András Schiff
Palau Piano
Divendres, 9 de febrer de 2024 – 20 h
Sala de Concerts
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
András Schiff, piano
I
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
El clave ben temperat (llibre I), BWV 846-869Preludi y fuga en Do major, BWV 846
Capriccio sopra la lontananza del suo fratello dilettissimo, BWV 991
Suite francesa núm. 5, en Sol major, BWV 816
Allemande
Courante
Sarabande
Gavota
Bourrée
Loure
GigueWolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Eine kleine Gige en Sol Major K.547Johann Sebastian Bach
Ofrena musical, BWV 1079Ricercare a 3
Wolfgang Amadeus Mozart
Fantasia núm. 4, en Do menor, Kv. 475Franz Joseph Haydn (1732-1809)
Variacions en Fa menor, Hob.XVII:6II
Johann Sebastian Bach
Fantasia cromàtica i fuga, en Re menor, BWV 903Felix Mendelssohn (1809-1847)
Variacions serioses, en Re menor, op. 54Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Sonata núm. 17, en Re menor, op. 31 núm. 2, “La tempesta”Aquest concert té una durada de 150 minuts, pausa inclosa.
La durada del concert és aproximada.
#piano #gransfiguresPoema
creixen les orquídies entre dents
dels meus augurisben a sota del poema submergit
molt a prop de les coses
sense nomde la tarda que no és ara
sinó sempreLaia Llobera
Llibre de revelacions (2020)Comentari
Amb András Schiff la música neix del silenci.
András Schiff sempre ha estat fidel als seus compositors predilectes. El seu perfeccionisme, avalat amb reconeixements en concursos internacionals des de fa cinquanta anys –els de Moscou (1974) i Leeds (1975), entre d’altres–, s’ha mantingut sempre infrangible. La gran col·lecció discogràfica “Els Grans Pianistes del Segle XX”, dirigida per Alfred Brendel, té dedicat un volum a Schiff (amb música de Bach, Mozart i Schubert) i fa just vint-i-cinc anys s’hi referia amb unes paraules del tot vigents avui dia: “Evita els grans efectes de virtuosisme romàntic seduït per la finesa dels matisos i la transparència de les estructures musicals [...]. Cal considerar-lo el millor intèrpret de Bach després de Glenn Gould”.
Com dèiem, si Schiff ha forjat la seva llegenda sostenint-se en uns noms propis (Bach, Haydn, Mozart, Beethoven i Schubert), al seu llibre Musik kommt aus der Stille (La música neix del silenci, 2020), compara la confecció d’un programa de concert amb l’art de la cuina. Com si fos un gran xef, ell elabora els recitals amb música de Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelssohn i Brahms. També amb Janáček –de qui sempre ha admirat la manera de compondre– i Bartók. Malgrat formar-se a l’Acadèmia Franz Liszt, mai s’ha sentit atret per l’obra del pianista hongarès, com tampoc de Rakhmàninov, a qui considera, tanmateix, un intèrpret extraordinari. “Puc viure sense escoltar Rakhmàninov, però no sense Bach”. I també ha arribat a proclamar que “Bach és el pare; Mozart, el fill, i Schubert, l’Esperit Sant”.
Amb la postpandèmia, Schiff concep els seus recitals com un “menú sorpresa” per al públic. Al Palau oferirà música de Bach, Haydn, Mozart i Beethoven i es dirigirà al públic en italià. Dotat d’uns refinats sentit de l’humor i perspicàcia, Schiff també és un amant de la música de cambra i de les obres simfòniques i concertants d’aquest període. L’any 1999 va fundar la seva pròpia orquestra, la Cappella Andrea Barca, nom que no al·ludeix a cap artista del Cinquecento ni compositor d’opera seria napolitana, sinó que és el seu propi nom traduït a l’italià! Schiff parlarà de les obres, i potser, com ha fet en altres recitals durant el darrer any, de cultura, societat i potser farà alguna referència a la política. Als darrers recitals s’ha decantat per obres com “Ricercare” de L’ofrena musical, diverses variacions del propi Bach, Bagatel·les de Beethoven o la monumental Sonata Waldstein; també Sonates de Mozart o alguna en tonalitat menor de Haydn.
Sobre Haydn, tan vinculat als Esterházy, la històrica família noble de l’Hongria natal de Schiff, el pianista ha proclamat: “Si Mozart és tingut com un gran poeta, Haydn caldria definir-lo com un filòsof que s’esplaiava en prosa”. I en un curs amb joves músics d’orquestra, va manifestar: “Mahler o Xostakóvitx estan bé, però quan toques les seves obres t’amagues entre l’orquestra. Tocar Haydn i Mozart és com estar nu”. Si dècades enrere l’històric director hongarès Antal Doráti va fer ressorgir les òperes de Haydn, Schiff és ara el gran paladí del piano del compositor austríac, “el més oblidat entre els més grans compositors”.
