Cors de l’Escola Coral de l’Orfeó Català
–El capità Noè i el seu zoo flotant de HorovitzLa Casa dels Cants
Diumenge, 29 de maig de 2022 – 17 h
Petit Palau
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
El Cor Petits, el Cor Mitjans i el Cor Infantil formen part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, amb seu al Palau de la Música Catalana, i rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.
Programa
Cor Petits de l’Orfeó Català
Cor Mitjans de l’Orfeó Català
Cor Infantil de l’Orfeó Català
Pep Coca, contrabaix
Oriol González, bateria
Pau Casan i Laia Armengol, piano
Dani Coma, direcció escena
Glòria Coma i Pedrals, Glòria Fernàndez i Mercè Pi, directoresCOR PETITS
Jo Akepsimas (1940)
La cuca de llum, el gat i el sol
Piano: M. Jesús PuyueloNarcís Bonet (1933-2019)
El meu gosMarc Dalmases (1970)
El capgròs
La papallonaFrancesc Burrull (1934-2021)
El micoCOR MITJANS
Francisco Flores del Campo (1907-1993)
Mi caballo blanco
(Arranjament de Kevin Stannard)Emily Crocker (1949)
Hear the windCOR INFANTIL
Josep Vila i Casañas (1966)
Papallona
Aranya de sostreAlbert Guinovart (1962)
Llop de rondalla
Ull de bou de Festa MajorCOR INFANITL I COR MITJANS
Joseph Horovitz (1926)
El capità Noè i el seu zoo flotantDéu va mirar la Terra
Ciutat del vici
Animals
Sembla que plou
Mar sens fi
Pluja per tot arreu
Navegant
Ull de bou
De dos en dos
Arc de Sant MartíClàudia Curtichs, Narradora
Jaume Rius, Noè
Cecília Rosés, Déu
Lídia Benítez, Sra. Jafet
Àuria Mercadé, Sra. Noè
Clara Martí i Marta Sellami, Sra. CamDurada aproximada del concert: 75 minuts sense pausa
#coral
Poema
Alè de lleó
Tu: tot carn, tanta carn, fill de dues carns
que n’engendrarà tantes altres,recorda que quan em mori em treguin el cor
i no l’enterrin amb el cos,
que tinc batec per mil anys encara.Anna Gual
L’ésser solar (2013)Comentari
Bestiari musical
És de tots sabut que als nens els agraden els animals. Els contes n'estan plens, les pel·lícules, els joguets, els estampats de la roba, la decoració i... la música. Perquè la música, a més d'amansir les feres, és plena d'animals de tota mena, mascotes i salvatges, de jardí i camp i de selva. Avui escoltarem amb les veus dels cors Petit, Mitjans i Infantil de l'Orfeó Català un bestiari musical.
Comencem amb els animals de jardí i domèstics amb La cuca de llum, el gat i el sol del franco-grec Jo Akepsimas, un especialista amb música per nens i religiosa. I si hi ha gat, també ha d'haver-hi gos. El gos menut, espavilat i astut del poema El meu gos de Joaquim Ruyra musicat per Narcís Bonet el 1944. Seguim amb El capgròs i La papallona, dues de les onze cançons del cicle de Marc Dalmases sobre poemes del surienc Salvador Perarnau del seu llibre per a infants Plantes i cuques de llum (1966). Dalmases va heretar dels seus avis el llibre de poemes i els va musicar per a veus infantils, perquè els nens, diu, tinguessin més cançons en català i aprenguessin vocabulari amb paraules ara poc utilitzades.
A l'Amazones trobarem El mico de Francesc Burrull i a la granja Mi caballo blanco del xilè Francisco Flores del Campo. Hear the wind de l'estatunidenca Emily Crocker ens portarà de nou al jardí amb La papallona de Josep Vila i Casañas, i entrant a casa veurem l'Aranya de sostre. També hi ha bestioles de ficció com el Llop de rondalla i l'Ull de bou de Festa Major de la cantata d'Albert Guinovart El bestiolari (2009), basada en el poemari de Miquel Desclot El bestiolari de la Clara.
El concert es clou amb la cantata El capità Noè i el seu zoo flotant, del compositor britànic Joseph Horovitz amb llibret de l'actor i escriptor també britànic Michael Flanders. Es tracta d'una obra alegre que barreja estils musicals populars per explicar les aventures de Noè, el qual rep l'ordre de Déu de construir una arca i embarcar-hi una parella de tots els animals. La cantata comença amb una fabulosa tempesta sobre la qual sentim murmurar Déu el seu enuig amb els homes. El dramatisme de la cantata canvia quan després de quaranta dies i quaranta nits deixa de ploure i Noè espera que baixi l'aigua, s’eixugui la Terra i pugui atracar i desembarcar tot el carregament d'animals. L'obra s'acaba a ritme de vals i l'arc de Sant Martí amb Déu prometent que mai més tornarà a inundar la Terra.
Lourdes Morgades, periodista especialitzada en música
Biografies
Biografies
© Antoni Bofill
© Antoni Bofill
Cor Petits de l’Orfeó Català
El Cor Petits de l'Orfeó Català està integrat per nens i nenes de sis i set anys, Mercè Pi n’és la directora i Laia Armengol la pianista. En aquesta etapa s’inicia la formació al món de la veu i la música. A partir de cançons, exercicis i jocs es treballa l’extensió de la veu, la seva lleugeresa, l’afinació i el reconeixement auditiu des de l’escolta i la imitació; així mateix, els integrants s’eduquen en el ritme, la pulsació i l’expressivitat musical mitjançant el cant, la dansa i l’escenificació de les cançons. Igualment, es fomenta que els cantaires es familiaritzin amb la respiració i tinguin consciència corporal. També es treballen els sentits de la responsabilitat, el compromís i la constància, per afavorir que els cantaires creixin a nivell personal i despleguin totes les seves capacitats musicals i les vinculades a la intel·ligència emocional.
Actua habitualment al Palau de la Música Catalana amb la resta de cors de l’Escola Coral, als concerts de Primavera i de Sant Esteve; també fa intercanvis amb altres corals, que inclouen concerts fora del Palau, i un cap de setmana de treball.
El 2019 va interpretar la cantata Daltabaix de la ciutat de J. Ollé, juntament amb el Cor Mitjans de l’Orfeó Català, i el desembre del mateix any va actuar amb Dàmaris Gelabert i l’Orquestra Simfònica del Vallès al cicle Simfònics al Palau. El gener del 2020 va participar al concert dels Carmina Burana de C. Orff amb el Cor Jove de l’Orfeó Català, dins el projecte Palau Vincles. El 2021 va participar en la producció audiovisual Carmina Burana, amb els cors de Palau Vincles, que s’estrenà el 28 de març a Palau Digital i TV3.
La temporada 2022-23 va interpretar al Palau, al costat del Cor Infantil de l’Orfeó Català, el programa “De la nit al dia”, amb obres de Brahms, Rutter, Pastrana i Luboff, entre d’altres, i amb la direcció escènica de Dani Coma, així com el concert Chiaroscuro, al costat de la resta de formacions de l’Escola Coral, tots dirigits per Basilio Astúlez. De la temporada passada (2023-24) destaca el concert Cuques de llum, amb obres de Marc Dalmases, al costat del Cor Mitjans de l’Orfeó Català i el Cor de l’SCIC.
Aquesta temporada 2024-25, el Cor Petits juntament amb el Cor Mitjans de l’Orfeó Català presentaran al maig de 2025 la cantata De qui és el bosc, amb música de Josep Ollé i llibret de Marc Donat.
El Cor Petits forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, amb seu al Palau de la Música Catalana, que rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.
Biografies
© Antoni Bofill
© Antoni Bofill
Mercè Pi, directora
Directora del Cor Petits de l’Orfeó Català
Cursà els estudis musicals al Conservatori de Badalona, on obtingué les titulacions professionals de cant i solfeig i el títol superior de pedagogia musical. Amplià estudis en diversos cursos internacionals de cant i cursos de pedagogia musical, com són els mètodes Willems, Dalcroze i Orff, entre d’altres. També ha realitzat estudis de clarinet modern. Sempre ha compaginat la tasca pedagògica amb la de cantant, tot formant part de diverses agrupacions corals. Ha estat membre del Cor Lieder Càmera, fundat per Josep Vila i Casañas, i ha col·laborat amb la Capella de Santa Maria del Mar i el Cor Madrigal.
Des del 1992 és professora a l’EMM de Premià de Mar. I des del 2002 és membre de l’equip pedagògic de l’Escola Coral de l’Orfeó Català com a directora del Cor Petits i professora de llenguatge musical. Ha treballat en projectes educatius de l’Escola Coral per impulsar el cant coral, a Bombai i al Camerun. Ha format part del projecte social Palau Vincles durant molts anys. El 2023 va dirigir el Cantaxics (ACEM) en la celebració del seu 30è aniversari amb totes les escoles de música de Catalunya.
Biografies
© Antoni Bofill
© Antoni Bofill
Cor Mitjans de l’Orfeó Català
El Cor Mitjans de l'Orfeó Català està integrat per quaranta nens i nenes de vuit a deu anys, Glòria Fernández n’és la directora i Laia Armengol la pianista. Els cantaires hi comencen a treballar el ric repertori coral per a cors infantils i augmenten el compromís amb el Cor amb l’assistència a dues sessions d’assaigs setmanals. Se’ls introdueix en la tècnica vocal educant la veu, l’actitud corporal i la consciència de la respiració, aspectes necessaris per cantar. Combinen els assaigs amb dues sessions setmanals de llenguatge musical per aprendre les bases de la lectura i l’escriptura musicals. També s’hi treballen els valors de la integració social i la cooperació, per mitjà dels concerts benèfics, el projecte Palau Vincles o els intercanvis internacionals. Així es sensibilitza els cantaires sobre tot allò que pugui afavorir la millora de la societat que ens envolta.
El Cor actua habitualment al Palau de la Música Catalana amb els altres cors de l’Escola Coral, i també té la seva activitat pròpia dins i fora del Palau, tot participant en intercanvis amb altres corals de Catalunya.
El juliol del 2016 va interpretar per primera vegada els Carmina Burana de Carl Orff amb el Cor Jove de l’Orfeó Català, dirigits per Esteve Nabona, al cicle Estiu al Palau. El 2018 va actuar, al costat de l’Orfeó Català i els cors de l’Escola Coral, en l’obra El monstre al laberint de Jonathan Dove al festival Grec. El 2019 va interpretar la cantata Daltabaix de la ciutat de J. Ollé, juntament amb el Cor Petits de l’Orfeó Català i la Coral El Virolet, i el desembre va actuar, al costat del Cor Petits de l’Orfeó Català, al cicle Simfònics al Palau amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i la cantant Dàmaris Gelabert. El 2022, al cicle La Casa dels Cants, va interpretar la cantata El capità Noè i el seu zoo flotant de Joseph Horovitz, al costat del Cor Infantil de l’Orfeó Català. Al Palau, el 2023 protagonitzà, al costat dels cors Infantil i Juvenil de Palau Vincles, el projecte de cocreació Fem somriure el planeta, amb dibuix en directe, i el concert Chiaroscuro, al costat de la resta de formacions de l’Escola Coral i dirigit per Basilio Astúlez. De la temporada passada (2023-24) destaca el concert Cuques de llum, amb obres de Marc Dalmases, al costat del Cor Petits de l’Orfeó Català i el Cor de l’SCIC.
Aquesta temporada 2024-25, el Cor Mitjans juntament amb el Cor Petits de l’Orfeó Català presentaran al maig de 2025 la cantata De qui és el bosc, amb música de Josep Ollé i llibret de Marc Donat.
