Camerata Penedès & Bitlloch
—García-Tomàs i BeethovenTardes al Palau
Dijous, 10 d'abril de 2025 – 19 h
Sala de Concerts
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
Camerata Penedès
Sara Bitlloch, concertino i directoraClaudio Monteverdi (1567-1643)
Ah dolente partita, SV75Raquel García-Tomás (1984)
[…] e sento nel partire un vivace morire […] (obra d’encàrrec de la Camerata Penedès, estrena absoluta)Claudio Monteverdi
Ah dolente partita, SV75Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Simfonia núm. 5, en Do menor, op. 67I. Allegro con brio
II. Andante con moto
III. Scherzo: Allegro
IV. AllegroAquest concert té una durada de 70 minuts, sense pausa.
La durada del concert és aproximada.#simfònica #estrenes
Després del concert s'oferirà un breu espai de diàleg amb els músics, opcional per a aquelles persones del públic que hi vulguin participar.
Poema
Mollera i núvol (fragment)
N’eren deu mil, els trabucaires.
I l’univers un tro.
Blancafort i Toldrà toquen l’última sardana.
Miró, entre ocells i barretines, aviva els horts solars.Qui és el Desvetllat? No siguis estantís.
Obre’t al llamp, al vent i a la ferida.“Goiteu ací, ermitana”,
diu el pastor, el de la Caterina.I Sales assevera, des de Macorís:
“L’Arreu, l’Enlloc o el Qui-Sap-On
no em són més estrangers que el Temps i que la Vida”.Lluís Calvo
Del llibre Estiula.
Barcelona: LaBreu Edicions, 2011.Comentari
La gran música i la creació més actual s’uneixen en aquest concert que commemora el cinquè aniversari d’una formació jove i apassionada, en la qual l’estima pel gran repertori discorre en paral·lel al seu interès pels autors contemporanis. Un ideari que es plasma perfectament en aquest programa que arrenca –com calia esperar– amb la Cinquena més famosa de la història, la Simfonia núm. 5, en Do menor, op. 67 de Ludwig van Beethoven. Una obra que, més enllà del tòpic que, suposadament, simbolitzen els seus cèlebres compassos inicials –el destí que crida a la porta d’un músic assetjat per la sordesa–, esdevé una partitura d’una magnitud musical extraordinària, i escoltar-la, un plaer sempre nou i inesgotable.
La composició arrencà cap al 1804 i fou conclosa quatre anys més tard, en paral·lel a la Sisena Simfonia, amb la qual s’estrenà simultàniament durant una llarguíssima sessió musical que tingué lloc a Viena el 22 de desembre de 1808, sota la batuta del mateix autor. Concebuda en quatre moviments, destaca per la cohesió organitzativa i expressiva. Les quatre notes inicials donen unitat i coherència al conjunt de la partitura, que arrenca amb un primer moviment en forma sonata, recorregut de principi a fi pel tema principal; continua amb un “Andante” de caràcter més líric i amb un “Scherzo”, que torna al to dramàtic i fosc del principi, per desembocar en un finale d’explosiva i brillant contundència.
L’obra que l’acompanya ha estat encarregada especialment per a l’ocasió a Raquel García-Tomás (Barcelona, 1984), compositora convidada de la present temporada del Palau de la Música Catalana. Titulada […] e sento nel partire un vivace morire […], s’inspira en el madrigal Ah, dolente partita (1603) del Quart Llibre de Madrigals de Claudio Monteverdi. No és, aquesta, la primera aproximació de l’autora a la figura del compositor italià. Ja el 2015 García-Tomás havia escrit un trio de corda a partir d’un altre madrigal del mateix llibre, Sfogava con le stelle, el qual posteriorment es va transformar en quartet, tot marcant l’inici d’un camí de recerca creativa que l’artista encara no ha deixat de transitar.
En l’obra que ens presenta avui, l’autora estableix un diàleg fluid amb la música que la inspira, en el qual floreixen, de manera orgànica, mai aïllada, algunes cèl·lules del material original. Així mateix, treballa la idea de tensió-distensió, que precisament començava a desenvolupar-se en aquell període de transició del Renaixement al Barroc, quan s’estaven establint les bases de la polifonia i de l’harmonia funcional, extrapolant-la cap a un llenguatge més ampli, on els sons harmònics i els no harmònics (soroll) conviuen en una realitat fluctuant. Una àmplia exploració del concepte loop i l’èmfasi en la mal·leabilitat tímbrica dels instruments de corda defineixen també aquesta nova creació d’una de les veus més estimulants i amb més projecció internacional del panorama català actual.