El periodista Pablo Gianera –«La Nación», 4 de desembre de 2021–, fent referència al llibre Musik kommt aus der Stille, recull la reflexió següent de Schiff: “La música té a veure essencialment amb l’esperit i amb el que és espiritual”. I és per això que Schiff s’emmiralla en el talent llegat per Richter, Arrau, Serkin..., aquella manera de tocar que cercava sempre la finesa del matís, l’espiritualitat de la música.
Lluís Trullén, crític musical de la «Revista Musical Catalana»
Biografia
Biografia
© Nicolas Brodard
© Nicolas Brodard
András Schiff, piano
Nascut a Budapest (1953), va fer els estudis musicals a l’Acadèmia Franz Liszt amb els professors Pál Kadosa, György Kurtág i Ferenc Rados, i a Londres amb George Malcolm. Després d’haver col·laborat amb les orquestres i els directors de més prestigi arreu del món, centra principalment la seva activitat en recitals en solitari i projectes especials en què a més de tocar dirigeix.
Des del 2004 ha interpretat la integral de les 32 Sonates per a piano de Beethoven en ordre cronològic a més d’una vintena de ciutats. El seu CD del cicle complet per al segell ECM enregistrat en directe a la Tonhalle de Zúric va rebre unes crítiques excel·lents. Altres enregistraments aclamats per al mateix segell inclouen recitals en solitari de Schubert, Schumann i Janáček, juntament amb les Partites, les Variacions Goldberg i El clave ben temperat de J. S. Bach.
Els darrers anys les seves interpretacions de Bach han esdevingut una cita anual als Proms de la BBC. Sir András Schiff també es presenta habitualment en festivals, com el de Verbier, Salzburg o Baden-Baden, i a sales com el Wigmore Hall, Musikverein o Philharmonie de París i també en gira per Nord-amèrica i l’Àsia. A més, dirigeix un festival al Teatro Olimpico de Vicenza (Itàlia).
Precisament a Vicenza té la seu la Cappella Andrea Barca, una orquestra de cambra integrada per solistes internacionals, músics de cambra i amics que va fundar el 1999. Junts han actuat al Carnegie Hall, Festival de Lucerna i Mozartwoche de Salzburg. Entre els seus projectes futurs figura una gira per l’Àsia i un cicle de concerts Bach a Europa. Schiff també manté una estreta relació amb la Chamber Orchestra of Europe, Bupadest Festival Orchestra i Orchestra of the Age of Enlightenment. El 2018 va rebre el nomenament d’artista associat de l’OAE, tot complementant d’aquesta manera el seu interès pels instruments de teclat d’època.
D’altra banda, continua donant suport als nous talents, principalment gràcies al seu programa Building Bridges, que ofereix oportunitats d’actuació a joves promeses. Així mateix, imparteix classes a l’Acadèmia Barenboim-Said i Kronberg, i imparteix conferències i classes magistrals. L’any 2017 el seu llibre Musik kommt aus der Stille, amb assajos i converses amb Martin Meyer, va ser publicat per les editorials Bärenreiter i Henschel.
Sir András Schiff ha estat guardonat amb nombrosos premis internacionals, entre els quals la Medalla d’Or de l’Internacional Stiftung Mozarteum, la Gran Creu del Mèrit amb Estrella de la República Federal d’Alemanya, la medalla d’or de la Royal Philharmonic Society, el títol de cavaller pels seus serveis a la música i el doctorat del Royal College of Music (2018).
També et pot interessar...
