• Juan de la Rubia & Marco Mezquida
    —Bach & forward

    Palau Fronteres

    Dimarts, 1 d'abril de 2025 – 20 h

    Sala de Concerts

  • Compromís amb el medi ambient:

    • Logo EMAS - ES-CAT-000323
    • Logo AENOR - ISO 14001
    • Logo Biosphere

    Amb la col·laboració de:

    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • Logo nou Inaem

    Membre de:

    • image/svg+xml
  • Programa

    Juan de la Rubia, teclats
    Marco Mezquida, teclats
    Alba G. Corral, artista visual


    Improvisacions sobre l’obra de Johann Sebastian Bach (1685-1750)

    Aquest concert té una durada de 60 minuts, sense pausa.
    La durada del concert és aproximada.
    #orgue #piano #nousformats

    Premi Alícia 2023 a la interdisciplina
    Concert disponible a palaudigital.cat

  • 20250307 Avançament P100 T2526 Desktop
  • Poema

    Davallament

    Des de l’altura vibra el pes dels dies
    com un llamp en la nit. Retornen veus
    i fulgors i promeses. Sols l’oblit
    vetlla el desgel, el pas sense fronteres.

    Si vaig enllà retorno al gran origen.

    Com un ocell que sempre vola en cercles,
    caldrà viure o partir. Que baixi el cel.

     

    Lluís Calvo
    Del llibre L’espai profund.
    Barcelona: Edicions Proa, 2020.

  • Comentari

    Lluny del que tradicionalment ens ha fet creure la historiografia musical, l’art de la improvisació ha tingut una importància cabdal en el desenvolupament dels llenguatges anomenats clàssics. Johann Sebastian Bach i Ludwig van Beethoven, dos dels compositors més importants del cànon clàssic, van ser abans de res grans mestres de la improvisació i bona part del seu llenguatge compositiu és deutor de les troballes que feren improvisant al teclat.

    Aquest vespre dos mestres de la improvisació compartiran l’escenari del Palau de la Música Catalana. Partint de substrats diferents, l’organista Juan de la Rubia i el pianista Marco Mezquida es troben per celebrar la vida i la música a través de l’obra de Johann Sebastian Bach. Les seves improvisacions a dos pianos i orgue disseccionaran preludis d’El clave ben temperat, motius de les Variacions Goldberg i fragments de concerts, corals, fantasies i àries del gran mestre. A les seves mans i peus, els elements de la música de Bach prendran nova vida i noves formes mitjançant un procés continu d’imaginació i creació. Tot i ser un acte del moment, la improvisació es construeix a partir del coneixement profund del material musical i del domini dels recursos amb els quals se’l fa créixer i mutar. D’aquesta manera, Mezquida i De la Rubia ens permetran escoltar com conviuen dos llenguatges allunyats per segles de música, però que comparteixen un amor incondicional cap a aquesta art. La seva audició profunda i una capacitat d’imaginar prodigiosa seran la brúixola que ens guiarà. 

    Alba G. Corral, artista visual convidada del Palau de la Música la temporada 2020-2021, completa el trio artístic de la vetllada. Corral projectarà sobre els elements de l’escenari –les columnes, el terra, l’orgue– estructures visuals inspirades en les textures, les formes i els colors de l’edifici. Les seves imatges dialogaran amb la música dins del mateix procés d’escolta i intercanvi d’idees establert pels músics. En alguns moments les imatges reforçaran allò que explica la música. Altres vegades seran els músics els qui es deixaran guiar per les imatges.

    Miquel Gené, musicòleg i crític musical

  • Biografies

    Juan de la Rubia, teclats

    Organista titular de la basílica de la Sagrada Família, és originari de la Vall d’Uixó (Castelló). Va iniciar la seva formació sota la tutela del seu pare i de Ricardo Pitarch. La seva educació artística es va desenvolupar en diverses capitals europees, sota la guia de mestres destacats, entre els quals Òscar Candendo, Wolfgang Seifen, Michel Bouvard i Montserrat Torrent. També va rebre ensenyances d’Olivier Latry i Ton Koopman. Els premis extraordinaris obtinguts en acabar els estudis i els primers premis en el Concurs Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya i El Primer Palau van influir significativament en l’inici de la seva carrera.

    La seva activa tasca com a solista li ha permès actuar en destacats escenaris de més de trenta països arreu del món, com el Palau de la Música Catalana, Auditorio Nacional de Música de Madrid, Konzerthaus de Berlín, Gewandhaus de Leipzig, Elbphilharmonie d’Hamburg, Auditorium de la Maison de Radio France de París, Teatre Mariïnski i Filharmònica de Sant Petersburg. També ha actuat a catedrals, com les de Colònia, Berlín, Westminster, Viena, Ginebra, Bogotà, Ciutat de Mèxic, Tunis o a l’església de Saint-Sulpice de París.

    De la Rubia ha exercit rols de solista i director amb l’Orquesta Nacional de España, Orquesta de RTVE, ORCAM, les orquestres simfòniques de Galícia, Bilbao, Principat d’Astúries, Castella i Lleó i Orquesta Filarmónica de Bogotà, entre altres formacions destacades. Ha col·laborat amb els directors Andrew Grams, François-Xavier Roth, Salvador Mas, Simon Rattle, Roberto González Monjas, Pablo González, Pascal Rophé i Thierry Fischer.