Ana María Dávila, periodista musical
Biografies
Biografies
Camerata Penedès
És una orquestra professional i estable, amb una identitat pròpia que combina passió, qualitat excepcional i una visió artística innovadora. Amb residència artística a l’Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès, és l’orquestra de referència del territori, amb una forta projecció que l’ha portat a concerts arreu de Catalunya i a gires per les principals ciutats del país.
Integrada majoritàriament per músics joves formats en alguns dels conservatoris més prestigiosos d’Europa (Salzburg, Colònia, Düsseldorf, Friburg o Basilea), són alhora intèrprets amb una sòlida trajectòria professional. Els seus membres col·laboren regularment amb orquestres de prestigi, com l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Orquestra del Gran Teatre del Liceu, Orquestra del Palau de les Arts, Orquestra de Cadaqués i Le Concert des Nations, dirigida per Jordi Savall, entre d’altres.
Amb una direcció artística de renom europeu, flexible i dinàmica, Camerata Penedès aposta per la col·laboració entre els seus membres i la connexió directa amb el públic. El seu repertori combina les grans obres de cambra amb la música de creadores i compositors contemporanis. Els darrers anys l’orquestra ha estrenat obres de la seva compositora resident, Raquel García-Tomás, així com de Javi Martínez Campos i Jordi Domènech, i ha recuperat peces de les compositores Grazyna Bacewicz i L. Holmes.
Fidel al seu compromís amb el territori i la societat, impulsa projectes pedagògics i col·laboracions amb escoles de música, col·lectius vulnerables i iniciatives socials. Ha compartit escenari amb el Tempus Trio, Bambú Ensemble o Cor de Noies de l’Orfeó Català. Enguany destaquen les actuacions amb artistes de prestigi, com la trombonista i cantant Rita Payés i la violinista Vera Martínez Mehner, membre del Quartet Casals. A més, ha treballat amb solistes i directors reconeguts, com Lorenza Borrani, Anna Puig, Sara Bitlloch, Elena Rey, Marta Cardona, Pablo Barragán, Lorenzo Coppola i Cristina Esclapez, entre d’altres.
Amb la versatilitat de poder presentar-se tant en format de cambra com simfònic, Camerata Penedès adapta cada programa a les necessitats artístiques del projecte, consolidada com una formació referent de l’escena musical del país.
L’orquestra rep el suport de l’Ajuntament de Vilafranca, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Industrias Culturales (Ministerio de Cultura) i Diputació de Barcelona (DIBA).
Biografies
Sara Bitlloch, concertino i directora
Ha consagrat la seva carrera, sobretot els darrers anys, a la música de cambra. Es formà amb Clothilde Munch a l’Association Musicale Vivaldi de Grenoble, amb Christian Rouquié al Conservatori de Perpinyà i amb Peter Norris, When Zhou Li i Mauricio Fuks a la Yehudi Menuhin School de Londres. També amplià estudis amb Alberto Lysy a la Menuhin Academy de Suïssa i amb Rafael Druian al Curtis Institute de Filadèlfia.
La carrera de la violinista francocatalana va rebre un fort impuls en guanyar els concursos Melbourne International Chamber Music Competition el 1999 (com a membre fundadora del Mediterráneo Piano Trio), Szigeti Competition de Budapest i Renata Molinari Competition de Suïssa, moment en què es convertí en un autèntic referent d’aquest format.
Des de llavors ha actuat al Weill Hall del Carnegie Hall, Louvre Series de París i Kennedy Center de Washington, així com en multitud de països europeus i festivals de cambra: Ernen (Suïssa), Kuhmo (Finlàndia), Ravinia (Chicago), Caramoor i Music from Salem (Nova York), Moulin d’Andé (París), Prussia Cove (Cornwall) i Horten (Noruega). Va ser durant dos anys primer violí del Quartet Castagneri de París, i posteriorment, el 2003, s’uní al reconegut Elias Quartet.
Sara Bitlloch és professora al Conservatori Superior de Liceu i fa classes a l’European Chamber Music Association (ECMA). Com a solista, ha actuat amb la Royal Philharmonic Orchestra, Orquestra Simfònica de la Ràdio de Budapest i la Camerata Lysy. Ha tocat al costat de Yehudi Menuhin, Leon Fleischer, Miriam Fried, Alberto Lysy, Steven Isserlis, Ivry Gitlis, Christoph Richter, Jean-Jacques Kantorow, Vladimir Mendelssohn o Martin Lovett.