Palau Piano
Dimecres, 28.02.24 – 20 h
Sala de ConcertsGrigory Sokolov, piano
J. S. Bach: Quatre Duets, BWV 802-805
J. S. Bach: Partita núm. 2, en Do menor, BWV 826
F. Chopin: Quatre masurques, op. 30
F. Chopin: Tres masurques, op. 50
R. Schumann: Waldszenen (Escenes del bosc), op. 82 (nou peces de caràcter per a piano sol)Preus: de 30 a 60 euros
Col·laboradors
Armand Basi – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Cardoner Grup – CECOT – Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports – Eurofirms Group – Fundació Abertis – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Caixa d'Enginyers – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Laboratorio Reig Jofre – La Fageda – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Colonial – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – Mª Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – María José Lavin Guitart – Mª. del Carmen Pous Guardia – Daniela Turco – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Josep Colomer Maronas – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Jordi Gual i Solé – Ramón Poch Segura – Juan Manuel Soler Pujol – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – David Carrasco Chiva – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Pepita Izquierdo Giralt – Joan Oller i Cuartero – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Jordi Simó Sanahuja – Salvador Viñas Amat –
András Schiff
Palau Piano
Divendres, 9 de febrer de 2024 – 20 h
Sala de Concerts
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
András Schiff, piano
I
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
El clave ben temperat (llibre I), BWV 846-869Preludi y fuga en Do major, BWV 846
Capriccio sopra la lontananza del suo fratello dilettissimo, BWV 991
Suite francesa núm. 5, en Sol major, BWV 816
Allemande
Courante
Sarabande
Gavota
Bourrée
Loure
GigueWolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Eine kleine Gige en Sol Major K.547Johann Sebastian Bach
Ofrena musical, BWV 1079Ricercare a 3
Wolfgang Amadeus Mozart
Fantasia núm. 4, en Do menor, Kv. 475Franz Joseph Haydn (1732-1809)
Variacions en Fa menor, Hob.XVII:6II
Johann Sebastian Bach
Fantasia cromàtica i fuga, en Re menor, BWV 903Felix Mendelssohn (1809-1847)
Variacions serioses, en Re menor, op. 54Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Sonata núm. 17, en Re menor, op. 31 núm. 2, “La tempesta”Aquest concert té una durada de 150 minuts, pausa inclosa.
La durada del concert és aproximada.
#piano #gransfiguresPoema
creixen les orquídies entre dents
dels meus augurisben a sota del poema submergit
molt a prop de les coses
sense nomde la tarda que no és ara
sinó sempreLaia Llobera
Llibre de revelacions (2020)Comentari
Amb András Schiff la música neix del silenci.
András Schiff sempre ha estat fidel als seus compositors predilectes. El seu perfeccionisme, avalat amb reconeixements en concursos internacionals des de fa cinquanta anys –els de Moscou (1974) i Leeds (1975), entre d’altres–, s’ha mantingut sempre infrangible. La gran col·lecció discogràfica “Els Grans Pianistes del Segle XX”, dirigida per Alfred Brendel, té dedicat un volum a Schiff (amb música de Bach, Mozart i Schubert) i fa just vint-i-cinc anys s’hi referia amb unes paraules del tot vigents avui dia: “Evita els grans efectes de virtuosisme romàntic seduït per la finesa dels matisos i la transparència de les estructures musicals [...]. Cal considerar-lo el millor intèrpret de Bach després de Glenn Gould”.
Com dèiem, si Schiff ha forjat la seva llegenda sostenint-se en uns noms propis (Bach, Haydn, Mozart, Beethoven i Schubert), al seu llibre Musik kommt aus der Stille (La música neix del silenci, 2020), compara la confecció d’un programa de concert amb l’art de la cuina. Com si fos un gran xef, ell elabora els recitals amb música de Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelssohn i Brahms. També amb Janáček –de qui sempre ha admirat la manera de compondre– i Bartók. Malgrat formar-se a l’Acadèmia Franz Liszt, mai s’ha sentit atret per l’obra del pianista hongarès, com tampoc de Rakhmàninov, a qui considera, tanmateix, un intèrpret extraordinari. “Puc viure sense escoltar Rakhmàninov, però no sense Bach”. I també ha arribat a proclamar que “Bach és el pare; Mozart, el fill, i Schubert, l’Esperit Sant”.
Amb la postpandèmia, Schiff concep els seus recitals com un “menú sorpresa” per al públic. Al Palau oferirà música de Bach, Haydn, Mozart i Beethoven i es dirigirà al públic en italià. Dotat d’uns refinats sentit de l’humor i perspicàcia, Schiff també és un amant de la música de cambra i de les obres simfòniques i concertants d’aquest període. L’any 1999 va fundar la seva pròpia orquestra, la Cappella Andrea Barca, nom que no al·ludeix a cap artista del Cinquecento ni compositor d’opera seria napolitana, sinó que és el seu propi nom traduït a l’italià! Schiff parlarà de les obres, i potser, com ha fet en altres recitals durant el darrer any, de cultura, societat i potser farà alguna referència a la política. Als darrers recitals s’ha decantat per obres com “Ricercare” de L’ofrena musical, diverses variacions del propi Bach, Bagatel·les de Beethoven o la monumental Sonata Waldstein; també Sonates de Mozart o alguna en tonalitat menor de Haydn.
Sobre Haydn, tan vinculat als Esterházy, la històrica família noble de l’Hongria natal de Schiff, el pianista ha proclamat: “Si Mozart és tingut com un gran poeta, Haydn caldria definir-lo com un filòsof que s’esplaiava en prosa”. I en un curs amb joves músics d’orquestra, va manifestar: “Mahler o Xostakóvitx estan bé, però quan toques les seves obres t’amagues entre l’orquestra. Tocar Haydn i Mozart és com estar nu”. Si dècades enrere l’històric director hongarès Antal Doráti va fer ressorgir les òperes de Haydn, Schiff és ara el gran paladí del piano del compositor austríac, “el més oblidat entre els més grans compositors”.