El Cor Mitjans forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, amb seu al Palau de la Música Catalana, que rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.
Biografies
© Mariona Fernàndez
© Mariona Fernàndez
Glòria Fernàndez Blanco, directora
Directora del Cor Mitjans de l’Orfeó Català
Llicenciada en direcció de cors per l’Escola de Superior de Música de Catalunya, durant molts anys ha participat com a cantant professional en diferents formacions, com el cor Arsys Bourgogne, dirigit per Pierre Cao, i La Capella Reial de Catalunya, dirigida per Jordi Savall, entre d’altres.Ha dirigit diverses corals mixtes, infantils i femenines durant aquests darrers vint-i-cinc anys i des del setembre del 2007 dirigeix el Cor Mitjans de l’Orfeó Català. Ha participat en projectes educatius de l’Escola Coral de l’Orfeó Català per impulsar el cant coral, a Bombai i al Camerun, i des de l’inici del projecte social Palau Vincles (2011) fins al 2023 com a directora de cors, entre d’altres el Cor Juvenil.
Paral·lelament, s’ha interessat en el cos i la veu des d’una mirada més àmplia i integradora, i s’ha format en el mètode pedaògicomusical Jaques-Dalcroze, en dansa contemporània, en teràpia corporal integrativa i en musicoteràpia de la veu entre altres expressions.
Biografies
© Antoni Bofill
© Antoni Bofill
Cor Infantil de l’Orfeó Català
El Cor Infantil de l’Orfeó Català està integrat per cantaires d’onze a disset anys. Des de la seva fundació fins al 2008 va ser dirigit per Elisenda Carrasco; actualment Glòria Coma i Pedrals n’és la directora i Pau Casan el pianista. Ha actuat a Barcelona, Mallorca, Tàrrega, Pamplona, Sant Sebastià, Montpeller (França) i Pisa (Itàlia). Ha col·laborat amb orquestres i cors de prestigi, com la Gustav Mahler Jugendorchester, Orquestra Filharmònica d’Israel i Jove Orquestra Nacional de Catalunya, entre d’altres. Ha treballat amb els directors E. Pohjola, P. Hyökki, M. Janowski, S. Bychkov, Z. Mehta, J. Nott, I. Fischer, J. E. Gardiner, M. Valdivieso i B. Astúlez, entre d’altres. Ha actuat al Gran Teatre del Liceu, al festival Grec i ha treballat sota la direcció escènica de Comediants i Dani Coma.
En l’àmbit de la música simfonicocoral, ha interpretat les parts de cor de nens de la Tercera Simfonia de Mahler i el 2021 interpretà la part infantil de la Passió segons sant Mateu de J. S. Bach, amb l’Orfeó Català, solistes de l’Orquestra Filharmònica de Berlín i l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, dirigits per Simon Halsey.
El 2022 va interpretar la cantata El capità Noè i el seu zoo flotant de J. Horovitz, juntament amb el Cor Mitjans de l’Orfeó Català, sota la direcció musical de Glòria Coma i la direcció escènica de Dani Coma; també interpretà el cor de nens de l’òpera Suor Angelica de G. Puccini a la temporada d’òpera del Gran Teatre del Liceu. El 2023 ha participat a la Passió segons sant Mateu de J. S. Bach al costat del cor Vox Luminis i la Freiburger Barockorchester, dirigits per Lionel Meunier, al Palau de la Música Catalana. Al cicle La Casa dels Cants va presentar el programa De la nit al dia juntament amb el Cor Petits de l’Orfeó Català, i ha actuat amb el cor Virelai de Quart de Poblet, com a resultat de l’intercanvi que els dos cors van fer la primavera del 2023.
Aquesta temporada 2023-24 intervindrà a l’òpera Turandot de G. Puccini a la temporada d’òpera del Gran Teatre del Liceu; a la Passió segons sant Mateu de Bach, al Palau i a l’Auditorio Nacional de Madrid, amb Vespres d’Arnadí i el Cor de Cambra del Palau, sota la direcció de Christoph Prégardien, i farà un intercanvi amb el cor portuguès Jovens Cantores de Guimarães. També participarà en un concert coral amb obres d’Ola Gjeilo, amb el mateix compositor al piano, al costat de l’Orfeó Català i la resta de cors de l’Escola Coral.
El Cor Infantil forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, amb seu al Palau de la Música Catalana, i rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.
Biografies
© Josep Molina
© Josep Molina
Glòria Coma i Pedrals, directora
Directora del Cor Infantil de l’Orfeó Català
Va néixer a Santa Maria d’Oló (Moianès). Estudià direcció amb Mireia Barrera, Josep Vila i Casañas, Pierre Cao, Johan Duijck i Harry Christophers. Ha estudiat piano, contrabaix, teatre i dansa, i és llicenciada en cant per l’ESMUC, sota el mestratge de Margarida Natividade, amb la qual ha participat en diverses classes magistrals a Bèlgica. Ha dirigit el Cor Infantil Sant Esteve de Castellar del Vallès (primer premi de la X Mostra de la Generalitat de Catalunya) i el Cor Jove de l’Escola de Música la Guineu de Barcelona (segon premi del IX Certamen Nacional Infantil i Juvenil d’Havaneres de Torrevella).
Ha dirigit cors d’adults, com el Cor Lieder Càmera (direcció adjunta del 2005 al 2008), ha actuat com a contrabaixista en diverses agrupacions, i com a soprano solista ha interpretat els papers de Barbarina i Reina de la Nit (Mozart), Lakmé (Delibes), Melissa (Händel), i també ha cantat l’Stabat Mater de Pergolesi (Orquestra Barroca Catalana) i l’Oratori de Nadal de Camille Saint-Saëns (Orquestra Ars Musicae), entre d’altres. En diverses ocasions ha format part del jurat dels Premis BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra.
És professora de cant al monestir de Sant Benet de Montserrat i a l’Orfeó Català i professora de tècnica de direcció coral a la diplomatura de música sacra de la Facultat Antoni Gaudí. Durant les darreres dues temporades ha estat directora convidada al Festival di Primavera de Montecatini, organitzat per la Federació Italiana de Cant Coral. Des del 2008 dirigeix el Cor Infantil de l’Orfeó Català (tercer premi a Cantonigròs).
Biografies
Pep Coca, contrabaix
Nascut a Terrassa (1966), és músic professional des de molt jove. La seva versatilitat li ha permès treballar en molts àmbits musicals. Ha acompanyat figures del país, com Raimon, Lídia Pujol, Clau de Lluna o Josep Maria Farràs, però també ha comandat el seu propi projecte, Domini Màgic, amb tres àlbums publicats amb música original. En l'àmbit acadèmic és titulat superior en música moderna i jazz per l'ESMUC i exerceix com a professor de contrabaix, baix elèctric i música de cambra en diversos centres educatius.
Biografies
Oriol González, bateria
Baterista professional, té una àmplia experència en directes i gravacions en diferents estils musicals, com jazz, swing, gòspel, funk… Va estudiar al Conservatori Superior de Música del Liceu i va completar els estudis amb mestres com Marc Miralta, Angel Pereira, Aldo Caviglia, Jo Krause i Pau Bombardó.
Desde el 2004 és professor de bateria i combos a diverses escoles i conservatoris de Catalunya.
Actualment és profesor de bateria a l’Aula de Música de Terrassa i també n’és el cap del Departament de Recursos Humans i comunity manager.
Ha fet gires internacionals amb diversos grups, sobretot de jazz i swing, i ha tocat a quasi tots els clubs, sales, festivals de jazz i auditoris del país amb diferents grups i formacions.
Ha treballat i treballa, entre d´altres, amb músics i grups com l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (dirigida per Gerard Claret), Horacio Fumero, Matthew Simon, Tom Johnson, John Dubuclet, Jordi Matas, Companyia de Teatre Corenllà, Miguel Ángel Cordero, Josep M. Farràs, Jay Wallis, Teatre 5 i Acció, Joan Monné, Cristian Muenchinguer, International Swing Gigolos, Benet Palet, Tom Warburton, Joan Chamorro, Manuel Krapovickas, Jorge Rossy, David Mengual, Joan Diaz, Nono Fernández, Xavier Figuerola i un llarg etcètera.
Dels enregistraments en els quals ha participat, destaquen Six tunes below zero del Grup Eliptic Project (Quadrant Records, 2009), Com ahir del Xevi Gata Quartet (autoeditat, 2012), Continental blues del Matthew Simon Quartet (Temps Record, 2012), Broken Quartet meets Josep M. Farràs del Broken Quartet (Temps Record, 2013); Jazz & gospel del Cor Vocal Zetzània, dirigit per Erwyn Seerutton (Temps Record, 2013), Tocant de peus al cel d’Aida Strings (Temps Record, 2013; com a productor), More sound de Kat Santana (Temps Record, 2013) i Do the ´Duu Du´ de Jordi Rabascall amb 12 to 12 Quartet (PSM Records, 2014).
Biografies
Pau Casan, piano
Nascut a Barcelona, va estudiar piano amb C. Agustí, M. Drets i el catedràtic M. Farré al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, on va obtenir matrícula d’honor amb menció honorífica en el grau superior. Posteriorment va fer estudis de postgrau amb G. Fergus-Thompson i R. Vignoles al Royal College of Music de Londres, becat per la Fundació Agustí Pedro i Pons. Ha rebut classes magistrals d’A. de Larrocha, N. Bonet, M. Hastings, R. Fernández-Aguirre, P. Badura-Skoda i J. Nin-Culmell, entre d’altres.
Guardonat amb el primer premi del 23è Concurs Joan Massià, va guanyar també el tercer premi del 33è Concurs de Joves Intèrprets de Catalunya i el premi al millor pianista del 22è Premi Ciutat de Berga, en la modalitat de cambra vocal-lied.
Ha actuat com a solista a Barcelona, Reus, Sant Sebastià, Bogotà i Londres; com a acompanyant ho ha fet per Espanya, França, Portugal, Dinamarca, Finlàndia, el Regne Unit, Colòmbia i la Xina, tot especialitzant-se en la col·laboració amb la veu cantada, tant amb cors com amb solistes.
Actualment compagina l’activitat concertística amb la docència al Conservatori Superior de Música del Liceu, col·labora habitualment amb el Gran Teatre del Liceu com a mestre repetidor i és pianista oficial del Concurs Tenor Viñas. Des del 2010 és el pianista del Cor Infantil de l’Orfeó Català i des del 2021 de l’Orfeó Català.
Biografies
© Martí E. Berenguer
© Martí E. Berenguer
Laia Armengol, piano
Nascuda a Barcelona, s’inicià en la formació musical als sis anys a l’Escola Coral de l’Orfeó Català. Estudià piano amb Àngel Soler i Diana Baker. El 2002 es llicencià al Conservatori Superior de Música de Barcelona i es traslladà a Londres per ampliar estudis amb Yonty Solomon i Douglas Finch al Trinity College of Music de Londres. També ha rebut els consells de Miquel Farré, Mark Hastings, Francisco Poyato, Josep Colom, Eugene Asti, Roger Vignoles i George Hadjinikos, entre d’altres.