Formació
Violins:
Sara Bitlloch
Ariadna Rodríguez
Gil Sisquella
Biel Graells
Andrea García
Ernest Martinez
Esther Agustí
Dixon Scola
David Garcia
Marina Arrufat
Laia Azcona
Abel AntónVioles:
Nina Sunyer
Gemma Pujol
Isabel Aragonés
Joana Nunes
Bernat SantacanaVioloncels:
Dani Claret
Irma Bau
Nico Cobo
Andrea ChmelikContrabaixos:
Francisco Mestre
Joana GonzálezFlautes:
Laura Pou
Anna PujolOboès:
David Perpiñan
Carla AguilarClarinet:
Germán Guillen
Joan RocaFagot:
Guillermo Salcedo
Clara CanimasContrafagot:
Albert MuñozTrompes:
Sergi Chofre
Jofre BaigetTrompeta:
Natàlia Gómez
Jaume PratTrombó:
Blai Faus
Francina Mercadal
Pol FernándezTimbales:
Josep CarreresTambé et pot interessar...
Palau Fronteres
Dimecres, 07.05.25 – 19.30 h
Petit PalauO Vos Omnes (Xavier Pastrana, director)
Cosmos Quartet:
Helena Satué, violí
Bernat Prat, violí
Lara Fernández, viola
Oriol Prat, violoncel
Lídia Vinyes-Curtis, mezzosoprano
Noelia Rodiles, pianoJ. S. Bach: “Allemande” de la Suite francesa núm. 2, BWV 813
R. García-Tomás: My old gramophone #2
C. Monteverdi: Sfogava con le stelle, del Quart Llibre de Madrigals
R. García-Tomás: [...] così mostraste a lei i vivi ardori miei [...]
J. S. Bach: Invenció a tres veus, núm. 11, en Sol menor, BWV 797
R. García-Tomás: Suite of myself (versió de cambra)Preu: 15 €
Camerata Penedès & Bitlloch
—García-Tomàs i BeethovenTardes al Palau
Dijous, 10 d'abril de 2025 – 19 h
Sala de Concerts
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
Camerata Penedès
Sara Bitlloch, concertino i directoraClaudio Monteverdi (1567-1643)
Ah dolente partita, SV75Raquel García-Tomás (1984)
[…] e sento nel partire un vivace morire […] (obra d’encàrrec de la Camerata Penedès, estrena absoluta)Claudio Monteverdi
Ah dolente partita, SV75Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Simfonia núm. 5, en Do menor, op. 67I. Allegro con brio
II. Andante con moto
III. Scherzo: Allegro
IV. AllegroAquest concert té una durada de 70 minuts, sense pausa.
La durada del concert és aproximada.#simfònica #estrenes
Després del concert s'oferirà un breu espai de diàleg amb els músics, opcional per a aquelles persones del públic que hi vulguin participar.
Poema
Mollera i núvol (fragment)
N’eren deu mil, els trabucaires.
I l’univers un tro.
Blancafort i Toldrà toquen l’última sardana.
Miró, entre ocells i barretines, aviva els horts solars.Qui és el Desvetllat? No siguis estantís.
Obre’t al llamp, al vent i a la ferida.“Goiteu ací, ermitana”,
diu el pastor, el de la Caterina.I Sales assevera, des de Macorís:
“L’Arreu, l’Enlloc o el Qui-Sap-On
no em són més estrangers que el Temps i que la Vida”.Lluís Calvo
Del llibre Estiula.
Barcelona: LaBreu Edicions, 2011.Comentari
La gran música i la creació més actual s’uneixen en aquest concert que commemora el cinquè aniversari d’una formació jove i apassionada, en la qual l’estima pel gran repertori discorre en paral·lel al seu interès pels autors contemporanis. Un ideari que es plasma perfectament en aquest programa que arrenca –com calia esperar– amb la Cinquena més famosa de la història, la Simfonia núm. 5, en Do menor, op. 67 de Ludwig van Beethoven. Una obra que, més enllà del tòpic que, suposadament, simbolitzen els seus cèlebres compassos inicials –el destí que crida a la porta d’un músic assetjat per la sordesa–, esdevé una partitura d’una magnitud musical extraordinària, i escoltar-la, un plaer sempre nou i inesgotable.
La composició arrencà cap al 1804 i fou conclosa quatre anys més tard, en paral·lel a la Sisena Simfonia, amb la qual s’estrenà simultàniament durant una llarguíssima sessió musical que tingué lloc a Viena el 22 de desembre de 1808, sota la batuta del mateix autor. Concebuda en quatre moviments, destaca per la cohesió organitzativa i expressiva. Les quatre notes inicials donen unitat i coherència al conjunt de la partitura, que arrenca amb un primer moviment en forma sonata, recorregut de principi a fi pel tema principal; continua amb un “Andante” de caràcter més líric i amb un “Scherzo”, que torna al to dramàtic i fosc del principi, per desembocar en un finale d’explosiva i brillant contundència.