El periodista Pablo Gianera –«La Nación», 4 de desembre de 2021–, fent referència al llibre Musik kommt aus der Stille, recull la reflexió següent de Schiff: “La música té a veure essencialment amb l’esperit i amb el que és espiritual”. I és per això que Schiff s’emmiralla en el talent llegat per Richter, Arrau, Serkin..., aquella manera de tocar que cercava sempre la finesa del matís, l’espiritualitat de la música.
Lluís Trullén, crític musical de la «Revista Musical Catalana»
Biografia
András Schiff, piano
© Nicolas Brodard
Nascut a Budapest (1953), va fer els estudis musicals a l’Acadèmia Franz Liszt amb els professors Pál Kadosa, György Kurtág i Ferenc Rados, i a Londres amb George Malcolm. Després d’haver col·laborat amb les orquestres i els directors de més prestigi arreu del món, centra principalment la seva activitat en recitals en solitari i projectes especials en què a més de tocar dirigeix.
Des del 2004 ha interpretat la integral de les 32 Sonates per a piano de Beethoven en ordre cronològic a més d’una vintena de ciutats. El seu CD del cicle complet per al segell ECM enregistrat en directe a la Tonhalle de Zúric va rebre unes crítiques excel·lents. Altres enregistraments aclamats per al mateix segell inclouen recitals en solitari de Schubert, Schumann i Janáček, juntament amb les Partites, les Variacions Goldberg i El clave ben temperat de J. S. Bach.
Els darrers anys les seves interpretacions de Bach han esdevingut una cita anual als Proms de la BBC. Sir András Schiff també es presenta habitualment en festivals, com el de Verbier, Salzburg o Baden-Baden, i a sales com el Wigmore Hall, Musikverein o Philharmonie de París i també en gira per Nord-amèrica i l’Àsia. A més, dirigeix un festival al Teatro Olimpico de Vicenza (Itàlia).
Precisament a Vicenza té la seu la Cappella Andrea Barca, una orquestra de cambra integrada per solistes internacionals, músics de cambra i amics que va fundar el 1999. Junts han actuat al Carnegie Hall, Festival de Lucerna i Mozartwoche de Salzburg. Entre els seus projectes futurs figura una gira per l’Àsia i un cicle de concerts Bach a Europa. Schiff també manté una estreta relació amb la Chamber Orchestra of Europe, Bupadest Festival Orchestra i Orchestra of the Age of Enlightenment. El 2018 va rebre el nomenament d’artista associat de l’OAE, tot complementant d’aquesta manera el seu interès pels instruments de teclat d’època.
D’altra banda, continua donant suport als nous talents, principalment gràcies al seu programa Building Bridges, que ofereix oportunitats d’actuació a joves promeses. Així mateix, imparteix classes a l’Acadèmia Barenboim-Said i Kronberg, i imparteix conferències i classes magistrals. L’any 2017 el seu llibre Musik kommt aus der Stille, amb assajos i converses amb Martin Meyer, va ser publicat per les editorials Bärenreiter i Henschel.
Sir András Schiff ha estat guardonat amb nombrosos premis internacionals, entre els quals la Medalla d’Or de l’Internacional Stiftung Mozarteum, la Gran Creu del Mèrit amb Estrella de la República Federal d’Alemanya, la medalla d’or de la Royal Philharmonic Society, el títol de cavaller pels seus serveis a la música i el doctorat del Royal College of Music (2018).
També et pot interessar...
Palau Piano
Dimecres, 28.02.24 – 20 h
Sala de ConcertsGrigory Sokolov, piano
J. S. Bach: Quatre Duets, BWV 802-805
J. S. Bach: Partita núm. 2, en Do menor, BWV 826
F. Chopin: Quatre masurques, op. 30
F. Chopin: Tres masurques, op. 50
R. Schumann: Waldszenen (Escenes del bosc), op. 82 (nou peces de caràcter per a piano sol)Preus: de 30 a 60 euros
Col·laboradors
Armand Basi – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Cardoner Grup – CECOT – Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports – Eurofirms Group – Fundació Abertis – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Caixa d'Enginyers – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Laboratorio Reig Jofre – La Fageda – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Colonial – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – Mª Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – María José Lavin Guitart – Mª. del Carmen Pous Guardia – Daniela Turco – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Josep Colomer Maronas – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Jordi Gual i Solé – Ramón Poch Segura – Juan Manuel Soler Pujol – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – David Carrasco Chiva – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Pepita Izquierdo Giralt – Joan Oller i Cuartero – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Jordi Simó Sanahuja – Salvador Viñas Amat –