Ha estat distingida com a solista i com a músic de cambra en diversos concursos, com el Leonard Smith and Felicity Young Duo Competition i el John Halford Piano Competition, entre d’altres. Actualment és intèrpret de música de cambra i pianista acompanyant de cantants solistes i de cors. Ha treballat amb els cantants Dalmau González, Enric Serra, Carmen Bustamante, Oriol Rosés, Anna Ollet, Assumpta Mateu, Iréne Theorin, Ferran Albrich..., i en l’àmbit coral ha col·laborat amb el Cor Madrigal, Cor Jove de l’Orfeó Català, Cor de Noies de l’Orfeó Català, Cor A Tempo, El Cor Canta, etc. Actualment és la pianista repertorista dels cors Petits i Mitjans de l’Orfeó Català.El seu interès pel món vocal l’ha portada a estudiar cant amb Salvador Parrón i Oriol Rosés. La seva discografia inclou el CD La fragua de luna per a flauta i piano, de la col·lecció discogràfica “Joves Intèrprets” de Joventuts Musicals d’Espanya i recentment ha enregistrat el disc Músiques elèctriques amb el Morphosis Ensemble (Ins Records), formació especialitzada en música contemporània de la qual és la pianista titular.
En el vessant pedagògic, actualment treballa al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, i a l’IEA Oriol Martorell a càrrec del Cicle Formatiu Superior de Tècniques de Direcció coral i impulsant el Cor de Cambra Oriol Martorell, exercint de pianista i assistent de direcció (dir. Daniel Antolí).Biografies
©lafotogràfica
©lafotogràfica
Dani Coma, direcció escènica
Combina la direcció escènica amb les classes d’interpretació. Actualment és el cap de l’Àrea de Teatre de l’Escola Coco Comin i és mestre a l’Escola Billie Elliot, on formà els intèrprets que havien d’intervenir al musical Billy Elliot al Teatre Victòria. També ha estat director d’actors del musical Fama que aterrà a Barcelona al Teatre Apolo. A més, és mestre d’interpretació i escena al Conservatori del Liceu, així com del Conservatori de Tarragona, mestre de l’Aula de Musical de l’EMM Conservatori de Terrassa i mestre de l’Acadèmia del Sol del Teatre del Sol de Sabadell.
És director habitual de la productora Viu el Teatre, amb diversos espectacles en gira per l’Estat espanyol; així mateix, és director artístic de Nada es imposible d’El Mago Pop i de NESI Brodway Edition, versió que s’estrena a Madrid aquest octubre i que viatjarà a Brodway l’estiu següent. Ha estat director escènic del Concert de Sant Esteve del Palau de la Musica els anys 2017, 2018 i 2019, així com de múltiples espectacles amb el Cor Infantil i el Cor de Noies de l’Orfeó català, el Cor Geriona i el cor Lutiana.
Creador i compositor del grup juvenil Macedònia, ha publicat un grapat de cantates infantils amb Discmedi i de contes amb l’editorial Bellaterra Musica. Actualment és un dels artistes que forma part del programa Flipart de la Diputació de Barcelona.
Textos
Jo Akepsimas (1940)
La cuca de llum, el gat i el sol
Text de Maurice Carême (1899-1978) i adaptació de Maria Martorell (1923-2015)La cuca dins del bosc, del sol rep l’escalfor
i quan el dia mor del sol lluu la claror.
Per això quan tot ja dorm i les lluernes volen
jo veig en la foscor borrallons de claror.El gat ha obert els ulls i el sol s’hi ha ficat,
el gat acluca els ulls i el sol s’hi ha quedat.
Per això quan es fa fosc i el gat es deixondeix,
jo veig en la foscor dos puntets de claror.Narcís Bonet (1933-2019)
El meu gos
Text de Joaquim Ruyra (1858-1939)Jo tinc un gos
finet i bellugós,
menut, menut,
espavilat i astut,
que amb una sola ullada
em lluca la pensada.Si em veu content,
llança lladrucs al vent
Si em veu sorrut
resta cap baix i mut;
Si d’ira vesso flames,
va amb la cua entre cames.Marc Dalmases (1970)
El capgròs
Text de Salvador Perarnau (1895-1971)Cap i cua porta sort
el capgròs és cap i cua,
i va seguint el seu nord
dintre el bassal on s’afua.La seva sort no la sap
fins que es veu alguna pota;
se li fa més gros el cap, perd la cua
i ja és granota
i ja és granota
perd la cua i ja és granota.No et riguis del companyó
que no aprèn les beceroles
o no sap mai la lliçó
o riu i enraona a soles.Qui sap si el capgròs no sap
fins que es veu alguna pota
i li resta sols el cap, que ha nascut
per ser granota
per ser granota
que ha nascut per ser granota.La papallona
Text de Salvador PerarnauVola que vola sempre enjogassada
i a cada flor li fa un petó de llum,
no devé mai cansada
ni de volar ni de perfum
no devé mai cansada
ni de volar ni de perfum.La papallona només vola i juga
sense cap ruta, sense cap destí,
i ni es recorda quan era oruga
i feia onades per fer camí.
I ni es recorda quan era oruga
i feia onades per fer camí.Vola que vola i va passant la vida
sense fer res, només vol que jugar,
i dins la nit un llum la crida
i se n’hi va.Francesc Burrull (1934-2021)
El mico
Text de Josep Maria Espinàs (1927)M’ho pregunto i no m’ho explico
si és que el mico sembla un home
o és que l’home sembla un mico.El mico menja, el mico es repenja i despenja
El mico mira, remira i es gira i s’estira
El mico es rasca com si no tingués altra tasca
El mico juga i pensa i el front se li arrugaM’ho pregunto i no m’ho explico
si és que el mico sembla un home
o és que l’home sembla un mico.Recitat (solistes):
N’hi ha que pelen cacahuets i ho fan tot molt polidets
però n’hi ha que no en són pas i amb el dit burxen el nas.
Són d’allò més divertits fent ganyotes salts i crits
i fixant el seu esguard semblen dir-nos:
Dés vos guard!M’ho pregunto i no m’ho explico
si és que el mico sembla un home
o és que l’home sembla un mico.Francisco Flores del Campo (1907-1993)
Mi caballo blancoEs mi caballo blanco como un amanecer
Siempre juntitos vamos es mi amigo mas fiel
Mi caballo, mi caballo galopando va
Mi caballo, mi caballo se va y se va
Ah, ah, ah, ah, ayEn alas de una dicha mi caballo corrió
Y en brazos de una pena él también me llevó
Mi caballo, mi caballo galopando va
Mi caballo, mi caballo se va y se va
Ah, ah, ah, ah, ayEmily Crocker (1949)
Hear the wind
Cançó popular canadencaEscolteu el vent als arbres,
Vine i segueix-me.
Escolta la meva cançó, la meva melodia,
No voldries ser lliure?
De les muntanyes a les valls,
De mar a mar brillant.
Escolta la meva cançó, la meva melodia,
Vine, oh, vine amb miJosep Vila i Casañas (1966)
Papallona
Text de Miquel Desclot (1952)Papallona que revoles
per les branques del roser,
¿ets el pètal d’una rosa
o una ocella de paper?Aranya de sostre
Text de Miquel DesclotA la biga que fa tres
del sostre del dormitori,
una aranya es fa el dinar
sense gaire rebombori.Per primer plat ha caçat
un mosquit dels de trompeta
que porta el dipòsit ple
de sang fresca de poeta.Per segon ha aconseguit
una mosca vironera
que venia de sucar
del femer d’aquí darrere.I per postres vol tastar
l’ala d’una papallona
que a la nit l’ha despertat
amb uns crits com de persona.Si no para de menjar
aquest munt de proteïnes,
el metge la posarà
a règim de mandarines!Albert Guinovart (1962)
Llop de rondalla
Tex de Miquel DesclotS’alimenta de iaies o de nenes
amb caputxeta i trenes;
de cabretes o de porquets
–caçats de poc o freds…
I és que els autors de contes i rondalles
li fan passar més gana que a unes estovalles.
Però si li donessin pinso per dinar
el llop fóra més bo que el pa.Ull de bou de festa major
Tex de Miquel DesclotHe caçat un ull de bou per fer l’àpat de la festa;
les alasses són pel brou i també la cua testa.
Les cuixarres, pel rostit, i el carpó i la pitrerada.
I el cabot arrodonit, per partir-se’l la gossada.Dels menuts de l’ocellàs, una salsa amb sajolida;
del plomatge, un matalàs per trencar-hi una dormida.
D’invitats en tinc dinou, tots ells golafres de mena;
ai amb només un ull de bou trauran el ventre de pena.He caçat un ull de bou per fer l’àpat de la festa;
les alasses són pel brou i també la cua testa.Joseph Horovitz (1926)
El capità Noè i el seu zoo flotant
Text de Michael Flanders (1922-1975)
Traducció de Maria IbarzDéu va mirar la Terra
COR:
Quan Déu va mirar la Terra
es posà molt tristDÉU:
El que vaig fer hauria de ser bo i és dolent. I per tot arreu veig pecadors, violència i maldat!
Recorda'm que em tregui la humanitat del cap!
Faré que plogui molt!
Faré que plogui encara més,
durant quaranta dies i les nits.
Vaig dir: "que es faci la llum"
Faré que plogui encara més,
durant quaranta dies i les nits.
Els tiraré al rec!
Plogui sens parar!NARRADOR
Noè i la seva família eren bons.DÉU
Noè, una arca de fusta construeix;
fes-la de trenta cinc per quaranta cinc de llarg,
i posa-hi tres pisos, sostre i porta al costat,
i faré que plogui...
I si vols un consell,
serà millor que la seguellis amb quitrà del bò!DÉU i NARRADOR
Quan per fi acabis l'arca, això és el que has de fer:
l'hauràs d'omplir amb animals de dos en dos.
Durant quaranta dies i quaranta nits
no quedarà ningú.TOTS
Plogui, plogui!La ciutat del vici
NARRADOR:
La gent de la vila Riu,
quan ja estan farts de pecar,
anaven a casa en Noè
per riure-se'n a gust!.COR:
"Mai la faràs flotar, Noè,
estàs molt lluny del mar!
Només Déu sap què fas"NARRADOR:
Ho sap, oi tant, ho sap!COR:
"Noè, Noè, prou, deixa-ho estar,
vigila, hi ha un tauró!
També hi ha un vaixell allà!"
Però Noè no va parar pas, Noè!
Però ell va continuar.NARRADOR:
En Sem, en Jam i en Jafet,
eren els fills de Noè.
els va manar portar menjar
i guardar-lo al rebost;
la mare va dir:SENYORA NOÈ:
"Deu mil pans
per a què els necessitem?
D'això pot viure un elefant "NARRADOR:
"Seran dos", va dir NoèCOR:
Noè, Noè, Prou, deixa-ho estar
tothom se'n riu de tu! ha! ha!"NARRADOR:
Noè va demanar als seus fills
de complir el pla de Déu:
"Porteu tot ésser viu sisplau,
que trobeu a terra endins;
bestiar de granja no us deixeu,
tampoc els que hi ha al zoo, els rèptils, aus, insectes
en filera de dos en dos!COR:
Noè, Noè! Prou, deixa-ho estar!
Tots els gossos van bordar,
"Escolta'ns bé Noè, tossut"
però ell seguí amb l'arca endavant, Noè!
Ell va seguir construint, ell no va parar!Animals
NARRADOR i COR:
Jafet, Sem, Cam
van agafar una ovella i un marrà
ànec, bou, gallina i vaca i també un gall,
guepards, mascle i femella,
armadillo i tortuga
i dos lleons que dormien al seu cau
Tots els gats i altres felins,
foques, morses, hipopòtams,
i aranyes, nyus i zebres i dos llops.
Óssos, micos, rates, cucs, abelles,
hàmsters, ases, corbs, cavalls, gallines,
cabres i també cangurs.
Marsupials, mamífers i centípeds,
serps, camells, formigues i óssos
i cent peus, de tots en volen dos;
La girafa es va encallar
fins que una altra van trobar,
dos antílops i ja està, van acabar.