L’obra que l’acompanya ha estat encarregada especialment per a l’ocasió a Raquel García-Tomás (Barcelona, 1984), compositora convidada de la present temporada del Palau de la Música Catalana. Titulada […] e sento nel partire un vivace morire […], s’inspira en el madrigal Ah, dolente partita (1603) del Quart Llibre de Madrigals de Claudio Monteverdi. No és, aquesta, la primera aproximació de l’autora a la figura del compositor italià. Ja el 2015 García-Tomás havia escrit un trio de corda a partir d’un altre madrigal del mateix llibre, Sfogava con le stelle, el qual posteriorment es va transformar en quartet, tot marcant l’inici d’un camí de recerca creativa que l’artista encara no ha deixat de transitar.
En l’obra que ens presenta avui, l’autora estableix un diàleg fluid amb la música que la inspira, en el qual floreixen, de manera orgànica, mai aïllada, algunes cèl·lules del material original. Així mateix, treballa la idea de tensió-distensió, que precisament començava a desenvolupar-se en aquell període de transició del Renaixement al Barroc, quan s’estaven establint les bases de la polifonia i de l’harmonia funcional, extrapolant-la cap a un llenguatge més ampli, on els sons harmònics i els no harmònics (soroll) conviuen en una realitat fluctuant. Una àmplia exploració del concepte loop i l’èmfasi en la mal·leabilitat tímbrica dels instruments de corda defineixen també aquesta nova creació d’una de les veus més estimulants i amb més projecció internacional del panorama català actual.
Ana María Dávila, periodista musical
Biografies
Camerata Penedès
És una orquestra professional i estable, amb una identitat pròpia que combina passió, qualitat excepcional i una visió artística innovadora. Amb residència artística a l’Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès, és l’orquestra de referència del territori, amb una forta projecció que l’ha portat a concerts arreu de Catalunya i a gires per les principals ciutats del país.
Integrada majoritàriament per músics joves formats en alguns dels conservatoris més prestigiosos d’Europa (Salzburg, Colònia, Düsseldorf, Friburg o Basilea), són alhora intèrprets amb una sòlida trajectòria professional. Els seus membres col·laboren regularment amb orquestres de prestigi, com l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Orquestra del Gran Teatre del Liceu, Orquestra del Palau de les Arts, Orquestra de Cadaqués i Le Concert des Nations, dirigida per Jordi Savall, entre d’altres.
Amb una direcció artística de renom europeu, flexible i dinàmica, Camerata Penedès aposta per la col·laboració entre els seus membres i la connexió directa amb el públic. El seu repertori combina les grans obres de cambra amb la música de creadores i compositors contemporanis. Els darrers anys l’orquestra ha estrenat obres de la seva compositora resident, Raquel García-Tomás, així com de Javi Martínez Campos i Jordi Domènech, i ha recuperat peces de les compositores Grazyna Bacewicz i L. Holmes.
Fidel al seu compromís amb el territori i la societat, impulsa projectes pedagògics i col·laboracions amb escoles de música, col·lectius vulnerables i iniciatives socials. Ha compartit escenari amb el Tempus Trio, Bambú Ensemble o Cor de Noies de l’Orfeó Català. Enguany destaquen les actuacions amb artistes de prestigi, com la trombonista i cantant Rita Payés i la violinista Vera Martínez Mehner, membre del Quartet Casals. A més, ha treballat amb solistes i directors reconeguts, com Lorenza Borrani, Anna Puig, Sara Bitlloch, Elena Rey, Marta Cardona, Pablo Barragán, Lorenzo Coppola i Cristina Esclapez, entre d’altres.
Amb la versatilitat de poder presentar-se tant en format de cambra com simfònic, Camerata Penedès adapta cada programa a les necessitats artístiques del projecte, consolidada com una formació referent de l’escena musical del país.
L’orquestra rep el suport de l’Ajuntament de Vilafranca, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Industrias Culturales (Ministerio de Cultura) i Diputació de Barcelona (DIBA).
