la seva llibertat. El lema Frei aber einsam (Lliure però solitari) compartit amb el seu estimat Joseph Joachim, per a qui compondria el Concert per a violí, es trasllada secretament a la seqüència de les tonalitats F-A-E, inequívoc i orgullós tret d’autoafirmació romàntica.
, doctor en humanitats
Biografia
Seong-Jin Cho, piano
Seong-Jin Cho ha esdevingut un dels principals pianistes de la seva generació i un dels artistes més distintius de l’escena musical actual arreu del món. Amb una musicalitat innata i un art consumat, el seu joc reflexiu i poètic, virtuós i acolorit, pot combinar l’estil amb la puresa i està impulsat per un impressionant sentit de l’equilibri natural. És lloat unànimement arreu per la seva màgia expressiva i uns coneixements il·luminats.
Va assolir notorietat l’any 2015 en guanyar el primer premi del Concurs Internacional Chopin de Varsòvia i la seva carrera ha crescut ràpidament des de llavors. Al principi del 2016 va signar un contracte en exclusiva amb Deutsche Grammophon i el 2023 va ser guardonat amb el prestigiós Premi Samsung Ho-Am de les arts com a reconeixement a unes contribucions excepcionals al món de la música clàssica.
Artista molt sol·licitat, Cho treballa amb les orquestres més prestigioses del món, com ara Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Concertgebouworkest i Boston Symphony Orchestra. Entre els directors amb els quals col·labora habitualment hi ha Myung-Whun Chung, Gustavo Dudamel, Andris Nelsons, Yannick Nézet-Séguin, Gianandrea Noseda, Sir Antonio Pappano, Sir Simon Rattle, Santtu-Matias Rouvali, Esa-Pekka Salonen o Lahav Shani.
La temporada 2024-25, Seong-Jin Cho és artista resident de la Philharmonie de Berlín, gràcies a la qual treballa amb l’orquestra en múltiples projectes al llarg de la temporada, com ara actuacions de concerts, col·laboracions de música de cambra, de gira a l’Osterfestspiele Baden-Baden i en recitals. Ha actuat de nou amb gran èxit als BBC Proms de Londres, amb la Philhadelphia Orchestra en la inauguració de la seva temporada dirigit per Yannick Nézet-Séguin, amb la New York Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra i Santtu-Matias Rouvali, i Cleveland Orchestra i Franz Welser-Möst. Cho té diverses gires internacionals, incloent-hi una nova col·laboració amb la Wiener Philharmoniker i Andris Nelsons, a Corea, i amb la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i Sir Simon Rattle en gira per Corea, el Japó i Taiwan, després de la interpretació del Concert núm. 2 per a piano de Brahms a Múnic.
També et pot interessar...
Palau Piano
Dilluns, 19.05.25 – 20 h
Sala de ConcertsXostakóvitx, Bach, Haydn i Alkan
Schaghajegh Nosrati, piano
D. Xostakóvitx: Preludi i fuga en Si menor, op. 86 núm. 6
J. S. Bach: Obertura en estil francès, BWV 831
J. Haydn: Sonata en Mi bemoll major, Hob. XVI:52
C. V. Alkan: Simfonia per a piano solPreus: 18 i 25 €
Col·laboradors
Armand Basi – Ascensors Jordà – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Caixa Enginyers – Calaf Grup – CECOT – Colonial – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – M. Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – María José Lavin Guitart – Mª. del Carmen Pous Guardia – Daniela Turco – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Josep Colomer Viure – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Casimiro Gracia Abian – Jordi Gual i Solé – Ramón Poch Segura – Juan Eusebio Pujol Chimeno – Juan Manuel Soler Pujol – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Jordi Capdevila i Pons – David Carrasco Chiva – Oriol Coll – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Irene Hidalgo de Vizcarrondo – Pepita Izquierdo Giralt – Joan Oller i Cuartero – Rafael Pous Andrés – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Carla Sanfeliu – Josep Ll. Sanfeliu – Marc Sanfeliu – Elina Selin – Jordi Simó Sanahuja – M. Dolors Sobrequés i Callicó – Salvador Viñas Amat –