Sí, tots els animals
que caminen per el món
i els que s'arrosseguen per terra també,
i els que a l'aire van volant,
tots els animals hi són; dos de cada,
tal com el Senyor va dir.COR:
Noè, Noè, prou, deixa-ho estar!
La gent deia: Quin acudit!
Cap a l'arca anaven tots
a mesura que arribaven, Noè!
Porta'ls a dins de l'arca.NARRADOR:
Amb les senyores Sem i Cam
i també amb la Jafet, i la senyora Noè
i els seus marits, ja eren quatre.NOÈ:
Abans que tanqui ja hi som tots,
persones i animals?COR:
Sóu tots dins? diu el Senyor.
Respon Noè: "Tothom a bord!"
Noè, Noè, així no pots seguir,
el cel s'està enfosquint.
El Senyor us portarà a bon port
quan aneu pel mar navegat,
quan amb l'arca marxeu mar enllà!Sembla que plou
COR:
Sembla que plou... comença a espurnejar!
Sembla que plou... començo a estar-ne segur!
Sembla que plou, cal que agafi el meu paraigua.
Un xàfec curt anirà molt bé a les flors.
Sembla que plou... de fet cau un bon xàfec.
Sembla que plou... el terra està enfangat.
Sembla que plou, oi que sents el riu que brama?
segur que tal com plou sense parar s'inundarà!
M'arriba l'aigua als peus.
I ara als genolls.
Hi ha gent a les teulades.
I alguns a dalt d'uns pins.
Déu meu, perdona'm Déu!
Sembla com si el mar pugés com una font.
I sembla –ajudat–
Vaig cap a aquell turó perquè sembla... Aaaah!
El món és tot negat!SOLO:
L'aigua m’arriba al coll, faré glu glu!COR:
glu..
glu..
glu!Mar sense fi
COR:
Llavors les portes del cel s'obriren
i es buidaren les fonts a raig,
mentre l'aigua pujava sense parar
seguint l'ordre diví.
I tots els animals vius
sense remei es van ofegar;
així la muntanya més alta
va quedar sota l'aigua, avall,
avall sota l'aigua.
Però el Senyor recordà allò promès
i l'arca va flotar,
va salvar l'esperança del món
navegant aquell mar infinit,
navegant lliurement
aquell mar sense fi.Pluja per tot arreu
NOÈ:
Quaranta dies i quaranta nits.
Vivint aquí dins!
Dón el menjar als animals que ja bramen
i s'estan esperant,
tot el dia la pluja va picant sense parar,
ditxoses gotes repicant!COR:
Dins l'arca, tot belluga i es mou,
no hi veig, tot és fosc,
ja no queda oli de cremar,
no puc respirar, tot em fa mal!NOÈ:
Tants dies al mar, com grinyola l'arca!
El Senyor em va dir que Ell ens guiaria...
Que no em senti,
però desitjaria estar mortCOR:
Tot el dia!
La pluja va picant sense parar,
ditxoses gotes repicant!
Torna a sortir el sol, res no és igual.NOÈ:
En Sem vol parlar,
mira els seus germans però no diu ni mu!
Silenci sepulcarl...
no plou, ja no plou,
ja ha parat, ja ha parat!
Ja no hi ha gotes repicant!Navegant
COR:
I es van tancar les portes del cel,
i el mar blau va quedar en calma,
i un vent bufà de ponent
per assecar el món del tot.
Les aigües van baixar sense parar durant dies,
fins que un dia es van veure unes illes,
que es convertiren en grans muntanyes.
I l'arca va flotar amb calma
sobre el mar tranquil
fins que un dia el Senyor
portà l'arca per fi al cim del Mont Ararat.Ull de bou
COR:
Pare Noè, obre les portes,
mirem com és aquest món tot nou;
donem gràcies al Senyor Déu nostre,
el gran salvador!FAMÍLIA NOÈ:
No em puc creure que l'arca no es mou,
dalt la muntanya som?
El descens fet molt ràpid,,
les orelles m'han fet "pop"!COR:
Anem a mirar per l'ull de bou, pare!
La mare i jo!,
I jo! I jo!
La senyora Sem tan baixeta
no arriba a veure el mar!
En Noè envia un corb ben lluny,
que torna i xiscla "Crow"!
Tornem-ho a intentar demà!
Però el corb diu "Mai més!"SRA. JÀFET:
Ja la veig la nostra illeta,
realment és Ararat?
Deixa'm abocar-me una mica...COR:
Però li cau el seu barret!
Provem-ho per l'ull de bou,
potser veiem alguna cosa més!SRA. CAM:
Que em veieu les meves calces?COR:
Gràcies, no! Ni ganes, no!
Provà amb un colom volant
però terra no trobà;
així tornà, i per l'ull de bou entrà,
i amb Noè es va abraçar.
enviaren el colom
després d'una setmana més;
en tornar va portar
una branca d'olivera dins el bec.
Anem a veure per l'ull de bou,
potser veiem què hi ha trobat;
si oliveres hi ha trobat,
aviat hi haurà sol sec!
Dies després, un altre en van enviar
i el van esperar,
i un altre en van enviar
però ni un no en va tornar!FAMÍLIA NOÈ:
Ja no els hi cal l'arca,
ja hi ha terra per fer el seu niu,
faran casa allà on creixen les oliveres.COR:
Pare Noè, obrim les portes,
ara ja és segur sortir.
Guaita'ns, tots com encegats pel sol
veiem que fora tot és sec.
al nostre voltant, tot és sec.De dos en dos
NARRADOR:
Déu mirà a Noè dins de l'arca i li digué:
"Ja pots sortir fora i començar de nou.
Sortiu tots, sortiu dona i fills,
sortiu us ho dic,
deixeu sortir els animals, que surtin tots",
I van sortir tots de dos en dos,
(corrents per la rampa) tots de dos en dos.
I Déu va dir: "aneu on us agradi més,
per tot el món, d'Est a Oest,
de dos en dos"DÉU:
Però Noè, tu et quedaràs
un gat i un gos, i un bou,
també gallines, ànecs, oques,
cabres i un cavall.
I ara tots treballareu la terra per menjar,
i sempre més les estacions
us marcaran el temps.
I beneeixo els vostres fills
encara que facin pecats,
No enviaré mai més inundació,
ho prometo en ferm;
i aquí em comprometo
davant vostres i en ferm,
que quan veieu núvols al cel,
des del cel m'estaré quiet!Arc de Sant Martí
COR:
Que fabulós veure l'arc de Sant Martí al cel:
blau i verd, taronja, groc i vermell,
lila i malva també!DÉU:
Jo us prometo l'arc de Sant Martí al cel:
blau i verd, taronja, groc i vermell,
tots els colors de l'arc de Sant Martí:
blau i verd, taronja, groc i vermell,
lila i malva també!COR:
Que fabulós veure l'arc de Sant Martí al cel:
blau i verd, taronja, groc i vermell,
lila i malva també!
Veureu l'arc de Sant martí al cel,
sabreu que Déu deia la veritat.
"Aneu! Creixeu! Multipliqueu-vos!
Per dos, per dos, per dos...Cantaires dels cors
Cor Petits
Mariona Casañas Ortodó | Marcel Castelló Satué | Arnau Cot Florensa | Miquel Flaqué Espinosa | Mariona Galbany Ruiz | Martilda Gebhardt | Helena Giné Carrión | Ausiàs Maenner Arenas | Jan Poletti Viñals | Sofia Rinne | Martí Satorras Jiménez | Júlia Torregrossa Gargallo | Ona Velasco Solé | Laura Armengol Serra | Arnau Bon Jaime | Joan Casan Gallego| Marc Carraro Palmés| Magalí García Oliveras | Martí Junyent Clares | Laia Júlia Maydeu Canet| Josep Samitier Hilario | Oriol Vazquez Gibert| Ernest Punset | Eva Chapí Ortega | Maria Martínez Zherdeva | Mariona Puig Mestre | Ilona Rodríguez Mallorquí.
Cor Mitjans
Joana Agüero Pulido | Anna Alegre Berenguer Anna | Alicia Amat Sanchez | Luca Androutsopoulos Rodriguez | Joana Maria Asgeirsdottir Jonasson | Gal·la Badia Garcia | Ona Bernad Camacho | Pol Broto Sanz | Lucía Cahué Flores | Laia Cañamero Tatay | Martina Casañas Ortodó | Valentina Claramunt Puigmal | Irene Coscojuela Andreu | Sayara Díaz Levkina | Magali Dominguez Feliu | Martina Galera Colomer | Marçal García Oliveras | Berta Gasulla Giné | Mariona Giné Carrión | Eduard Jariod Garí | Alba Maenner Arenas | Jana Mainat Dobrowolski | Estel Mundó Mallol | Isolda Polo Solís | Genís Puig Roset | Simó Puig Roset | Jan Ramírez González | Xavier Roca Isern | Martí Rosés Fitó | Mar Sallent Moncho | May Sánchez Martinez | Bru Sobrado Ruiz | Eloi Solera Blasco | Taizhi Su | Miquel Torregrossa Gargallo | Bérengère Trubert Corcoy | Clara Ventura Alberni.
Cor Infantil
Eleonora Azirova Novikova | Tesfalem Balcells Blesa | Lídia Benítez Arnal | Violeta Bolinches Pin | Eric Buxó Domènech | Gerard Calzada Saurina | Marina Casan Gallego | Joana Cuesta Solà | Clàudia Curtichs Privat | Dèlia De Gispert Mestres | Berta Domènech Vilà | Clara Feliu Beltran | Conrad Font Carné | Júlia Font Carné | Paula Ibáñez Hidalgo | Oliver Infiesta Kamenov | Martina José Cabot | Aina Llamas Vallès | Clara Martí Monfort | Pau Martí Monfort | Marina Martínez Rubió | Alice Mayorga Fontana | Anna Melgosa Feu | Àuria Mercadé Cervera | Enea Morentin de Seta | Anna Ndiaye Santiago | Júlia Oliver Calvet | Maya Pardina Artica | Irene Pulidó Soler | Pol Ramírez Turu | Carla Richter Viñas | Jaume Rius Gorina | Sara Rius Gorina | Cecília Rosés Fitó | Queralt Salgado Aisa | Joy Sánchez Martínez | Mariona Sans Palmés | Sophie Sauerteig Hohner | Khady Seck Colomé | Marta Sellami Texidor | Martí Sobrado Ruiz | Clara Tuset Fernández | Jana Úbeda Villanueva | Laia Ussetti Forn | Armand Valcárcel Garcia | Júlia Valdivieso Passolas | Bernat Vergé Miralles | Clara Vila González.
També et pot interessar...
La Casa dels Cants
Diumenge, 19.06.22 – 17 h
Sala de ConcertsConcert Participatiu
Irene Mas, soprano
Tànit Bono, mezzosoprano
Cantaires individuals
Orfeó Català (Simon Halsey, director artístic)
Vespres d'Arnadí
Pablo Larraz, directorAntonio Vivaldi:
Gloria, RV 589
Magnificat, RV 610Preus: 20 €
Col·laboradors
Armand Basi – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Cardoner Grup – CECOT – Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports – Eurofirms Group – Fundació Abertis – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Caixa d'Enginyers – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Laboratorio Reig Jofre – La Fageda – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Colonial – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – Mª Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – María José Lavin Guitart – Mª. del Carmen Pous Guardia – Daniela Turco – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Josep Colomer Maronas – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Jordi Gual i Solé – Ramón Poch Segura – Juan Manuel Soler Pujol – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – David Carrasco Chiva – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Pepita Izquierdo Giralt – Joan Oller i Cuartero – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Jordi Simó Sanahuja – Salvador Viñas Amat –
Cors de l’Escola Coral de l’Orfeó Català
–El capità Noè i el seu zoo flotant de HorovitzLa Casa dels Cants
Diumenge, 29 de maig de 2022 – 17 h
Petit Palau
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
El Cor Petits, el Cor Mitjans i el Cor Infantil formen part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, amb seu al Palau de la Música Catalana, i rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.