    En el camp de la interpretació històricament informada, ha treballat amb Les Siècles i ha dirigit la Freiburger Barockorchester, Orquesta Barroca de Tenerife i, recentment, ha impulsat la creació de la seva pròpia orquestra: l’Orquestra del Miracle, que va obtenir una acollida de públic i crítica excel·lent en la seva presentació el juny del 2023.

    A més, ha col·laborat amb solistes de renom, com Matthias Goerne, Carolyn Sampson, Elena Obraztsova, Marta Mathéu, Philippe Jaroussky –amb qui va gravar el CD Sacred cantatas (Erato, 2016), nominat a un Premi Grammy– o Marco Mezquida, amb qui ha desenvolupat el projecte d’improvisació Bach & forward.

    De la Rubia s’ha especialitzat també en la improvisació sobre pel·lícules de cinema mut: Faust i Nosferatu (Murnau), Metropolis (Lang), El maquinista de la General (Keaton) o El gabinet del Dr. Caligari (Wiene).

    De la seva discografia destaquen els enregistraments dedicats a Johann Sebastian Bach, Antonio de Cabezón amb el claviorgue Hauslaib (1590) del Museu de la Música de Barcelona, i recentment una gravació realitzada a l’orgue de la catedral de Bogotà.

    Membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya, imparteix habitualment classes magistrals a les ciutats de Budapest, Stuttgart i Roma.

  • Marco Mezquida, teclats

    Marco Mezquida

    ©Mireia Miralles

    Hi ha consens entre premsa, programadors, públic i els seus propis col·legues en assenyalar Marco Mezquida com una de les aparicions més brillants i prometedores de l'escena musical de la península en dècades, i un artista destinat a conquerir qualsevol escenari imaginable al món. Nascut a Menorca el 1987, es va llicenciar a l'ESMUC de Barcelona el 2009 i des de llavors ha enregistrat vint discos liderant els seus propis projectes, i en quaranta altres més formant-ne part juntament amb els millors músics del país. Ha actuat en importants auditoris, sales i festivals de jazz de més de trenta-cinc països: Tòquio Jazz, Kolnër Philharmonie, Konzerthaus de Viena, Jazz Na Fabrica de Sao Paulo, Hong Kong Arts Festival, Sant Sebastià Jazzaldia, Belgrade Jazz, Teatre de Teatre Bimhuis d'Amsterdam, Blue Note de Nova York i Tòquio, entre altres.
    Ha actuat i/o enregistrat amb llegendes del jazz com Lee Konitz, Dave Liebman i destaquen els seus projectes com a líder: Ravel's Dreams, el seu mà a mà amb el guitarrista flamenc Chicuelo, el projecte Beethoven Collage, el trio Pieris, el trio MAP, el seu aclamat duo amb la cantant Sílvia Pérez Cruz i el tàndem amb la ballarina Sol Picó. A més a més, destaquen els seus elogiats concert de piano sol on hi potencia la seva faceta d'improvisador i compositor. També ha composat i enregistrat música per a dues exitoses i premiades produccions teatrals de Julio Manrique, entre altres col·laboracions.

    Una desena de premis consoliden la seva fulgurant carrera musical: “Premi Ciutat de Barcelona”, ​​diversos premis “Enderrock” a millor disc de l'any, “Músic de l'Any” en 4 ocasions per l'AMJM.

    https://marcomezquida.com/

  • Alba G. Corral, artista visual & música electrònica

    Alba G. Corral

    ©Claudia Murall

    Nascuda a Madrid el 1977 i amb base a Catalunya (La Ràpita), confessa que va trigar molt de temps a considerar-se artista. La precarietat massa associada a les arts digitals i el fet afegit de ser dona, la feien dues voltes rebel.

    És una artista visual, desenvolupadora de codi i docent. Amb formació en enginyeria informàtica, Corral ha estat creant art utilitzant el programari durant la darrera dècada. La seva pràctica s'estén a través del viu, el vídeo, els mitjans digitals i la instal·lació. A través de diverses pràctiques artístiques explora narratives abstractes.

    El seu nom s'ha donat a conèixer mitjançant les actuacions audiovisuals en viu on integra la codificació i l'elaboració, en col·laboració amb músics en temps real. Composició i programació. Organicitat natural i tecnificació urbana. Matemàtica i art. Binomis que Alba G. Corral ha posat al servei, principalment, de la música electrònica i electroacústica, però també, en el cas del concert d'avui, del llenguatge de la clàssica.

    En el marc de la docència ensenya programació visual enfocada a dissenyadors i artistes a diferents espais tant en xerrades, tallers i workshops. Dedicats al codi creatiu amb eines de programari Obert (processing) .

  • 20250318 Programació 2Q DESKTOP
  • També et pot interessar...

    Palau Piano
    Dimarts, 22.04.25 – 20 h
    Sala de Concerts

    —Liszt, Beethoven, Bartók i Brahms

    Seong Jin Cho, piano

    F. Liszt: Les jeux d’eaux à la Villa d’Este
    L. van Beethoven: Sonata per a piano núm. 15, en Re major, op. 28, “Pastoral”
    B. Bartók: Out of doors, Sz. 81
    J. Brahms: Sonata per a piano núm. 3, en Fa menor, op. 5

    Preus: de 20 a 45 €

  • Mecenes d'Honor

    Mecenes Protectors

    Mecenes col·laboradors

    Mitjans Col·laboradors

    Benefactors d'Honor

    Benefactors Principals

    Benefactors

Índex