Sara Bitlloch, concertino i directora
Ha consagrat la seva carrera, sobretot els darrers anys, a la música de cambra. Es formà amb Clothilde Munch a l’Association Musicale Vivaldi de Grenoble, amb Christian Rouquié al Conservatori de Perpinyà i amb Peter Norris, When Zhou Li i Mauricio Fuks a la Yehudi Menuhin School de Londres. També amplià estudis amb Alberto Lysy a la Menuhin Academy de Suïssa i amb Rafael Druian al Curtis Institute de Filadèlfia.
La carrera de la violinista francocatalana va rebre un fort impuls en guanyar els concursos Melbourne International Chamber Music Competition el 1999 (com a membre fundadora del Mediterráneo Piano Trio), Szigeti Competition de Budapest i Renata Molinari Competition de Suïssa, moment en què es convertí en un autèntic referent d’aquest format.
Des de llavors ha actuat al Weill Hall del Carnegie Hall, Louvre Series de París i Kennedy Center de Washington, així com en multitud de països europeus i festivals de cambra: Ernen (Suïssa), Kuhmo (Finlàndia), Ravinia (Chicago), Caramoor i Music from Salem (Nova York), Moulin d’Andé (París), Prussia Cove (Cornwall) i Horten (Noruega). Va ser durant dos anys primer violí del Quartet Castagneri de París, i posteriorment, el 2003, s’uní al reconegut Elias Quartet.
Sara Bitlloch és professora al Conservatori Superior de Liceu i fa classes a l’European Chamber Music Association (ECMA). Com a solista, ha actuat amb la Royal Philharmonic Orchestra, Orquestra Simfònica de la Ràdio de Budapest i la Camerata Lysy. Ha tocat al costat de Yehudi Menuhin, Leon Fleischer, Miriam Fried, Alberto Lysy, Steven Isserlis, Ivry Gitlis, Christoph Richter, Jean-Jacques Kantorow, Vladimir Mendelssohn o Martin Lovett.
Formació
Violins:
Sara Bitlloch
Ariadna Rodríguez
Gil Sisquella
Biel Graells
Andrea García
Ernest Martinez
Esther Agustí
Dixon Scola
David Garcia
Marina Arrufat
Laia Azcona
Abel AntónVioles:
Nina Sunyer
Gemma Pujol
Isabel Aragonés
Joana Nunes
Bernat SantacanaVioloncels:
Dani Claret
Irma Bau
Nico Cobo
Andrea ChmelikContrabaixos:
Francisco Mestre
Joana GonzálezFlautes:
Laura Pou
Anna PujolOboès:
David Perpiñan
Carla AguilarClarinet:
Germán Guillen
Joan RocaFagot:
Guillermo Salcedo
Clara CanimasContrafagot:
Albert MuñozTrompes:
Sergi Chofre
Jofre BaigetTrompeta:
Natàlia Gómez
Jaume PratTrombó:
Blai Faus
Francina Mercadal
Pol FernándezTimbales:
Josep CarreresTambé et pot interessar...
Palau Fronteres
Dimecres, 07.05.25 – 19.30 h
Petit PalauO Vos Omnes (Xavier Pastrana, director)
Cosmos Quartet:
Helena Satué, violí
Bernat Prat, violí
Lara Fernández, viola
Oriol Prat, violoncel
Lídia Vinyes-Curtis, mezzosoprano
Noelia Rodiles, pianoJ. S. Bach: “Allemande” de la Suite francesa núm. 2, BWV 813
R. García-Tomás: My old gramophone #2
C. Monteverdi: Sfogava con le stelle, del Quart Llibre de Madrigals
R. García-Tomás: [...] così mostraste a lei i vivi ardori miei [...]
J. S. Bach: Invenció a tres veus, núm. 11, en Sol menor, BWV 797
R. García-Tomás: Suite of myself (versió de cambra)Preu: 15 €
Col·laboradors
Armand Basi – Ascensors Jordà – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Caixa Enginyers – Calaf Grup – CECOT – Colonial – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – M. Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – María José Lavin Guitart – Mª. del Carmen Pous Guardia – Daniela Turco – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Josep Colomer Viure – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Casimiro Gracia Abian – Jordi Gual i Solé – Ramón Poch Segura – Juan Eusebio Pujol Chimeno – Juan Manuel Soler Pujol – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Jordi Capdevila i Pons – David Carrasco Chiva – Oriol Coll – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Irene Hidalgo de Vizcarrondo – Pepita Izquierdo Giralt – Joan Oller i Cuartero – Rafael Pous Andrés – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Carla Sanfeliu – Josep Ll. Sanfeliu – Marc Sanfeliu – Elina Selin – Jordi Simó Sanahuja – M. Dolors Sobrequés i Callicó – Salvador Viñas Amat –