Programa
Cor Petits de l’Orfeó Català
Cor Mitjans de l’Orfeó Català
Cor Infantil de l’Orfeó Català
Pep Coca, contrabaix
Oriol González, bateria
Pau Casan i Laia Armengol, piano
Dani Coma, direcció escena
Glòria Coma i Pedrals, Glòria Fernàndez i Mercè Pi, directoresCOR PETITS
Jo Akepsimas (1940)
La cuca de llum, el gat i el sol
Piano: M. Jesús PuyueloNarcís Bonet (1933-2019)
El meu gosMarc Dalmases (1970)
El capgròs
La papallonaFrancesc Burrull (1934-2021)
El micoCOR MITJANS
Francisco Flores del Campo (1907-1993)
Mi caballo blanco
(Arranjament de Kevin Stannard)Emily Crocker (1949)
Hear the windCOR INFANTIL
Josep Vila i Casañas (1966)
Papallona
Aranya de sostreAlbert Guinovart (1962)
Llop de rondalla
Ull de bou de Festa MajorCOR INFANITL I COR MITJANS
Joseph Horovitz (1926)
El capità Noè i el seu zoo flotantDéu va mirar la Terra
Ciutat del vici
Animals
Sembla que plou
Mar sens fi
Pluja per tot arreu
Navegant
Ull de bou
De dos en dos
Arc de Sant MartíClàudia Curtichs, Narradora
Jaume Rius, Noè
Cecília Rosés, Déu
Lídia Benítez, Sra. Jafet
Àuria Mercadé, Sra. Noè
Clara Martí i Marta Sellami, Sra. CamDurada aproximada del concert: 75 minuts sense pausa
#coral
Poema
Alè de lleó
Tu: tot carn, tanta carn, fill de dues carns
que n’engendrarà tantes altres,recorda que quan em mori em treguin el cor
i no l’enterrin amb el cos,
que tinc batec per mil anys encara.Anna Gual
L’ésser solar (2013)Comentari
Bestiari musical
És de tots sabut que als nens els agraden els animals. Els contes n'estan plens, les pel·lícules, els joguets, els estampats de la roba, la decoració i... la música. Perquè la música, a més d'amansir les feres, és plena d'animals de tota mena, mascotes i salvatges, de jardí i camp i de selva. Avui escoltarem amb les veus dels cors Petit, Mitjans i Infantil de l'Orfeó Català un bestiari musical.
Comencem amb els animals de jardí i domèstics amb La cuca de llum, el gat i el sol del franco-grec Jo Akepsimas, un especialista amb música per nens i religiosa. I si hi ha gat, també ha d'haver-hi gos. El gos menut, espavilat i astut del poema El meu gos de Joaquim Ruyra musicat per Narcís Bonet el 1944. Seguim amb El capgròs i La papallona, dues de les onze cançons del cicle de Marc Dalmases sobre poemes del surienc Salvador Perarnau del seu llibre per a infants Plantes i cuques de llum (1966). Dalmases va heretar dels seus avis el llibre de poemes i els va musicar per a veus infantils, perquè els nens, diu, tinguessin més cançons en català i aprenguessin vocabulari amb paraules ara poc utilitzades.
A l'Amazones trobarem El mico de Francesc Burrull i a la granja Mi caballo blanco del xilè Francisco Flores del Campo. Hear the wind de l'estatunidenca Emily Crocker ens portarà de nou al jardí amb La papallona de Josep Vila i Casañas, i entrant a casa veurem l'Aranya de sostre. També hi ha bestioles de ficció com el Llop de rondalla i l'Ull de bou de Festa Major de la cantata d'Albert Guinovart El bestiolari (2009), basada en el poemari de Miquel Desclot El bestiolari de la Clara.
El concert es clou amb la cantata El capità Noè i el seu zoo flotant, del compositor britànic Joseph Horovitz amb llibret de l'actor i escriptor també britànic Michael Flanders. Es tracta d'una obra alegre que barreja estils musicals populars per explicar les aventures de Noè, el qual rep l'ordre de Déu de construir una arca i embarcar-hi una parella de tots els animals. La cantata comença amb una fabulosa tempesta sobre la qual sentim murmurar Déu el seu enuig amb els homes. El dramatisme de la cantata canvia quan després de quaranta dies i quaranta nits deixa de ploure i Noè espera que baixi l'aigua, s’eixugui la Terra i pugui atracar i desembarcar tot el carregament d'animals. L'obra s'acaba a ritme de vals i l'arc de Sant Martí amb Déu prometent que mai més tornarà a inundar la Terra.
Lourdes Morgades, periodista especialitzada en música
Biografies
Cor Petits de l’Orfeó Català
© Antoni Bofill
El Cor Petits de l'Orfeó Català està integrat per nens i nenes de sis i set anys, Mercè Pi n’és la directora i Laia Armengol la pianista. En aquesta etapa s’inicia la formació al món de la veu i la música. A partir de cançons, exercicis i jocs es treballa l’extensió de la veu, la seva lleugeresa, l’afinació i el reconeixement auditiu des de l’escolta i la imitació; així mateix, els integrants s’eduquen en el ritme, la pulsació i l’expressivitat musical mitjançant el cant, la dansa i l’escenificació de les cançons. Igualment, es fomenta que els cantaires es familiaritzin amb la respiració i tinguin consciència corporal. També es treballen els sentits de la responsabilitat, el compromís i la constància, per afavorir que els cantaires creixin a nivell personal i despleguin totes les seves capacitats musicals i les vinculades a la intel·ligència emocional.
Actua habitualment al Palau de la Música Catalana amb la resta de cors de l’Escola Coral, als concerts de Primavera i de Sant Esteve; també fa intercanvis amb altres corals, que inclouen concerts fora del Palau, i un cap de setmana de treball.
El 2019 va interpretar la cantata Daltabaix de la ciutat de J. Ollé, juntament amb el Cor Mitjans de l’Orfeó Català, i el desembre del mateix any va actuar amb Dàmaris Gelabert i l’Orquestra Simfònica del Vallès al cicle Simfònics al Palau. El gener del 2020 va participar al concert dels Carmina Burana de C. Orff amb el Cor Jove de l’Orfeó Català, dins el projecte Palau Vincles. El 2021 va participar en la producció audiovisual Carmina Burana, amb els cors de Palau Vincles, que s’estrenà el 28 de març a Palau Digital i TV3.
La temporada 2022-23 va interpretar al Palau, al costat del Cor Infantil de l’Orfeó Català, el programa “De la nit al dia”, amb obres de Brahms, Rutter, Pastrana i Luboff, entre d’altres, i amb la direcció escènica de Dani Coma, així com el concert Chiaroscuro, al costat de la resta de formacions de l’Escola Coral, tots dirigits per Basilio Astúlez. De la temporada passada (2023-24) destaca el concert Cuques de llum, amb obres de Marc Dalmases, al costat del Cor Mitjans de l’Orfeó Català i el Cor de l’SCIC.
Aquesta temporada 2024-25, el Cor Petits juntament amb el Cor Mitjans de l’Orfeó Català presentaran al maig de 2025 la cantata De qui és el bosc, amb música de Josep Ollé i llibret de Marc Donat.
El Cor Petits forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, amb seu al Palau de la Música Catalana, que rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.
Mercè Pi, directora
© Antoni Bofill
Directora del Cor Petits de l’Orfeó Català
Cursà els estudis musicals al Conservatori de Badalona, on obtingué les titulacions professionals de cant i solfeig i el títol superior de pedagogia musical. Amplià estudis en diversos cursos internacionals de cant i cursos de pedagogia musical, com són els mètodes Willems, Dalcroze i Orff, entre d’altres. També ha realitzat estudis de clarinet modern. Sempre ha compaginat la tasca pedagògica amb la de cantant, tot formant part de diverses agrupacions corals. Ha estat membre del Cor Lieder Càmera, fundat per Josep Vila i Casañas, i ha col·laborat amb la Capella de Santa Maria del Mar i el Cor Madrigal.
Des del 1992 és professora a l’EMM de Premià de Mar. I des del 2002 és membre de l’equip pedagògic de l’Escola Coral de l’Orfeó Català com a directora del Cor Petits i professora de llenguatge musical. Ha treballat en projectes educatius de l’Escola Coral per impulsar el cant coral, a Bombai i al Camerun. Ha format part del projecte social Palau Vincles durant molts anys. El 2023 va dirigir el Cantaxics (ACEM) en la celebració del seu 30è aniversari amb totes les escoles de música de Catalunya.
Cor Mitjans de l’Orfeó Català
© Antoni Bofill
El Cor Mitjans de l'Orfeó Català està integrat per quaranta nens i nenes de vuit a deu anys, Glòria Fernández n’és la directora i Laia Armengol la pianista. Els cantaires hi comencen a treballar el ric repertori coral per a cors infantils i augmenten el compromís amb el Cor amb l’assistència a dues sessions d’assaigs setmanals. Se’ls introdueix en la tècnica vocal educant la veu, l’actitud corporal i la consciència de la respiració, aspectes necessaris per cantar. Combinen els assaigs amb dues sessions setmanals de llenguatge musical per aprendre les bases de la lectura i l’escriptura musicals. També s’hi treballen els valors de la integració social i la cooperació, per mitjà dels concerts benèfics, el projecte Palau Vincles o els intercanvis internacionals. Així es sensibilitza els cantaires sobre tot allò que pugui afavorir la millora de la societat que ens envolta.
El Cor actua habitualment al Palau de la Música Catalana amb els altres cors de l’Escola Coral, i també té la seva activitat pròpia dins i fora del Palau, tot participant en intercanvis amb altres corals de Catalunya.
El juliol del 2016 va interpretar per primera vegada els Carmina Burana de Carl Orff amb el Cor Jove de l’Orfeó Català, dirigits per Esteve Nabona, al cicle Estiu al Palau. El 2018 va actuar, al costat de l’Orfeó Català i els cors de l’Escola Coral, en l’obra El monstre al laberint de Jonathan Dove al festival Grec. El 2019 va interpretar la cantata Daltabaix de la ciutat de J. Ollé, juntament amb el Cor Petits de l’Orfeó Català i la Coral El Virolet, i el desembre va actuar, al costat del Cor Petits de l’Orfeó Català, al cicle Simfònics al Palau amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i la cantant Dàmaris Gelabert. El 2022, al cicle La Casa dels Cants, va interpretar la cantata El capità Noè i el seu zoo flotant de Joseph Horovitz, al costat del Cor Infantil de l’Orfeó Català. Al Palau, el 2023 protagonitzà, al costat dels cors Infantil i Juvenil de Palau Vincles, el projecte de cocreació Fem somriure el planeta, amb dibuix en directe, i el concert Chiaroscuro, al costat de la resta de formacions de l’Escola Coral i dirigit per Basilio Astúlez. De la temporada passada (2023-24) destaca el concert Cuques de llum, amb obres de Marc Dalmases, al costat del Cor Petits de l’Orfeó Català i el Cor de l’SCIC.
