• Cobla Ciutat de Girona & Molero

    –50è aniversari de la formació

    Tardes al Palau

    Dilluns, 27 de gener de 2025 – 19 h

    Sala de Concerts

  • Compromís amb el medi ambient:

    • Logo EMAS - ES-CAT-000323
    • Logo AENOR - ISO 14001
    • Logo Biosphere

    Amb la col·laboració de:

    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • Logo nou Inaem

    Membre de:

    • image/svg+xml
  • Programa

    Cobla Ciutat de Girona
    Esteve Molero, director


    I

    Lluís Buscarons (1913-1999)
    A la Verge blanca

    Francesc Camps (1934-2017)
    Una llum a l’aplec

    Marcel Sabaté (1970)
    Tortellà, 1908

    Jesús Ventura (1960-2022)
    Foc viu

    Esteve Molero (1975)
    Lu

    II

    Francesc Cassú (1965)
    De nit al pont de Sant Agustí

    Josep Coll i Ferrando (1976)
    Foixà

    Josep Maria Serracant (1946)
    Montserrat, mil anys!

    Felip Morales (1976)
    Tocant el cel

    Conrad Saló (1906-1981)
    Gironins entusiastes


    Durada del concert:
    Primera part, 40 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 40 minuts.
    La durada del concert és aproximada.
    #patrimonicatalà

  • Poema

    N’eren deu mil, els trabucaires.
    I l’univers un tro.
    Blancafort i Toldrà toquen l’última sardana.
    Miró, entre ocells i barretines, aviva els horts solars.

    Qui és el Desvetllat? No siguis estantís.
    Obre’t al llamp, al vent i a la ferida.

    “Goiteu ací, ermitana”,
    diu el pastor, el de la Caterina.

    I Sales assevera, des de Macorís:
    “L’Arreu, l’Enlloc o el Qui-Sap-On
    no em són més estrangers que el Temps i que la Vida”.

     

    Lluís Calvo
    Del llibre Estiula (fragment del poema “Mollera i núvol”).
    Barcelona: LaBreu Edicions, 2011.

  • Comentari

    La Cobla Ciutat de Girona va ser fundada el 1975 quan diversos músics que havien integrat algunes de les més destacades cobles-orquestres del moment, com ara La Principal de la Bisbal i Montgrins, es reuniren per crear-la. Així doncs, el 2025 n’escau el cinquantenari. Al llarg d’aquests cinquanta anys ha excel·lit com una de les millors cobles del país, tot esdevenint sinònim de qualitat i compromís amb la música catalana mitjançant el segell que hi imprimeix la seva professionalitat; és a dir, dedicació plena dels seus membres, treball constant i afany de superació. És per això que és una de les cobles més sol·licitades actualment i una de les més actives en diversos camps, incloent-hi el discogràfic. En aquest àmbit, la col·lecció “Compositors Gironins” és una veritable fita en la divulgació de la música per a cobla.  

    A la vetllada d’avui sentirem en primer lloc la sardana A la verge blanca (1966), obra de Lluís Buscarons i Pastells (1913-1999), que va ser el primer director de la Cobla des que es va fundar fins al 1975, en què es va jubilar. En vida fou un destacat i actiu flabiolaire.  

    Tot seguit, Una llum a l’aplec (1985), obra de Francesc Camps i Comellas (1934-2017), que va entrar a la Cobla Ciutat de Girona el 1981 com a trombó i després passà a segon fiscorn fins a esdevenir-ne director el 1987.  

    Tortellà, 1908 (1998) és obra de Marcel Sabaté i Reixach (1970), que a més de ser un director de cobla i d’orquestra de prestigi, destaca com a intèrpret de flabiol, al qual ha dedicat un important treball d’investigació que ha obert tot un món de noves possibilitats a l’instrument. Entrà com a flabiolaire a la Cobla Ciutat de Girona amb setze anys d’edat fins a ser-ne nomenat director deu anys després.  

    De Jesús Ventura i Barnet (1960-2022) escoltarem Foc viu, del 2015. Ventura va destacar com a director de cobles, algunes de les de més prestigi, com la mateixa Cobla Ciutat de Girona, de la qual assumí la direcció en substitució de Marcel Sabaté el 2012 fins a la seva mort. Esteve Molero i Olivella (1975) en prengué el relleu el 2023 i n’és l’actual director. D’ell escoltarem la sardana Lu, composta recentment. 

    La sardana De nit al pont de Sant Agustí (1986) és obra de Francesc Cassú i Jordi (1965), que el 1992 esdevingué director de La Principal de la Bisbal; al capdavant de la qual continua actualment.  

    Foixà (1999), sardana de Josep Coll i Ferrando (1976), evoca la vila nadiua de l’autor, que des del 2001 és primer tenora de la Cobla Ciutat de Girona. També té intenció evocadora la sardana Montserrat, mil anys! (2004) de Josep Maria Serracant i Clermont (1946), que ha estat estrenada recentment, el 8 de setembre d’enguany, en un dels actes de celebració del mil·lenari de l’abadia i en la qual trobem al·lusions a músiques que hi estan relacionades, com el Virolai i la Salve montserratina

    La sardana Tocant el cel (2024), també estrenada recentment, el 4 d’agost a l’aplec de Ribes de Freser, és obra de Felip Morales i Pareja (1976), actual tible de la Cobla Ciutat de Girona des del 2012, i clou el programa Gironins entusiastes (1961), sardana de Conrad Saló i Ramell (1906-1981), dedicada a l’Agrupació Amics de la Sardana de Girona. L’autor havia entrat a La Principal de la Bisbal el 1923 com a segon fiscorn i en va ser director des del 1935 fins a la seva mort. 