Aquesta temporada 2024-25, el Cor Mitjans juntament amb el Cor Petits de l’Orfeó Català presentaran al maig de 2025 la cantata De qui és el bosc, amb música de Josep Ollé i llibret de Marc Donat.
El Cor Mitjans forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, amb seu al Palau de la Música Catalana, que rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.
Glòria Fernàndez Blanco, directora
© Mariona Fernàndez
Directora del Cor Mitjans de l’Orfeó Català
Llicenciada en direcció de cors per l’Escola de Superior de Música de Catalunya, durant molts anys ha participat com a cantant professional en diferents formacions, com el cor Arsys Bourgogne, dirigit per Pierre Cao, i La Capella Reial de Catalunya, dirigida per Jordi Savall, entre d’altres.Ha dirigit diverses corals mixtes, infantils i femenines durant aquests darrers vint-i-cinc anys i des del setembre del 2007 dirigeix el Cor Mitjans de l’Orfeó Català. Ha participat en projectes educatius de l’Escola Coral de l’Orfeó Català per impulsar el cant coral, a Bombai i al Camerun, i des de l’inici del projecte social Palau Vincles (2011) fins al 2023 com a directora de cors, entre d’altres el Cor Juvenil.
Paral·lelament, s’ha interessat en el cos i la veu des d’una mirada més àmplia i integradora, i s’ha format en el mètode pedaògicomusical Jaques-Dalcroze, en dansa contemporània, en teràpia corporal integrativa i en musicoteràpia de la veu entre altres expressions.
Cor Infantil de l’Orfeó Català
© Antoni Bofill
El Cor Infantil de l’Orfeó Català està integrat per cantaires d’onze a disset anys. Des de la seva fundació fins al 2008 va ser dirigit per Elisenda Carrasco; actualment Glòria Coma i Pedrals n’és la directora i Pau Casan el pianista. Ha actuat a Barcelona, Mallorca, Tàrrega, Pamplona, Sant Sebastià, Montpeller (França) i Pisa (Itàlia). Ha col·laborat amb orquestres i cors de prestigi, com la Gustav Mahler Jugendorchester, Orquestra Filharmònica d’Israel i Jove Orquestra Nacional de Catalunya, entre d’altres. Ha treballat amb els directors E. Pohjola, P. Hyökki, M. Janowski, S. Bychkov, Z. Mehta, J. Nott, I. Fischer, J. E. Gardiner, M. Valdivieso i B. Astúlez, entre d’altres. Ha actuat al Gran Teatre del Liceu, al festival Grec i ha treballat sota la direcció escènica de Comediants i Dani Coma.
En l’àmbit de la música simfonicocoral, ha interpretat les parts de cor de nens de la Tercera Simfonia de Mahler i el 2021 interpretà la part infantil de la Passió segons sant Mateu de J. S. Bach, amb l’Orfeó Català, solistes de l’Orquestra Filharmònica de Berlín i l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, dirigits per Simon Halsey.
El 2022 va interpretar la cantata El capità Noè i el seu zoo flotant de J. Horovitz, juntament amb el Cor Mitjans de l’Orfeó Català, sota la direcció musical de Glòria Coma i la direcció escènica de Dani Coma; també interpretà el cor de nens de l’òpera Suor Angelica de G. Puccini a la temporada d’òpera del Gran Teatre del Liceu. El 2023 ha participat a la Passió segons sant Mateu de J. S. Bach al costat del cor Vox Luminis i la Freiburger Barockorchester, dirigits per Lionel Meunier, al Palau de la Música Catalana. Al cicle La Casa dels Cants va presentar el programa De la nit al dia juntament amb el Cor Petits de l’Orfeó Català, i ha actuat amb el cor Virelai de Quart de Poblet, com a resultat de l’intercanvi que els dos cors van fer la primavera del 2023.
Aquesta temporada 2023-24 intervindrà a l’òpera Turandot de G. Puccini a la temporada d’òpera del Gran Teatre del Liceu; a la Passió segons sant Mateu de Bach, al Palau i a l’Auditorio Nacional de Madrid, amb Vespres d’Arnadí i el Cor de Cambra del Palau, sota la direcció de Christoph Prégardien, i farà un intercanvi amb el cor portuguès Jovens Cantores de Guimarães. També participarà en un concert coral amb obres d’Ola Gjeilo, amb el mateix compositor al piano, al costat de l’Orfeó Català i la resta de cors de l’Escola Coral.
El Cor Infantil forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, amb seu al Palau de la Música Catalana, i rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.
Glòria Coma i Pedrals, directora
© Josep Molina
Directora del Cor Infantil de l’Orfeó Català
Va néixer a Santa Maria d’Oló (Moianès). Estudià direcció amb Mireia Barrera, Josep Vila i Casañas, Pierre Cao, Johan Duijck i Harry Christophers. Ha estudiat piano, contrabaix, teatre i dansa, i és llicenciada en cant per l’ESMUC, sota el mestratge de Margarida Natividade, amb la qual ha participat en diverses classes magistrals a Bèlgica. Ha dirigit el Cor Infantil Sant Esteve de Castellar del Vallès (primer premi de la X Mostra de la Generalitat de Catalunya) i el Cor Jove de l’Escola de Música la Guineu de Barcelona (segon premi del IX Certamen Nacional Infantil i Juvenil d’Havaneres de Torrevella).
Ha dirigit cors d’adults, com el Cor Lieder Càmera (direcció adjunta del 2005 al 2008), ha actuat com a contrabaixista en diverses agrupacions, i com a soprano solista ha interpretat els papers de Barbarina i Reina de la Nit (Mozart), Lakmé (Delibes), Melissa (Händel), i també ha cantat l’Stabat Mater de Pergolesi (Orquestra Barroca Catalana) i l’Oratori de Nadal de Camille Saint-Saëns (Orquestra Ars Musicae), entre d’altres. En diverses ocasions ha format part del jurat dels Premis BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra.
És professora de cant al monestir de Sant Benet de Montserrat i a l’Orfeó Català i professora de tècnica de direcció coral a la diplomatura de música sacra de la Facultat Antoni Gaudí. Durant les darreres dues temporades ha estat directora convidada al Festival di Primavera de Montecatini, organitzat per la Federació Italiana de Cant Coral. Des del 2008 dirigeix el Cor Infantil de l’Orfeó Català (tercer premi a Cantonigròs).
Pep Coca, contrabaix
Nascut a Terrassa (1966), és músic professional des de molt jove. La seva versatilitat li ha permès treballar en molts àmbits musicals. Ha acompanyat figures del país, com Raimon, Lídia Pujol, Clau de Lluna o Josep Maria Farràs, però també ha comandat el seu propi projecte, Domini Màgic, amb tres àlbums publicats amb música original. En l'àmbit acadèmic és titulat superior en música moderna i jazz per l'ESMUC i exerceix com a professor de contrabaix, baix elèctric i música de cambra en diversos centres educatius.
Oriol González, bateria
Baterista professional, té una àmplia experència en directes i gravacions en diferents estils musicals, com jazz, swing, gòspel, funk… Va estudiar al Conservatori Superior de Música del Liceu i va completar els estudis amb mestres com Marc Miralta, Angel Pereira, Aldo Caviglia, Jo Krause i Pau Bombardó.
Desde el 2004 és professor de bateria i combos a diverses escoles i conservatoris de Catalunya.
Actualment és profesor de bateria a l’Aula de Música de Terrassa i també n’és el cap del Departament de Recursos Humans i comunity manager.
Ha fet gires internacionals amb diversos grups, sobretot de jazz i swing, i ha tocat a quasi tots els clubs, sales, festivals de jazz i auditoris del país amb diferents grups i formacions.
Ha treballat i treballa, entre d´altres, amb músics i grups com l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (dirigida per Gerard Claret), Horacio Fumero, Matthew Simon, Tom Johnson, John Dubuclet, Jordi Matas, Companyia de Teatre Corenllà, Miguel Ángel Cordero, Josep M. Farràs, Jay Wallis, Teatre 5 i Acció, Joan Monné, Cristian Muenchinguer, International Swing Gigolos, Benet Palet, Tom Warburton, Joan Chamorro, Manuel Krapovickas, Jorge Rossy, David Mengual, Joan Diaz, Nono Fernández, Xavier Figuerola i un llarg etcètera.
Dels enregistraments en els quals ha participat, destaquen Six tunes below zero del Grup Eliptic Project (Quadrant Records, 2009), Com ahir del Xevi Gata Quartet (autoeditat, 2012), Continental blues del Matthew Simon Quartet (Temps Record, 2012), Broken Quartet meets Josep M. Farràs del Broken Quartet (Temps Record, 2013); Jazz & gospel del Cor Vocal Zetzània, dirigit per Erwyn Seerutton (Temps Record, 2013), Tocant de peus al cel d’Aida Strings (Temps Record, 2013; com a productor), More sound de Kat Santana (Temps Record, 2013) i Do the ´Duu Du´ de Jordi Rabascall amb 12 to 12 Quartet (PSM Records, 2014).
Pau Casan, piano
Nascut a Barcelona, va estudiar piano amb C. Agustí, M. Drets i el catedràtic M. Farré al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, on va obtenir matrícula d’honor amb menció honorífica en el grau superior. Posteriorment va fer estudis de postgrau amb G. Fergus-Thompson i R. Vignoles al Royal College of Music de Londres, becat per la Fundació Agustí Pedro i Pons. Ha rebut classes magistrals d’A. de Larrocha, N. Bonet, M. Hastings, R. Fernández-Aguirre, P. Badura-Skoda i J. Nin-Culmell, entre d’altres.
Guardonat amb el primer premi del 23è Concurs Joan Massià, va guanyar també el tercer premi del 33è Concurs de Joves Intèrprets de Catalunya i el premi al millor pianista del 22è Premi Ciutat de Berga, en la modalitat de cambra vocal-lied.
Ha actuat com a solista a Barcelona, Reus, Sant Sebastià, Bogotà i Londres; com a acompanyant ho ha fet per Espanya, França, Portugal, Dinamarca, Finlàndia, el Regne Unit, Colòmbia i la Xina, tot especialitzant-se en la col·laboració amb la veu cantada, tant amb cors com amb solistes.
Actualment compagina l’activitat concertística amb la docència al Conservatori Superior de Música del Liceu, col·labora habitualment amb el Gran Teatre del Liceu com a mestre repetidor i és pianista oficial del Concurs Tenor Viñas. Des del 2010 és el pianista del Cor Infantil de l’Orfeó Català i des del 2021 de l’Orfeó Català.
Laia Armengol, piano
© Martí E. Berenguer
Nascuda a Barcelona, s’inicià en la formació musical als sis anys a l’Escola Coral de l’Orfeó Català. Estudià piano amb Àngel Soler i Diana Baker. El 2002 es llicencià al Conservatori Superior de Música de Barcelona i es traslladà a Londres per ampliar estudis amb Yonty Solomon i Douglas Finch al Trinity College of Music de Londres. També ha rebut els consells de Miquel Farré, Mark Hastings, Francisco Poyato, Josep Colom, Eugene Asti, Roger Vignoles i George Hadjinikos, entre d’altres.
Ha estat distingida com a solista i com a músic de cambra en diversos concursos, com el Leonard Smith and Felicity Young Duo Competition i el John Halford Piano Competition, entre d’altres. Actualment és intèrpret de música de cambra i pianista acompanyant de cantants solistes i de cors. Ha treballat amb els cantants Dalmau González, Enric Serra, Carmen Bustamante, Oriol Rosés, Anna Ollet, Assumpta Mateu, Iréne Theorin, Ferran Albrich..., i en l’àmbit coral ha col·laborat amb el Cor Madrigal, Cor Jove de l’Orfeó Català, Cor de Noies de l’Orfeó Català, Cor A Tempo, El Cor Canta, etc. Actualment és la pianista repertorista dels cors Petits i Mitjans de l’Orfeó Català.El seu interès pel món vocal l’ha portada a estudiar cant amb Salvador Parrón i Oriol Rosés. La seva discografia inclou el CD La fragua de luna per a flauta i piano, de la col·lecció discogràfica “Joves Intèrprets” de Joventuts Musicals d’Espanya i recentment ha enregistrat el disc Músiques elèctriques amb el Morphosis Ensemble (Ins Records), formació especialitzada en música contemporània de la qual és la pianista titular.
En el vessant pedagògic, actualment treballa al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, i a l’IEA Oriol Martorell a càrrec del Cicle Formatiu Superior de Tècniques de Direcció coral i impulsant el Cor de Cambra Oriol Martorell, exercint de pianista i assistent de direcció (dir. Daniel Antolí).Dani Coma, direcció escènica
©lafotogràfica
Combina la direcció escènica amb les classes d’interpretació. Actualment és el cap de l’Àrea de Teatre de l’Escola Coco Comin i és mestre a l’Escola Billie Elliot, on formà els intèrprets que havien d’intervenir al musical Billy Elliot al Teatre Victòria. També ha estat director d’actors del musical Fama que aterrà a Barcelona al Teatre Apolo. A més, és mestre d’interpretació i escena al Conservatori del Liceu, així com del Conservatori de Tarragona, mestre de l’Aula de Musical de l’EMM Conservatori de Terrassa i mestre de l’Acadèmia del Sol del Teatre del Sol de Sabadell.
És director habitual de la productora Viu el Teatre, amb diversos espectacles en gira per l’Estat espanyol; així mateix, és director artístic de Nada es imposible d’El Mago Pop i de NESI Brodway Edition, versió que s’estrena a Madrid aquest octubre i que viatjarà a Brodway l’estiu següent. Ha estat director escènic del Concert de Sant Esteve del Palau de la Musica els anys 2017, 2018 i 2019, així com de múltiples espectacles amb el Cor Infantil i el Cor de Noies de l’Orfeó català, el Cor Geriona i el cor Lutiana.
Creador i compositor del grup juvenil Macedònia, ha publicat un grapat de cantates infantils amb Discmedi i de contes amb l’editorial Bellaterra Musica. Actualment és un dels artistes que forma part del programa Flipart de la Diputació de Barcelona.
Textos
Jo Akepsimas (1940)
La cuca de llum, el gat i el sol
Text de Maurice Carême (1899-1978) i adaptació de Maria Martorell (1923-2015)La cuca dins del bosc, del sol rep l’escalfor
i quan el dia mor del sol lluu la claror.
Per això quan tot ja dorm i les lluernes volen
jo veig en la foscor borrallons de claror.El gat ha obert els ulls i el sol s’hi ha ficat,
el gat acluca els ulls i el sol s’hi ha quedat.
Per això quan es fa fosc i el gat es deixondeix,
jo veig en la foscor dos puntets de claror.Narcís Bonet (1933-2019)
El meu gos
Text de Joaquim Ruyra (1858-1939)Jo tinc un gos
finet i bellugós,
menut, menut,
espavilat i astut,
que amb una sola ullada
em lluca la pensada.Si em veu content,
llança lladrucs al vent
Si em veu sorrut
resta cap baix i mut;
Si d’ira vesso flames,
va amb la cua entre cames.Marc Dalmases (1970)
El capgròs
Text de Salvador Perarnau (1895-1971)Cap i cua porta sort
el capgròs és cap i cua,
i va seguint el seu nord
dintre el bassal on s’afua.La seva sort no la sap
fins que es veu alguna pota;
se li fa més gros el cap, perd la cua
i ja és granota
i ja és granota
perd la cua i ja és granota.No et riguis del companyó
que no aprèn les beceroles
o no sap mai la lliçó
o riu i enraona a soles.Qui sap si el capgròs no sap
fins que es veu alguna pota
i li resta sols el cap, que ha nascut
per ser granota
per ser granota
que ha nascut per ser granota.La papallona
Text de Salvador PerarnauVola que vola sempre enjogassada
i a cada flor li fa un petó de llum,
no devé mai cansada
ni de volar ni de perfum
no devé mai cansada
ni de volar ni de perfum.La papallona només vola i juga
sense cap ruta, sense cap destí,
i ni es recorda quan era oruga
i feia onades per fer camí.
I ni es recorda quan era oruga
i feia onades per fer camí.Vola que vola i va passant la vida
sense fer res, només vol que jugar,
i dins la nit un llum la crida
i se n’hi va.Francesc Burrull (1934-2021)
El mico
Text de Josep Maria Espinàs (1927)M’ho pregunto i no m’ho explico
si és que el mico sembla un home
o és que l’home sembla un mico.El mico menja, el mico es repenja i despenja
El mico mira, remira i es gira i s’estira
El mico es rasca com si no tingués altra tasca
El mico juga i pensa i el front se li arrugaM’ho pregunto i no m’ho explico
si és que el mico sembla un home
o és que l’home sembla un mico.Recitat (solistes):
N’hi ha que pelen cacahuets i ho fan tot molt polidets
però n’hi ha que no en són pas i amb el dit burxen el nas.
Són d’allò més divertits fent ganyotes salts i crits
i fixant el seu esguard semblen dir-nos:
Dés vos guard!M’ho pregunto i no m’ho explico
si és que el mico sembla un home
o és que l’home sembla un mico.Francisco Flores del Campo (1907-1993)
Mi caballo blancoEs mi caballo blanco como un amanecer
Siempre juntitos vamos es mi amigo mas fiel
Mi caballo, mi caballo galopando va
Mi caballo, mi caballo se va y se va
Ah, ah, ah, ah, ayEn alas de una dicha mi caballo corrió
Y en brazos de una pena él también me llevó
Mi caballo, mi caballo galopando va
Mi caballo, mi caballo se va y se va
Ah, ah, ah, ah, ayEmily Crocker (1949)
Hear the wind
Cançó popular canadencaEscolteu el vent als arbres,
Vine i segueix-me.
Escolta la meva cançó, la meva melodia,
No voldries ser lliure?
De les muntanyes a les valls,
De mar a mar brillant.
Escolta la meva cançó, la meva melodia,
Vine, oh, vine amb miJosep Vila i Casañas (1966)
Papallona
Text de Miquel Desclot (1952)Papallona que revoles
per les branques del roser,
¿ets el pètal d’una rosa
o una ocella de paper?Aranya de sostre
Text de Miquel DesclotA la biga que fa tres
del sostre del dormitori,
una aranya es fa el dinar
sense gaire rebombori.Per primer plat ha caçat
un mosquit dels de trompeta
que porta el dipòsit ple
de sang fresca de poeta.Per segon ha aconseguit
una mosca vironera
que venia de sucar
del femer d’aquí darrere.I per postres vol tastar
l’ala d’una papallona
que a la nit l’ha despertat
amb uns crits com de persona.Si no para de menjar
aquest munt de proteïnes,
el metge la posarà
a règim de mandarines!Albert Guinovart (1962)
Llop de rondalla
Tex de Miquel DesclotS’alimenta de iaies o de nenes
amb caputxeta i trenes;
de cabretes o de porquets
–caçats de poc o freds…
I és que els autors de contes i rondalles
li fan passar més gana que a unes estovalles.
Però si li donessin pinso per dinar
el llop fóra més bo que el pa.Ull de bou de festa major
Tex de Miquel DesclotHe caçat un ull de bou per fer l’àpat de la festa;
les alasses són pel brou i també la cua testa.
Les cuixarres, pel rostit, i el carpó i la pitrerada.
I el cabot arrodonit, per partir-se’l la gossada.Dels menuts de l’ocellàs, una salsa amb sajolida;
del plomatge, un matalàs per trencar-hi una dormida.
D’invitats en tinc dinou, tots ells golafres de mena;
ai amb només un ull de bou trauran el ventre de pena.He caçat un ull de bou per fer l’àpat de la festa;
les alasses són pel brou i també la cua testa.Joseph Horovitz (1926)
El capità Noè i el seu zoo flotant
Text de Michael Flanders (1922-1975)
Traducció de Maria IbarzDéu va mirar la Terra
COR:
Quan Déu va mirar la Terra
es posà molt tristDÉU:
El que vaig fer hauria de ser bo i és dolent. I per tot arreu veig pecadors, violència i maldat!
Recorda'm que em tregui la humanitat del cap!
Faré que plogui molt!
Faré que plogui encara més,
durant quaranta dies i les nits.
Vaig dir: "que es faci la llum"
Faré que plogui encara més,
durant quaranta dies i les nits.
Els tiraré al rec!
Plogui sens parar!NARRADOR
Noè i la seva família eren bons.DÉU
Noè, una arca de fusta construeix;
fes-la de trenta cinc per quaranta cinc de llarg,
i posa-hi tres pisos, sostre i porta al costat,
i faré que plogui...
I si vols un consell,
serà millor que la seguellis amb quitrà del bò!DÉU i NARRADOR
Quan per fi acabis l'arca, això és el que has de fer:
l'hauràs d'omplir amb animals de dos en dos.
Durant quaranta dies i quaranta nits
no quedarà ningú.TOTS
Plogui, plogui!La ciutat del vici
NARRADOR:
La gent de la vila Riu,
quan ja estan farts de pecar,
anaven a casa en Noè
per riure-se'n a gust!.COR:
"Mai la faràs flotar, Noè,
estàs molt lluny del mar!
Només Déu sap què fas"NARRADOR:
Ho sap, oi tant, ho sap!COR:
"Noè, Noè, prou, deixa-ho estar,
vigila, hi ha un tauró!
També hi ha un vaixell allà!"
Però Noè no va parar pas, Noè!
Però ell va continuar.NARRADOR:
En Sem, en Jam i en Jafet,
eren els fills de Noè.
els va manar portar menjar
i guardar-lo al rebost;
la mare va dir:SENYORA NOÈ:
"Deu mil pans
per a què els necessitem?
D'això pot viure un elefant "NARRADOR:
"Seran dos", va dir NoèCOR:
Noè, Noè, Prou, deixa-ho estar
tothom se'n riu de tu! ha! ha!"NARRADOR:
Noè va demanar als seus fills
de complir el pla de Déu:
"Porteu tot ésser viu sisplau,
que trobeu a terra endins;
bestiar de granja no us deixeu,
tampoc els que hi ha al zoo, els rèptils, aus, insectes
en filera de dos en dos!COR:
Noè, Noè! Prou, deixa-ho estar!
Tots els gossos van bordar,
"Escolta'ns bé Noè, tossut"
però ell seguí amb l'arca endavant, Noè!
Ell va seguir construint, ell no va parar!Animals
NARRADOR i COR:
Jafet, Sem, Cam
van agafar una ovella i un marrà
ànec, bou, gallina i vaca i també un gall,
guepards, mascle i femella,
armadillo i tortuga
i dos lleons que dormien al seu cau
Tots els gats i altres felins,
foques, morses, hipopòtams,
i aranyes, nyus i zebres i dos llops.
Óssos, micos, rates, cucs, abelles,
hàmsters, ases, corbs, cavalls, gallines,
cabres i també cangurs.
Marsupials, mamífers i centípeds,
serps, camells, formigues i óssos
i cent peus, de tots en volen dos;
La girafa es va encallar
fins que una altra van trobar,
dos antílops i ja està, van acabar.