     

    Josep Pascual, compositor i crític musical

  • anunci programes de ma - visites guiades - mirades herois DESKTOP
  • Biografies

    Cobla Ciutat de Girona

    Cobla Ciutat de Girona

    Va néixer l’any 1975 a partir de la iniciativa de diversos excomponents de les millors cobles-orquestres del moment, com ara La Principal de la Bisbal i Montgrins, encapçalats per Lluís Buscarons.

    Participa en nombroses actuacions per tot Catalunya i França en importants festivals internacionals, com ara el de Peralada, Portaferrada, Marsella, Llívia, etc. Ha realitzat nombrosos concerts de música per a cobla en diversos cicles i programacions per tot el territori català, com el cicle Concerts de Tarda al Palau de la Música Catalana, el cicle de concerts per a cobla de l’Auditori de Girona i també al de l’Auditori de Barcelona.

    És present en aplecs i ballades d’arreu. La Cobla ha convidat artistes de renom, entre els quals el pianista i compositor Albert Guinovart, el virtuós solista de trompeta Rubén Simeó, la polifacètica cantant Nina, la soprano Maite Mer, etc. Ha col·laborat amb la Coral Polifònica de Puig-reig i l’Orquestra Acadèmica del Liceu.

    Coneguda i a bastament popular al món cultural català per la seva qualitat i professionalitat, durant tots aquests anys la Cobla Ciutat de Girona ha destacat per la seva trajectòria com a formació professional a l’àmbit de la música popular catalana amb una dedicació plena i un treball constant de superació. És una de les cobles més sol·licitades arreu de Catalunya i actualment està formada per onze instrumentistes d’alt nivell i professionalitat.

    Ha enregistrat nombrosos CDs de sardanes, ballets i obres de tot tipus de música per a cobla. La Cobla Ciutat de Girona ha estat dirigida sota el mestratge de directors de renom, com Marcel Sabaté, Salvador Mas, Xavier Pagès, Salvador Brotons, Jordi Piccorelli, etc. Actualment n’assumeix la direcció musical el director i compositor Esteve Molero.

  • Esteve Molero, director

    Esteve Molero

    Esteve Molero i Olivella, nascut a Vilafranca del Penedès (1975), és llicenciat en composició i arranjaments de jazz pel Conservatori de Rotterdam (Països Baixos, 2007), en comunicació audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona, 1997) i coach certificat per l’Instituto Europeo de Coaching (Madrid, 2014).

    És un artista inquiet i polifacètic: trombonista, director, compositor, escriptor, gestor cultural…, sempre amb la voluntat de la màxima exigència i honestedat artística. És especialista en músiques rítmiques i ètniques, per això trobem el seu nom en estètiques tan diverses com la Barcelona Jazz Orquestra, Inadaptats, Cia. Catalana de Latin Jazz o Camerata Eduard Toldrà…

    En el terreny de la música de cobla ha estat director titular de Lluïsos, Marinada, Ciutat de Terrassa, Jovenívola d’Agramunt i Cani-GO!; i ha dirigit concerts i enregistraments amb la Cobla de Cambra de Catalunya, la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Selvatana, Principal del Llobregat, Jovenívola de Sabadell, Mediterrània, Reus Jove i Vila d’Olesa.

    Ha estat guardonat amb el Premi Nacional Agustí Borgunyó de l’entitat Sabadell Més Música (2014) per “la creació de noves propostes, per la reinterpretació dels clàssics i per aportar una visió singular de la cobla” i amb la Medalla al Mèrit Sardanista de la Federació Sardanista de Catalunya (2011) per “la seva aportació a l’actualització de la música de cobla”.

    Els seus darrers llibres publicats són: Tots tenim intel·ligència musical (Uno, 2020), Que la música amanse a las fieras (Uno, 2018) i Jo no sé res, sóc músic (Sebla, 2014).

    Des de la seva creació el 2021 és director artístic del Festival Udaeta (música i dansa d’arrel ibèrica) al castell de Sant Pere de Ribes. És director de la Cobla Ciutat de Girona des del 2023.

    Més informació a: www.estevemolero.com

    La Cobla Ciutat de Girona està formada per:

    Òscar Sánchez Moscatel, flabiol i tamborí
    David Plans Ortega i Felip Morales Pareja, tibles
    Josep Coll Ferrando i Oriol Grèbol i Roca, tenores
    Joan Remancha Pajuelo i Joan Cozar Chavernas, trompetes
    Eduard Figaró i Volta, trombó
    Enric Estrada Ramírez i Joaquim Burjachs Gómez, fiscorns
    Eudald Sanllehí Cortada, contrabaix
    Esteve Molero i Olivella, director

  • També et pot interessar...

    Tardes al Palau
    Dilluns, 24.02.25 – 19 h
    Sala de Concerts

    Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona
    Miquel Massana, director

    Integral de les Sardanes de Joan i Ricard Lamote de Grignon

     

    Preu: 20 euros

  • Mecenes d'Honor

    Mecenes Protectors

    Mitjans Col·laboradors

    Mecenes col·laboradors

    Benefactors d'Honor

    Benefactors Principals

    Benefactors

Índex