Sí, tots els animals
que caminen per el món
i els que s'arrosseguen per terra també,
i els que a l'aire van volant,
tots els animals hi són; dos de cada,
tal com el Senyor va dir.COR:
Noè, Noè, prou, deixa-ho estar!
La gent deia: Quin acudit!
Cap a l'arca anaven tots
a mesura que arribaven, Noè!
Porta'ls a dins de l'arca.NARRADOR:
Amb les senyores Sem i Cam
i també amb la Jafet, i la senyora Noè
i els seus marits, ja eren quatre.NOÈ:
Abans que tanqui ja hi som tots,
persones i animals?COR:
Sóu tots dins? diu el Senyor.
Respon Noè: "Tothom a bord!"
Noè, Noè, així no pots seguir,
el cel s'està enfosquint.
El Senyor us portarà a bon port
quan aneu pel mar navegat,
quan amb l'arca marxeu mar enllà!Sembla que plou
COR:
Sembla que plou... comença a espurnejar!
Sembla que plou... començo a estar-ne segur!
Sembla que plou, cal que agafi el meu paraigua.
Un xàfec curt anirà molt bé a les flors.
Sembla que plou... de fet cau un bon xàfec.
Sembla que plou... el terra està enfangat.
Sembla que plou, oi que sents el riu que brama?
segur que tal com plou sense parar s'inundarà!
M'arriba l'aigua als peus.
I ara als genolls.
Hi ha gent a les teulades.
I alguns a dalt d'uns pins.
Déu meu, perdona'm Déu!
Sembla com si el mar pugés com una font.
I sembla –ajudat–
Vaig cap a aquell turó perquè sembla... Aaaah!
El món és tot negat!SOLO:
L'aigua m’arriba al coll, faré glu glu!COR:
glu..
glu..
glu!Mar sense fi
COR:
Llavors les portes del cel s'obriren
i es buidaren les fonts a raig,
mentre l'aigua pujava sense parar
seguint l'ordre diví.
I tots els animals vius
sense remei es van ofegar;
així la muntanya més alta
va quedar sota l'aigua, avall,
avall sota l'aigua.
Però el Senyor recordà allò promès
i l'arca va flotar,
va salvar l'esperança del món
navegant aquell mar infinit,
navegant lliurement
aquell mar sense fi.Pluja per tot arreu
NOÈ:
Quaranta dies i quaranta nits.
Vivint aquí dins!
Dón el menjar als animals que ja bramen
i s'estan esperant,
tot el dia la pluja va picant sense parar,
ditxoses gotes repicant!COR:
Dins l'arca, tot belluga i es mou,
no hi veig, tot és fosc,
ja no queda oli de cremar,
no puc respirar, tot em fa mal!NOÈ:
Tants dies al mar, com grinyola l'arca!
El Senyor em va dir que Ell ens guiaria...
Que no em senti,
però desitjaria estar mortCOR:
Tot el dia!
La pluja va picant sense parar,
ditxoses gotes repicant!
Torna a sortir el sol, res no és igual.NOÈ:
En Sem vol parlar,
mira els seus germans però no diu ni mu!
Silenci sepulcarl...
no plou, ja no plou,
ja ha parat, ja ha parat!
Ja no hi ha gotes repicant!Navegant
COR:
I es van tancar les portes del cel,
i el mar blau va quedar en calma,
i un vent bufà de ponent
per assecar el món del tot.
Les aigües van baixar sense parar durant dies,
fins que un dia es van veure unes illes,
que es convertiren en grans muntanyes.
I l'arca va flotar amb calma
sobre el mar tranquil
fins que un dia el Senyor
portà l'arca per fi al cim del Mont Ararat.Ull de bou
COR:
Pare Noè, obre les portes,
mirem com és aquest món tot nou;
donem gràcies al Senyor Déu nostre,
el gran salvador!FAMÍLIA NOÈ:
No em puc creure que l'arca no es mou,
dalt la muntanya som?
El descens fet molt ràpid,,
les orelles m'han fet "pop"!COR:
Anem a mirar per l'ull de bou, pare!
La mare i jo!,
I jo! I jo!
La senyora Sem tan baixeta
no arriba a veure el mar!
En Noè envia un corb ben lluny,
que torna i xiscla "Crow"!
Tornem-ho a intentar demà!
Però el corb diu "Mai més!"SRA. JÀFET:
Ja la veig la nostra illeta,
realment és Ararat?
Deixa'm abocar-me una mica...COR:
Però li cau el seu barret!
Provem-ho per l'ull de bou,
potser veiem alguna cosa més!SRA. CAM:
Que em veieu les meves calces?COR:
Gràcies, no! Ni ganes, no!
Provà amb un colom volant
però terra no trobà;
així tornà, i per l'ull de bou entrà,
i amb Noè es va abraçar.
enviaren el colom
després d'una setmana més;
en tornar va portar
una branca d'olivera dins el bec.
Anem a veure per l'ull de bou,
potser veiem què hi ha trobat;
si oliveres hi ha trobat,
aviat hi haurà sol sec!
Dies després, un altre en van enviar
i el van esperar,
i un altre en van enviar
però ni un no en va tornar!FAMÍLIA NOÈ:
Ja no els hi cal l'arca,
ja hi ha terra per fer el seu niu,
faran casa allà on creixen les oliveres.COR:
Pare Noè, obrim les portes,
ara ja és segur sortir.
Guaita'ns, tots com encegats pel sol
veiem que fora tot és sec.
al nostre voltant, tot és sec.De dos en dos
NARRADOR:
Déu mirà a Noè dins de l'arca i li digué:
"Ja pots sortir fora i començar de nou.
Sortiu tots, sortiu dona i fills,
sortiu us ho dic,
deixeu sortir els animals, que surtin tots",
I van sortir tots de dos en dos,
(corrents per la rampa) tots de dos en dos.
I Déu va dir: "aneu on us agradi més,
per tot el món, d'Est a Oest,
de dos en dos"DÉU:
Però Noè, tu et quedaràs
un gat i un gos, i un bou,
també gallines, ànecs, oques,
cabres i un cavall.
I ara tots treballareu la terra per menjar,
i sempre més les estacions
us marcaran el temps.
I beneeixo els vostres fills
encara que facin pecats,
No enviaré mai més inundació,
ho prometo en ferm;
i aquí em comprometo
davant vostres i en ferm,
que quan veieu núvols al cel,
des del cel m'estaré quiet!Arc de Sant Martí
COR:
Que fabulós veure l'arc de Sant Martí al cel:
blau i verd, taronja, groc i vermell,
lila i malva també!DÉU:
Jo us prometo l'arc de Sant Martí al cel:
blau i verd, taronja, groc i vermell,
tots els colors de l'arc de Sant Martí:
blau i verd, taronja, groc i vermell,
lila i malva també!COR:
Que fabulós veure l'arc de Sant Martí al cel:
blau i verd, taronja, groc i vermell,
lila i malva també!
Veureu l'arc de Sant martí al cel,
sabreu que Déu deia la veritat.
"Aneu! Creixeu! Multipliqueu-vos!
Per dos, per dos, per dos...Cantaires dels cors
Cor Petits
Mariona Casañas Ortodó | Marcel Castelló Satué | Arnau Cot Florensa | Miquel Flaqué Espinosa | Mariona Galbany Ruiz | Martilda Gebhardt | Helena Giné Carrión | Ausiàs Maenner Arenas | Jan Poletti Viñals | Sofia Rinne | Martí Satorras Jiménez | Júlia Torregrossa Gargallo | Ona Velasco Solé | Laura Armengol Serra | Arnau Bon Jaime | Joan Casan Gallego| Marc Carraro Palmés| Magalí García Oliveras | Martí Junyent Clares | Laia Júlia Maydeu Canet| Josep Samitier Hilario | Oriol Vazquez Gibert| Ernest Punset | Eva Chapí Ortega | Maria Martínez Zherdeva | Mariona Puig Mestre | Ilona Rodríguez Mallorquí.
Cor Mitjans
Joana Agüero Pulido | Anna Alegre Berenguer Anna | Alicia Amat Sanchez | Luca Androutsopoulos Rodriguez | Joana Maria Asgeirsdottir Jonasson | Gal·la Badia Garcia | Ona Bernad Camacho | Pol Broto Sanz | Lucía Cahué Flores | Laia Cañamero Tatay | Martina Casañas Ortodó | Valentina Claramunt Puigmal | Irene Coscojuela Andreu | Sayara Díaz Levkina | Magali Dominguez Feliu | Martina Galera Colomer | Marçal García Oliveras | Berta Gasulla Giné | Mariona Giné Carrión | Eduard Jariod Garí | Alba Maenner Arenas | Jana Mainat Dobrowolski | Estel Mundó Mallol | Isolda Polo Solís | Genís Puig Roset | Simó Puig Roset | Jan Ramírez González | Xavier Roca Isern | Martí Rosés Fitó | Mar Sallent Moncho | May Sánchez Martinez | Bru Sobrado Ruiz | Eloi Solera Blasco | Taizhi Su | Miquel Torregrossa Gargallo | Bérengère Trubert Corcoy | Clara Ventura Alberni.
Cor Infantil
Eleonora Azirova Novikova | Tesfalem Balcells Blesa | Lídia Benítez Arnal | Violeta Bolinches Pin | Eric Buxó Domènech | Gerard Calzada Saurina | Marina Casan Gallego | Joana Cuesta Solà | Clàudia Curtichs Privat | Dèlia De Gispert Mestres | Berta Domènech Vilà | Clara Feliu Beltran | Conrad Font Carné | Júlia Font Carné | Paula Ibáñez Hidalgo | Oliver Infiesta Kamenov | Martina José Cabot | Aina Llamas Vallès | Clara Martí Monfort | Pau Martí Monfort | Marina Martínez Rubió | Alice Mayorga Fontana | Anna Melgosa Feu | Àuria Mercadé Cervera | Enea Morentin de Seta | Anna Ndiaye Santiago | Júlia Oliver Calvet | Maya Pardina Artica | Irene Pulidó Soler | Pol Ramírez Turu | Carla Richter Viñas | Jaume Rius Gorina | Sara Rius Gorina | Cecília Rosés Fitó | Queralt Salgado Aisa | Joy Sánchez Martínez | Mariona Sans Palmés | Sophie Sauerteig Hohner | Khady Seck Colomé | Marta Sellami Texidor | Martí Sobrado Ruiz | Clara Tuset Fernández | Jana Úbeda Villanueva | Laia Ussetti Forn | Armand Valcárcel Garcia | Júlia Valdivieso Passolas | Bernat Vergé Miralles | Clara Vila González.
També et pot interessar...
La Casa dels Cants
Diumenge, 19.06.22 – 17 h
Sala de ConcertsConcert Participatiu
Irene Mas, soprano
Tànit Bono, mezzosoprano
Cantaires individuals
Orfeó Català (Simon Halsey, director artístic)
Vespres d'Arnadí
Pablo Larraz, directorAntonio Vivaldi:
Gloria, RV 589
Magnificat, RV 610Preus: 20 €
Col·laboradors
Armand Basi – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Cardoner Grup – CECOT – Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports – Eurofirms Group – Fundació Abertis – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Caixa d'Enginyers – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Laboratorio Reig Jofre – La Fageda – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Colonial – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – Mª Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – María José Lavin Guitart – Mª. del Carmen Pous Guardia – Daniela Turco – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Josep Colomer Maronas – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Jordi Gual i Solé – Ramón Poch Segura – Juan Manuel Soler Pujol – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – David Carrasco Chiva – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Pepita Izquierdo Giralt – Joan Oller i Cuartero – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Jordi Simó Sanahuja – Salvador Viñas Amat –